Gezonde bodem kwantitatieve en kwalitatieve voeding

Gezonde bodem kwantitatieve en kwalitatieve voedingAls je echt gezond wilt eten moet je er voor zorgen dat er zo veel mogelijk mineralen en vitaminen op natuurlijke wijze in je voeding terecht komen. Dat kan door een gezonde, kwalitatief sterke, bodem te hebben waar je eten op groeit. Gezond voedsel komt van bodems met veel bodemorganismen waarbij langzaam werkende, organische bemesting en zuurstof een belangrijke rol spelen.

en daar zit nu net het probleem, de Nederlandse bodem verschraalt steeds meer door intensief gebruik en het gebruik van veel kunstmest worden de belangrijke vitaminen en mineralen uit de grond gespoeld en komen daardoor niet meer in onze voeding terecht. Hierdoor krijg je steeds meer kwantitatieve voeding en steeds minder kwalitatieve voeding. Met andere woorden een prachtig groot product maar er zit bijna niets meer in. Daardoor eten wij prachtige voeding maar raken we eigenlijk steeds verder ondervoed!

Enkele voorbeelden kwantitatieve en kwalitatieve voeding

De aardbei bevatte in de  jaren ‘80 gemiddeld 87 % meer vitamine C dan in 2002 en broccoli 60 % meer mineralen, zouden we daardoor dan ook niet meer dan 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag moeten eten?

Uit onderzoek van de consumentenbond in 2005 bleek dat het vitamine C-gehalte van een aantal groentesoorten 60 % lager was dan voorheen. Omdat biologisch geteelde voedingsmiddelen een betere, lees gezondere natuurlijkere bodem , hebben biologische groenten kwalitatief betere en hogere vitaminen- en mineralengehalte. Deze gewassen groeien langzamer en hebben dus meer tijd om voedingsstoffen uit de bodem te halen. Ook gebruiken biologische boeren geen kunstmest, waardoor er meer mineralen in de bodem zitten.

Kunstmest is de boosdoener voor een slechte bodem en de slechte kwaliteit van voeding

Slemp ontstaat door uitspoelen van de toplaag van een bodem door regenval, maar ook door natrium of magnesiumhoudende kunstmeststoffen. Kunstmest en het gebruik van pesticiden hebben ervoor gezorgd dat onze voedselketen steeds meer verzuurd raakt. Dat heeft een direct negatief effect op het functioneren van ons lichaam, dat is ongezond dus.. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen maakt de bodem ziek of zelfs dood. “Het gebruik van uitsluitend kunstmest maakt binnen twee jaar van ongeacht welke bodemsoort een volstrekt afhankelijke junk. Die zichzelf kapot maakt en niet meer zonder lijkt te kunnen,” zo beweert Pius Floris, directeur en adviseur van Plant Health Cure.

Kunstmeststoffen zijn synthetische stoffen, die op een chemische manier geproduceerd worden. De productie van deze meststoffen is energievretend en milieubelastend. Daarnaast zijn kunstmeststoffen gemakkelijk oplosbaar in water. Door een geforceerde groei zijnde planten meer vatbaarheid voor ziekten en plagen. Kunstmest heeft een hoog zoutgehalte en dat is niet gunstig voor het bodemleven.  bron: ecostyle.nl

Ondervoeding doordat het eten steeds minder voedingsstoffen bevat

Gezonde bodem geeft planten meer mineralen en vitaminen en wij kwalitatieve voeding

Hippocrates is: ‘Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijnen uw voedsel.’ Oftewel: een gezonde bodem is de grondslag voor gezonde voeding. De meeste kunstmeststoffen zijn zouten en dat is nietgezonde bodem gezonde voeding goed voor de bodem en veroorzaken mede een arme grond. Snelle teelten voeden Moeder Aarde niet, maar putten haar juist uit. Een gezonde bodem is de grondslag voor gezond leven. In twee handen vol gezonde aarde zit meer leven dan er mensen zijn op aarde.

Die hoeveelheid microrganismen vernieuwt twee tot drie keer per maand. Het is levend weefsel dat bestaat uit organische en minerale substanties met een enorm regulerend vermogen. Schimmels en gisten vormen verschillende enzymen die onder andere eiwitten, vetten en cellulose kunnen afbouwen en oplossen. Iedere microbencel bevat enzymen die weer een steentje bijdragen aan de opbouw van nieuwe stoffen.

De groei van gewassen wordt naast de beschikbaarheid van de diverse voedingsstoffen, onder andere bepaald door:

  • de zuurgraad van de grond
  • de bodemstructuur
  • de vochtvoorziening
  • de ontwatering en
  • het bodemleven, onder andere mineralisatie, nitrificatie, etc.

