Synthetische of natuurlijke vitaminen en mineralen?

Ik volg een opleiding voor orthomoleculaire suppletie, een moeilijk woord voor kennis over het lichaam en de werking van vitaminen en mineralen. De vraag die ik altijd gehad heb en die nu beantwoord is: werken synthetische vitaminen net zo goed als natuurlijke?

Het antwoord daarop is eenvoudig: nee

Wat is het verschil tussen synthetische of natuurlijke vitaminen

Na het lezen van het boek ‘supplementen onder de loep‘ is het voor mij wel duidelijk. Synthetische vitaminen en mineralen worden in een laboratorium gemaakt en zijn eigenlijk medicijnen, er is weinig natuurlijks aan, het is eigenlijk van de natuur nagemaakt. Vergis je niet 95% van de huidige vitamines en mineralen zijn synthetisch.

Natuurlijke vitaminen en mineralen zijn ontrokken uit planten, door de natuur gemaakt en vaak veel complexer dan de synthetische vorm.

Voor mij is onderstaande afbeelding heel veel zeggend:
Synthetische-natuurlijke-vitaminen

De kracht van de natuur is nog vele malen groter dan wat de mens kunstmatig ooit heeft gecreëerd.

De denkfout die veel wetenschappers maken is dat vitaminen kunstmatig geproduceerd kunnen worden. Men kan kunstmatig een stofje fabriceren dat dezelfde chemische component heeft.

 

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke of synthetische stoffen. Ze zijn dus beiden even gezond en veilig zegt Het Voedingscentrum.

 

Een goed voorbeeld is het hierboven zichtbare vitamine C, ook wel ascorbinezuur. Nu is ascorbinezuur een onderdeel van vitamine C en niet het geheel zoals deze in de natuur voorkomt. Deze bevat ook nog andere stoffen zoals flavonoïden en natuurlijke antioxidanten en de hulpstoffen rutine, ascorbigen en choline. En stoffen die wij voor een deel nog helemaal niet kennen.

Natuurlijk is niet altijd natuurlijk

vitaminen-mineralenSynthetische vitamines worden vaak bestempeld als “natuurlijk” of ze worden aan natuurlijke voedselbronnen toegevoegd. Maar er is niets natuurlijks aan in de zin dat de natuur het gemaakt heeft.

Maar het woord natuurlijk is vrij om te gebruiken en dat doen ze dan ook, je hoeft zeg maar niet te bewijzen dat het echt natuurlijk is of voor een groot uit natuurlijke ingrediënten bestaat.

Buiten dat de synthetische vitaminen niet natuurlijk zijn zitten ze ook nog eens vol stoffen die niet allemaal even gezond zijn.

 • Zo zijn er smaak, kleur en geurstoffen.
 • Stoffen om het langer houdbaar te maken.
 • Het giftige magnesiumstearaat, stearinezuur, methylcellulose, carnubawas en titaandioxide.
 • suikers (waaronder sucrose, mannitol, sorbitol, fructose, dextrose)

Synthetische vitaminen zijn opgebouwd uit mineralen uit de grond. dat zijn geen voedingsmineralen, maar bodemmineralen, en wij zijn zo gebouwd, dat planten voor ons de mineralen uit de grond halen. En er een vorm van maken die gecheleerd is zodat de mineralen opneembaar zijn voor ons lichaam.

Hoe en waarvan worden synthetische vitamines gemaakt?

Synthetische vitaminen & mineralen worden in fabrieken gemaakt en zijn het resultaat van synthetische-vitamineseen hele reeks ingewikkelde chemische bewerkingen.

Als basis gebruiken ze olie en daarmee proberen ze om de moleculaire structuren van vitamines na te bootsen.

Dit gebeurd door toevoeging van verschillende chemicaliën, soms meer dan 10, en vaak onder hoge temperaturen.

Koolteer vormt de basis van veel synthetische vitaminen & mineralen en daar wordt dan nicotine, alloxal en andere giftige stoffen zoals choline (een synthetische ammoniak) aan toegevoegd.

De meeste basisstoffen komen maar van een aantal leveranciers wereldwijd, vooral uit China.

Vitamines zijn gevaarlijk?!

De berichtgeving is tegenstrijdig en ook de onderzoeken spreken elkaar tegen. Ik vraag me dan wel af, hebben ze synthetische of natuurlijke vitaminen en mineralen gebruikt bij het onderzoek? Want als het de synthetische zijn kan ik me voorstellen er problemen optreden omdat het lichaam hier niet goed mee overweg kan, maar dat ligt niet zo zeer aan de vitaminen en mineralen zelf.

