Placebo effect verbetert gezondheid, ook als je het weet

Het placebo effect verbetert je gezondheid, dat was al bekend maar het werkt ook als je het weet! Een placebo (Latijn en het betekent: ‘ik zal behagen’) is een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame bestanddelen bevat. Het woord placebo wordt ook gebruikt als afkorting van het placebo-effect. Een placebo is een positief effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling.

Placebo’s zijn middelen, behandelingen of therapieën die geen rechtstreeks of specifiek effect hebben op de kwalen en klachten waarvoor ze worden gebruikt. Placebo’s kunnen alleen een gunstige invloed hebben (een placebo effect) wanneer ze openlijk worden toegediend, bij voorkeur door een arts die de patiënt ervan weet te overtuigen dat het middel zeer effectief is. Dat is dus een verschil met echte medicijnen, die ook werken zonder dat de patiënt er vanaf weet. Alleen hebben de meeste medicijnen kwalijke bijwerkingen en dat heeft het placebo effect niet.

Positief of negatief denken lijkt een doorslaggevend risicofactor te zijn bij elke behandeling, misschien zelfs belangrijker dan het medisch handelen.

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: het placebo-effect. Je krijgt een neppil en toch word je er beter van. ‘Onzin’, zeggen veel mensen en wetenschappers, ‘dat kan helemaal niet’. Maar toch is het placebo effect inmiddels wetenschappelijk bewezen. Mensen worden beter van een neppil. Hoe kan dat?

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=laTHMsaQx3o[/embedyt]

Placebo-effecten kunnen groot zijn en hangen af van het ‘medicijn’ en de aandoening. Een aantal voorbeelden: 4 neppillen per dag helpen beter dan 2 en een nepoperatie in de buurt van het hart, werkt even goed als een echte operatie.

Bij astma werkt het weer anders. Een nepmedicijn, zoals een inhaler zonder middel bijvoorbeeld, geeft geen grotere verbetering van de longfunctie dan als mensen niet behandeld worden – terwijl het echte medicijn de functie met ruim 10% verbetert. In een onderzoek van Harvard-hoogleraar en placebo-onderzoeker Ted J. Kaptchuk uit 2011 meldden de astmapatiënten die de nepbehandeling kregen wel dat ze zich aanzienlijk beter voelden, ongeveer 45% beter. Dat is net iets minder dan de groep die wel het geneesmiddel kreeg, dat is 50%, maar ruim het dubbele van de onbehandelde groep astmapatiënten, dat is 21%.

De werking van het placebo effect verschild per aandoening maar varieert tussen de 20 en 60%. (bron)

placebo effect geneesmiddel

 

Placebo effect verbetert gezondheid, ook als je het weet

Placebo’s kunnen een enorm effect hebben op de gezondheid, zelfs als de patiënt weet dat hij ze slikt. Dat is vreemd, dus eigenlijk kun je dan zeggen dat die patiënten weten dat ze voor de gek gehouden worden en toch werkt het?! Uit onderzoek van de Universiteit van Lissabon in samenwerking met Harvard Medical School is dat gebleken.

Patiënten met chronische lage rugpijn hadden door het bewust slikken van een placebopil minder pijn eerder was deze werking al aangetoond bij migraine en het prikkelbaredarmsyndroom. De patiënten voelden tot drie weken na de placebobehandeling minder pijn en beperkingen in vergelijking met de controlegroep.

Het meest opvallende in de studie was dat de patiënten wisten dat ze een placebopil kregen voorgeschreven. Om een positieve verwachting te creëren had de behandelaar uitgelegd dat het placebo effect sterk kon zijn, dat het lichaam op het ‘ritueel’ van het pilslikken reageerde en dat het belangrijk was dit elke dag te doen. Ze zagen mensen beter worden nog voordat ze een medicijn innamen puur als reactie op warmte en empathie. Een groot deel van het placebo-effect draait dus om de relatie met de arts en niet om de pil. (bron) Als dokters goed luisteren en veel aandacht geven aan hun patiënten, nemen placebo-effecten en daarmee de werking van medicijnen toe.

Placebo effect = relatie van de patiënt met de arts vol empathie en vertrouwen

Werken gewone medicijnen beter dan een placebo?

Vanuit de wetenschap wordt vaak lacherig gekeken naar het placebo effect, maar hoe goed werken de reguliere medicijnen dan? Uit langdurig onderzoek blijkt dat slechts 12% van de medicijnen en behandelingen effectief zijn. De rest is gebaseerd op blind geloof en vertrouwen. Miljoenen Nederlanders slikken dus medicijnen die eigenlijk niet werken. Bij 57% is er geen enkel effect of zijn er zelfs nadelige gevolgen.

Dit blijkt uit een onderzoek van het ‘British Medical Journal’, die samen zo’n 2500 geneesmiddelen en geneeskundige behandelingen hebben onderzocht; behandelingen en geneesmiddelen die dagelijks in onze ziekenhuizen en huisartspraktijken worden verricht en gebruikt.

De gezondheidszorg wordt steeds minder betaalbaar. Is het dan niet een oplossing om mensen te toetsen die medicijnen gebruiken, als er geen verbetering is gewoon stoppen. Dat betekend in de praktijk dan sowieso een vermindering van 57% van de medicijnen, dat lijkt me een redelijke besparing.

