tarwe fytinezuur gluten ongezond

Zonder tarwe, fytinezuur en gluten ben je gezonder, energieker en slanker

tarwe fytinezuur gluten ongezondZonder tarwe, fytinezuur en gluten ben je gezonder, energieker en slanker. En gezonder leven willen we natuurlijk allemaal. Nu is Nederland een echt broodland en hoe kunnen we dat eten zonder deze kwalijke stoffen?

De mensen die eten volgens het Paleo principe, eten wat de oermensen aten. En het lijkt er steeds meer op dat die manier van eten nog het dichts bij ons ligt. Ons lichaam is nog helemaal niet gewend om al dat moderne, bewerkte, voedsel te verdragen.

Paleo voeding bestaat voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen suikers, geen granen, geen brood, geen melk, kaas en geen aardappelen.

Zij mijden dus graanproducten omdat ze veel koolhydraten bevatten, maar ook omdat er gluten in zitten. En gluten zijn slecht voor iedereen blijkt uit steeds meer onderzoek. De menselijke spijsvertering, nog steeds in oermens status, weet niet goed raad met het gluteneiwit, en verteert het maar half. Na een maaltijd met granen circuleren er allerlei eiwitten in het lichaam, die ons immuunsysteem herkent als lichaamsvreemde indringers en reageert met ontstekingsreacties.

Het moderne tarwe lijkt nog maar weinig op het oorspronkelijke graan waar ze van afstamt. De voorbije decennia is tarwe eigenlijk een product van genetisch geknutsel van de agrarische sector geworden, dit om de opbrengsten te verhogen en de gevoeligheid voor ziektes en externe invloeden, zoals droogte, te verminderen. Maar er is, zoals gewoonlijk, totaal geen rekening gehouden met hoe wij als mensen er op reageren, en dat is vreemd want wij moeten er toch van leven.

Lees verder >

Biologische voeding tegen over de gangbare chemische voeding

Ik wil graag een pleidooi houden voor gezonde biologische voeding. Het marktaandeel van biologisch voeding is de laatste jaren vertienvoudigd. Steeds meer mensen kiezen bewust voor biologische voeding. Het is vreemd dat er gekozen is voor de naam biologisch, terwijl dit gewoon de natuurlijke manier is van omgaan met de natuur en voeding. Ik denk … Lees verder >

Kefir natuurlijke probiotica waterkefir melkkefir

Kefir natuurlijke probiotica zelf maken gezonde darmflora

Kefir natuurlijke probiotica waterkefir melkkefirKefir is een zwam die in melk of water een gistingsproces op gang zet en is verkrijgbaar als korrels die je kunt toevoegen aan melk voor melkkefir of aan water voor waterkefir. De Kefir vermenigvuldigd zich in loop van de tijd en vormen keer op keer kleine, nieuwe kristallen. De kristallen fermenteren de vloeistof tot een lichtzuur smakende drank.

Kefir is gezond

Kefir is licht verteerbaar en ondersteunt bij dagelijks gebruik een evenwichtige darmflora en helpt zo je weerstand te verhogen en de darmwerking en een natuurlijke stoelgang te bevorderen. Kefir is een natuurlijk antibioticum. Kefir bevat vitaminen, mineralen en probiotische culturen (melkzuurbacteriën). Die op hun beurt weer zorgen voor een beter functionerende spijsvertering. Probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht.

Lees verder >

light producten wordt je dik van ongezond

Lightproducten daar wordt je dik van en zijn ongezond

lightproducten wordt je dik van ongezondLightproducten of Light als je het woord leest zou je denken dat je van producten met deze titel minder zult aankomen, maar tegenovergestelde is het geval en ze zijn over het algemeen ook nog eens ongezond.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lightproducten het metabolisme, de lichaamsstofwisseling, vertraagd en daardoor verteer je minder snel je eten. Je lichaam krijgt niet meer het signaal dat het vol zit en blijf je doorgaan met eten. Ook is aangetoond dat mensen meer eten als het lightproducten zijn waarschijnlijk omdat ze in de veronderstelling zijn dat dat dan wel kan en omdat de signalen niet goed door het lichaam verwerkt kunnen worden.

Door het eten van lightproducten heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2 zijn naast obesitas andere bijwerkingen van lightproducten.

Wat zijn eigenlijk een lichtproducten?

lightproducten, je mag pas op het etiket de term light dragen als ze minstens 30 % minder suiker, vet en/of calorieën bevatten dan de normale versie. De producent is wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden welke voedingsstof is verlaagd en het voedingsmiddel dus “light” maakt.

Hoe kunnen de lightproducten dan toch dik maken en ongezond zijn?

Light wil niet altijd zeggen dat het product veel gezonder is of veel minder calorieën levert. Zo is het verschil in calorieën tussen reguliere en lightproducten nihil. Er zit wel 30% minder vet in, maar er zijn extra koolhydraten ingestopt, zodat het verschil nihil is.

Lightproducten versterken de eeltbehoeften naar vette en zoute voedingsmiddelen en dat werkt nu net averechts als je wilt afvallen.

Lees verder >

E621 Mononatriumglutamaat, MSG vermijden, gevaar voor je gezondheid

E621 is waarschijnlijk het meest omstreden en gevaarlijke E-nummer wat er bestaat. En gezien de berichtgevingen zou ik deze vermijden, al valt dat niet mee. En dat is vooral te danken aan het feit dat er verschillende benamingen voor E621 worden gebruikt, zoals Mononatriumglutamaat, MSG, toegevoegde gist en gistextract en omdat het in heel veel producten … Lees verder >

Kokosvet gezond? Nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen andere

Kokosvet gezond of niet, nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen anderen, waaronder ik. Maar wat ik me dan als eerste afvraag hoe kan het dan dat deze partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, qua advies en zienswijze? Met deze twee partijen wordt bedoeld het Voedingscentrum aan de ene kant en de voedingsblogs, waarvan er gelukkig … Lees verder >

Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken

Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel mogelijk dient te vermijden. De gedachten dat een hoge vetconsumptie slecht voor de gezondheid is en je dik maakt is snel aan het veranderen. Dit is … Lees verder >

Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgif

Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgif

Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgifGroenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgif en dat is een goede zaak het is ook steeds beter mogelijk om met weinig of geen landbouwgif groenten en fruit te produceren, maar helaas is dat nog lang niet de norm.

Daar tegenover staat dat over het algemeen genomen  neemt het aantal producten, buiten groenten en fruit, met aantoonbare gezondheidsrisico’s toeneemt. Ook het aantal gifsoorten dat aangetroffen werd op producten nam voor het eerst sinds jaren weer toe. En zoals wel vaker loop de wetgeving hier op achter omdat de wetgeving de consument niet beschermd tegen effecten van meerdere gifstoffen tegelijk.

Schoonste en meest vervuilde producten in het supermarkt

Bloemkool is de schoonste groente waar nog maar in 4 %  van de onderzochte gevallen landbouwgif werd aangetroffen. Het meest vervuilde product is de mango dat op 10% in 100% van de gevallen bevuild is. In 9% van de gevallen was daarbij zelfs sprake van een overtreding van de wettelijk toegestane norm.

De nummers  2 en 3 van het minst vervuilde producten zijn, ui en courgette. Sperzieboon en komkommer scoorden het slechtst. Bij fruit zijn Kiwi en pruim de schoonste producten. Beide scoorden ongeveer gelijk met 40% zonder gif en 60% met gif onder de wettelijke norm. Daarnaast waren ook peer, banaan, appel en druif zonder wetsovertredingen en gezondheidsrisico’s. Het percentage gifvrij fruit is gemiddeld genomen wel een flink stuk lager dan bij groenten. De meest vervuilde fruitproducten waren mango, mandarijn en aardbei.

Als ik de uitgebreide statistieken bekijk is het toch opvallend dat er bijna geen groente of fruit is waar geen landbouwgif in zit, heel veel groenten en fruit bevatten gif maar vallen binnen de wet, wat dat dan ook mag zijn. Ik ben dan weer blij dat in ons gezin bijna alle groeten en fruit biologisch is.

Lees verder >

Kindermarketing te vet, te zoet en te zout voedsel voor onze kinderen

Kindermarketing te vet, te zoet en te zout voedsel voor kinderenTe dikke kinderen is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland en dit komt met name door het eten van te vet, te zoet en te zout voedsel.

Nu kun je natuurlijk voor groenten en fruit kiezen maar dat is in deze maatschappij steeds moeilijker gezien het aanbod en de manier waarop dit aan de man gebracht wordt.

Je zou denken dat de voedselindustrie, zeker als het om kinderen gaat, probeert zo gezond mogelijk voedsel te maken. Nou niets is minder waar. We hebben al eerder geschreven over de misleiding van de voedselindustrie, maar nu gaan ze wel erg ver en nemen totaal geen verantwoordelijkheid. Maar liefst 85 procent van het onderzochte kinderaanbod is te zoet, te zout of te vet, dus ongezond voor kinderen.

Uit een rapport van Foodwatch blijkt dat kinderen in de afgelopen decennia zijn uitgegroeid tot een zeer belangrijke doelgroep voor voedselfabrikanten. Speciale kindermarketeers volgen kinderen online, scannen hun gedrag, schakelen psychologen in en stellen zo gedetailleerd mogelijke, persoonlijke kindprofielen samen. Kindermarketeers het zal je beroep maar wezen.

Lees verder >

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest