Voedingstrends 2024: de toekomst van ons eten

Terwijl de ochtendzon langzaam opkomt hier op de boerderij, kijk ik naar buiten met in mijn hand een kopje koffie, nadenkend over de voedingstrends 2024: de toekomst van ons eten. In een wereld waar duurzaamheid en gezondheid niet langer alleen maar trends zijn, maar een manier van leven zijn geworden, reflecteert ik op hoe ver we gekomen zijn. Het jaar 2024 heeft ons niet alleen technologische vooruitgang gebracht, maar ook een bewuste verschuiving in onze voedingsgewoonten.

Een trend voor 2024 is de verschuiving van bewerkte, onnatuurlijke voeding naar onbewerkte, natuurlijke voeding, eten wat de natuur ons geeft, puur en gezond. Als mij iets duidelijk is geworden de afgelopen jaren is dat het voedsel uit de supermarkt steeds ongezonder geworden is, ook trends als kunstvlees en insecten zou ik niet eten en eigenlijk niemand aanraden.

Dat we minder vlees moeten eten lijkt me duidelijk, maar om dit te gaan vervangen door gekweekt vlees, lijkt mij geen oplossing. Eet gewoon minder (biologisch) vlees, misschien 1 a 2 per week is volgens mij echt genoeg. Ik heb zelf 10 jaar geen vlees of vis gegeten en ondertussen hard getraind, 6 x per week hardlopen, en heb daar nooit problemen van ondervonden. En als je vlees wilt vervangen eet dan gewoon wat vaker bonen en/of noten en gewoon meer groenten en fruit.

De opkomst van plantaardige alternatieven is een voedingstrends 2024

We willen plantaardig én eenvoudig eten, dus zonder lange ingrediëntenlijsten, hoe minder ingredienten, hoe beter. Plantaardig eten is hartstikke gezond én natuurlijk milieubewust. Volgens het WNF en hun ‘menu van de toekomst’, kun je zo’n halve tot anderhalve portie vlees per week blijven eten. De rest van je voedingsstoffen haal je uit noten en peulvruchten, groenten en fruit.

Een rapport van de Global Food Institute laat zien dat de consumptie van plantaardige alternatieven met maar liefst 25% is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit is niet alleen een gevolg van de groeiende zorgen over dierenwelzijn, maar ook van de bewustwording rondom milieu-impact. De ecologische voetafdruk van plantaardige producten ligt aanzienlijk lager dan die van traditioneel vlees – een feit dat steeds meer consumenten beweegt richting een plantaardig dieet (Bron: Earth Food Analytics, 2023).

De trend van plantaardig eten is al een aantal jaar aan de gang en deze zal in 2024 ook niet stoppen of minder worden. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun voedselkeuzes op het milieu en hun eigen gezondheid. Plantaardig eten is een goede manier om minder vlees te eten en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren beschikbaar. Deze alternatieven zijn vaak even lekker en voedzaam als de traditionele producten. In 2024 zullen we zien dat deze alternatieven nog verder verbeteren en dat ze nog betaalbaarder worden. Ik eet zelf af en toe biologisch vlees en met regelmaat biologische eieren, zuivel eet ik heel weinig. Ik merk dat ik daar steeds creatiever in word en een leuke bijkomstigheid is dat ik steeds vaker gebruik maak van creative gezonde recepten.

Waarom biologisch voeding de norm zou moeten worden

Het woord biologisch klinkt alsof dit iets bijzonders is, maar we hebben eigenlijk altijd biologisch gegeten tot ongeveer 100 jaar geleden, Biologisch is eigenlijk gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Het zou verstandiger zijn om niet biologsche voeding, chemische voeding of onnatuurlijke voeding te noemen.

Waarom biologisch:

