Zaadhandel de macht van de multinationals in de Europese Unie

Zaadhandel de macht van de multinationals in de Eurpose UnieIk heb al een aantal artikelen geschreven over de macht van de multinationals in de Europese Unie.

Een van deze artikelen gaat over de zaadhandel en het lijkt er op dat de media ook inziet dat dit toch niet helemaal de bedoeling is.

Wat is het geval?
Er is een nieuwe wet, inzake de teelt van en handel in zaaigoed voor de land- en tuinbouw, in de maak die 12 bestaande wetten moet gaan vervangen. Dit is een voorstel dat op 6 mei ingediend gaat worden.

Heel wat mensen die begaan zijn met biodiversiteit, duurzame landbouw of de kweek van lokale, oude en zeldzame groenten vrezen dat dat in de toekomst onmogelijk wordt gemaakt.

De Europese Unie zegt dit te willen doen om ons te beschermen, elke commerciële producent in de Unie moet dezelfde kansen krijgen, reden waarom de verschillende bestaande regelgevingen en nationale wetgevingen geharmoniseerd moeten worden. Elke vorm van handel in zaden die niet gecertificeerd zijn, wordt daardoor strafbaar.

De Europese Commissie loopt aan de leiband van de multinationals. Er komt waarschijnlijk een lijst komt met wat er wel en niet gezaaid mag worden in Europa en dat die lijst wordt opgesteld in samenspraak met lobbyisten van multinationals. Dit zou kleine of nationale producenten buiten spel kunnen zetten en de biodiversiteit van Europa aantasten.

De zaadgiganten willen een monopolie afdwingen via de Europese Commissie. Een machtige lobby van grote chemie concerns en dan met name die van biotechbedrijven zou graag de zadenproductie in zijn geheel gepatenteerd en gereguleerd zien, zodat het voor kleinere spelers nog moeilijker wordt om overeind te blijven op de Europese markt. Ook om ons drinkwater wordt momenteel hard gevochten op Europees niveau.

Wie zijn de grote boosdoeners in

Dit zijn de chemische biotechnologie bedrijven die inmiddels ook de grootste producenten van zaaigoed ter wereld zijn, Monsanto, DuPont, Dow, Bayer, BASF en Syngenta.

Tot het begin van de jaren 80 was de kweek van zaden vooral een zaak van selectie door landbouwers, tuinders en kleine familiale bedrijfjes. Maar de biotechnologie heeft de hele zadenmarkt radicaal veranderd. Tussen 1996 en 2008 zijn nagenoeg alle kleinere zaadproducenten opgekocht door farmaceutische en chemische bedrijven zodat ze controle kregen over een markt waarin ze ook hun biotechnologische kwijt konden.

De drie grootste bedrijven Monsanto, DuPont and Syngenta controleren al 53 procent van de commerciële zadenmarkt. Economen zeggen dat wanneer vier bedrijven 40 procent van een bepaalde markt controleren, er niet langer competitie mogelijk is.

Het doel is om uitsluitend hybride, door hunzelf ontwikkelde, rassen op de markt te krijgen. Het probleem hierbij is dat deze maar 1 jaar gebruikt kunnen worden zodat de boer ieder jaar nieuw zaaigoed moet kopen. Een ander voordeel voor hun is dat ze deze zaden immuun zijn voor de onkruidbestrijdingsmiddelen die gemaakt worden door deze biotechnologie bedrijven. Waardoor je deze rotzooi, die bewezen ongezond is, zo veel kunt gebruiken als je wilt. Waardoor de grond en alles er omheen nog verder verziekt raakt.

Kunnen wij als individu iets doen

Ja dat denk ik wel. Het is nu de tijd dat de rechten en krachten van de individu steeds sterker worden. ‘Power to the peoples’ uiteindelijk is de macht aan ons, de gewone burger, die ver weg staat van wat er allemaal in de politiek omgaat.

Ik denk dat de Europese Unie alleen goed is voor de mensen met een goedgevulde portemonnee en niet voor de gewone burger.

 • stem op een partij die van de Europese Unie af wil
 • koop geen producten van de hierboven genoemde bedrijven Monsanto, DuPont, Dow, Bayer, BASF en Syngenta. Koop bijvoorbeeld geen Roundup een veel gebruikt onkruidbestrijdingsmiddel van Monsanto
 • word bewust van wat je koopt en wat je eet, eet bijvoorbeeld zo veel mogelijk biologisch. Koop non GMO, genetisch gemodificeerde, producten en eet zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk uit de supermarkt
 • breng dit soort zaken onder de aandacht van de mensen op je heen
 • stem tegen, hieronder volgt meer uitleg

Monsanto vs Moeder Aarde

Op winst beluste biotechbedrijven hebben een manier gevonden om exclusieve controle te krijgen over de zaden van het leven – de bron van ons voedsel! Zij proberen octrooi te krijgen op variaties van onze dagelijkse groenten en fruit, zoals komkommer, broccoli en meloenen.

Maar wij kunnen voorkomen dat zij Moeder Aarde overnemen. Als wij de 1 miljoen bereiken dan gaat Avaaz politici oproepen voor deze stemming, en brengen wij onze boodschap over met een gigantische media stunt. Teken nu en deel het met iedereen om mee te bouwen aan de grootste voedsel verdediging oproep ooit.

1,956,252 hebben getekend. 1 miljoen tekenden binnen 36 uur! Op naar de 2,000,000

Monsanto is onder meer de leverancier van Agent Orange in de Vietnamoorlog. Na de verovering van Irak, bedong Monsanto dat alle zaden die daar gezaaid mochten worden Monsanto zaden moesten zijn.

De macht van de multinationals in de Europese Unie:

Bronnen: Dewereldmorgen.be, Joop.nl

5 gedachten over “Zaadhandel de macht van de multinationals in de Europese Unie”

 1. Geachte Robert van Boxtel
  Dank voor deze informatie.
  het lijkt dat Europa een korte geheugen heeft en /of de geschiedenis niet kent:
  Nederland – en ik meen ook Ierland en Frankrijk hebben in een referendum NEE gezegd tegen een Europese grondwet. juist omdat we niet willen dat Europa de nationale dienst uit maakt.
  Nu heb ik geen illusie omtrent de de beinvloedbaarheid van Nederland door grote bedrijven zoals Monsanto: Nederland volgt America.
  De Groene (landbouw) Revolutie noch de introductie van GMO hebben de wereld voedsel probleem op gelost en de introductie van grootschalig gebruik van GMO zullen dat zeker niet doen. Er is nog altijd een schrijnende hoeveelheid hongerende mensen op deze aarde. En dat hoeft niet!!! Honger heeft niets met voedsel productie te maken maar alles met eerlijke distributie en oprechte markthandelaren.
  Europa streeft een bescherming van de burger na – door hem niet aan kennelijk ‘ ondeugdelijke’ gewassen bloot te stellen (dus dat gene wat ons eeuwen gevoed heeft , is niet meer goed!! Wat een onzin) en eerlijke concurrentie van producten en tussen producenten te bevorderen. Als een eindeloos onderzoek aan een certificering gekoppeld gaat worden dan kunnen de kleinere zaadproducenten het wel vergeten en gaan de grote producenten van GMO’s de markt volledig beheersen. En van uit America weten we waar dat toe leidt: het vervolgen van boeren. het bedreigen van allerlei insectensoorten die we hard nodig hebben, het nog meer verarmen van onze voedsel etc etc.
  Dus ik deel uw zorg. Zorg is een te zwak woord. Dit soort regelgeving, manipulaties, en onnadenkendheid van zulke invloedrijke orgen maakt mij woedend!!!!!
  Het een en ander zal ik de Nederlandse politiek en de Europese doen toekomen.
  Nog een vraag: Uw informatie wordt gekoppeld aan Avaaz petitie de inhoud waarvan toch n iet geheel overeenkomt met het bij de EU aandringen om het wetsontwerp – die mogelijk maakt dat teelt en handel gecontroleerd worden – overeenkomen. Volstaat het deze petitie te tekenen???
  Vriendelijke groet Gudrun Ruarus

  Beantwoorden
 2. Beste Gudrun,

  Allereerst bedankt voor je uitvoerige reactie, samen staan we sterk!

  De vraag: Uw informatie wordt gekoppeld aan Avaaz petitie de inhoud waarvan toch n iet geheel overeenkomt met het bij de EU aandringen om het wetsontwerp – die mogelijk maakt dat teelt en handel gecontroleerd worden – overeenkomen. Volstaat het deze petitie te tekenen???

  Antwoord: Nee het klopt dat dit niet precies over het onderwerp gaat. Het is een onderdeel er van.
  Maar ik ben van mening dat als we wat kunnen dat ook moeten doen en de Avaaz petitie komt een heel eind in de richting.
  Verder zou ik adviseren om de genoemde merken in de winkel uit de weg te gaan en goed kijken op welke partij je stemt.

  Succes,
  Robert van Boxtel

  Beantwoorden
 3. Goede informatie.
  De bron van het hele probleem is ons hele huidige economisch stelsel, waarbij financiele groei het enige is dat telt. Oneindige groei in een eindige planeet aarde is niet mogelijk.

  Het kapitalisme faalt op dit moment. Een alternatieve visie is in de jaren 60 geschreven door E.F. Schumacher in het boek ‘small is beautiful’.
  Momenteel bestaat er ook het Schumacher instituut, opgericht door Satish Kumar, die ooit van India naar de VS liep voor de vrede en bloemen bracht aan de wereldleiders.

  Het is tijd om in oplossingen te gaan denken.
  Laat je inspireren 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This