Iedereen zou extra vitamine D moeten nemen

Iedereen zou extra vitamine D moeten nemen blijkt uit steeds meer onderzoek. Er zijn steeds meer ziektes die gelinkt worden aan een tekort aan vitamine D. Uit onderzoek van onder meer Prof. Dr. Spitz blijkt dat 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D heeft, dit tekort ontstaat met name door te weinig buiten/in de zon zijn.

Daar komt nog bij dat de meeste mensen niet meer zonder zonnebrandcrème buiten komen, vaak is zonnebrandcrème schadelijk voor je is maar zonnebrandcrème blokkeert ook de opname van vitamine D. Mensen zijn bang gemaakt dat ze dan huidkanker kunnen krijgen, maar laat je niet wijsmaken zonnen is gezond, meer natuurlijk met mate.

Om deze redenen wordt het steeds belangrijker om extra vitamine D tot je te nemen. De best opneembare vorm is Vitamine D3 deze is 10 x beter opneembaar dan Vitamine D2.

Vitamine D tekort symptomen

Je voelt je moe, lusteloos of uitgeput. Wist je dat de oorzaak een tekort aan vitamine D kan zijn? En extra vitamine D de oplossing zou kunnen zijn ? Er kunnen natuurlijk meerdere oorzaken zijn, maar vaak wordt een vitamine D tekort niet door artsen in hun beoordeling meegenomen, slechts 5% van de artsen laat bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen. Vitamine D tekort kan naast vermoeidheid nog tot veel meer klachten leiden zoals een depressie.

Andere symptomen bij een vitamine D tekort:

 • Zwakkere botten
 • Krampen en spiertrillingen
 • Bloedend tandvlees
 • Spier- en/of gewrichtspijn

Wat zijn de beste bronnen van vitamine D?

Iedereen die ouder is dan 1 jaar oud zou volgens de laatste wetenschappelijke inzichten extra vitamine D supplementen moeten slikken. Omdat de aanbevolen inname vaak niet wordt gehaald.

De belangrijkste bron is de zon, met een zonnekracht van minimaal 3, dat betekend dat er ongeveer 5 maanden per jaar voldoende, krachtige zon is om zelf vitamine D aan te maken via de huid. De rest van het jaar is het verstandig om suppletie te nemen.

Gert Schuitemaker over zonlicht en vitamine D

Een andere optie is het flink verhogen van de consumptie van vitamine D rijke producten zoals vette vis; tonijn en zalm of eet meer vlees en vooral eieren.

Het Britse wetenschappelijke voedselcomité SACN zegt dat er een tekort is bij mensen na onderzoek. In dit onderzoek  (pdf) staat dat behalve baby’s, elk mens dagelijks minimaal tien microgram vitamine D nodig heeft. Deze inname is essentieel om de botten, spieren en gewrichten gezond te houden.

Het gemiddelde dieet van de Britse bevolking levert echter maar 3 microgram vitamine D op, lang niet de benodigde tien microgram. In Nederland is de gemiddelde vitamine D inname vergelijkbaar.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Volgens de Gezondheidsraad hebben Nederlanders tussen 4 en 50 jaar die voldoende buitenkomen geen extra vitamine D nodig. Zij kunnen volstaan met ‘gezonde’ voeding. Dit staat in contrast met het advies dat veertien gerenommeerde vitamine D experts uit de VS en Canada afgelopen april publiceerden. “Zij bevelen een dagdosis aan van 50 mcg (2000 IE) vitamine D. Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziekten gaan lijden en eraan sterven.”

Nederlanders zouden elke dag 25 mcg (1000 IE) vitamine D zouden nemen, dan zouden er in 1 jaar bijna 7000 minder doden als gevolg van kanker te betreuren zijn. Dit komt neer op een afname van 18 procent. (bron)

2 gedachten over “Iedereen zou extra vitamine D moeten nemen”

 1. Ik neem 4.000 IE dagelijks, vanaf oktober t/m april. De overige maanden 3.000 IE. Ik let er wel op dat ik zgn. softgels neem. Ik kreeg de laatste jaren wat lichte pijn in mijn linkerheup (ben nu 58). Ben de D3 beginnen nemen na veel lezen en kwam tot de vaststelling dat ik daarvan niet op de hoogte was.

  Sinds augustus 2016 ben ik begonnen met D3 (naast andere zaken) en die pijn is volledig weg. Ik heb honden en wandel veel buiten. Daarnaast doe ik alles te voet zoals boodschappen.

  Wat mij ook is opgevallen is het feit dat ik veel meer kracht heb gekregen in mijn spieren en dat ik ook geen pijnlijke voetkrampen meer heb. Naast d3 neem ik ook veel vitamine C en bioflavonoïden. Uiteraard magnesium (citraat).

  Beantwoorden

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This