biologische voeding voedingstrends 2024

  1. Geen synthetische chemicaliën: biologische landbouw verbiedt het gebruik van synthetische pesticiden en kunstmest. Dit betekent dat de producten worden verbouwd in een omgeving die dichter bij de natuur staat, zonder de toevoeging van chemicaliën die in conventionele landbouw worden gebruikt.
  2. Milieuvriendelijke praktijken: biologische landbouw richt zich op duurzaamheid, behoud van bodemkwaliteit en biodiversiteit. Deze methoden, zoals gewasrotatie, compostering en het gebruik van natuurlijke meststoffen, ondersteunen en versterken de natuurlijke ecosystemen.
  3. Geen genetische modificatie: biologische producten zijn vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). Dit betekent dat het voedsel wordt geproduceerd uit zaden en planten die zijn gegroeid zonder genetische manipulatie, wat overeenkomt met traditionele landbouwpraktijken.
  4. Natuurlijke leefomstandigheden voor dieren: In de biologische veehouderij krijgen dieren toegang tot de buitenlucht en worden gehouden in omstandigheden die meer natuurlijk zijn voor hun soort. Dit omvat het vermijden van het gebruik van antibiotica en groeihormonen, wat resulteert in dierlijke producten die vrij zijn van deze kunstmatige toevoegingen.
  5. Behoud van natuurlijke smaak en voedingsstoffen: Veel mensen geloven dat biologisch voedsel een meer natuurlijke en uitgesproken smaak heeft. Bovendien, omdat biologische producten vaak verser zijn (vaak lokaal geproduceerd en verkocht), kunnen ze hogere niveaus van bepaalde voedingsstoffen behouden.
  6. Met liefde gemaakt: biologische producten worden vaak mket liefde gemaakt door mensen die geloven in wat ze doen en niet biologisch geworden zijn omdat dit hip is, maar omdat ze in pure voeding geloven, zonder chemische toevoegingen, gewoon puur natuur.

Hierdoor wordt biologisch eten beschouwd als een meer natuurlijke optie vergeleken met conventioneel geproduceerde voedingsmiddelen. Het benadert de manier waarop voedsel traditioneel werd geproduceerd en verwerkt, voor de komst van grootschalige, industriële landbouwmethoden, zeg zo’n 100 jaar geleden.

Even naar zoals het hoort, of zoals het was

Stel je een schilderachtig, groen landschap voor, met een rijke en vruchtbare aarde. In dit landschap staat een kleine boerderij, waar boer Peter met liefde en zorg voor zijn land en dieren zorgt. Hij gebruikt geen chemische meststoffen of pesticiden, maar vertrouwt op natuurlijke methoden om zijn gewassen te laten groeien. Zijn biologische varkens leven vrij en tevreden, woelen in hun ruime modderpoel, hebben een eigen weiden en krijgen biologisch voer.

Het biologische leven op de boerderij. Biologisch eten is niet alleen beter is voor de gezondheid, omdat het vrij is van schadelijke chemicaliën, maar ook beter voor het milieu en de mensen die er werken. Door geen chemicaliën te gebruiken, blijft het (grond) water schoon en de bodem vruchtbaar. Dit vergroot de biodiversiteit ondersteunt van al het leven op en rond de boerderij. Daardoor zien we een verscheidenheid aan vogels, insecten en andere dieren die bijdragen aan een gezond ecosysteem. Perter vertelt daardat we biologisch eten, de natuurlijke cycli respecteren en de aarde nu beschermen en ook voor toekomstige generaties, onze kinderen dus.

Aan het einde van de dag genieten we van een heerlijke maaltijd, bereid met verse biologische producten van de boerderij. We proeven het verschil en voelen ons goed bij de gedachte dat onze keuze voor biologisch eten een positieve impact heeft op hun gezondheid, het milieu en het welzijn van de dieren en onze omgeving.

Biologisch eten is niet alleen een keuze voor gezondere en smaakvollere voeding, maar ook een stap naar een duurzamere en ethisch verantwoorde manier van leven. Op deze boerderij leef in tegenwoordig en geniet.

Wat zit er in mijn eten?

Ook een voedingstrends voor 2024 en de toekomst, mensen willen steeds meer weten wat er in hun eten zit. Ze zijn op zoek naar voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is, zodat ze zeker weten dat ze gezonde voeding binnenkrijgen. We zullen zien dat er steeds meer aandacht is voor pure, onbewerkte voeding. Ook zullen er meer producten op de markt komen die met minder toevoegingen zijn gemaakt. Het uitzoeken wat er in je voeding zit is een sport op zich, alleen al het lezen van etiketten is een hele opgave. Ik zal hier binnenkort een artikel over schrijven, zodat je wat eenvoudiger keuzes kunt maken in de supermarkt.

Wanneer mensen vragen “Wat zit er in mijn eten?”, zijn ze vaak op zoek naar informatie over de ingrediënten, de oorsprong, en de voedingswaarde van wat ze eten. Op deze aarde is een groeiend bewustzijn en steeds bezorgdheid over onze gezondheid, welzijn en milieu-impact.