Video over hoe belangrijk het is om een gezonde bodem te hebben en hoe dit tot stand komt

Conclusie

We willen goedkoop voedsel, maar als daarmee onze gezondheid in het geding komt, geven we onnodig veel geld uit aan de medische sector en dat blijkt steeds meer het geval. Het is toch vreemd dat wij als maatschappij, al dan niet bewust, kiezen voor mooie grote groenten en fruit dat goedkoop is maar helemaal geen rekening meer houden met de kwaliteit en kwalitatieve voeding. Terwijl onze gezondheid toch boven welk economisch belang dan ook zou moeten staan.

Ik ben zelf begonnen met een groentetuin en dat doe ik biologisch, maar ik leer nu steeds meer over de kracht van een gezonde bodem en die informatie haal ik met name uit de permacultuur, die een groot belang hecht aan een gezonde natuurlijke bodem en daarmee kwalitatieve voeding. Hiermee heb ik het zelf in de hand ik probeer ook zoveel mogelijk mijn groenten en fruit biologisch te kopen. Als we met zijn alle bewuster omgaan met onze voeding zullen we allemaal gezonder worden.

Kom in actie en zorg voor een betere gezondere wereld:

Down2Earth is een groeiende groep burgers die verontrust is over het continue verlies van humus uit onze landbouwgrond. Het maakt de bodem verslaafd aan kunstmest, planten afhankelijk van bestrijdingsmiddelen, ons voedsel steeds minder voedzaam en elke nieuwe generatie weer minder weerbaar.

Ons doel: Gezonde bodems voor gezond voedsel

Gezond voedsel komt van bodems met veel bodemorganismen die humus produceren als ze genoeg lucht krijgen en geschikt basisvoedsel. Daarvoor is wel een beter bodemgebruik nodig, waarbij langzaam werkende, organische bemesting en zuurstof een belangrijke rol spelen. Daarom willen we tussen nu en 2016 zoveel mogelijk mensen en organisaties ervan bewust maken dat het roer om moet. Echter: we willen niet alleen protesteren, maar ook laten zien hoe het anders kan. Door suggesties voor beter bodemgebruik hopen we vanuit verschillende hoek een grote aanhang op te bouwen. Want we bereiken ons doel alleen als veel mensen de voedselproducenten wakker schudden.

Help Humus en teken de petitie!

Bronnen: nvlv.nl

Meer informatie: 30-vragen-en-antwoorden-over-bodemvruchtbaarheid.pdf en Hoe kom ik aan volwaardig voedsel? en Permacultuur, gezonde bodem voor kwalitatieve voeding

1 gedachte over “Gezonde bodem kwantitatieve en kwalitatieve voeding”

  1. Beste,

    Hier enige informatie over de ‘Red de Bodem’ campagne die van start ging op 21 maart en 100 dagen duurt. Daarvoor doorkruist de initiatiefnemer (Sadhguru Jaggi Vasudev, Special Consultative Status bij ECOSOC) 26 landen en spreekt er met politieke leiders, influencers en burgers om beleidsveranderingen te versnellen die de wereldwijde bodemdegradatie een halt toeroepen. Initiator is Conscious Planet – Red de Bodem, een beweging die wordt gesteund door het Wereldvoedselprogramma. Aan de politieke leiders wordt het Soil Revitalization – Global Policy Draft & Solutions Handboek voorgelegd, dat tot stand is gekomen in overleg met de beste wetenschappers ter wereld en oplossingen biedt voor bodemherstel, waarbij rekening is gehouden met de breedtegraad, het klimaat, de economische omstandigheden en de traditionele landbouwpraktijken van elke regio.

    Graag zo veel mogelijk verspreiden. Streefdoel is 3,5 miljard mensen bewust maken van de catastrofe die ons wacht als de bodem verder blijft degraderen, opdat ze hun politieke leiders zouden oproepen dwingende maatregelen te nemen om alsnog het tij te keren.
    Als privépersoon meewerken met dit project? Surf naar: https://kit.savesoil.eu/
    Als organisatie meewerken met dit project? Mail: corporate.europe@consciousplanet.org. Een vrijwilliger van ConsciousPlanet zal contact opnemen.

    Alvast bedankt om onderstaande links te willen bekijken.

    Met vriendelijke groet

    Nicole Derycker (een van de vele Earthbuddies die deze campagne ondersteunen).

    Basis info over Save Soil: https://www.ishaoutreach.org/en/save-soil

    Reisroute en evenementen: https://consciousplanet.org/nl/events

    Voelt u zich aangesproken? Stuur deze mail dan gerust onder eigen naam naar vrienden en collega’s, leraren en schooldirecteuren, (al dan niet groene) bedrijven, VZW’s, stichtingen, gemeenteraad – en regeringsleden, influencers… Let’s make it happen! (Slogan van de campagne)

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This