Stress en depressie, heb jij daar ook last van?

langdurige stress en depressieve gevoelens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Men dacht tot voor kort dat depressie veroorzaakt werd door een tekort aan bepaalde signaalstoffen in de hersenen. Maar nu wordt er veel meer uitgegaan van stress in/op cellen de veroorzaker is. Langdurige stress leidt er toe dat cellen beschadigd raken en sneller verouderen. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen met depressie ook sneller ouderdomsziekten krijgen zoals hart- en vaatziekten en dementie.

Jaarlijks komen in Nederland zo’n 10.000 mensen door stress in de WAO en 15% van de hoogopgeleide werknemers kampt met burnout klachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. 60 tot 80% van een bezoek aan de huisarts hebben een relatie met stress. Maar slechts 3% krijgt hulp bij het aanpakken van deze stress!

De wisselwerking tussen psyche, hormonen en neurotransmitters zorgen voor De emotionele balans, daarbij nemen het gevoel van welzijn en ontspannen zijn af door langdurige stress. Ook de hormonen en neurotransmitters die hier een belangrijke rol bij spelen nemen in effectiviteit af.  Al met al wordt het hierdoor steeds lastiger om nog plezier te beleven en om echt te kunnen ontspannen. Hierdoor kun je op den duur jezelf verliezen en je ervaart steeds meer angstige en depressieve gevoelens.

Kennis up-to-date houden, daarom les in de nieuwste inzichten over stress en depressie

Omdat ik naast de beide opleidingen die ik al gevolgd heb, voedingstherapie en orthomoleculaire suppletie, het denk ik ook verstandig is om te weten hoe stress werkt. Dit omdat in mijn ogen stress steeds bepalender wordt voor je gezondheid. Ook wil ik mensen met stress kunnen helpen en daarom ga ik binnenkort beginnen met de opleiding Stresscounselor, deze bestaat uit 2 volledige cursussen Counseling én Stresscounseling.

De opleiding tot Stresscounselor leer ik onder meer de algemene vaardigheden die ik als counselor nodig heb, zoals een helder en gestructureerd gesprek voeren met cliënten. En ik leer dan ook de vakspecifieke kennis om stress en een burn-out te behandelen, en hiermee kan ik dan de oorzaken van stress in kaart te brengen en middels cliëntgerichte therapie aan oplossingen werken.

Om bovenstaande opleiding nog wat verdieping te geven heb ik een lesdag gevolgd ‘Langdurige stress & depressieve gevoelens’. Hierin wordt de wisselwerking tussen psyche, hormonen en neurotransmitters bij depressieve gevoelens als gevolg van langdurige stress belicht.

Lesdag: langdurige stress en depressieve gevoelens

stress depressie mineralen vitaminen aminozuren ashwagandha saffraan

De belangrijkste reden om deze lesdag te volgen is omdat ik mensen wil helpen met het verminderen van stress en depressieve gevoelens. En dat niet met antidepressiva, die eigenlijk alleen maar de symptomen onderdrukken, maar kijken waarom en waar het fout gaat en dit met zoveel mogelijk natuurlijke middelen kunnen aanpakken en/of oplossen. Er zijn natuurlijk redenen waarom iemand stress ervaart, het is belangrijk om deze redenen aan te pakken. En ik wil graag weten waar/waarom het fout gaat in het lichaam en of dit misschien te corrigeren is met natuurlijke  hulpstoffen, zoals mineralen, vitaminen, aminozuren en kruiden zoals ashwagandha en saffraan.

Maartje Wijnhoven, orthomoleculair therapeut en arts over stress en ons lichaam

Maartje Wijnhoven ging  de diepte in en gaf ons uitgebreide inzichten over de werking van stress op ons lichaam en wat je daar op natuurlijke wijze aan kunt doen. Heel praktische informatie die met name gericht was op therapeuten en aangezien ik die kennis niet bezit kwamen er soms termen voorbij die ik niet begreep. Maar over het algemeen was het een duidelijk verhaal en vind ik het goed om te weten wat stress nu precies doet met ons lichaam en dat is veel.

