Omstreden onkruidverdelger glyfosaat blijft toegestaan door EU

De Europese Commissie is wederom gezwicht voor de industrie en verlengt deze week de vergunning voor de omstreden stof glyfosaat met achttien maanden. Ondanks dat er te weinig steun is van de lidstaten wordt de vergunning toch verlengt, die wilde geen verlenging voor 15 jaar en zelfs niet voor 18 maanden. Dan drukt de Europese Commissie het gewoon door en laat glyfosaat nog eens 18 maanden toe in de Europese Unie.

Hiermee is de werking van de Europese Unie helder. Zoals ik al vaker aangeef, is de Europese Unie er niet voor de burgers maar voor de grote bedrijven. En dan vinden ze het vreemd dat de burgers van Engeland voor een Brexit stemmen. De mensen zijn het zat om voor de gek gehouden te worden en stemmen tegen de Europese Unie. Ik denk als ze dit zelfde referendum in meerdere landen houden en nog veel meer Exits volgen.

Is de onkruidverdelger glyfosaat van Monsanto omstreden?

De werkwijze alleen al is zeer omstreden, Monsanto is een bedrijf dat op agressieve wijze de wereld veroverd met GMO, onkruidverdelgers en de nieuwste trend zaadhandel. Ze proberen de gehele zaadhandel in handen te krijgen zodat steeds meer mensen afhankelijk worden van Monsanto en zijn producten. Wat dat voor gevolgen heeft kun je hieronder zien in de video Video van Monsanto en zijn werkwijze in India

Tot grote verontwaardiging van wetenschappers en politici werd door EFSA’s de conclusie van het gezaghebbende kankeronderzoeksinstituut IARC aan de kant geschoven. Die categoriseerde glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’.

Negentig onafhankelijke wetenschappers riepen de Commissie in een brief op om de risicoanalyse nog eens over te doen. (bron)

Door dit besluit toch aan te nemen gaan ze in tegen hun eigen regels die zeggen dat als er twijfels zijn er niet verlengd mag worden. Ruim 156.000 mensen in Nederland ondertekenden de afgelopen maanden de oproep van foodwatch aan de Europese Commissie om het voorzorgsbeginsel te respecteren en niet akkoord te gaan met verlenging zolang de veiligheid niet is vastgesteld.

Teleurgesteld

Foodwatch Nederland en Greenpeace zijn teleurgesteld in de beslissing. “Het besluit is niet in het belang van de consument en in strijd met het voorzorgsbeginsel zoals vastgelegd in Europese wetgeving. Dat schrijft voor dat zolang er wetenschappelijke twijfels zijn over de veiligheid, er geen nieuwe vergunning zou moeten worden verleend”, aldus Foodwatch.

Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace, vindt het bizar dat het besluit wordt doorgeduwd door de Commissie. “De bal ligt nu bij de Nederlandse regering. Het gebruik door particulieren en het doodspuiten van gewassen voor de oogst zou, met het oog op het hoge risico voor menselijke blootstelling, met voorrang moeten worden verboden.”overwogen.

De macht van Monsanto

De multinational produceert (genetisch gemodificeerde) landbouwproducten en weet zich, via patenten en een goede lobbymachine, steeds grotere delen van de voedselmarkt toe te eigenen. Monsanto is omstreden.

Ondanks protesten van miljoenen mensen wereldwijd tegen de macht van Monsanto, lijkt de macht alleen maar toe te nemen en het lijkt ook steeds gekker te worden, steeds openlijker.

Video van Monsanto en zijn werkwijze in India:

The World According to Monsanto

Er is niets dat ze onaangeroerd laten: mosterd, okra, rijst, bloemkool. Ze zoeken naar unieke, natuurlijke eigenschappen van planten en liggen eigenschappen vast via patenten waarover royalty’s moeten worden betaald. Steeds meer boeren en ook gewone burgers worden afhankelijk van hen voor elk zaadje dat ze willen laten groeien. Als ze het zaad controleren, controleren ze onze eten, bewust want dat is de strategisch. Dit is de beste manier om de populaties van de wereld te beheersen.

Het verhaal begint in het Witte Huis, waar Monsanto zich een weg naar binnen wurmt door het uitoefenen van oneindige invloed op de beleidsmakers. Een voorbeeld daarvan is Michael Taylor, die voor Monsanto werkte als advocaat voordat hij werkte als adjunct-commissaris van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in 1991. En dit terwijl in de FDA, de instantie die zich bezighoudt met alle Amerikaanse voedsel, goedkeuringen worden benoemd, Taylor maakte cruciale beslissingen die hebben geleid tot de goedkeuring van GMO voedingsmiddelen en gewassen. Daarna keerde hij terug naar Monsanto, en werd hij binnen het bedrijf de vice-president voor de openbare orde.

Dankzij deze nauwe banden tussen Monsanto en overheidsinstellingen, heeft de VS GMO voedingsmiddelen en gewassen aangenomen zonder de juiste testen, zonder etikettering voor de consument en ondanks ernstige vragen over hun veiligheid. Niet toevallig, levert Monsanto 90 procent van de GMO zaden gebruikt door de Amerikaanse markt. De lange arm van Monsanto, dat was nog in het begin van de jaren negentig. Het Amerikaanse Food and Drugs Agency negeerde zelfs waarschuwingen van hun eigen wetenschappers, die wilden waarschuwen omdat GMO gewassen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en kanker kunnen veroorzaken. Andere tactieken die het bedrijf gebruikt zijn misleidende reclame, omkoping en het verbergen van wetenschappelijk bewijs.

Bekijk onderstaande video en oordeel zelf of wij een wereld willen waarin bedrijven aan de macht zijn als Monsanto. Willen wij zo’n wereld doorgeven aan onze kinderen, laten wij onze kinderen verzieken?

5 gedachten over “Omstreden onkruidverdelger glyfosaat blijft toegestaan door EU”

 1. Pff, wat een ongelooflijk stukje knip en plakwerk weer dit artikel. Vol met aannames en schijnbewijzen. Typisch weer een hoe maak ik het verhaal zo zodat het mijn overtuiging kracht bij zet. Van al de beweringen in dit artikel is er geen één gestoeld op werkelijke bewijzen.

  Onzin geklets over het zogenaamde grotere doel om de bevolking te decimeten cq uit te roeien enz.

  Allemaal ongefundeerde stemmingmakerij.

  Beantwoorden
  • En zo hebben we allemaal onze mening en daar is niets mis mee.

   Over stemmingsmakerij gesproken, waar heb jij dit gelezen op deze site?!
   ” over het zogenaamde grotere doel om de bevolking te decimeten cq uit te roeien “

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This