Buiten de biologische keurmerken zijn er nog heel veel andere keurmerken, maar er is redding met de topkeurmerken. En daardoor kan de consument door de bomen het bos niet meer zien. Sommige keurmerken zijn zelf ronduit misleidend zoals het Blauwe ik kies bewust vinkje, maar dat verdwijnt gelukkig. Nu is er een onderzoek geweest door Milieu Centraal en die hebben ruim 90 duurzaamheidskeurmerken en -logo’s voor voeding onderzocht, er zijn er ruim 200! Dit onderzoek heeft geleid tot een lijst van 11 zogenaamde topkeurmerken. Daaronder zijn 3 biologische keurmerken: het Europese biologisch keurmerk, het EKO keurmerk en Demeter (voor biologisch-dynamische landbouw).
Doordat er meer dan 90 duurzaamheidskeurmerken en -logo’s zijn is het overzicht totaal zoek en hierdoor heeft de consument geen vertrouwen meer in keurmerken. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Met als resultaat een top 11 van betrouwbare keurmerken, de topkeurmerken. De topkeurmerken zijn extern en objectief getoetst en ze moeten waarmaken wat ze beloven. Ook moeten deze topkeurmerken duurzaamheidseisen stellen die verder gaan dan wat wettelijk al verplicht is. En, misschien wel de belangrijkste, deze eisen moeten voor bedrijven en consumenten transparant en inzichtelijk zijn.
Drie biologische topkeurmerken
Opvallend is dat de biologische keurmerken hoog scoort op de topkeurmerken lijst. Daarmee geven zei aan een betrouwbaar keurmerk te zijn dat waarmaakt wat zij belooft. Ook prettig voor de consumenten nu er meer duidelijkheid is over welke keurmerken het meest betrouwbaar zijn.
De voedingswereld reageert ook positief dat er meer duidelijkheid is in het landschap aan duurzaamheidskeurmerken. Zoals de Alliantie Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband van LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca. (bron)
Een topkeurmerk voldoet aan 3 eisen:
- Het is streng (ambitieus): de eisen gaan veel verder dan gemiddeld (wat ‘normaal’ is in de branche).
- Het is transparant: de eisen zijn makkelijk te vinden op de website, ze zijn duidelijk en concreet. Kortom: je weet waar het keurmerk voor staat.
- Het is betrouwbaar: er is onafhankelijke controle, liefst door een organisatie die is goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie (of een vergelijkbare buitenlandse instelling, inclusief ISEAL). De controles zijn onaangekondigd en vinden regelmatig plaats. Er zijn sancties als de gebruiker van het keurmerk niet aan de eisen voldoet.
Meer informatie over keurmerken
- Ga naar de Keurmerkenwijzer. voor alle keurmerken
- Klik hier voor de top keurmerken voor voeding
- Download de gratis app KeurmerkenWijzer, voor Android en iPhone.
biologische keurmerken wat betekend dat eigenlijk?
Biologisch is de enige vorm van duurzame landbouw en voedselproductie die wettelijk is vastgelegd. Biologisch betekend eigenlijk beter voor de mens, de dieren en onze omgeving. Daarom mogen producten niet zomaar biologische keurmerken dragen, die moeten voldoen aan strenge eisen.
En deze moet volgens de Europese richtlijnen aan het volgende voldoen:
- Producten moeten voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan.
- Onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal
- Er mag geen kunstmest gebruikt worden.
- Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
- Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
- Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.
- Zonder preventieve antibiotica
Deze eisen worden, gelukkig, streng gecontroleerd. In Nederland gebeurd dit door Skal.
Bekende overige biologische keurmerken en wat betekenen ze
Eko keurmerk
is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten. Dit keurmerk voldoet aan de zelfde regels als het biologische keurmerk maar geld alleen voor Nederland. Het kan daarom voorkomen dat zowel het biologische als het Eko keurmerk op 1 verpakking staan.
Op ieder product met een EKO-keurmerk staat naast of onder het merk een cijfer. Dit is een code die aangeeft van welk bedrijf dit product afkomstig is.
Demeter
(de Griekse godin van de landbouw) keurmerk is het keurmerk van de Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw. Net als bij het EKO keurmerk is SKAL de controlerende instantie.
Naast de eisen die gelden voor het EKO keurmerk voldoen deze producten aan aanvullende, vaak antroposofische, voorwaarden. In de biologisch dynamische landbouw wordt veel meer naar het geheel gekeken en je kunt dit zien als het meest strenge/bewuste keurmerk dat er is.
Zo moet, bijna, alles op de boerderij door hun zelf gebeuren als in een gesloten kringloop. Van voer naar product, afval enz. Er wordt goed gekken naar vruchtbaarheid van de grond als basis. Ook wordt er tijdens het zaaien en oogsten rekening gehouden met de stand van de maan, de zon en de overige planeten.
Ik koop zelf ieder jaar een biologische dynamische zaaikalender en dan kan ik precies zien wanneer het beste moment is om bepaalde dingen te zaaien, planten of oogsten in mijn eigen moestuin. (bron)