Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en kiezen steeds meer voor kwalitatieve voeding i.p.v. kwantitatieve voeding, die er wel fantastisch uitziet maar eigenlijk steeds minder voedt. Het belangrijkste wat voeding moet doen is ons voeden op een zo natuurlijk mogelijke wijze zonder toevoegingen, gewoon puur natuur!
Ook in 2015 zet deze trend door. De verkoop van biologische producten in de supermarkten is sterk gegroeid. Met zo’n 30% voor droge kruidenierswaren en brood, banket en ontbijtgranen. Ondanks dat mensen steeds minder, niet biologisch, vlees gaan eten, wat heel verstandig is, is de verkoop van biologisch vlees met 10% gestegen.
snelste groeiers biologische producten
- brood, banket en deegwaren +39%
- droge kruidenierswaren +30%
- eieren +10%
- vlees +10%
Biologische producten groei wereldwijd
In de VS is de verkoop van biologische producten in 2014 met 11% gegroeid naar meer dan 35 miljard dollar. Daarmee is het marktaandeel van biologische producten gegroeid naar bijna 5%. En omdat de totale biologische landbouw maart 1,5% bedraagt is de VS dus in sterke mate afhankelijk van de import van biologische producten.
Scandinavië doet het nog beter. De biologische omzet in Zweden is in 2014 met 35% gestegen. Dit komt met name door het groeiend bewustzijn bij de consument, dat wordt aangewakkerd door de vele voedselschandalen.
Je ziet dat het de voedingsproducenten, die overwegend leveren een supermarkten, het niet zoveel uitmaakt welke kwaliteit er geleverd wordt als de winst maar maximaal is. Maar gelukkig worden de consumenten steeds bewuster en doorzien dit spel en kiezen steeds meer voor gezonde, biologische, voeding.
Hieronder staat een overzicht van alle verkopen van duurzame keurmerken en hun verkopen in Nederland in 2013 en 2014.
Groei vraag biologische producten groter dan groei aanbod
De vraag naar biologische producten groeit sneller stijgt wereldwijd sneller dan het aanbod van biologische producten. Nederland importeert met name biologische koeien zuivel en ook biologische geiten zuivel, al is lastig verkrijgbaar. Ook aan biologisch varkensvlees dreigt een tekort. Als ook de grote bedrijven en supermarkten besluiten om steeds meer biologische producten te gaan verwerken, zal dat leiden tot tekorten.
Door de sterk stijgende vraag naar biologische producten in zowel binnen- als buitenland, is er grote behoefte aan boeren die willen omschakelen van reguliere naar biologisch landbouw. Dit is een hele gunstige ontwikkeling.
- Voor ons als consument, omdat we dan steeds gezonder eten en voeding is ons medicijn.
- Voor de natuur, omdat er steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen in de grond terecht komen.
- Voor de dieren, want deze worden in de biologische veeteelt gewoon goed behandeld, komen buiten en eten gezond en krijgen niet allerlei antibiotica en andere rotzooi ingespoten
Omschakelen is niet eenvoudig: een boer moet eerst twee jaar biologisch werken, voordat de producten ook echt als biologisch op de markt mogen komen. En de boer moet omschakelen naar een nieuw systeem. (1)
Biologisch keurmerk wat betekend dat eigenlijk?
Biologisch is de enige vorm van duurzame landbouw en voedselproductie die wettelijk is vastgelegd. Biologisch betekend eigenlijk beter voor de mens, de dieren en onze omgeving.
En deze moet volgens de Europese richtlijnen aan het volgende voldoen:
- Producten moeten voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan.
- Onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal
- Er mag geen kunstmest gebruikt worden.
- Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
- Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
- Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.
- Zonder preventieve antibiotica
Deze eisen worden, gelukkig, streng gecontroleerd. In Nederland gebeurd dit door Skal.
Bekende overige biologische keurmerken en wat betekenen ze
Eko keurmerk
is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten. Dit keurmerk voldoet aan de zelfde regels als het biologische keurmerk maar geld alleen voor Nederland. Het kan daarom voorkomen dat zowel het biologische als het Eko keurmerk op 1 verpakking staan.
Op ieder product met een EKO-keurmerk staat naast of onder het merk een cijfer. Dit is een code die aangeeft van welk bedrijf dit product afkomstig is.
Demeter
(de Griekse godin van de landbouw) keurmerk is het keurmerk van de Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw. Net als bij het EKO keurmerk is SKAL de controlerende instantie.
