Schadelijke transvetten, gaan ze verdwijnen?

Schadelijke transvetten, zijn meestal onverzadigd vloeibaar plantaardige vetten die door middel van chemische processen worden omgezet in hard vet. Afgelopen week bracht kwam de schadelijkheid van transvetzuren in het nieuws, met een bericht van de WHO, de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties wil namelijk dat er een eind komt aan het gebruik van transvetten en dat moet in 2023 al het geval zijn.

Volgens de WHO moeten deze schadelijke transvetten de komende 5 jaar verdwijnen uit ons voedselaanbod. Transvetten komen onder andere voor in margarines, snacks, koekjes en gebak, om smaak en houdbaarheid te verbeteren of om vetten te harden. Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten. De WHO lanceerde op 15 mei een plan om overheden te helpen bij het uitbannen van deze schadelijke transvetten.

Transvetten ontstaan tijdens de bewerking van vetten, de vetten veranderen daardoor van chemische structuur. Als deze vet terecht komen in onze celmembranen, wordt deze stugger, minder flexibel dat heeft negatieve gevolgen voor de werking van de cel en de celstofwisseling, lees hier meer over waarom transvetten zo schadelijk zijn en wat het eigenlijk zijn

Jaarlijks sterven wereldwijd 500.00 mensen als gevolg van transvetten. In Europa is 1 op de 7 sterfgevallen gerelateerd aan schadelijke transvetten.

Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken

Als mensen met hun gewicht bezig zijn, denken ze vaak dat ze minder vet moeten eten, maar vetten zijn gezond en noodzakelijk. Eet liever geen snelle koolhydraten zoals suikers en alle wit meel producten. Vet heeft wel een hoge energiewaarde, dus vanuit dat oogpunt zou je minder vet kunnen eten. Maar echt gezond leven betekend zo veel mogelijk onbewerkte voeding tot je nemen en in mijn ogen het liefst biologisch. Dus zo min mogelijk troep uit de supermarkt maar verse groenten en fruit en volwaardige volkoren producten.

Calorieën tellen heeft weinig zin

Calorieën tellen heeft ook weinig zin, want het gaat niet om de hoeveelheid calorieën maar om de kwaliteit van deze calorieën. Zo kun je een gezond, natuurlijk product eten met veel calorieën dat veel minder negatieve invloed heeft op je lichaam dan een ongezond product met weinig calorieën. Het gaat er om hoe je lichaam er mee om gaat en hoe natuurlijk een product is. Zo zou ik nooit adviseren om light producten te nemen, die zijn niet natuurlijk en hebben allerlei processen ondergaan om minder calorieën te bevatten, terwijl dit helemaal niet zo belangrijk is. En van light producten eet je meer van omdat je minder snel een verzadigd gevoel krijgt. Vaak zijn de vetten vervangen door suikers, wat in mijn ogen pas echt een grote boosdoener is voor onze gezondheid.

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This