Wereldwaterdag, Schoon drinkwater wereldwijd onder druk

Wereldwaterdag, vandaag 22 maart, is een internationale dag die in het leven is geroepen om het belang van zoet water te benadrukken en het duurzaam beheer van zoetwatervoorraden te bevorderen. De Verenigde Naties hebben deze dag in 1993 ingesteld om aandacht te vragen voor de wereldwijde waterproblematiek en de noodzaak van toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen.

Water komt uit de kraan. Dat is in Nederland heet normaal, maar dat is het zeker niet in de rest van de wereld. Voor 2 miljard mensen is dat nog altijd niet het geval. Zij hebben in veel gevallen niet eens toegang tot een kraan en al helemaal niet tot veilig drinkwater.

Water is een belangrijke basisbehoefte, waar iedereen recht op heeft. Toegang tot water is een mensenrecht.

Alleen is het in werkelijkheid een ingewikkelde kwestie. Het winnen van schoon drinkwater kent vandaag de dag steeds meer uitdagingen. Ook het water raakt steeds vervuilder door medicijnresten en pesticiden, die er steeds moeilijker of helemaal niet uit te halen zijn door de waterschappen.

Doelstellingen van Wereldwaterdag

De belangrijkste doelstellingen van Wereldwaterdag zijn onder meer:

  • Bewustwording creëren: Het vergroten van het bewustzijn over het belang van water en de noodzaak voor duurzaam beheer van waterbronnen.
  • Actie stimuleren: Mensen, organisaties en overheden aanzetten tot actie om de wereldwijde watercrisis aan te pakken.
  • Oplossingen delen: Het delen van succesverhalen en innovatieve oplossingen voor waterbeheer en toegang tot schoon water voor iedereen.
  • Ondersteuning van de Sustainable Development Goals (SDG’s): Met name SDG 6, dat als doel heeft om “te verzekeren dat iedereen toegang heeft tot schoon water en sanitaire voorzieningen” tegen 2030.

Thema’s en Activiteiten

Elk jaar kiest de VN een specifiek thema voor Wereldwaterdag dat aansluit bij actuele water gerelateerde kwesties. Deze thema’s variëren van het belang van grondwater en het behoud van ecosystemen tot het verbeteren van de waterkwaliteit en het bevorderen van de toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Rondom Wereldwaterdag worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd, zoals educatieve evenementen, wetenschappelijke conferenties, gemeenschapsprojecten, kunst- en media-evenementen, en campagnes op social media. Deze activiteiten zijn bedoeld om kennis te delen, goede praktijken uit te wisselen en samenwerking te bevorderen tussen verschillende stakeholders om de wateruitdagingen aan te pakken.

Belang van Water

Water speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, niet alleen voor drinkwater en sanitaire voorzieningen maar ook voor landbouw, energieproductie, industrie en het behoud van natuurlijke ecosystemen. Toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen is essentieel voor de volksgezondheid, economische ontwikkeling en het welzijn van gemeenschappen wereldwijd. Desondanks hebben miljoenen mensen nog steeds geen toegang tot veilig drinkwater en basisvoorzieningen, wat leidt tot gezondheidsproblemen en een lagere levenskwaliteit.

Wereldwaterdag is een kans om deze uitdagingen onder de aandacht te brengen en te werken aan oplossingen die leiden tot een waterwijze wereld waarin iedereen, overal, toegang heeft tot het levensbelangrijke water.

Een waterfilter is een beetje als een superheld voor je drinkwater. Stel je voor dat het water op weg naar je kraan door een groot avontuur gaat en onderweg allerlei ongewenste deeltjes oppikt, zoals vuil, bacteriën, chemicaliën, en soms zelfs kleine beestjes die je liever niet in je glas hebt. Wat een waterfilter doet, is eigenlijk heel bijzonder: het houdt al die ongewenste gasten tegen en zorgt ervoor dat alleen het schone, veilige water door mag naar jouw glas.