  1. Ingrediëntenlijst en voedingsinformatie: consumenten willen meer transparantie over de ingrediënten in hun voedsel, inclusief kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen, en allergenen. Ze zoeken naar producten met Voedingstrends 2024 korte en begrijpelijke ingrediëntenlijsten en dat valt over het algemeen niet mee. Kijk bijvoorbeeld naar de e-nummers, mijn keuze is vrij eenvoudig, e-nummers vermijden op enkele na. Maar nu de producenten dit doorkrijgen gebruiken ze niet meer de e-nummer aanduiding, maar de latijnse naam of iets anders, zodat ze het ons moeilijker maken om een gezonde keuze te maken.
  2. Natuurlijke en biologische producten: er is een groeiende voorkeur voor natuurlijke en biologische voedingsmiddelen die vrij zijn van synthetische chemicaliën, zoals pesticiden en kunstmatige meststoffen. Zoals ik hierboven al beschreven heb is biologische voeding, voeding zoals de natuur het bedoeld heeft, gewoon doen dus.
  3. Non-GMO (niet genetisch gemodificeerd): er is een toenemende vraag naar voedingsmiddelen die niet genetisch gemodificeerd zijn, met veel consumenten die op zoek zijn naar het Non-GMO-label. Ik zeg GMO, niet doen, simpel.
  4. Voedingswaarden: mensen zijn meer geïnteresseerd in de voedingswaarde van hun eten, zoals calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen, vooral in het kader van diëten of gezondheidsdoelen.
  5. Lokale en Duurzame Herkomst: consumenten zijn gelukkig steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van hun voedsel. Lokale, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerde producten winnen aan populariteit en dat is heel gunstig, want daarme reduceren we de macht van de supermarkten, die niet uit zijn om gezonde voeding te leveren maar meer bezig zijn met optimale winst. En ondersteunen we de lokale ondernemers die het steeds moeilijker krijgen door de macht van de supermarkten. En vergis je niet, de macht ligt eigenlijk bij ons, welke keuzes maak jij?
  6. Veganistisch en plantaardig: er is een opkomende trend in plantaardige en veganistische voeding, waarbij consumenten op zoek gaan naar producten zonder dierlijke ingredienten, die gezonder en milieuvriendelijker zijn.
  7. Functionele voeding: voedingsmiddelen die gezondheidsbevorderende of medicinale voordelen bieden (zoals probiotica, antioxidanten, en ontstekingsremmers) zijn populair. Logisch want medicijnen lossen het problomen bijna nooit op maar doen aan symptoombetrijding. Dan doen natuurlijke middelen wel en heel vaak zonder bijwerkingen.
  8. Clean label: dit is een trend waarbij fabrikanten minder ingrediënten gebruiken en die ingrediënten duidelijk en begrijpelijk maken voor de consument. Clean label-producten zijn meestal vrij van kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen. Ik kijk al heel lang op de etiketten wat er in zit, en mij valt op dat er steeds meer natuurlijke ingredienten in voeding voorkomt, waar eerder vaak werdt gekozen voor de chemische variant, het kan dus wel.

Samenvattend, de voedingstrends 2024 “Wat zit er in mijn eten?” gaat over een groeiend verlangen naar transparantie, natuurlijkheid, gezondheid en duurzaamheid in de voedselindustrie. Consumenten worden steeds bewuster en veeleisender over de kwaliteit en oorsprong van hun voedsel en ik hoop dat de supermarkten en voedselproducenten

Menu van de toekomst: minder vlees, meer groenten

We kijken vandaag naar de voedingstrends 2024, maar we moeten verder kijken en moeten snel ons eetpatroon aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen ook in 2030 goed en gezond kan eten. Hoe? Door onder meer minder vlees en meer groenten te eten. In opkomende landen worden mensen steeds welvarender en ouder. Dat leidt tot een uitdijende wereldbevolking: in 2050 zijn er naar verwachting 9 miljard mensen op aarde, 2 miljard meer dan nu. Al die 9 miljard mensen moeten natuurlijk (gezond) eten. Willen we dat voor elkaar krijgen, dan moet óns consumptiepatroon wel veranderen, stelt onder meer Natuur en Milieu.

Duurzaamheid op de voorgrond bij de voedingstrends 2024

Het bewustzijn over het welzijn van onze planeet is diep geworteld bij heel veel mensen in Nederland. Het bewustzijn rond milieubescherming en een duurzame levensstijl beïnvloedt daarmee ook het eetgedrag. De vraag naar merken en restaurants die actief hun steentje bijdragen, groeit. Duurzame keuzes spelen een centrale rol in het verminderen van voedselverspilling en het minimaliseren van overbodige verpakkingen.

Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak. In 2024 zien we een trend waarbij consumenten en producenten meer verantwoordelijkheid nemen voor het milieu. Uit een recente studie van de Global Sustainability Board blijkt dat 60% van de consumenten bereid is meer te betalen voor duurzame voedingsproducten, een toename van 15% ten opzichte van 2023 (Bron: Global Sustainability Board, 2024).

Het woord duurzaamheid heeft voor mij steeds minder waarde omdat dit steeds meer gebruikt wordt als marketingterm, zonder het echt beter te willen doen. Maar het blijft een krachtige term, die, als je deze op de juiste manier gebruikt, nog steeds krachtig is en omschrijft waar het voor staat

Gekweekt vlees, voor- en nadelen

Gekweekt vlees, ook bekend als kweekvlees, labvlees of in-vitrovlees, is een vorm van vlees die geproduceerd wordt door het kweken van dierlijke cellen in een laboratoriumomgeving in plaats van het vlees te verkrijgen van geslachte dieren. Dit proces betreft enkele belangrijke stappen:

  1. Cellulaire basis: Het begint met het verkrijgen van een kleine hoeveelheid stamcellen of spiercellen van een dier. Deze cellen hebben het vermogen om te groeien en zich te vermenigvuldigen.
  2. Groei in bioreactor: Deze cellen worden vervolgens in een bioreactor geplaatst, waar ze worden gevoed met een voedingsrijk medium dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die cellen nodig hebben om te groeien, waaronder aminozuren, vetten, suikers, en groeifactoren.
  3. Differentiatie: De cellen groeien en vermenigvuldigen zich, en worden dan aangemoedigd om te differentiëren in de soorten cellen die nodig zijn voor vlees, zoals spier- en vetcellen.
  4. Textuur en structuur: Om de textuur en structuur van traditioneel vlees na te bootsen, kunnen de cellen worden gestructureerd met behulp van een scaffold of 3D-bioprinttechnologie.
  5. Verwerking: Na de kweek wordt het vlees geoogst, verwerkt en bereid voor consumptie op dezelfde manier als conventioneel vlees.

Gekweekt vlees biedt verschillende potentiële voordelen:

  • Dierenwelzijn: Vermindert of elimineert de noodzaak om dieren te fokken en te slachten.
  • Milieu-impact: Kan een lagere ecologische voetafdruk hebben door vermindering van landgebruik, watergebruik, en broeikasgasemissies in vergelijking met traditionele veeteelt.
  • Voedselveiligheid en gezondheid: Kan het risico op voedseloverdraagbare ziekten verminderen en biedt de mogelijkheid om het voedingsprofiel van vlees te verbeteren.
  • Duurzaamheid: Kan bijdragen aan een duurzamere voedselproductie, vooral gezien de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar vlees.

Gekweekt vlees en de nadelen

Kweekvlees is niet de oplossing van alle milieu- en dierenwelzijnsuitdagingen in Europa. Sterker nog, het levert juist nieuwe problemen op. Hoeveel energie is er nodig om die weefsels te laten groeien? Welke antibiotica, fungiciden of hormonen zijn nodig om de productie te beheersen? Over de voedingswaarde van kweekvlees zijn amper gegevens beschikbaar.

Tot slot dienen ook op milieuvlak nog tal van vragen beantwoord te worden. Er wordt vaak vanuit gegaan dat kweekvlees per definitie beter scoort. Onderzoekers van Oxford onderzochten recent de milieu-impact van beide soorten rundsvlees. Zij concluderen dat kweekvlees niet perse beter is dan gewoon vlees. Integendeel in bepaalde situaties zou kweekvlees slechter scoren dan gewoon rundsvlees.

Kweekvlees wordt gemaakt van serum, en serum wordt verkregen door het laten bloeden van ongeboren, vaak nog levende kalveren, die tijdens de slacht van zwangere koeien worden ontdekt. De kans is groot dat het kalf lijdt aan pijn en stress tijdens de bloedafname, wat weer gevolgen heeft op de kwaliteit van de gebruikte cellen. Men heeft berekend dat voor de productie van 10 gram kweekvlees het bloed van één ongeboren kalf nodig is. Niet echt een aantrekkelijke gedachte om dat te vertalen naar commerciële productie van kweekvlees!

Wat ook meespeelt, is dat de prijzen van het benodigde serum de laatste jaren zijn gestegen. En dat commercieel verkrijgbaar foetaal kalfserum ook nog eens vaak besmet is met verschillende soorten virusstammen. Kortom kweekvlees is niet per se beter dan gewoon vlees. (bron)

Mijn mening over kweekvlees, blijf hier ver van weg. Dit is het tegenovergestelde van natuurlijk, bewuste en gezonde voeding.