Naast de eisen die gelden voor het EKO keurmerk voldoen deze producten aan aanvullende, vaak antroposofische, voorwaarden. In de biologisch dynamische landbouw wordt veel meer naar het geheel gekeken en je kunt dit zien als het meest strenge/bewuste keurmerk dat er is.
Zo moet, bijna, alles op de boerderij door hun zelf gebeuren als in een gesloten kringloop. Van voer naar product, afval enz. Er wordt goed gekken naar vruchtbaarheid van de grond als basis. Ook wordt er tijdens het zaaien en oogsten rekening gehouden met de stand van de maan, de zon en de overige planeten.
Ik koop zelf ieder jaar een biologische dynamische zaaikalender en dan kan ik precies zien wanneer het beste moment is om bepaalde dingen te zaaien, planten of oogsten in mijn eigen moestuin.
Overige duurzame keurmerken
Buiten het hierboven genoemde biologische keurmerk, zijn er nog een aantal duurzame keurmerken. Die het beter maken voor de consumenten, zijn omgeving, de dieren en/of de arbeiders.
Het Beter Leven -systeem van de Dierenbescherming is een label voor consumenten die belang hechten aan dierenwelzijn. Je kunt nu bewuster kiezen voor een beter bestaan voor de dieren. Wat ten goede komt aan het product wat zij leveren. Ik vind de verschillen maar minimaal tussen de sterren maar het is altijd nog beter dan de kiloknallers.
UTZ Certified is een keurmerk voor koffie, thee en cacao. dat zorgt voor betere omstandigheden en loon voor de arbeiders, zijn familie en onze planeet. De boeren krijgen begeleiding om beter en duurzamer te kunnen verbouwen.
Bij Fairtrade en Max Havelaar staat inkomenszekerheid voor de boeren centraal. Deze helpen de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze normaal bestaan kunnen leiden van hun werk en ook geld hebben om te kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Rainforest Alliance is een keurmerk dat eisen stelt op het gebied van milieu en natuurbehoud, rechten voor arbeiders en arbeidsomstandigheden. Het is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit en zorgen voor een duurzaam bestaan.
ASC is een standaard voor verantwoorde viskweek. Zij heeft als doel om ’s werelds toonaangevende certificering en etikettering programma voor verantwoorde gekweekte vis te zijn/worden.
MSC-keurmerk is afkomstig uit een gezond visbestand dat goed wordt beheerd en waarbij de visserij geen schade toebrengt aan de natuurlijke leefomgeving van de vis. Hun visie is om de oceanen van de wereld vol met leven te zien- vandaag, morgen en voor de komende generaties. (2)
Hieronder zie welk aandeel ieder duurzaam keurmerk heeft in de Nederlandse verkoop.
Door te kiezen voor producten van duurzame keurmerken. Beloon je niet alleen jezelf met betere voeding. Maar creëer je ook een betere duurzame wereld voor onszelf, de dieren en voor alle wat leeft op moeder Aarde.
Ik let zelf meestal wel op een keurmerk. Groenten en fruit zijn bijna allemaal biologisch, zuivel en kaas , voor zover wij dit gebruiken, zijn vaak van demeter (biologisch dynamisch).
Maar als we nu met zijn allen bewuster worden tijdens het boodschappen doen en kiezen voor duurzame keurmerken, helpen we daarmee andere mensen het milieu en onszelf.
Hoe kies ik of eigenlijk wij als gezin
Wij kiezen liever voor een biologisch product uit de reformwinkel dan uit de supermarkt. Dit omdat wij een beter gevoel hebben bij de reformwinkel die proberen echt bewust bezig te zijn en doen niet mee aan een modeverschijnsel of omdat dat nu eenmaal beter verkoopt zoals een supermarkt.denken
Bij de biologische winkel of reformwinkel hebben ze vaak een breder assortiment, een echt duurzaam beleid voor heel de winkel. De producten zijn vaak met liefde gemaakt, dat klinkt klef maar dat proef je aan het product en eigenlijk zou alles wat we eten en drinken met liefde gemaakt moeten zijn. Er is beter nagedacht over de verpakking, zo gebruiken ze geen plastic, maar ongebleekte recyclebare papieren zakken. En ze hebben vaker lokale producten.
De meeste groenten, zuivel van Demeter en noten enz komen van de biologische markt in Den Bosch. Als je daar bewust boodschappen doet hoeft het helemaal niet zoveel duurder te zijn. Overig zoveel mogelijk van de biologische winkel of anders de supermarkt en als het kan daar ook nog biologisch. Onze gezondheid staat voorop dat mag wat extra kosten maar moet wel binnen de proporties blijven.
Bronnen
1. http://www.bionext.nl<
2. http://edepot.wur.nl/361052