Medisch beroepsgeheim en privacy patiënten afgeschaft

Ik vind als er iets persoonlijk is, zijn het wel je medische gegevens en het medisch beroepsgeheim. Die zouden alleen toegankelijk moeten zijn voor mensen die jou medisch behandelen en verder niemand anders, zeker niet de verzekeringsmaatschappijen. Maar dat gaat toch gebeuren, wel via een achterdeurtje, zogenaamd voor het bestrijden van fraude. Nou klinkt fraude natuurlijk niet goed. Maar als je hiervoor je medische gegevens moet prijsgeven, zal deze fraude wel enorm zijn, toch?

Om deze enorme fraude op te sporen moeten zorgverzekeraars inzage krijgen in de patiëntendossiers van alle verzekerden, stelt minister Edith Schippers in een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel is inmiddels goedgekeurd door VVD, PvdA, CDA, PVV en de SGP en is op weg naar de eerste kamer.

Stem nu op Edith Schippers in de Big Brother Awards 2016

Update 2-11-2016

Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op de grootste privacyschender van het jaar via bigbrotherawards.nl/stem/. Er zijn meerdere genomineerden voor de Big Brother Awards Publieksprijs 2016 maar als je dit artikel helemaal gelezen hebt, is er maar 1 persoon die echt recht heeft op deze titel. Een persoon die het medisch beroepsgeheim en onze privacy op het spel zet voor meer macht van het bedrijfsleven. En dat is Edith Schippers. Stemmen kan tot en met 13 november, mijn stem heeft ze al gekregen.

De reden om op Edith Schippers te stemmen: het medisch beroepsgeheim is een “essentieel patiëntenrecht” dat “de veilige arts-patiëntrelatie” beschermt.

Fraude in de zorg

Nou hier zijn de cijfers waarvoor het medisch beroepsgeheim en onze privacy moet komen te vervallen. Vorig jaar is er voor 11 miljoen euro aan fraude met declaraties vastgesteld. Dat klinkt als best veel, maar als je dit afzet tegen het totale zorgbudget, komt je uit op een percentage van slechts 0,015 %! Maar het wordt nog gekker, van die 11 miljoen is er voor 9,4 miljoen aan fraude gepleegd door zorgverleners, tussenpersonen, ziekenhuiszorg en apothekers.

Dus wij moeten het medisch beroepsgeheim en onze privacy opgeven omdat wij afgelopen jaar voor 1,4 miljoen euro onrechtmatig hebben gedeclareerd!
Dat is minder dan 0,0025 % van het gehele zorgbudget!

Wat kunnen de zorgverzekeraars voortaan inzien in ons medisch dossier?

 • ze kunnen de declaraties controleren
 • de tarieven van behandelingen inzien
 • vergoeding aan de verzekerde bekijken
 • de betaalde eigen bijdrage inzien
 • het eigen risico inzien
 • ze mogen de persoonsgegevens onderzoeken, zoals medische en strafrechtelijke informatie.
 • De zorgverzekeraars de mogelijkheid om zorgverleners te verplichten tot het aanleveren van alle medische diagnose en behandelgegevens als daarom gevraagd wordt in het kader van formele controle op fraude.
 • De Nederlandse Zorgautoriteit grotere bevoegdheden in het kader van ‘fraude bestrijding’
 • Overheidsinstanties, die bij fraudebestrijding betrokken zijn, het recht om medische gegevens via de zorgverzekeringsmaatschappijen te verkrijgen en onderling uit te wisselen.

Ze moeten je wel op de hoogte stellen hiervan, achteraf binnen drie maanden. Dit is toch te gek voor woorden, of zie ik dit alleen, dit is toch totaal overbodige wetgeving om zulke gevoelige informatie als ons medisch gegevens en onze privacy weg te geven voor zo’n klein bedrag aan fraude.

Teken de petitie tegen de wet voor het opgeven van het medisch beroepsgeheim en onze privacy

Ik ben meestal niet zo van de petities maar dit wetsvoorstel is echt onrechtvaardig. Het wetsvoorstel waarmee het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten wordt afgeschaft omdat zorgverzekeringsmaatschappijen dan rechtstreeks toegang krijgen tot de inhoud van alle medische dossiers van de klanten die bij hen (verplicht) verzekerd zijn. Teken de petitie en/of neem contact op met de leden van de Eerste Kamer. (bron)

Conclusie

In mijn ogen hebben de zorgverzekeraars niet alleen manier om deze, minimale, fraude beter aan te pekken maar hebben zij zeker ook een commercieel belang. Deze informatie kan natuurlijk voor allerlei commerciële doeleinden gebruikt worden, zoals risicoselectie en uitsluiting van verzekeringen. Wat mij verbaast is dat je de artsen niet hoort over deze wet, die zorgt voor een doorbreking van het medisch beroepsgeheim. Wij als patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat wat wij bespreken met onze arts nooit voor andere doeleinden gebruikt kan worden, dit  vertrouwen is cruciaal.

Het kan ook anders, wij zijn namelijk verplicht verzekerd, daar kunnen we niets tegen doen, maar we hebben wel de keuze welke verzekeringsmaatschappij we kiezen. Nou heb ik altijd gedacht dat dit 1 pot nat is, en dat is ook, zo maar er is een nieuwe verzekeringsmaatschappij deze Alternatieve zorgverzekeraar gaat weer voor de zorg.

Het is dus nog niet te laat om deze wet tegen te houden.
Het is echter wel de hoogste tijd dat artsen en wij als patiënten wakker worden, teken de petitie!

3 gedachten over “Medisch beroepsgeheim en privacy patiënten afgeschaft”

 1. Edith Schippers is degene die mijn stem krijgt, wat een triest persoon, ik vind dat je dat kunt zien als je in haar ogen kijkt. Het huidige zorgstelsel is om te huilen, ze is dikke vrienden met skepsis en Big Pharma en vind de alternatieve zorg maar niets. Zij verkoopt ons aan het bedrijfsleven!

  Beantwoorden
  • Beste Ankie,

   Mijn stem heeft ze ook gekregen, is vind dit een triest persoon iemand die zou moeten waken over onze gezondheid, maar dat ziet als een bedrijf.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This