Misleiding en fraude met Italiaanse olijfolie

Italiaanse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar zeven producenten van olijfolie, waaronder het bekende olijfoliemerk Bertolli van Unilever. Zij verkopen gewone olijfolie verkopen als de duurdere extra vergine variant.

In 2009 schreef een Duitse journalist al dat Carapelli sjoemelde en in 2010 werd dat bevestigd door een onderzoek van de University of California.

Olijfolie met op het etiket ‘extra vergine’ is gemiddeld 35 % duurder dan gewone ‘vergine’ olie. Dus dat is makkelijk geld verdienen, dat je daarmee iedereen misleid is natuurlijk bijzaak als er meer geld verdient kan worden. Het gaat om de merken Carapelli, Bertolli, Santa Sabina, Primadonna, Coricelli, Sasso en Antica Badia, hieronder afgebeeld.

fraude-Italiaanse-olijfolie

Foto: AD

Primadonna is het merk van Lidl, maar deze wist te vertellen dan de flessen in Nederland niet uit Italie komen maar uit Spanje, dus die zou hier dan buiten vallen.

Bijna alle onderzochte merken zijn in Nederlandse supermarkten te koop. Albert Heijn en Jumbo verkopen de extra virgine olie van Pietro Coricelli en die van Bertolli. Italië is na Spanje de grootste producent van olijfolie ter wereld.

Zuiverheid van de extra vergine olijfolie

Extra virgine moet zonder hitte en chemische toevoeging mechanisch worden geperst. In de olie mag niet meer dan 0,8 procent aan vrije zuren zitten. De extra virgine olijfolie wordt gehaald uit de eerste, koude persing.

Conclusie
De voedingswaarde van verreweg de meeste producten uit de supermarkt is niet hoog en de producten zijn overwegend ongezond te noemen. Nu er ook nog met regelmaat bewust gefraudeerd wordt, zoals fraude met Italiaanse olijfolie, om nog meer geld te kunnen verdienen. Maken ze het ons alleen maar makkelijker om minder vaak naar de supermarkt te gaan en meer naar de boer om de hoek. Ben bewust en maak eerlijke keuzes.

Bron: AD

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This