Gezonde voeding heeft ook invloed op ons DNA, voeding als medicijn

Gezonde voeding is natuurlijk beter voor je lichaam en geest maar nu is ook bekend geworden dan gezonde voeding invloed heeft op je DNA. Voeding kan namelijk genen aan en uit schakelen en modificatie van een specifiek gen kan daardoor de oorzaak zijn van symptomen en ziekten, wederom voeding als medicijn. Dit soort onderzoek heet epigenetica en staat in de spotlights van vele geneeskundige onderzoeken omdat voedingsstoffen, maar ook afgvalstoffen en stress de genen kunnen wijzigen en ons gezond of ziek kunnen maken.

Je DNA bepaalt ook grotendeels hoe je reageert op voeding. Stel dat wetenschappers onze genen over een tijdje steeds beter kunnen interpreteren. Dan zou je voedingsadvies kunnen geven gebaseerd op je DNA.

Niet alleen gezonde voeding maar ook zonlicht en stress kan het erfelijk materiaal (DNA) in die cellen beschadigen. Om het DNA te beschermen, is het nodig om je telomeren lang te houden. Elke celkern van het lichaam bevat 46 chromosomen, en in zo’n chromosoom ligt in DNA opgeslagen. Aan het uiteinde van elke chromosoom zit een telomeer die het DNA beschermt en hoe langer deze telomeer is, hoe beter je beschermt bent. Gezonde voeding aangevuld met wat suppletie (vitaminen, mineralen en spoorelementen) en zo min mogelijk chronische stress houden je telomeren lang.

Gezonde voeding heeft invloed op ons DNA

Het is al langer bekend dat voeding effect heeft op je gezondheid, maar dat gezonde voeding ook het DNA kan beïnvloeden is nieuw. Dat maakt het interessant voor preventieve en curatieve geneeskunde, omdat hiermee mogelijk problemen voor volgende generaties kunnen worden voorkomen.
Gezond of ziek

Wanneer je het vanuit biologisch perspectief bekijkt, is het heel logisch dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid”, zegt drs. Gabriël Devriendt, bioloog en onderzoeker in clinical nutrition. “Heel wat aandoeningen worden ten onrechte als genetische mutaties beschouwd, terwijl ze aantoonbaar herstelbare modificaties zijn.”

Het wordt dan waarschijnlijk ook mogelijk om een dieet samen te stellen gebaseerd op je eigen DNA, nu is dit nog wel iets voor de toekomst maar de basis ligt er. Dit sluit ook prima aan bij gezondheid en gezonde voeding is persoonlijk. En wie weet wat dit in de toekomst allemaal nog gaan brengen. Maar het maakt 1 ding toch weer duidelijk dat gezonde voeding heel erg belangrijk is.

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This