Doodsoorzaken in Nederland

Kanker: 44.000
Hart & vaatziekten: 38.000
Alzheimer: 12.500
Medicijnen: 3.500
Verkeer: 650
Bliksem: 2
Supplementen: 0

Zoals je kunt zien zijn er geen geregistreerde doden door gebruik van supplementen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze daardoor volledig veilig zijn. Maar ik denk dat je door natuurlijke vitaminen en mineralen te gebruiken weinig risico loopt, omdat dat dan allemaal lichaamseigen stoffen zijn.

Maar het gebruik van synthetische vitaminen en mineralen kan een risico geven, door de manier waarop ze gemaakt zijn en de hulpstoffen die gebruikt worden. Ook hebben deze supplementen vaak een veel hogere dosering dan de natuurlijke supplementen, wat weer voor belasting van het lichaam kan zorgen.

Hoeveel of welke supplementen moet je nemen?

Ik denk dat de basis gezonde voeding moet zijn, daar moeten de meeste voedingsstoffennatuurlijke-voeding uit komen. Gezonde voeding wil zeggen veel verse groenten en fruit, het liefst biologisch omdat daar meer vitaminen en mineralen inzitten door een betere bodem (zie het hoofdstuk hieronder).

Op verpakkingen staan de hoeveelheden van supplementen vaak uitgedrukt in ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid). Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld persoon.

Absolute en relatieve tekorten bij vitaminen en mineralen

De reguliere geneeskunde gaat uit van absolute tekorten zoals bij ADH: de grens waarbij een gebreksziekte optreedt.

Bij orthomoleculaire suppletie gaan ze uit van relatieve tekorten: dit is de hoeveelheid waarmee je lichaam optimaal functioneert. Die grens is heel persoonlijk en ligt hoger dan het absolute tekort.
De voorgeschreven doses bij orthomoleculaire suppletie liggen dan ook hoger dan in de reguliere geneeskunde en daardoor ook hoger dan het ADH. Uiteraard blijven de voorgeschreven doses binnen de veilige marges.

Overdosering bij vitaminen en mineralen

Ik denk dat een teveel aan mineralen en vitaminen net zo slecht is als een tekort. Ik vind ook dat je je altijd moet houden aan de opgegeven hoeveelheden of dit nu het ADH is of een hoeveelheid die je via orthomoleculaire suppletie krijgt.

Je hebt twee soorten vitaminen:

Water oplosbare vitaminen, B, C en foliumzuur. Deze vitaminen kun je bij een te grote hoeveelheid uitplassen. Maar ook dit is een extra belasting voor je lichaam dus nogmaals houdt je aan de voorschriften.

Vet oplosbare vitamine A, D, K en E. Deze worden vastgehouden door het lichaam en zijn gevoeliger voor een overdoses van vitaminen. Je moet hier dus extra goed mee oppassen en eerder iets te weinig dan iets te veel nemen.

Natuurlijke vitaminen worden beter opgenomen door het lichaam aangezien het natuur eigen ingrediënten zijn. Synthetische daarin tegen zijn moeilijker opneembaar en daar kan het lichaam ook tegen in verzet komen omdat dit geen natuur eigen ingrediënten zijn.

Ik denk dat het voor iedereen goed is om met enige regelmaat supplementen te nemen, met name een multi supplement. Maar ik denk dat als je intensief met je lichaam om gaat, bijvoorbeeld bij sporten, of als je zwanger bent of bij veel stress. het zeker raadzaam is om bepaalde vitaminen en mineralen supplementen te nemen.

Bodemverarming en waarom we extra vitaminen en mineralen moeten nemen

mono-reguliere-landbouwgewassenLandbouwgronden verarmen. De belangrijkste reden hiervoor is dat boeren elk jaar dezelfde gewassen op het zelfde stukje grond zetten. Ieder gewas heeft andere mineralen nodig uit de bodem en door deze methode raakt de grond uitgeput.

Om dit te compenseren worden er synthetische mineralen toegevoegd. Deze mineralen worden wel door de planten opgenomen maar zijn nauwelijks actief.

Dat leidt ertoe dat reguliere landbouwgewassen meer vatbaar zijn voor ziekten. Om dit tegen te gaan worden de gewassen bespoten met pesticiden die de grond vervuilen en nog verder verarmen, en zo zitten ze in in een neerwaartse spiraal.

Doordat er nauwelijks mineralen in de grond zitten zijn deze ook niet meer opneembaar voor de planten. De planten gebruiken deze mineralen weer ook voor het omzetten van vitaminen. Zo ontstaat er dus een teruggang van mineralen en vitaminen in groenten en fruit, zie de tabel hieronder.

Bron: 1996 Farmaceutisch bedrijf Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal.
Oorzaken: Uitgeputte grond, luchtvervuiling, te snelle groei, langdurige opslag en transport.