Hoe kan het dan dat medicijnen massaal worden voorgeschreven en mensen ook geloven dat het werkt?

Het blijkt dat 75% van alle studies in prestigieuze medische tijdschriften bestaat uit het zo positief mogelijk presenteren van medicijnen door marketingafdelingen van grote farmaceutische industriële bedrijven. Volgens wetenschappelijk-ethische comités in Kopenhagen en Frederiksberg zijn het niet de wetenschappers zelf die frauderen.

Studies naar medicijnen worden meestal gefinancierd door de farmaceutische industrie. Deze nemen marketingbedrijven in de hand, die op hun beurt de data aanpassen om tot een positieve conclusie te komen. Dan wordt een academicus aangetrokken die zijn of haar naam boven de studie wil zetten (zonder dat deze het verhaal zelf heeft geschreven! (Of vaak zelfs niet eens gelezen heeft.))

GlaxoSmithKline’s vice-president van de genetica, Dr. Allen Roses gaf tijdens een besloten vergadering toe dat 90% van hun producten niet werken voor de meeste cliënten (bron)

De medische wetenschap is gebouwd op wankele fundamenten, concludeert het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist, en die gaan er van uit dat het mogelijk is om oplossingen voor gezondheidsproblemen in massaproductie om te zetten. En dat gaat niet, want gezondheid is persoonlijk net zoals gezonde voeding persoonlijk is. Ook farmaceutische bedrijven beginnen te beseffen dat de ziekte en de remedie vaak een unieke combinatie vormen (iets wat alternatieve therapeuten allang weten) is er dus niet zoiets als een standaardoplossing. (bron)

empathie kern gezondheidszorg placebo effect

Kun je het placebo effect zelf opwekken of versterken?

Empathie is een van de werkingsmechanismen van het placebo-effect. Het grootste placebo-effect treedt op als zowel de arts als  de patiënt gelooft dat er sprake is van een krachtig medicijn. Als de arts gelooft dat de behandeling minder effectief zal zijn, dan is het effect ook kleiner. En omgekeerd. Met andere woorden: behandelingen werken het best als zowel arts als patiënt er in geloven. Daar valt in onze moderne tijd, waarin je meer een nummer bent in de gezondheidszorg, nog veel te halen, gewoon aandacht.

En het klassieke denk van onze artsen waarvan er nog veel geloven dat het placebo effect gelijk staat aan kwakzalverij. Het succes van de zorg zou eigenlijk veel groter zijn dan nu als empathie de kern van de gezondheidszorg zou worden.

Mind over matter

  • Wanneer je denkt dat je goed hebt geslapen voel je je daadwerkelijk uitgerust. Stelde onderzoekers vast, zelfs wanneer je eigenlijk geen oog hebt dicht gedaan.
  • Focus altijd op wat je wilt in plaats van op wat je niet wilt, dit om te voorkomen dat je eigen denken je grootste vijand wordt.
  • Het zijn niet je genen die je ziek maken, maar je gedachten erover en dat wat je van jezelf vindt.
  • Wat je gelooft en wat je denkt is vaak sterker dan het medicijn dat je inneemt.
  • Onze perceptie beïnvloedt daadwerkelijk ons werkelijkheid. Creëer je eigen placebo effect door je gedachten in te zetten om jezelf te genezen.

Als we onszelf beter kunnen denken, is de eerste vraag, hoe doen we dat en kunnen we misschien gebruik maken van het placebo effect in plaats van ons lichaam vol te pompen met medicijnen?

Kunnen we het placebo effect versterken? Door visualisatie kun je dus jezelf helen

Ga even rustig zitten en sluit je ogen. Voel je voeten op de grond, wordt je daar bewust van. Stel je voor dat je volledig gezond bent. Hoe voelt dat? Stel je voor dat iedere cel in je lichaam uit energie bestaat en visualiseer deze energie als wit licht. Stel je voor dat je gehele lichaam bestaat uit helder wit licht. Zie je nog plekken in je lichaam in een andere kleur? Stuur daar dan ook wit licht naar toe. Stuur vervolgens in gedachten positieve helende energie naar iedere cel van je lichaam. Stel je zelf voor dat je volledig gevuld bent met harmonieus helend wit licht. Voel wat dat met je doet. Wees je dan weer bewust van je voeten op de grond. Open langzaam je ogen en rek en strek je even uit.

Zo versterk je dus het placebo effect, geloof er in dat het werkt, voel het het is Mind over Matter

Dus het placebo effect werkt, zijn er nog andere dan medicijnen?

Ja hoor hieronder wat feiten op een rijtje of dingen die ook goed werken bij bepaalde aandoeningen zonder medicijnen te gebruiken.

  • Dagelijks een glas wijn drinken houdt de botten even sterk als medicijnen doen. Tenminste, bij vrouwen. Volgens een internationaal onderzoeksteam
  • Meditatie net zo effectief als medicijnen bij angst en depressie (bron)
  • Wetenschappelijk bevestigd kurkuma net zo effectief als 14 veel gebruikte medicijnen
  • Goedkope medicijnen op basis van Indiase kruiden en specerijen effectief tegen kanker (bron)
  • Medicinale cannabis bij PTSS , angst, trauma, depressie, slaapproblemen

3 gedachten over “Placebo effect verbetert gezondheid, ook als je het weet”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This