Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgif

Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgifGroenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgif en dat is een goede zaak het is ook steeds beter mogelijk om met weinig of geen landbouwgif groenten en fruit te produceren, maar helaas is dat nog lang niet de norm.

Daar tegenover staat dat over het algemeen genomen  neemt het aantal producten, buiten groenten en fruit, met aantoonbare gezondheidsrisico’s toeneemt. Ook het aantal gifsoorten dat aangetroffen werd op producten nam voor het eerst sinds jaren weer toe. En zoals wel vaker loop de wetgeving hier op achter omdat de wetgeving de consument niet beschermd tegen effecten van meerdere gifstoffen tegelijk.

Schoonste en meest vervuilde producten in het supermarkt

Bloemkool is de schoonste groente waar nog maar in 4 %  van de onderzochte gevallen landbouwgif werd aangetroffen. Het meest vervuilde product is de mango dat op 10% in 100% van de gevallen bevuild is. In 9% van de gevallen was daarbij zelfs sprake van een overtreding van de wettelijk toegestane norm.

De nummers  2 en 3 van het minst vervuilde producten zijn, ui en courgette. Sperzieboon en komkommer scoorden het slechtst. Bij fruit zijn Kiwi en pruim de schoonste producten. Beide scoorden ongeveer gelijk met 40% zonder gif en 60% met gif onder de wettelijke norm. Daarnaast waren ook peer, banaan, appel en druif zonder wetsovertredingen en gezondheidsrisico’s. Het percentage gifvrij fruit is gemiddeld genomen wel een flink stuk lager dan bij groenten. De meest vervuilde fruitproducten waren mango, mandarijn en aardbei.

Als ik de uitgebreide statistieken bekijk is het toch opvallend dat er bijna geen groente of fruit is waar geen landbouwgif in zit, heel veel groenten en fruit bevatten gif maar vallen binnen de wet, wat dat dan ook mag zijn. Ik ben dan weer blij dat in ons gezin bijna alle groeten en fruit biologisch is.

Een top vijf schoonste groenten

1. Bloemkool
2. Ui
3. Courgette
4. Avocado
5. Prei

Compleet overzicht schoonste groenten

Top 5 schoonste fruit

1. Kiwi
2. Pruim
3. Banaan
4. Appel
5. Meloen

Compleet overzicht schoonste fruit

De best presterende supermarkten

Jumbo staat op de eerste plaats met het schoonste groente en fruit in de schappen. Een opvallende plek, omdat Jumbo een nieuwkomer is in dit klassement van de acht grote supermarktketens. Lidl en Plus staan op nummer 2 en 3. Coop presteerde in 2011- van de acht grote supers – het slechtste, gevolgd door de Aldi op nummer 2. Marktleider Albert Heijn staat op nummer 3 van de supermarkten met de meest vervuilde producten.

Volledig overzicht van hoe de supermarkt bij jou in de buurt scoort

Koop biologische producten

Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk of het EU- logo voor biologische producten, zijn de beste keuze! Hierbij worden helemaal geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kijk voor adressen van biologische winkels en restaurants in de Bio-Gids van Biologica. Benieuwd welke supermarkt bij jou in de buurt de meeste biologische producten verkoopt? Bekijk dan de resultaten van de EKO-tellingen.

Conclusie

Verder zit in bijna alle groente en fruit gif er zijn bijna geen producten zonder landbouwgif. Wel goed om te weten Nederlandse telers doen het stukken beter dan telers in andere Europese landen. En er wordt nog meer landbouwgif gebruikt buiten Europa. In de supermarkt is het Nederlandse product voor 49% residuvrij, het Europese voor 41% en het product van buiten Europa voor 32%.

Het is du slim om rekening te houden met bovenstaande lijstjes en groenten uit het seizoen te kopen het liefst uit Nederland.

Ik denk ook dat het raadzaam is om biologische groenten fruit te eten. De meeste mensen zeggen dan gelijk dat dit erg duur is. Wij gaan zelf op vrijdag naar de biologische markt in Den Bosch en als je daar de producten uit het seizoen koopt en een beetje op de prijs let vindt ik het wel meevallen.

2 gedachten over “Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten steeds minder landbouwgif”

 1. Volgens mij een pure leugen, er wordt steeds meer gespoten, zo erg zelfs dat ik het kon proeven, en dat heb ik nog nooit meegemaakt, ik eet meestal biologisch maar niet altijd ik heb dit jaar 3x groenten en fruit weggegooit omdat ik het begon te proeven en koop nu écht alleenn og maar biologisch!.

  Mensen die altijd regulier eten proeven niet dat het steeds erger wordt omdat er gewenning optreed dat is erg verradelijk, want zo worden mensen stilaan vergiftigd zonder dat ze het zelf merken en krijgen ze allerlei kwalen waarvan ze de oorzaken niet onderkennen.

  Dat krijg je als de ‘Voedsel en Warenautoriteit’ steeds meer gerund wordt door de agri-sector zelf, dat is een hele foute ontwikkeling want ‘de slager mag niet z’n eigen vlees mogen keuren’, dit soort instellingen moeten volledig onafhankelijk zijn!.
  Ook zijn ze zwaar getroffen door bezuinigingen en kunnen de inspecteurs hun werk niet meer goed of volledig doen. en worden veel zogenaamd onafhankelijke onderzoeken gefinancierd door de sector zelf, zoiets mag niet mogelijk zijn, wan het is meestal zo dat ‘Wiens brood men eet diens taal men spreekt”‘.

  Biologisch mag dan wel wat duurder, zijn maar smaakt veel beter en maakt je niet ziek en vernield het milieu niet zo als die gifvelden.

  Beantwoorden
 2. Hoi Ineke,

  Ja het gaat ook maar over percentages en, zoals ik al aangeef, zit er gif op bijna alle groenten en fruit en groeten in de supermarkt.

  Ik denk dan ook dat het raadzaam is om zo min mogelijk producten uit de supermarkt te kopen omdat deze bijna allemaal bijdragen aan een negatieve invloed op je gezondheid en dat is triest, zie ook:
  https://www.gezondheidenvoeding.nl/voeding/biologisch-eten/biologische-voeding-tegen-de-gangbare-chemische-voeding/

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This