Mineralen en Vitaminen in mg per 100 g
Voedingselement
1985
1996
2002
Verschil 1985-1996 en 1985-2002
Broccoli
Calcium
Foliumzuur
Magnesium
103
47
26
33
23
22
28
18
11
Min 68 %
– 52 %
– 25 %
Min 73 %
– 62 %
– 55 %
Bonen
Calcium
Foliumzuur
Magnesium
Vitamine B6
56
39
26
140
34
34
22
55
22
30
18
32
– 38 %
– 12 %
– 15 %
– 61 %
– 51 %
– 23 %
– 31 %
– 77 %
Aardappels
Calcium
Magnesium
14
27
4
18
3
24
– 70 %
– 33 %
– 78 %
– 48 %
Wortels
Calcium
Magnesium
37
21
31
9
28
6
– 17 %
– 57 %
– 24 %
– 75 %
Spinazie
Calcium
Vitamine C
62
51
19
21
15
18
– 68 %
– 58 %
– 76 %
– 65 %
Appels
Vitamine C
5
1
2
– 80 %
– 60 %
Bananen
Calcium
Foliumzuur
Magnesium
Vitamine B6
8
23
31
330
7
3
27
22
7
5
24
18
– 12 %
– 84 %
– 13 %
– 92 %
– 12 %
– 79 %
– 23 %
– 95 %
Aardbeien
Calcium
Vitamine C
21
60
18
13
12
8
– 14 %
– 67 %
– 43 %
– 87 %

Verrijken van voedsel met synthetische grondstoffen zoals vitaminen en mineralen

Het begint met de raffinage en manipulatie van de grondstoffen vervolgens het gebruik van synthetische toevoegingen, bestrijdingsmiddelen, geraffineerde suiker en de moderne bereidingswijze, zoals het verhitten. Dit zijn allemaal factoren die de kwaliteit van ons voedsel op negatieve manier beïnvloeden, of beter gezegd ongezond maken!

Dit is wat er gebeurd met het zogenaamde supermarktvoedsel. Dat voed ons eigenlijk niet meer maar heeft eerder een negatieve invloed op ons lichaam. Dat is gemaakt voor de lekker en vooral voor de winst, gezondheid is niet echt meer belangrijk voor de meeste voedselproducenten.

Dus supplementen zijn steeds meer noodzakelijk

Bij het voorkomen van ziekten maar ook bij de verbetering van het immuunsysteem en natuurlijk bij de behandeling van ziekten, kan het nodig zijn extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen.

Ik denk zelfs dat de achteruitgang zo groot is dat iedereen met enige regelmaat natuurlijke supplementen zou moeten gebruiken voor een optimale gezondheid. Voorop staat het eten van volwaardige voeding.

En wat daarin vooral van belang is om over te stappen op biologisch of nog beter biologisch-dynamische voeding.

Bij deze vormen van landbouw wordt heel veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de grond, ze doen aan teeltwisseling en gebruiken geen giftige stoffen in hun bedrijf.

Zoals ik doe in mijn eigen moestuin, ik ben daar steeds bezig om de kwaliteit van de grond te verbeteren, door compost maar ook door het toevoegen van natuurlijke mineralen, zoals Keltisch zeezout.

En mocht je weten je dit kunt kopen: natuurlijke vitaminen en mineralen kopen

30 gedachten over “Synthetische of natuurlijke vitaminen en mineralen?”

   • Dat is vaak af te lezen op het etiket, je kunt dan zien uit welke bron bijvoorbeeld de vitamine C komt. Nu zie ik dit er bij lucovitaal er niet op staan. Je kunt dat navragen, of de vitamines uit natuurlijk bron is of een gesynthetiseerde vorm is. Ik denk het 2e, zoals bij de meeste het geval is, maar weet het niet zeker.

    Beantwoorden
 1. Ja heel goed artikel, is eigenlijk ook niet meer dan normaal dat dingen uit de natuur veel beter werken dan dingen die nagebouwd worden in een lab.

  We denken dat we een heel eind zijn maar weten nog zo weinig, zeker wat ons lichaam, voeding en onze gezondheid aangaat.

  Bedankt voor je informatie,
  Elke

  Beantwoorden
 2. Wauw koste me even tijd om er doorheen te komen. Maar vind het interessante informatie.

  Ik vraag me alleen af waar koop jij deze natuurlijke vitaminen dan?

  Ik hoor graag van je,
  Johan

  Beantwoorden
 3. ik denk persoonlijk hetzelfde, maar als ik zoek op internet krijg ik tegenstrijdige berichten. Het Vitamine Informatie Bureau zegt :
  (Maar ik zie nu wie ze zijn… Bayer B.V. Division Consumer Care, Omega Pharma Nederland B.V en Pfizer Division Consumer Healthcare B.V, dus niet echt een objectief bureau, slim, dat wel).

  Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische vitamines?
  Er bestaan verschillen in de absorptie van de natuurlijke of synthetische vorm van vitamines. Zo wordt de synthetische vorm van vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 beter opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke vorm. Daarentegen wordt vitamine E weer beter in de natuurlijke vorm opgenomen in het lichaam. Voor de overige vitamines is er weinig tot geen verschil.

  Beantwoorden
  • Ja het tegenstrijdige zit em denk voornamelijk in het feit dat synthetische vitaminen goedkoper zijn en er dus meer geld aan verdient kan worden.
   De bedrijven, zie het Het Vitamine Informatie Bureau, die deze synthetische vitaminen maken hebben er geen belang bij dat iedereen weet dat natuurlijke vitaminen beter zijn.
   Dus laten zijn onderzoeken uitvoeren die aantonen dat synthetische net zo goed zijn als natuurlijke.
   Zo doen ze het ook met voeding, medicijnen enz enz..

   Beantwoorden
  • Graag wil ik ( het is wel een jaar later) reageren.
   Al jaren lang gebruik ik dagelijks vitamine c, multivitamines en mineralen.
   Na het lezen van het boek O.a. ‘ censuur, wat u niet mag weten over uw gezondheid’ van dr gabor
   Lenkei, heb ik besloten om Zijn advies op te volgen.

   Had ik dit maar tientallen jaren eerder geweten! Maar goed: ” beter laat dan nooit”.

   Met vriendelijke groet, jeannette

   Beantwoorden
 4. Als ik bij de multivitamine kijkt op de site die je aan geeft staat daar: vrij van niet natuurindentieke synthetische 

  Als ik dat zinnetje goed leest staat er dus helemaal niet dat het vrij is van synthetische vitamine, wel vrij van niet natuurindentieke syntetische vitaminen. Anders zou er wel gewoon staan vrij van synthetische vitamines.

  Dus ik lees dat er synthetische vitaminen in zitten die chemisch natuuridentiek zijn.

  Beantwoorden
  • Corinda,

   Ik denk dat jij de volgende website bedoeld: natural multi multivitamine mineralen
   DE zin is inmiddels aangepast er had eigenlijk een komma tussen moeten staan; vrij van, niet natuurindentieke, synthetische vitaminen.
   Maar om verwarring te voorkomen is de tussenzin weggehaald. Dit zijn overigens vitaminen en mineralen uit de natuur, van planten, dus niets synthetisch.

   Beantwoorden
  • Gerke,

   Ik zeg niet dat ze slecht zijn maar minder goed dan natuurlijke, minder goed opneembaar en minder goed van kwaliteit. Die multivitamine die ik gebruik is niet synthetisch maar natuurlijk.

   Beantwoorden
 5. Hallo,

  Ik vroeg mij af of de supplementen van Floradix aan te bevelen zijn. Het is namelijk gemaakt van biologische ingrediënten.
  En hoe zit het eigenlijk met zuigelingenmelk? Daar zijn allerlei vitaminen aan toegevoegd op basis van wat een pasgeboren baby nodig heeft.

  Beantwoorden
  • Tanja,

   Ik heb daar wel een goed gevoel bij, maar heb zelf alleen ervaring met hun ijzerdrankje. Dat hebben wij als gezin wel eens gebruikt, volgens mij redelijk puur natuur.

   Beantwoorden
  • Erwin,

   Daar kun je eigenlijk geen antwoord op geven, het enige wanneer je het zeker weet is als de bron staat vermeld van de vitamines en mineralen, bijvoorbeeld dat het uit bepaalde vruchten of groenten komt. De wetgeving is hier zo ondoorzichtig over dat iedereen van allerlei namen door elkaar heen gebruikt, vaak om de suggestie te wekken dan het van natuurlijke oorsprong is. Maar dat is bij de meeste niet het geval, meer dan 95%. Dus doe navraag of lees de verpakking, bel desnoods de leverancier.

   Beantwoorden
 6. Helemaal mee eens. Ben op mijn leeftijd echt een voorstander voor het aanvullen van meerdere vitaminen. Vooral vitamine d, vitamine b12 en magnesium heb ik echt baat bij. Ik ben ook een voorstander van natuurlijke vitamines. Vind dat belangrijk vooral omdat ik overal lees dat dit wordt aangeraden. Ik heb nog wel een vraag over de hoeveelheid. In hoeverre is het erg om “te veel” binnen te krijgen. Deze plas je toch gewoon uit?

  Beantwoorden
  • Te veel, ja wat is te veel, de norm die wij in Nederland aanhouden klopt niet helemaal, want die is gebaseerd op ADH de zogenaamde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden, die moet er voor zorgen dat je niet ziek wordt. Maar het zou beter zijn om een hoeveelheid aan te houden voor een optimale gezondheid, deze liggen over het algemeen hoger dan de ADH. Zolang je supplementen van natuurlijke oorsprong gebruikt zullen niet vaak een te grote dosis inzitten, wat je bij de synthetische varianten wel ziet.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This