Biologisch dynamisch deel 3 van mijn eigen stads moestuin opzetten.

biologisch dynamischIk ben heel enthousiast begonnen met mijn moestuin maar het koude weer wil maar niet ophouden en daardoor heeft zaaien en planten niet veel zin op dit moment.

Ik heb wel nieuwe kennis opgedaan, namelijk buiten het biologisch opzetten van mijn tuin ga ik dat ook dynamisch doen, dus eigenlijk biologisch dynamisch.

Ik wil mijn tuin graag zo natuurlijk mogelijk opzetten en tot nu toe heb ik dat gedaan door alles zo veel mogelijk biologisch te doen. Van hulpstoffen tot zaden. Maar ik wilde ook iets gaan doen met het dynamische deel.

Wat is biologisch dynamisch

Deze techniek of eigenlijk leefwijze is bedacht en opgezet door Rudolf Steiner het ziet de tuin als een gesloten kringloop en dan zo natuurlijk mogelijk hierdoor krijg je veel vogels, vlinders en bloemen in je tuin.

Buiten de aarde wordt er ook rekening gehouden met de stand van de maan, de zon en de sterren en de invloed die deze uitoefenen op de groei van de gewassen.

Er is veel samenhang tussen de bodem, planten, dier en mens. En zo hoort het natuurlijk ook wij moeten samenleven met de natuur zonder deze uit te buiten. Want uitbuiting lijdt tot vernietiging en het is zo’n mooi ding moeder aarde.

Biologisch-Dynamische zaai-, plant en oogstkalender 2013

Om nu goed te weten wanneer je wat kunt zaaien, oogsten enz maak ik gebruik van een zaaikalender, waarbij rekening wordt gehouden met de stand van de planeten. Je kunt deze zelf maken maar dat vergt veel rekenwerk en kunde van de sterren. En die heb ik niet echt dus ben ik zoek gegaan naar iemand die deze maakt.

En na wat speurwerk op internet heb ik deze gevonden bij Koninklijke Volkstuinen Kluisbergen. Op hun website kun je de biologisch dynamisch zaaikalender 2013 bestellen, onder aan de pagina staat een uitleg en bestelformulier.

Ik heb formulier ingevuld en 4 euro overgemaakt en de volgende dag had ik mijn kalender via de mail in huis.

De Biologisch-Dynamische zaai-, plant en oogstkalender 2013 is overzichtelijk en binnen 10 minuten was ik mijn planning aan het maken. Wanneer ik wat kon gaan zaaien en planten heb ik samen met mijn andere informatie zoals combinatieteelt en vruchtwisseling een planning gemaakt en morgen ga ik voor het eerst in mijn tuin werken, nu maar hopen dat het wat warmer gaat worden.

Meer informatie:

Deel 1 – Het begin

Deel 2 – De bodem

[nggallery id=1]

 

 

 

1 gedachte over “Biologisch dynamisch deel 3 van mijn eigen stads moestuin opzetten.”

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This