  • Wat de doet stress met de lichaamsprocessen.
  • Hoe kunnen voeding en nutriënten hierbij helpen.
  • De ‘monoamine hypothese’ kan verklaren dat veranderingen in het functioneren van de neurotransmitters serotonine, dopamine, noradrenaline en GABA kunnen bijdragen aan het ontstaan van depressieve gevoelens.
  • Langdurige stress is bovendien verantwoordelijk voor minder en slechter functionerende receptoren en bindingsplekken van neurotransmitters, én voor een verhoogde heropname van neurotransmitters. Dit ontregelt de neurotransmissie; een voorbode voor depressieve gevoelens.

Lianne Maan,Scientific Educator, diëtist en gezondheidswetenschapper

Zij heeft zich gespecialiseerd in de rol van voeding en voedingssupplementen voor de gezondheid. Lianne geeft een wetenschappelijke uitleg van de werking van ons lichaam en ze heeft een aantal specifieke nutriënten besproken die ingezet kunnen worden bij depressieve gevoelens.

Maarten Klatte, art, over voeding, Epigenetica en los laten

Maarten Klatte deelt in het middagprogramma zijn ervaring in het begeleiden van mensen met depressieve en angstige gevoelens ten gevolge van langdurige stress. Maarten Klatte gebruikt een brede aanpak waarin hij vitaliserende voeding (de Epigenetica) en beweging integreert met het loslaten van beperkende overtuigingen en gevoelens die spanning geven volgens de Sedona methode. Hierdoor vindt er een wisselwerking plaats tussen de psyche, hormonen en neurotransmitters wat mensen met depressieve gevoelens ondersteunt.

Hoe werkt stress in je lichaam?

stress hoe werkt dat in ons lichaamDe manier waarop ons lichaam van nature op stress reageert is in principe gezond, maar overdaad schaad. Zodra we in een stressvolle situatie terechtkomen, maakt ons lichaam het kortwerkende stresshormoon adrenaline aan, dat ons op slag startklaar maakt om te vechten of te vluchten.

Cortisol zorgt er op zijn beurt dat het lichaam weer in de normale stand terecht komt en de gevolgen van adrenaline worden hierdoor afgezwakt.

In een periode van stress produceren de bijnieren de stresshormonen cortisol en adrenaline.

Adrenaline wordt afgescheiden door het bijniermerg. laat het hart sneller kloppen, je bloeddruk wordt hoger, de ademhaling wordt eveneens sneller waardoor meer zuurstof naar de spieren gaat. Adrenaline kost echter veel energie waardoor andere delen van je lichaam minder energie krijgen. Daarnaast heb je door adrenaline minder behoefte aan slaap.

Adrenaline komt vrij bij angst en stress maar ook bij fysieke bezigheden en hitte, kou, pijn en woede. Een teveel aan adrenaline is schadelijk. Maar het is ook een noodzakelijke stof omdat het meer energie geeft en de alertheid vergroot. Stress kan dus een aanslag zijn op je lichaam, waardoor het belangrijk is extra goed voor je lichaam te zorgen in periodes van stress.

Cortisol is een hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Het hormoon Cortisol versnelt het stofwisselingsproces en zorgt voor herstel van het evenwicht in je hormoonbalans. Daarnaast onderdrukt cortisol het immuunsysteem. Dit is een natuurlijk systeem en na een stressvolle periode daalt de productie van cortisol weer. Ook speelt cortisol een rol bij het slaapritme. Kort na de adrenalinestoot maakt het lichaam altijd cortisol aan.

Als je cortisolspiegel lange tijd hoog blijft en dat weken tot maanden gat duren, loop je een gezondheidsrisico. Je lichaam wil graag overleven en maakt extra energie aan, zo raken je bijnieren op een gegeven moment uitgeput en produceren nauwelijks nog cortisol. Dan raak je vermoeid en heb je geen energie meer.

