Tandpasta gezond en natuurlijk, zelf maken met kokosolie

Tandpasta gezond en natuurlijk, zelf maken met kokosolieTandpasta gebruiken we allemaal meerdere keren per dag, maar is die jij gebruikt ook veilig en gezond.

Allereerst zit er bijna altijd fluoride in tandpasta en ook andere schadelijke stoffen en kunstmatige suikers. Stoffen die ongezond zijn en  die helemaal niet nodig zijn om je gebit in goede staat te houden.

Hier volgt een recept voor gezonde veilige en natuurlijke tandpasta zonder fluoride die ook nog eens goed smaakt.

Waar moet een goede natuurlijke en gezonde tandpasta aan voldoen?

 • Je tanden moeten schoon worden zonder het glazuur aan te tasten
 • Tandvlees sterk houden
 • Bacteriegroei in de mond bestrijden en eventueel mineralen toevoegen
 • Alleen maar natuurlijke ingrediënten bevatten

Dat is duidelijk nu aan de slag.

Kokosolie is een uitstekende tandpasta

je poets je tanden om ze gezond en sterk te houden en de meeste gebruiken daarvoor tandpasta met chemische toevoegingen. Maar het is beter om dit op een natuurlijke manier te doen met kokosolie. Kokosolie vernietigt de meeste bacteriën die in je mond aanwezig zijn, en bacteriën zijn de belangrijkste oorzaak van tandbederf. Kokosolie bestrijd ook Candida, een schimmel die spruw en darmproblemen.

De ingrediënten en wat ze precies doen voor je tanden

1. Kokosolie is de basis voor je zelfgemaakte tandpasta
Kokosolie is het belangrijk ingrediënt voor deze tandpasta vooral door zijn natuurlijke antibacteriële werking. Kokosolie werkt ook genezend bij slecht of ongezond tandvlees.

2. Zuiveringszout
Een ander belangrijk ingrediënt voor je tandpasta recept is zuiveringszout (ook wel baking soda of bicarbonaat genoemd). Let op, het gaat hier dus niet om de gewone grovere schoonmaak soda. Zuiveringszout werkt als een natuurlijk en zacht reinigend schuurmiddel. Zuiveringszout is alkalisch en dat is het tegenovergestelde van zuur. En zuren zijn mede de veroorzaker van tandbederf en het helpt je aan een frisse adem. Je kunt het kopen in de natuurvoedingswinkel of reformzaak. Probeer voor je tandpasta zuiveringszout te vinden met een hele fijne korrelstructuur, dat poetst prettiger.

3. Biologische etherische olie
Etherische olie geeft een smaak en geur aan de tandpasta en en het werkt antibacterieel. En als laatste kun je een paar druppeltjes Tea Tree olie toevoegen. Het ruikt heerlijk fris en werkt antibacterieel. Je kunt in de plaats van Tea Tree olie ook wat druppeltjes pepermunt olie gebruiken. Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Het bereiden van gezonde natuurlijke tandpasta:

 • 2 eetlepels kokosolie.
 • 2 eetlepels zuiveringszout.
 • een paar druppeltjes biologische etherische olie is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel. Je kunt Tea Tree, pepermuntolie, kruizemunt, citroen of venkelolie gebruiken.

Extra

 • eventueel 1 theelepel Keltisch zeezout of sol, voor de mineralen en het zuiveren
 • 1/2 – 1 theelepel xylitol een natuurlijke, caloriearme zoetstof voor de smaak en het voorkomen van tandplak, remt de groei van cariës veroorzakende bacteriën

Bereiding:

Tandpasta kokos olieDoe de kokosolie in een glazen kommetje en zet dit even in een bak met warm water, zodat deze beter te bewerken is. Meng het zuiveringszout er doorheen voeg al roerend de etherische olie en eventueel het Keltisch zeezout en de xylitol toe.

Als het mengsel wat dikker geworden is doe het dan in een schone glazen potje en laat het afkoelen. Bewaren op kamertemperatuur.

Als je de eigen gemaakte tandpasta nodig hebt schep je wat pasta uit de pot met een lepeltje en doet dat vervolgens op de tandenborstel. Spoel wel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden.

 • Opmerking als je een gebitsprothese draagt is het beter geen zuiveringszout te gebruiken omdat deze de lijm aantast die in de prothese wordt gebruikt.

