Er bestaat veel verwarring over wat nu gezonde olie is en wat niet. In welke olie kun je bijvoorbeeld goed bakken en welke is beter om niet te verhitten? Voorop staat dat vetten gezond zijn en je lichaam heeft vetten nodig, deze leveren namelijk bouwstoffen en energie en onder meer vitamine A, K, D en E.
Tot nog niet zo lang geleden was er de misvatting dat alle vetten slecht zijn en dat vetten dik maken, vetten zouden je cholesterol verhogen, en dat is bewezen niet waar. Dat vetten slecht zouden zijn is een misvatting in de wereld gebracht door onder de meer de suikerindustrie. Je moet wel natuurlijke, het liefst biologische, oliën gebruiken. En geen geraffineerde oliën, deze worden vaak chemisch bewerkt, zoals gebleekt en geurloos gemaakt en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
Ik vindt eigenlijk dat je altijd voor natuurlijke oliën en vetten, zoals roomboter, moet gaan en de kunstmatige, zoals margarine en halvarine, moet laten staan.
Koudgeperste gezonde olie
Koudgeperst komt van het persen van pitten en vruchten door druk en wrijving. Hierbij wordt er geen warmte gebruikt, dit zou namelijk de voedingsstoffen uit de olie halen. Koudgeperste, biologische, oliën hebben een lekkere vaak subtiele smaak, en hebben hun eigen kleur en voedingsstoffen. Deze kun je dan koud gebruiken op je eten, je huid of in je haren.
Ongeraffineerde vs. geraffineerde oliën
Ongeraffineerde oliën ontstaan als er tijdens de persing weinig tot geen warmte is gebruikt, de temperatuur komt dan niet boven de 28 graden en het percentage vrije zuren is dan 0,8% of lager. En deze olie mag verder niet bewerkt zijn, zoals bleken of geurloos maken. Geraffineerde olie wordt wel chemisch bewerkt zoals gebleekt en geurloos gemaakt.
Extra Vierge zegt iets over hoeveel keer de vrucht/pit is geperst om de olie eruit te krijgen. Extra Vierge is van de eerste persing en daarmee het beste en meeste gezonde product. Er is dus sprake van een eerste persing (Extra Vierge) als de temperatuur tijdens het persen niet hoger komt dan 28 graden en het percentage van vrije zuren 0,8% of lager is, dat is dus gezonde olie.
Rookpunt van de olie
Iedere olie heeft zijn eigen temperatuur waarop het gaat verbranden, de olie gaat dan roken. Dat rookpunt verschilt per olie. Hoe hoger het rookpunt, hoe beter de olie dan geschikt is om in te koken en te bakken.
Gezonde oliën om in te bakken in hoge temperaturen
- Kokosolie – Rookpunt – 175 C
- Ode palmolie – Rookpunt – 232 C
- Avocadoolie – Rookpunt – 190-205 C
- Amadelolie – Rookpunt – 216 C
Gezonde oliën om in te bakken in medium temperaturen
- Extra Virgin Olijfolie – Rookpunt 200 – 190 C
- Walnoten olie – Rookpunt – 160 C
- Sesamzaadolie – Rookpunt350 – 200 C
- Pindaolie – Rookpunt – 230 C
Gezonde oliën die je het niet kunt verwarmen
- Druivenpitolie –
- Flaszaadolie –
- Hennepolie – echt supergezond, hennep is echt gezond
- Hazelnootolie –
- Lijnzaadolie – gebruiken wij vaak voor over het eten
RT @gezondheideten: Welke oliën en vetten kun je het beste gebruiken om te bakken? – https://t.co/DruSKqyU1m https://t.co/mo1M9ZGYSf
De indeling hoog en medium is verwarrend als je kijkt naar de rookpunten.
Sesam lijkt mij dan hoog en kokosolie laag?
Ja daar heb je gelijk in ik zal dat stukje eens herzien en wat minder verwarrend maken.