De technische uitleg van stress:

Bij stress worden de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol in je lichaam aangemaakt als reactie op stress. De eerste twee zetten aan tot actie, terwijl de laatstgenoemde weer zorgt voor passiviteit.

technische uitleg stress
Schematisch model van de stressrespons (zie tekst), A=adrenaline, NA= noradrenaline. Links: snelle route, rechts: langzame route. Bron afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stress

Er is een snelle reactie van het autonome zenuwstelsel, en een langzamere reactie die tot stand komt via de hypothalamus-hypofyse-bijnierschors. De snelle reactie werkt door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel, die zorgt weer voor het vrijmaken van adrenaline en noradrenaline in de bloedbaan door het bijniermerg.

In de langzamere route spelen drie stoffen een rol. De stressprikkel bereikt de hypothalamus. Deze produceert een peptide, CRH. Dit stimuleert de voorkwab van de hypofyse tot productie van het hormoon ACTH, dat de bijnierschors stimuleert tot productie van het stresshormoon cortisol. Dit leidt tot een verhoging van het bloedsuikergehalte (glucosespiegel) en verhoogt het metabolisme. Het remt ten slotte via terugkoppeling weer de cellen in de hypothalamus die de stressreactie veroorzaakten.

Cortisol wordt gezien als een stof die het lichaam helpt om energie te mobiliseren, waardoor men beter opgewassen is tegen bedreigende situaties. Het stressniveau (gehalte van noradrenaline en adrenaline) kan achteraf worden bepaald via het bloedplasma of urine. (bron)

Natuurlijke hulpmiddelen om stress en depressie te lijf te gaan.

Antidepressiva onderdrukken de gevolgen van stress en depressie maar lossen deze niet op, ze kunnen soms wel noodzakelijk zijn in een acute situatie. Dus antidepressiva zijn geen oplossing. Er zijn voldoende natuurlijke hulpmiddelen om stress en depressie aan te pakken zoals mineralen, vitaminen, aminozuren en kruiden zoals ashwagandha en saffraan.

Natuurlijke hulpmiddelen hebben als voordeel dat ze nauwelijks of geen bijwerkingen hebben en dat kunnen je van de meeste medicijnen niet zeggen waar het soms de vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. Verder zijn ze makkelijk verkrijgbaar en pakken ze het probleem echt aan en werken ze vaak even goed om soms beter dan medicijnen blijkt uit studies.  Het is wel raadzaam om niet in het wilde weg te gaan experimenteren en op zoek te gaan naar een professioneel persoon die je hierin kan begeleiden. Je kunt hiermee vaak niet bij een arts terecht omdat deze eigenlijk alleen maar getraind zijn om medicijnen voor te schrijven.

Mensen die veel stress en/of depressie ervaren hebben vaak een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen en andere stoffen.

Tekort aan mineralen, vitaminen bij stress

Eigenlijk zijn er heel veel vitaminen en mineralen die je kunnen helpen bij stress en/of depressie. Het is raadzaam om een Multi te nemen die speciaal voor deze kenmerken is ontwikkeld. Ik kies zelf eigenlijk altijd voor natuurlijke supplementen, omdat synthetische vaak je lichaam op een verkeerde manier belasten en minder goed opneembaar zijn.

> natuurlijke multi mineralen en vitaminen kopen <

Dit zijn veel gebruikte vitaminen en mineralen bij stress:
Vitamine D, Calcium, Selenium, Zink, Jodium en Vitamine B complex

  • Vitamine D is nodig bij de productie van serotonine. En veel mensen die depressief zijn hebben een tekort aan serotonine.
  • B-vitamines ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en daardoor ook het prestatievermogen. Bij stress, angst en depressie is er vaak een vitamine B tekort.
  • Vitamine C vermindert het negatieve effect van stress op het immuunsysteem door afname van de stress reacties in je lichaam. Het laat de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen.
  • Omega 3-vetzuren, zoals DHA en EPA, die de effecten van angst en stress met 20% kunnen verminderen.  > natuurlijke Omega 3 vetzuren kopen <
  • L-theanine werkt tegen stress en bevordert onze slaap. Het laat ontspannen en het vermindert stress en angst.

Aminozuren  die helpen bij langdurige stress en depressieve gevoelens

Bekende aminozuren die werkzaam zijn bij stress en depressie zijn onder meer: L-tryptofaan Acetyl-I-carnitine en GABA. Ook hier is het raadzaam om een Multi te nemen

  • Tryptofaan voor een betere werking van deze neurotransmitter in de hersenen. De hersenen gebruiken deze stof om er serotonine van te maken, dat je kalmeert bij stress. Maakt bij stress meer testosteron aan.
  • 5-HTP hangt nauw samen met Tryptofaan, 5-HTP is een voorloper van Serotonine en wordt gewonnen uit het aminozuur tryptofaan.
  • Acetyl-I-carnitine (of ALC) is een lichaamseigen stof en te gebruiken bij stress en lichamelijke inspanningen.
  • GABA is een remmende neurotransmitter in de hersenen en vermindert angst, ontspant en verhoogt waakzaamheid. Het innemen van GABA en vitamine B complex is een goede combinatie.

Overige stoffen en kruiden die helpen bij langdurige stress en depressieve gevoelens

  • Saffraan is een plantaardig antidepressivum en helpt depressieve gevoelens te verminderen en is goed voor het geheugen. Saffraan is een goed alternatief voor Sint-Janskruid.
  • Ashwagandha, verbeterd de algemene gezondheid en conditie en kan worden gebruikt tegen mentale problemen zoals stress, depressies en vermoeidheid. Geeft een daling van de cortisol, kan angst tot 75% verminderen en stress tot 65%.

zoek herstelmomenten in de dag, plezier en beweging, ga naar buiten in de natuur, ben speels in het moment als een klein kind. Ga aan Yoga doen, mediteren (bv Mindfulness) of ga gewoon buiten wandelen, in de bossen, dat helpt vele malen beter en is een stuk beter voor je portemonnee

BDNF langdurige stress en depressieve gevoelens

BDNF een stof die de laatste tijd veel onderzocht is en in de belangstelling staat van de wetenschap. Het is een stof die de beschadiging van neuronen voorkomt én herstelt en is betrokken in het kortetermijn- en het langetermijngeheugen en verhoogd de afgifte van dopamine. BDNF heeft een motiverende en antidepressieve werking.

Chronische stress speelt een belangrijke rol in de verslechtering van het geheugen. Stress zorgt voor een toename van endorfine en BDNF, twee stoffen met een antistresseffect. Langdurige belasting van deze twee stoffen veroorzaakt resistentie, waardoor de werking verminderd of wegvalt. Saffraan en L-theanine verhogen de BDNF (bron)

Beweging langdurige stress en depressieve gevoelens

Wie depressief is of last heeft van angststoornissen of stress hoeft niet gelijk aan de antidepressiva. Uit onderzoek blijkt dat sport een beter antidepressief effect heeft dan pillen.

Aerobe training, een aerobe training is vaak een langdurige activiteit, waarbij de ademhaling en hartslag verhoogd zijn. Hardlopen, zwemmen, fietsen, steppen en stevig wandelen zijn goede trainingen die dan ten minste 3x per week minimaal 20min moeten duren voor het beste effect.

Aerobe training zorgt voor een verbetering van het endorfinesysteem en verhoogt de afgifte van BDNF, een stof met een directe antidepressieve werking. Dus gewoon gaan sporten en het rustig aan opbouwen want te hard trainen of overtraining verlagen namelijk de werking van endorfine en verergert daarmee juist de depressieve gevoelens.