 

Meer aandacht voor hormonen, met name voor vrouwen

Niet alleen bij vrouwen, maar ook de mannelijke hormonen spelen een grote rol als het gaat om gezondheid. Daarom komt er steeds meer aandacht voor hormoonproblemen. Ook komen er betere oplossingen voor overgangsklachten, omdat dit leidt tot veel onnodige uitval bij vrouwen rond de 50. Bij mannen wordt er gekeken naar te veel of te weinig van bepaalde mannelijke hormonen zoals testosteron en de gevolgen voor de gezondheid, gewicht en vruchtbaarheid.

De relatie tussen voedingstrends en hormonen is een onderwerp van groeiend belang in de wereld van voeding en gezondheid. Hormonen spelen een cruciale rol in tal van lichaamsfuncties, en wat we eten kan direct invloed hebben op onze hormoonbalans. Hier zijn enkele manieren waarop hedendaagse voedingstrends invloed kunnen hebben op hormonen:

  1. Plantaardige diëten: overstappen op een plantaardig dieet kan invloed hebben op hormoonniveaus. Planten bevatten fyto-oestrogenen, die zwakke oestrogeenachtige effecten hebben. Voor sommige mensen kan dit positief zijn, terwijl het voor anderen een zorg kan zijn, afhankelijk van individuele gezondheidsomstandigheden.
  2. Ketogeen dieet: dit dieet, dat hoog is in vetten en laag in koolhydraten, kan invloed hebben op insuline- en glucagonniveaus, hormonen die betrokken zijn bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Dit kan gunstig zijn voor mensen met bepaalde metabole aandoeningen, maar het kan ook bepaalde risico’s met zich meebrengen.
  3. Voeding met laag glycemische index: voedingsmiddelen met een lage glycemische index hebben een minder sterke impact op de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus. Dit kan helpen bij het stabiliseren van de hormoonniveaus en wordt vaak aanbevolen voor mensen met diabetes of insulineresistentie.
  4. Functionele voeding en adaptogenen: er is een toenemende interesse in voedingsmiddelen en supplementen die beweren de hormonale gezondheid te ondersteunen, zoals adaptogenen. Deze kruiden en supplementen beweren het lichaam te helpen omgaan met stress en kunnen invloed hebben op hormoonniveaus zoals cortisol. Als je hiermee aan de slag wilt, zou ik met name richten op natuurlijke supplementen.
  5. Gefermenteerde voedingsmiddelen: deze voedingsmiddelen kunnen de gezondheid van de darmmicrobiota ondersteunen, wat indirect hormonen zoals ghreline (hongerhormoon) en leptine (verzadigingshormoon) kan beïnvloeden.
  6. Vermijden van bewerkte voedingsmiddelen: veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten chemicaliën, conserveermiddelen, en hoge niveaus van suikers en verkeerde vetten die de hormoonbalans kunnen verstoren. Het verminderen van de inname van deze voedingsmiddelen kan helpen de hormoonniveaus te stabiliseren.
  7. Intermittent Fasting: deze eetwijze, waarbij men afwisselt tussen perioden van vasten en eten, kan ook invloed hebben op hormoonniveaus, waaronder insuline, leptine en ghreline.

Het is belangrijk te benadrukken dat de invloed van voeding op hormonen sterk individueel kan verschillen. Factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica, levensstijl en bestaande gezondheidsomstandigheden spelen een belangrijke rol. Daarom is het aan te raden om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat u belangrijke veranderingen in je dieet aanbrengt, vooral als het gaat om het beheersen van hormonale onbalans of gerelateerde aandoeningen.

Mijn gedachten over voedingstrends 2024

Ik nip aan mijn koffie en denk na over de volgende maaltijd die ik zal gaan bereiden. Een ding is zeker: de manier waarop we eten verandert, en deze trends in 2024 zijn slechts het begin van een spannende reis in de toekomst van voeding.

En reis op weg naar een betere wereld, een wereld waarin gezonde natuurlijke voeding weer centraal staat, een wereld waarin voeding weer met liefde gemaakt wordt. Een wereld waarin de lokale ondernemer weer centraal staat en de supermarkten, die 80% ongezonde voeding verkopen, langzaam uitsterven. Ik hoop en geloof dat we die kant opgaan, een mooie toekomst daar geloof ik in. En jij, waar geloof jij in, wat zijn jouw wensen?

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This