Conclusie zelf gemaakte tandpasta.

Eenvoudig en voordelig te maken, je kunt wat experimenteren met de extra ingrediënten, ben zuinig met de etherische olie omdat die vrij sterk van smaak en geur is. Ik denk dat dit een goed alternatief is voor de bestaande tandpasta’s en ik vind het zelf altijd leuk om dingen zelf te maken op een natuurlijke manier zodat ik ook precies weet wat er in zit.

Ik gebruik zelf overigens ook altijd een tongschraper na het tandenpoetsen, een tongschraper helpt om de bacteriën en voedselresten van je tong te verwijderen en daarmee voorkom je een slechte adem een frisse adem en daarmee verbeter je je immuniteit en weerstand tegen ziekten.

Ik hoor graag wat jullie ervaring is met de eigengemaakte tandpasta, als je die gemaakt hebt natuurlijk anders is het nu de tijd om er aan te beginnen 😉

38 gedachten over “Tandpasta gezond en natuurlijk, zelf maken met kokosolie”

 1. Ik heb dit recept gemaakt (van een andere website) en nadat ik het een paar keer gebruikt had, kreeg ik een erg vervelende reactie in mijn mond waar ik dagen lang last van het gehad. Het voelde als een brandwondje. Ik durf het nu niet meer te gebruiken.

  Beantwoorden
 2. Tandpasta met optimaal 1.450 ppm -zie op tube- fluoride is niet giftig, niet gevaarlijk en is samen met een schone héél zachte tandenborstel – die met een wekelijkse schoonmaakbeurt in een afwasmachine schoner blijft en langer meegaat- en met beleid 2 x per dag minstens 2 minuten gebruikt wordt om zorgvuldig het gebit te reinigen, een levenslang te gebruiken reinigingsmiddel.
  In diverse smaken, kleuren en kwaliteiten te koop die, behalve het genoemde optimale fluoridegehalte, verder weinig zullen toevoegen.
  Etherische oliën bevatten meestal sterk geconcentreerde alcohol achtige verbindingen die alle slijmvliezen van ons lichaam irriteren of beschadigen, tenzij ze zéér sterk verdund en met mate worden toegepast.
  Zelf maken van zogenaamd gezonde tandpasta is te beschouwen als een niet veilige hobby die niets met cariespreventie en een mondgezondheid bevorderende leefwijze te maken heeft.

  Beantwoorden
  • Beste Maarten,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik ben er niet van overtuigd dat fluoride veilig is.
   Er zijn veel alternatieve tandpasta’s die meestal gebruik maken van natuurlijke middelen. Daar heb ik zelf een beter gevoel bij dan de chemisch bereide varianten.

   Het is inderdaad zo dat je voorzichtig moet zijn met etherische oliën, zoals Jorien hierboven ook vermeld. En je denk ik beter bestaande producten kunt kopen dan zelf moet gaan experimenteren.

   Beantwoorden
   • Hai Robert, je zegt wel dat je niet zelf moet experimenteren, ben ik deels met je eens. Alleen is het ook zo dat producenten ook allerlei experimenten uitvoeren en niemand weet precies hoe dat er aan toe gaat. Een net zo’n grote gok. Want al die regeltjes die de consument moeten beschermen worden aan alle kanten overtreden. De onverschilligheid in commerciële bedrijven is groot en geld verdienen staat voorop. Dat roept bij mij voldoende vraagtekens op om mijn eigen logica te gebruiken. Want er wordt ons al te vaak verteld wat goed voor ons is terwijl blijkt dat we vaak belazerd worden. Dus is het wat mij betreft goed dat mensen zelf het initiatief nemen. Natuurlijk moet je je altijd goed informeren en daarbij spelen dit soort communicatie middelen een belangrijke rol.
    CleoPtra

    Beantwoorden
    • Ik vind dat je daar gelijk in hebt, informeer je goed en probeer dingen uit en kijk hoe je je er bij voelt. En het is zo dat de huidige nieuwsvoorziening en fabrikanten niet geloofwaardig genoeg zijn

     Beantwoorden
  • Beste Abukaliem,

   Bedankt voor je informatie, ikzelf gebruik natuurlijke tandpasta, zonder natuurlijke fluoride.
   Maar zolang het maar natuurlijk is, is het natuurlijk beter dan die chemisch gefabriceerde tandpasta’s 😉

   Beantwoorden
   • Chemisch wil niet per definitie zeggen dat het slecht is, een molecuul is altijd hetzelfde. Informeer je liever over verschillende soorten tandpasta. Ipv zelf dingen te gebruiken, waarvan de werking lang niet altijd getest is. Natuurlijk is geld verdienen het devies, maar dit betekend niet altijd dat de kwaliteit omlaag moet gaan. Soms integendeel, de controle zoals je al zegt ligt deels wel bij jezelf, om te voorkomen dat je schadelijke stoffen binnen krijgt. Zo werkt het overigens in de gehele vrije voedingsmarkt

    Beantwoorden
    • Frits,

     Een beter woord voor chemisch is synthetisch. Natuurlijke structuren verschillen wel zeker van de sythetische variant, dat kun je zien onder een electronen microscoop. Maar dat betekend niet dat het slecht hoeft te zijn dat ben ik het met je eens.

     En je moet ook oppassen met wat je zelf maakt want daar kunnen ook schadelijke stoffen in zitten. Maar ik vind hoe dichter bij de natuur, hoe beter.

     Beantwoorden
 3. Ik heb heel veel problemen met mijn gebit gehad, veel wortelkanaal behandelingen etc.etc.
  Nu poets ik dagelijks met paradontax zonde fluoride en 1 maal per dag met zuiveringszout en kokosolie. Dit doe ik nu 10 maanden. Vandaag naar de tandarts geweest en die stond verbaast dat alles er zo goed uitzag geen enkele tand met tandsteen geen ontstekingen. Ze zei dat mijn tandvlees er verbazend goed uit zag en zei “ik kan wel zien dat je regelmatig naar de mondhygiëniste gaat .Ik kon gelukkig geen antwoord geven want ik ben zeker 2 jaar niet meer naar een mondhygiënist geweest. Ik spel ook dagelijks tussen door even mijn mond met zuiveringszout. Het probleem van Jorien had ik ook in het begin ,maar ik gebruik i.p.v. 2 eetlepels zuiveringszout 1 eetlepel en dat ging prima.
  Robert super bedankt voor je tip ,ik heb niet eerder willen reageren omdat ik zeker wilde zijn dat het hielp.

  Beantwoorden
  • Janneke,

   Fijn om te horen, ja soms moet je aan iets wennen en soms werkt het voor iemand niet of anders. Dat is persoonlijk. Maar ik denk altijd hoe minder (chemische) rotzooi hoe beter!

   Beantwoorden
   • Ik poets mijn tanden met deze tandpasta al ruim een jaar. En ik heb nooit meer last van tandsteen. Ook zijn mijn tanden witter als ooit.
    Mijn dochter van 7 had een wegrottende melktand. Voordat wij met de tandpasta begonnen zei de tandarts dat die tand niet langer als twee weken zou houden. Nu zit hij er na een jaar nog in! En is niet meer zo zwart. Tanden kunnen we degelijk zelf herstellen. Keltisch zeezout helpt een handje.
    Ook fijn om te weten dat mijn kinderen geen schadelijke stoffen doorslikken.
    Met deze tandpasta ook veel successen van familieleden behaald. Ook doe je tijdens het poetsen een min oil-pulling, geen slechte adem meer. De bacteriën trekken namelijk in de olie.
    Ik snap werkelijk waar niet dat dit nog niet in de schappen ligt. Tot die tijd maak ik het zelf, voor mijn hele familie.

    Beantwoorden
     • Evelien,

      Oil pulling is dat je met natuurlijke oliën je mond spoelt. Je houdt deze olie in je mond en die onttrekt dan gifstoffen uit je mond en dat spuug je dan weer uit.
      Ik heb dit zelf ook gedaan en dat voelde prettig, voor mijn tong, tandvlees enz.

 4. Ik had hier al vaker over gelezen, en vandaag de tandpasta gemaakt. Ik gebruik pepermuntolie uit capsules die voor inname bedoeld zijn, gekocht bij De Tuinen. Ik prik die lek en knijp de olie eruit. Deze zijn op basis van zonnebloemolie.
  Om de dag doe ik ook oil pulling, met kokosolie.
  Ik denk dat ik, om te wennen, even wat meer kokosolie ga toevoegen, want voor een beginner is het erg zout. En ik vrees dat het te zout is voor mijn dochtertje.

  Beantwoorden
 5. Kun je grove zuiveringszout (schoonmaakdoeleinden) ook laten smelten in de kokosolie en dat vervolgens gebruiken?
  Of heeft dit zuiveringszout ook een andere samenstelling dan baking soda?

  Beantwoorden
  • Ingrid,

   Dat is afhankelijk van wat er precies in zit. Maar als je het in de koelkast bewaard moet het wel 3 tot 4 maanden goed blijven.

   Beantwoorden
 6. Ik maak deze tandpasta al jaren voor mezelf, mijn gezin en ook in mijn praktijk. Nooit heb ik negatieve reacties gekregen. Integendeel, alleen maar goeie ervaringen! Wel pas ik als aromatherapeute de tandpasta aan op maat en is het recept lichtjes anders, maar de basis is hetzelfde.

  Beantwoorden
 7. Ik gebruik nu al een jaar lang backing soda als tandpasta en heb dit later aangevuld met kokosolie de originele wel te verstaan en niet die van de Action. Het bevalt mij heel goed. Om de prijs hoef je het niet te doen want daar wordt je niet rijk van. Wel weet ik waar ik nu mee poets en heb hier ook een beter gevoel bij dan alle dure tandpasta’s met niet te achterhalen ingrediënten.

  Beantwoorden
 8. gebruik nu bijna een jaar lan tandpasta op basis van 2 eetlepels kokosolie(vet) de virgin. en twee eetlepels baking soda.tot nu toe alles nog goed,wat ik mij afvraag is of er personen zijn die dit al veel langer gebruiken en hun ervaring willen delen.

  Beantwoorden
 9. Ik heb last van een droge mond en een beugel. Nu las ik dat fluoride en munt/menthol, plus alcohol, kunnen zorgen voor een droge mond. Wil dit recept gaan proberen, echter zie nu de opmerking staan mbt proteses dat de lijm kan oplossen. Ik heb geen protese, echter de plaatjes van mijn beugel zijn wel gelijmd. Heeft iemand ervaring met beugel en deze tandpasta?

  Beantwoorden
 10. Fluoride is niet “ongezond”: de hoeveelheid in tandpasta blijft binnen de veilige marge en wordt niet doorgeslikt. Het niet gebruiken van fluoridetandpasta bij een normaal eetpatroon (met zoet en/of zuur) zorgt ervoor dat het glazuur niet beschermd wordt. Vergelijkend onderzoek heeft aangetoond dat cariës eerder optreedt bij mensen die geen fluoride gebruiken. Gebruik deze tandpasta dus nooit dagelijks en overleg met je tandarts als je van plan bent dit soort alternatieven vaker te gebruiken! Deze tandpasta is enkel geschikt voor mensen met een zeer sterk gebit die geen zoet en geen zuur eten.

  Jorien, je kunt zuurresten in je mond gehad hebben waardoor een chemische reactie is ontstaan.

  (Ben benieuwd of dit gepubliceerd wordt, ik verwacht van niet).

  Beantwoorden
  • Natuurlijk wordt dit geplaatst, iedereen zijn menig en zijn uitgangspunt. Ik vind wel dat we mensen zo veel mogelijk moeten informeren, vanuit alle hoeken, en dat doen we nu 😉

   Beantwoorden
  • Hmm, cariës worden veroorzaakt door een magnesium tekort. Ik betwijfel of fluoride tot minder cariës als resultaat leidt. Ten tweede, naast het feit dat fluoride tanden harder maakt (ik denk dat je dat bedoelt) worden, op lange termijn, tanden er ook erg broos van.

   Beantwoorden
 11. De tandenpasta wordt dan wel (over het algemeen) niet doorgeslikt. Maar de slijmvliezien o.a. in je mond zijn zeeer goed geschikt om stoffen op te nemen. Daarom worden verschillende pijnstillers voor acuute toedining en nitroglycerine vaak sublingual gegeven. Ook fluoride wordt via die weg opgenomen in het lichaam.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This