Ziekenhuizen adviseren ongezonde voeding

Ziekenhuizen adviseren ongezonde voeding aan hun patiënten en dat is triest. Ik zat zelf te wachten op de eerste hulp in het ziekenhuis, tijdens mijn achillespeesruptuur en vol verbazing zag ik daar 2 snoepautomaten staan, op de eerste hulp! Een ziekenhuis zou een plaatst moeten zijn waar het maximale gedaan wordt om hun patiënten beter te krijgen. Een belangrijk onderdeel daarvan zou de voeding moeten zijn en dat is het dus niet.

In een studie geneeskunde en de specialisatie daarna tot huisarts wordt er misschien 5 uur les gegeven over voeding. Niet voor niets wordt de studie vaak ook “medicijnen” genoemd! Terwijl er juist met voeding en eventueel extra vitaminen en mineralen nog zo veel te bereiken is op een relatief goedkope manier. Maar het lijkt er toch op dan onze ziekenhuizen de focus leggen op medicijnen, die bijna altijd bedoeld zijn als symptoombestrijding. Juist als je ziek bent heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig voor herstel. Daarom pleit ik voor: echte gezonde voeding in ziekenhuizen.

Het eten in ziekenhuizen is ongezond

Ik heb in het ziekenhuis mijn avondeten gegeten, dat zag er echt triest uit. Eigenlijk helemaal niet gezond, deels witbrood en vooral veel zoet beleg, vaak nog light ook en natuurlijk margarine om er op te smeren. Over het algemeen houden de ziekenhuizen zich vast aan de klassieke adviezen van de Schijf van vijf en ze adviseren light producten als halvajam en frisdrank. Dan zijn er nog de voedingsspecialisten in een ziekenhuis, de diëtisten, deze zijn vaak erg klassiek geschoold en staan niet open voor een andere aanpak of andere inzichten.

Onderzoeken laten zien dat een relatie is tussen de bijna 7 miljoen chronisch zieken in Nederland en hun ongezonde voedingspatroon. Vorig jaar kampte bijna 44% van de Nederlanders met overgewicht, van wie 12% ernstig.

We promoten als ziekenhuis een gezonde levensstijl, maar willen dit niemand opleggen, vandaar de snoepautomaten?
Woordvoerder Albert Schweitzer Ziekenhuis (bron)

In 82% van de ziekenhuizen staan snoepautomaten met een ongezonde inhoud. Hoe kan het dat er in een ziekenhuis geen enkele dokter is die de relatie legt tussen ongezonde voeding en de vele patiënten met hartinfarcten en suikerziekte?

Maar niet alleen in ziekenhuizen wordt veel ongezonde voeding verkocht.

@eguernina Coca-Cola betaalt 19.000 euro per jaar aan scholen v.het plaatsen van frisdrankautomaat. #Zoeteverleiders http://t.co/6EULRWLJ6u

Voor school- en sportkantines zijn inmiddels richtlijnen voor een gezond voedingsaanbod. Voor ziekenhuizen zijn die er nog niet. Dat is vreemd want als er ergens een reden zou zijn om gezond en voedzaam te eten is dat wel in een ziekenhuis!

Eerst gezonde pure voeding, dan medicijnen

Uw voeding is uw medicijn, uw medicijn is uw voeding

Het Rijnstate-ziekenhuis heeft een opvallend voedingsadvies aan ouders van zieke kinderen. In hun folder wordt ze aangeraden om als tussendoortjes onder andere M&M’s, Snickers of een broodje frikandel te eten. Volgens de deskundigen van dit ziekenhuis maakt het voor het lichaam niet uit of het wordt geleverd uit sondevoeding of een candybar of uit fruit. Volgens Rijnstate kan junkfood bij zieke kinderen juist gezond zijn, omdat het precies is wat het lichaam op dat moment nodig heeft!?

Artsen, natuurvoedingsadviseurs en het Voedingscentrum vinden het onjuist dat ziekenhuis Rijnstate junkfood aanbeveelt voor ernstig zieke kinderen die risico lopen op ondervoeding. Deskundigen die zich verenigd hebben in de landelijke Stuurgroep Ondervoeding vinden dat advies achterhaald. (bron) Download hier hun folder: “Adviezen om ondervoeding tijdens ziekte te voorkomen

Zijn zij de enige ziekenhuis die ongezonde voeding adviseren?

Het antwoord is NEE, het lijkt eerder een algemeen beleid wat bij meerdere ziekenhuizen word toegepast. Ik heb even rondje langs internet gemaakt en heb willenkeurig een aantal voedingsadviezen van deze ziekenhuizen opgenomen in dit bericht.

Nij smellinghe, ziekenhuis drachten

Hun voedingsadvies: kies voor kleine, makkelijke hapjes en wissel af tussen zoet en hartig. Voorbeelden zijn: een candybar (bijvoorbeeld Mars, Milky Way, Snickers), een gevulde koek, een eierkoek, een Liga, een (stroop)wafel, een plakje cake, een plak ontbijtkoek met boter of (dieet)margarine, een bonbon, pinda’s, nootjes, studentenhaver, chips, kaaskoekjes, een lekkerbekje, een haring, een saucijzen- of worstenbroodje, stukjes kaas of worst, een loempia.

Ook energierijke dranken of gebonden soep kunnen tussendoor een goede afwisseling zijn, zoals vruchtensap, chocolademelk met slagroom, een yoghurtdrank of een kop gebonden soep. Thee, koffie en bouillon leveren wel vocht maar geen voedingsstoffen, dus drink daarnaast ook de genoemde energierijke dranken.

Bravis ziekenhuis

Hun voedingsadvies: het assortiment aan tussendoortjes ziet er als volgt uit:
· Volle chocolademelk.
· Bavarois.
· Vruchtenkwark.
· Danoontjes.
· Liga Milkbreak.
· Gevulde koek.
· Snickers.
· M&M met pinda.
· Bifi worstje.
· Kaasblokjes.
· Pinda’s.
· Worstenbroodje.

Isala ziekenhuis

Hun voedingsadvies: voorbeelden van energierijke tussendoortjes zijn:

 • een candybar (bijvoorbeeld Mars, Milky Way, Snickers)
 • een gevulde koek, plakje cake, stroopwafel, ontbijtkoek met margarine
 • een handje chips of enkele kaaskoekjes

Er zo zijn er zeker nog wel tientallen te vinden als je even doorzoekt, voor zover dit online te vinden is. Ik denk dat hier serieus naar gekken moet worden door mensen die het geen binding hebben met de industrie en het goed met ons als mensen voorheeft, de mens weer centraal.

Is suiker dan zo slecht voor je gezondheid?

Het suikergebruik een de daaraan gerelateerde ziekten zijn explosief aan het stijgen. Het is zelfs zo erg dan het Diabetes Fonds een afkick centrum voor suiker opende in Amsterdam. En dat is nodig want elke week komen er in Nederland 1.000 mensen bij met suikerziekte, waaronder veel kinderen. Zo’n 80% van de Nederlanders krijgt te veel suiker binnen, ruim anderhalf tot twee keer te veel.

Dit overdadige suikergebruik is al een tijdje bezig, suiker zit bijna overal in verwerkt en kan eigenlijk ontweken worden als verse groenten en fruit eet, het lieft biologisch zodat je weet dat er niets aan toegevoegd is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een ‘wereldwijde obesitasepidemie’. En Nederlandse artsen noemen obesitas de ‘belangrijkste bedreiging van onze gezondheid’. Er zijn nu meer mensen die aan obesitas lijden, dan mensen met ondergewicht?

 • volgens de WHO lijden wereldwijd 41 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar aan overgewicht of obesitas.
 • Nederland: van de Nederlandse peuters en kleuters (tot 5 jaar) heeft 12% overgewicht en 4% heeft zelfs al obesitas. Bij oudere mensen heeft 58% van de 50-plussers overgewicht, waarvan 16 procent obees is.
 • Artsen maken zich grote zorgen over de gevolgen. Mensen met overgewicht lopen een hoger risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en/of diabetes type 2.

De belangrijkste reden voor de explosieve toename van overgewicht is onze voeding en de bereiding daarvan. Altijd en overal is calorierijk, sterk bewerkt en suikerrijk voedsel in overvloed aanwezig. Tal van deskundigen en medici eisen daarom dat de overheid gezond eten makkelijker maakt en de voedselindustrie aan banden legt.

Een eenvoudiger keuze voor gezond eten, bereik je bijvoorbeeld door duidelijke etiketten en een lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel. Frisdrank- en junkfoodproducenten zou de toegang tot scholen en ziekenhuizen ontzegd moeten worden, en de overheid zou reclame voor junkfood gericht op kinderen moeten verbieden. Ook waarschuwingen voor suikerhoudende dranken helpen mensen bij het maken van een gezonde keuze. (bron)

En als je dit dan leest worden in de Nederlandse ziekenhuizen doodleuk Marsen, Snikkers en andere suikerhoudende rotzooi aan onze kinderen gegeven om ‘aan te sterken’. Je moet deze kinderen geen suiker geven, of het moeten natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit, maar

Hoogwaardige voeding voor ziekenhuizen:

 • Eieren, bevatten hoogwaardige eiwitten en goede vetten
 • Bonen, kikkererwten, linzen, deze bestaan uit complexe koolhydraten
 • Groenten en rauwkost: veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten
 • Vette vis, bevat  gezonde goede vetten en is eiwitrijk
 • Noten, bevatten veel voedingsstoffen voor zo’n klein product, veel gezonde vetten, veel vitaminen en mineralen
 • Natuurlijke vetten, zoals roomboter en kokosvet, geeft veel energie en goed vetten
 • Tonijn, bevat veel eiwitten en weinig vet
 • Fruit, bevat veel mineralen en vitaminen
 • Zuiver water, geen frisdrank maar gezuiverd water

5 gedachten over “Ziekenhuizen adviseren ongezonde voeding”

 1. Ik eet thuis altijd best gezond. Afgelopen jaar heb ik 6 dagen in het ziekenhuis gelegen. Nou daT WAS GEEN PRETJE, ZEKER NIET QUA VOEDING. zE BEGRIJPEN HET DAAR ECHT NIET. eEN ZIEKENHUIS ZOU EEN PLAATS MOETEN ZIJN WAAR OPTIMAAL AAN MIJN GEZONDHEID WORDT GEWERKT, NOU DAT IS ZEKER NIET HET GEVAL BIJ DE VOEDING, DIE WAS RONDUIT SLECHT. eR IS OOK GEEN ECHTE KEUZE VOOR ECHT PUUR NATUUR, IK STOND DAAR ECHT VERSTELD VAN.

  iK HOOP DAT IEDEREEN BEWUSTER WORDT EN BEGRIJPT DAT VOEDING DE BASIS IS VOOR ONZE GEZONDHEID.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This