Omega 3 tegen droge ogen en andere oogproblemen

Beter zien door omega 3 en 6 vetzuren te gebruiken. Met name omega 3 vetzuren kunnen de leesvaardigheid van schoolkinderen verbeteren omdat deze gunstig zijn voor de gezondheid van het oog. Ze denken dat dit komt omdat de celmembramen in de hersenen grotendeels bestaan uit meervoudig onverzadigde vetten. Niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen kunnen omega 3 vetzuren meehelpen om de ogen te beschermen tegen bijvoorbeeld het afnemen van de gezichtsscherpte en droge ogen.

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden, daarom moeten zij door voeding of supplementen in ons lichaam terecht komen. Omega 3 en 6 kunnen zorgen voor de juiste drainage van het vocht van het oog en vermindert daarmee het risico op hoge oogdruk en glaucoom, oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Dit komt, omdat het oog zichzelf veel beter gezond kan houden en oogcellen zichzelf sneller herstellen/genezen, het zogenaamde zelfgenezend vermogen.

Daarnaast wordt het traanvocht veel efficiënter aangemaakt hierdoor blijft het oog langer vochtig. Hierdoor krijg je veel minder snel droge ogen en blijf je goed zien. Voor veel lenzendragers betekent is dit een uitkomst omdat die hier vaak last van hebben. Dus samengevat; Omega 3 vetzuren ( ALA, EPA en DHA) dragen bij aan het bouwen en onderhouden van beter zien. Ze zijn belangrijk in alle stadia en leeftijden, van de ontwikkeling van zicht bij baby’s tot het in stand houden van het goed werken van de ogen op latere leeftijd.

Waar zijn omega 3 en 6 nog meer goed voor

Omega 3 en 6 vetzuren zijn belangrijk voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen en de regulering van signaleringssystemen in de hersenen. Omega-3 en omega-6 zijn beiden essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken en deze dus uit onze voeding of natuurlijke supplementen moet halen.

Misschien wel de belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Wat doet omega 3 nog meer:

Omega 6 en omega 9

Omega 6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën, maar een van de weinige goede en gezonde bronnen zijn extra virgin olijfolie en hennepolie. Omega 6 vetzuren versterken onder meer het immuunsysteem,  hart en bloedvaten.

Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan een gezonde celfunctie en bloedsamenstelling en de hormoonhuishouding bevorderen. Kortom, vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken

De balans tussen omega 3 en omega 6 is belangrijk en vaak uit balans

Het is voor onze gezondheid erg belangrijk dat de verhouding tussen omega 3 en omega 6 in balans is. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken dus we moeten erop letten dat we deze via onze voeding en in de juiste verhoudingen binnenkrijgen en dit is steeds vaker uit balans. Ons dieet, levensstijl en de manier waarop we tegenwoordig onze voeding produceren zijn aanzienlijk verandert. Daardoor is de consumptie van omega 3 steeds verder afgenomen terwijl die van omega 6 juist erg is toegenomen.

Uit onderzoek blijkt dat onze westerse voeding ongeveer 25 x meer omega 6 dan omega 3 bevat, terwijl deze verhouding eigenlijk één op twee zou moeten zijn. Onze voorouders kregen deze vetzuren nog wel nog in de juiste verhoudingen binnen, maar door met name de bereidingswijze in de fabrieken is dit geheel uit balans geraakt.

De symptomen van een onjuiste balans in de omega 3 en omega 6 vetzuren zijn onder meer vermoeidheid, vertraagde alertheid, concentratieproblemen, afbrokkelende nagels, droog haar, een droge huid, slaapproblemen, allergieën, gewichtstoename, artritis, geheugenstoornissen en depressies.

Wat zijn belangrijke bronnen van omega 3 vetzuur?

Top omega 3 in vis per 100 gram

Product Omega 3 in milligram
Tonijn 1,38 – 2,08 mg
Sprot 1,33 – 1,90 mg
Zalm 0,75 – 1,86 mg
Haring 0,68 – 2,04 mg
Makreel 0,63 – 1,12 mg
Paling 0,26 – 0,57 mg

Top omega 3 in noten per 100 gram

Product Omega 3 in milligram
Lijnzaad 16,5 mg
Walnoten 8,7 mg
Pijnboompitten 0,65 mg

Top omega 3 in oliën per 100 centiliter

Product Omega 3 in milligram
Lijnzaadolie 36 – 66 mg
Sojaolie 6,65 mg
Maïsolie 0,75 mg

Bron tabel

Natuurlijke supplementen als goede bron van Omega 3

Een andere goede bron van Omega 3 zijn natuurlijk supplementen. Deze omega 3 olie bevat als anti-oxidant 3 mg natuurlijke gemengde vitamine E per capsule. Natuurlijke gemengde tocoferolen is een andere benaming voor natuurlijke vitamine E. Deze omega-3 wordt gewonnen uit speciaal geselecteerde kleine vissoorten, met name ansjovis, uit schone wateren. Door een grondige zuivering wordt het laagst mogelijke niveau aan vervuilende stoffen gerealiseerd. Hoge concentratie omega-3 vetzuren: 480 mg Omega-3 vetzuren per capsule waarvan 210 mg EPA en 150 mg DHA. Deze hoge concentratie is op natuurlijke wijze bereikt, niet door chemische bewerking. Koop hier die natuurlijke omega 3 visolie >>

7 gedachten over “Omega 3 tegen droge ogen en andere oogproblemen”

  1. Ik neem al jaren omega-3 supplementen voor mijn ogen. Toen ik in Japan woonde, raadde mijn dokter dit aan. Recent ben ik teruggekeerd naar Nederland en ben ik dus op zoek naar een betrouwbaar merk van supplementen. Kan iemand mij uitleggen waarom de prijs van supplementen zo uiteenlopend is? Neem nu bijvoorbeeld kruidvat (https://www.kruidvat.nl/lucovitaal-ogen-scherp-zien-vochtbalans-capsules/p/4227966) in vergelijking met Flinndal (https://www.flinndal.nl/omega-3-vetzuren/omega-3-oog)? Is dit omdat Flinndal betere kwaliteit levert of is het puur marketing?

    Graag had ik jullie mening gehoord.

    Adam

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This