In veel voedselproducten die veel mensen elke dag eten zitten verdachte of schadelijke stoffen dat blijkt iedere dag maar weer. Het lijkt er op dat er steeds meer aan het licht komt en dat de mensen steeds bewuster worden. Het zijn stoffen die daar niet in voedsel thuishoren.
In dit geval zijn het zogenaamde ‘MOAH’. Deze stoffen worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn en kunnen je DNA beschadigen.
Een belangrijke bron zijn verpakkingen van gerecycled papier en karton. Die bevatten nog veel drukinkten met minerale oliën – en daarin zitten deze MOAH. Hoe mooi recycling ook is: de schadelijke stoffen verdwijnen lang niet altijd. Via verpakkingen kunnen ook andere gevaarlijke stoffen in ons voedsel terechtkomen, zoals oplosmiddelen en weekmakers.
Daarom onderzocht foodwatch 120 pakken rijst, pasta, cornflakes en andere voedselproducten. Wat blijkt: veel bekende A-merken en huismerken zijn vervuild met minerale oliën. (1) Het rapport over MOAH in verpakking is hier te downloaden, kun je zien waar het onder meer in zit.
Kwik in vis
De Europese unie is er eigenlijk maar voor 1 ding en dat is meer omzet voor de grote bedrijven. Kwik in vis is een mooi voorbeeld. De Europese unie had namelijk in het verleden bepaalt dat er niet meer dan bepaalde waardes aan kwik in vis mocht zitten omdat dit schadelijk is voor de gezondheid, mooi. Maar nu blijkt dat in de praktijk deze waardes met regelmaat overschreden worden en dat is dus ongezond.
Daar worden de visbedrijven niet vrolijk van en heeft de Europese unie het volgende bedacht, we verhogen de maximum waarde van kwik in vis, dan worden er steeds minder overtredingen geconstateerd. Die waardes blijken dus een wassen neus te zijn. Ze geven ons eigenlijk een schijn gevoel van veiligheid.
Het is maar goed dat er nog partijen zijn als foodwatch anders zou niemand dit opgemerkt hebben. (2) En mede door hun toedoen, door onder meer handtekeningen ophalen is het voorstel voor meer kwik in vis uitgesteld. (3)
Is kwik in vis gevaarlijk?
Kwik is een giftig metaal. Door menselijk handelen komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht, waar het door vissen wordt opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten en noemt kwik in haar top tien van chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) kinderen lopen extra veel risico.
Gruis van autobanden, microplastic gevaarlijk
Autobandengruis is een van de grootste veroorzakers van vervuiling door microplastics, dat zijn kleine deeltjes plastic die in het milieu en uiteindelijk in ons terechtkomen. In Nederland alleen al komt ieder jaar zo’n duizend ton bandengruis in het oppervlaktewater terecht. Dat staat gelijk aan ongeveer 130.000 autobanden of een bandenstapel van 25 kilometer hoog. (4)
Zijn microplastics gevaarlijk?
Het onderzoek is eigenlijk nog maar net begonnen, maar de resultaten zijn alarmerend. Met de grote hoeveelheden die aangetroffen worden in de zeeën en oceanen zijn gigantisch. Daar komen ze terecht in kleine diertjes en vervolgens weer in vissen en die eten wij dan weer.
Het lijkt mij niet gezond om dit te eten het is ook aangetoond dat bijvoorbeeld mosselen lijden onder de grote hoeveelheid microplastic en daardoor onder meer minder goed groeien.
Conclusie
Eigenlijk dezelfde die ik al zo vaak trek. Eet zo veel mogelijk, niet voorverpakte, verse groenten en fruit en in mijn ogen het liefst biologisch. Grote bedrijven en onder meer de Europese unie en onze overheid nemen het niet zo nauw met onze gezondheid daar staat vreemd genoeg de economische groei voorop.
RT @gezondheideten: Kwik in vis, MOAH in verpakkingen en microplastics – https://t.co/ed6lyiqGax https://t.co/W3qyL9ZFwK
RT @gezondheideten: Kwik in vis, MOAH in verpakkingen en microplastics – https://t.co/ed6lyiqGax https://t.co/W3qyL9ZFwK