De optimale/ideale hartslag voor aerobe training is 70% – 80% van je maximale hartslag. Je maximale hartslag (HFmax) is gemiddeld genomen 220 vermindert met je leeftijd.
Ik neem mezelf als voorbeeld ik ben 48 jaar oud: 220 min 48 = 172. En 70-80 % van mijn maximale hartslag is 120 – 138 hartslagen per minuut.

De kracht van het loslaten met de Sedona methode

loslaten vrijheid Sedona methode langdurige stress en depressieve gevoelensbron afbeelding

Loslaten kan iedereen, de balans is daarin belangrijk maar soms is de balans zoek. Daar komt nog bij dat wij beter hebben geleerd om dingen vast te houden dan los te laten. Te veel vasthouden is eigenlijk piekeren, wij denken graag en veel, terwijl dit ons eigenlijk beperkt. Natuurlijk is het belangrijk om bepaalde zaken vast te houden maar het moet je niet beperken.

Het loslaten van beperkende gedachten en gevoelens is een besluit op dit moment, in het nu zeg maar. Het resultaat is dat we ons direct lichter en blijer kunnen voelen. De Sedona Methode helpt je daarbij en ook om je weer te herinneren om los te laten, zoals kleine kinderen dat vaak nog kunnen. Het ene moment zijn ze blij, dan boos, dan verdrietig en dan weer blij. Ze zijn vaak meer in het nu dan wij als volwassenen.

De Sedona Methode biedt een aantal eenvoudige technieken die je overal toe kunt passen om de lading van emoties los te laten in het moment. Eenvoudige technieken, maar niet altijd makkelijk toe te passen als je gewend bent om juist vast te houden. Zoals angsten en conditioneringen, als je die loslaat krijg je meer ruimte en zit je minder, of helemaal niet meer, in de angst en ook leer je langzaam om beperkende conditioneringen los te laten want die zijn bijna nooit van jezelf. Maar die zijn je ingegeven door je opvoeding, je school en je omgeving.

Als ik mijn stress opleiding heb afgerond is dit zeker een methode waar ik me in ga verdiepen, maar alles op zijn tijd.

Epigenetica, stress bestrijden door gezonde voeding

Ooit zagen we DNA als een blauwdruk van onze gezondheid. En dat alles eigenlijk vast lag, het zou dus een kwestie van tijd zijn voordat we alle genen (DNA) ontrafelt hebben en zo ziekten te lijf kunnen gaan.

Helaas na het ontrafelen bleek dat niet alleen de genen van invloed zijn maar dat deze aan- en uitgezet kunnen worden. En dit aan- en uitzetten wordt gedaan door zogenaamde epigenen en dit is de epigenetica. Dit aan- en uitzetten gebeurd zonder dat de onderliggende DNA-structuur veranderd wordt.

En onze levensstijl en met name onze voeding heeft invloed op dit aan- en uitzetten.

Zo hoeven we niet de ziekte zelf te bestrijden door een antistof te gaan zoeken, maar we kunnen nu de ziekte of aandoening direct aan de basis bestrijden. Dus eet gezond en heb een gezonde leefstijf en hier heeft stress dan ook weer invloed op. Dus je kunt stress bestrijden door een gezonde levensstijl waaronder gezonde voeding.

Het verschil tussen de genen en de epigenen?

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat algemeen werd aangenomen dat het pakket genen waarmee je geboren wordt, volledig bepaalt hoe het lichaam gaat functioneren en dat daarin ook vast welke ziektes je wel en welke je niet krijgt. Maar sinds kort is ontdekt dat deze genen niet ‘hard’ geprogrammeerd zijn. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de zogenaamde epigenen. Het zijn deze epigenen die de echte genen aan- en uitzetten dus eigenlijk zijn de genen eigenschappen die door de epigenen aan- of uitgezet kunnen worden, mooi toch.

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This