Bespaartips voor water en Wereldwaterdag

Besparen op water is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hier zijn tien eenvoudige tips om je waterverbruik te verminderen:

  1. Repareer lekkende kranen en toiletten: Een druppelende kraan of een lopend toilet kan meer water verspillen dan je denkt. Door dit snel te repareren, kun je een hoop water (en geld) besparen.
  2. Gebruik een waterbesparende douchekop: Dit soort douchekoppen verbruiken minder water zonder dat je inlevert op de kwaliteit van je douche-ervaring. Je bespaart water en energie, want je verbruikt ook minder warm water.
  3. Installeer doorstroombegrenzers op kranen: Doorstroombegrenzers verlagen het waterverbruik door de waterstroom te beperken, wat vooral handig is tijdens het handen wassen of afwassen.
  4. Vang regenwater op: Gebruik een regenton om regenwater op te vangen. Dit water kun je gebruiken voor het water geven van je planten, tuin, of zelfs voor het wassen van je auto.
  5. Volle wasmachines en vaatwassers: Draai deze apparaten alleen wanneer ze vol zijn. Dit optimaliseert het gebruik van water (en energie) per wasbeurt.
  6. Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang: Voor het water geven van planten en tuin is een gieter efficiënter dan een slang. Met een gieter heb je meer controle over de hoeveelheid water die je gebruikt.
  7. Dek zwembaden af: Als je een zwembad hebt, dek het dan af wanneer het niet in gebruik is. Dit vermindert de verdamping aanzienlijk, waardoor je minder vaak hoeft bij te vullen.
  8. Beperk de douchetijd: Door je douchetijd te verkorten tot bijvoorbeeld 5 minuten, bespaar je aanzienlijk veel water.
  9. Kies voor droogtebestendige planten: Als je een tuin hebt, overweeg dan om planten te kiezen die minder water nodig hebben. Zo blijft je tuin mooi zonder veel water te verbruiken.
  10. Spoel de WC minder vaak door met minder water: Als het mogelijk is, installeer dan een toilet met een dual-flush systeem dat minder water gebruikt bij het doorspoelen. Of gebruik een oude truc: plaats een gevulde waterfles in de spoelbak om minder water per spoelbeurt te gebruiken.

Door deze tips toe te passen, kun je je waterverbruik aanzienlijk verminderen, wat goed is voor zowel je portemonnee als voor de planeet!

Waarom is een waterfilter zo handig voor schoon drinkwater?

  1. Het vangt de kwalijke stoffen: Net als een zeef die alleen het goede doorlaat, verwijdert een waterfilter de schadelijke stoffen uit het water. Dit betekent dat dingen als bacteriën, virussen, en chemicaliën worden gefilterd voordat ze jou kunnen bereiken.
  2. Het maakt je water lekkerder: Naast dat het schadelijke dingen verwijdert, haalt een filter ook stoffen weg die je water een rare smaak of geur kunnen geven. Zo krijg je water dat niet alleen schoon is, maar ook lekker smaakt.
  3. Het beschermt je gezondheid: Door het water te zuiveren, zorgt een filter ervoor dat je niet ziek wordt van dingen die je niet kunt zien. Schoon water is cruciaal voor een goede gezondheid.
  4. Het is goed voor je portemonnee: Op de lange termijn kan het gebruik van een waterfilter goedkoper zijn dan het kopen van gebotteld water. Plus, het is ook beter voor het milieu omdat je minder plastic gebruikt.
  5. Het geeft je gemoedsrust: Weten dat je water gefilterd is en veilig om te drinken, kan je een gerust gevoel geven. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat er in je water zit elke keer als je de kraan opendraait.

In eenvoudige taal, een waterfilter zorgt ervoor dat je drinkwater schoon, veilig, en lekker is.

En om iedereen een handje te helpen met schoon drinkwater, geven wij vandaag en het komende weekend 10% korting op onze waterfilters >

 

Kijk voor meer informatie op www.wereldwaterdag.nl 

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This