Mijn moestuin, de composthoop en de grond verbeteren

Het is weer even geleden dat ik een bericht geplaatst heb over mijn moestuin. De moestuin loopt heel erg goed, eigenlijk hebben alle groentes het goed gedaan afgelopen jaar. Nu komt er langzaam maar zeker weer rust in de tuin en staan er steeds minder planten in. Daarom heb ik mijn composthoop overhoop gehaald en … Lees verder >

Stads moestuin groenten en fruit groeien prima en nu oogsten

eten-eigen-tuin-aardappels-bonenIk heb even vakantie gehad en ben weer terug en heb er weer zin in. Allereerst even wat nieuws over onze moestuin, die doet het uitstekend. Ondanks dat dit pas het eerste jaar is en er eigenlijk alleen stoeptegels lagen is het een groot succes.

Zo zie je dat op de juiste wijze de grond bewerken erg belangrijk is.

De oogst is goed niet alleen van de groenten maar ook van het klein fruit zoals de aardbeien, blauwe bessen en frambozen. We kunnen nu bijna dagelijks wel groente eten uit de tuin en ook aardappels en fruit.

We hebben al weer plannen om wat zaken aan te passen voor het volgende jaar en nu kunnen we ook in het najaar dingen platen voor de winter en komend voorjaar. Verder ben ik begonnen met het aanpassen van het kruidendeel, logischer indelen en de planten wat meer ruimte geven om te groeien.

Ik ben ook aan het zoeken naar biologische kruiden en klein fruit, ik vind dat het zo natuurlijk mogelijk moet zijn wat wij eten.

Lees verder >

biologisch dynamisch

Biologisch dynamisch deel 3 van mijn eigen stads moestuin opzetten.

biologisch dynamischIk ben heel enthousiast begonnen met mijn moestuin maar het koude weer wil maar niet ophouden en daardoor heeft zaaien en planten niet veel zin op dit moment.

Ik heb wel nieuwe kennis opgedaan, namelijk buiten het biologisch opzetten van mijn tuin ga ik dat ook dynamisch doen, dus eigenlijk biologisch dynamisch.

Ik wil mijn tuin graag zo natuurlijk mogelijk opzetten en tot nu toe heb ik dat gedaan door alles zo veel mogelijk biologisch te doen. Van hulpstoffen tot zaden. Maar ik wilde ook iets gaan doen met het dynamische deel.

Wat is biologisch dynamisch

Deze techniek of eigenlijk leefwijze is bedacht en opgezet door Rudolf Steiner het ziet de tuin als een gesloten kringloop en dan zo natuurlijk mogelijk hierdoor krijg je veel vogels, vlinders en bloemen in je tuin.

Buiten de aarde wordt er ook rekening gehouden met de stand van de maan, de zon en de sterren en de invloed die deze uitoefenen op de groei van de gewassen.

Er is veel samenhang tussen de bodem, planten, dier en mens. En zo hoort het natuurlijk ook wij moeten samenleven met de natuur zonder deze uit te buiten. Want uitbuiting lijdt tot vernietiging en het is zo’n mooi ding moeder aarde.

Lees verder >

opzetten groentetuin achtertuin bodem

Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 2 de bodem

Ik beschrijf hoe ik mijn eigen groentetuin aan het opzetten ben van daag behandel ik de bodem. In deel 1 heb ik het gehad over de locatie en het opzetten van de tuin. Ik heb het deel nu helemaal klaar waar de groenten moeten komen te staan, zie foto. Ik heb het geheel omgespit omdat … Lees verder >

moestuin aanleg het begin

Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 1 het begin

moestuin aanleg het beginIk heb in het verleden al twee keer een moestuin gehad, allebei rond de 250 m2. Maar nu ga ik er een maken in de achtertuin. Het voordeel hiervan is dat ik er iedere dag even aan kan werken.

Ik merkte bij die andere tuinen, die minstens 20 minuten fietsen waren, dat ik niet altijd tijd had om er heen te gaan en dan loopt het werk, zeker bij warm weer, snel op. En daardoor liep ik vaak achter de feiten aan en dat kan ik nu voor zijn. Ik heb nu wel minder m2 meters maar ok.

Ik start nu met 16 m2 voor het groentedeel en heb nog een deel met kruiden en verder staan er door de tuin heen klein fruit en wat fruitbomen. Waar de tuin moet komen liggen nu nog tegels, die heb ik er vandaag voor de helft uitgehaald en de grond omgespit.

Omdat de grond onder de tegels heeft gelegen en er redelijk wat witzand inzit ga ik er vanuit dat de kwaliteit niet erg goed is, dat moet dus als eerste verbeterd worden.

Lees verder >

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest