Elk jaar sterven wereldwijd zo’n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige sterfgevallen. Nederland heeft dan ook nog eens meeste luchtverontreiniging van Europa.
Luchtvervuiling is een gevaarlijke negatieve factor voor de gezondheid van de mens en na een te hoge bloeddruk, ongezonde voeding en roken de 4e van Nederland. Ongezonde lucht kan longkanker, beroertes, hart- en vaatziekten en een acute hartaanval veroorzaken.
Luchtverontreiniging is de aanwezigheid van stoffen in de lucht, die op zichzelf of tezamen met andere stoffen nadelig zijn voor de gezondheid van mensen, dieren of planten. Luchtverontreiniging is ongezond voor iedereen maar ze vormen echt een probleem voor mensen met astma, chronische longziekte COPD, zwakkere mensen en ouderen en jonge kinderen.
De buitenlucht wordt vervuild door verschillende gassen en stoffen, waaronder fijn stof. Fijn stof is een van de meest schadelijke vormen van luchtvervuiling en wordt voor het grootste deel veroorzaakt door mensen. Fijnstof vergroot de kans op hart- en longziekten, zoals longkanker of een beroerte. Lees hier onder verder over fijnstof.
Update 5-6-2016: Duizenden doden door kolencentrales
Luchtvervuiling door kolencentrales kost jaarlijks duizenden Europeanen het leven. Dat staat in een onderzoek (.pdf) van het Wereld Natuur Fonds, de Health and Environment Alliance en het Climate Action Network. In 2013 waren dat er 22.900 door kolencentrales in de EU.
In Nederland stierven in 2013 620 mensen door de vervuiling van kolencentrales. De afgelopen jaren is in Nederland een aantal centrales gesloten, maar er zijn er ook drie geopend. (bron)
Luchtverontreiniging blijft binnen de EU-normen, veroorzaakt wel 13.000 doden in Nederland.
In Nederland sterven jaarlijks zo’n 13.000 mensen door luchtverontreiniging. Maar zoals zo vaak maakt dat niet zo heel veel uit want de hoeveelheid luchtvervuiling die door Nederland in 2012 is uitgestoten valt binnen de EU-normen.
Dus dat er zo’n 13.000 mensen per jaar dood aan gaan zegt iets over de EU-normen, zoals zo vaak gaan we met zijn alle uit van normen, maar waar komen die normen vandaan en hoe realistisch zijn deze?
De norm wil eigenlijk zeggen dat dit als acceptabel gezien wordt, dus niet of het bijvoorbeeld onze gezondheid schaad. Ik kan me zo voorstellen dat de industrie en ook de politici die alleen maar met economische groei bezig zijn, belang hebben bij het feit dat deze norm dan zo hoog mogelijk komt te liggen. Een mooi voorbeeld is VVD die het veel belangrijker vindt dat wij in Nederland 130 km/uur kunnen rijden dan dat ze kijken naar de gezondheidseffecten hiervan, ideaal zou namelijk 90 km/uur zijn.
Dat is triest maar wel een feit, we gaan veel te vaak uit van economische groei en het belang van de industrie i.p.v. van onze gezondheid. Dat is kortzichtig denken, denken vanuit het geld en IK, i.p.v. WIJ.
Europese landen moeten meer doen om de lucht schoner te krijgen. De toegestane norm voor vervuilende stoffen als zwaveldioxide, fijnstof, ammoniak en stikstofoxiden moet worden aangescherpt, vindt een meerderheid van het Europees Parlement. De belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging zijn de industrie, landbouw, het verkeer en de elektriciteitscentrales. De voornaamste boosdoeners zijn fijn stof en schadelijke stoffen zoals zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2) en ozon (smog).
Wat feiten over luchtverontreiniging op een rijtje:
- Tienduizenden Nederlanders hebben luchtwegklachten door de vervuiling door verkeer. Vooral kinderen, ouderen en astmapatiënten zijn het slachtoffer;
- Kinderen die opgroeien of naar school gaan in gebieden met verkeersgerelateerde luchtvervuiling hebben vaker last van luchtwegen en allergieën en hebben een vijf keer grotere kans op zwakke longen. Ze houden de rest van hun leven een grotere kans op verschillende aandoeningen en een zwakkere gezondheid.
- Door langdurige blootstelling aan concentraties luchtverontreiniging zoals we die in Nederland nu hebben, leeft de Nederlander gemiddeld 1 jaar korter. Dat is meer dan het effect van bijvoorbeeld overgewicht
- De OECD concludeert in maart 2012 dat luchtvervuiling in 2050 de grootste milieugerelateerde doodsoorzaak ter wereld zal zijn. In Nederland is het nu al de derde milieugerelateerde doodsoorzaak;
Wij wonen in Nederland in de vieste lucht
De lucht boven een groot deel van Nederland is het vieste van Europa. Vooral boven de Randstad en Noord-Brabant is dit het geval.
Dit werd pas echt duidelijk door de beelden van de milieusatelliet Envisat in 2004. Deze satelliet heeft gedurende 18 maanden de stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten. De rode vlekken zijn het viest. (bron)
Fijnstof gevaarlijke luchtverontreiniging, slecht voor je gezondheid.
Fijn stof is een verzamelnaam voor de deeltjes in de lucht. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer (1 micrometer is duizend keer kleiner dan 1 millimeter). De deeltjes kunnen verschillen in omvang en grootte en ook in samenstelling. De laatste tijd richt de aandacht zich steeds meer op de nog kleinere deeltjes omdat deze schadelijker blijken dan de wat grotere PM10 deeltjes. Ook roet is een belangrijk onderdeel van fijn stof.
Fijnstof stofdeeltjes in de longblaasjes kunnen ontstekingsreacties veroorzaken, de zuurstof opname bemoeilijken en de kans op longkanker vergroten. Er is geen veilig niveau: fijn stof is ook schadelijk in lage concentraties. De effecten zijn dan wel minder dan bij hogere concentraties.
Video, wat is fijnstof:
Huidige situatie fijnstof
In 2012 zijn geen overschrijdingen van de jaargemiddelde fijnstofconcentratie gemeten en in 2011 kwam de fijn stofconcentratie alleen zeer lokaal boven de jaargemiddelde grenswaarde uit, zoals langs drukke straten of snelwegen en in de buurt van op- en overslagbedrijven of grote stallen.
Bijna 75- 80% van de hoeveelheid fijn stof in de lucht wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Hiervan wordt 37% geproduceerd in Nederland, de rest van de luchtverontreiniging komt uit het buitenland (bron)
In gebieden met veel fijnstof is er een verband gevonden tussen het aantal sterfgevallen en de concentratie fijnstof. Hoe meer fijnstof, des te meer natuurlijke sterftegevallen zich voordoen. De Europese limiet voor het gevaarlijke PM2.5-deeltje is 25 microgram per kubieke meter. Onderzoek toont aan dat het deeltje al vanaf een concentratie van 15 microgram per kubieke meter levensgevaarlijk is.
Als fijnstof met een diameter van 2.5 microgram of kleiner (PM2.5) wordt ingeademd, blijven de kleine deeltjes plakken diep in de blaasjes van de longen. Deze deeltjes komen er niet meer uit en veroorzaken longziektes, astma en hart- en vaatziekten. Vooral de deeltjes die uit uitlaatgassen komen, zoals roet, en kleine rubberdeeltjes van autobanden kunnen levensgevaarlijk zijn. Maar ook het stof van remschijven van treinen en auto’s.
De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt met 10 microgram ver onder de Europese limiet van 25 microgram. Wetenschappers hebben inmiddels aangetoond dat deze richtlijn veel te hoog is en gevaarlijk voor ons als inwoners. Maar de Europese Unie is niet opgericht om ons gezonder te maken, maar is er voor het nog groter en rijker maken van de bedrijven en kijken alleen naar de economische groei.
Professor Lucas Reijnders (UvA) over de schadelijke gevolgen van fijn stof, en wat gemeenten kunnen doen om die uitstoot van auto’s, vrachtwagens en industrie te verminderen.
1 gedachte over “Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid”