Kanker bestrijden met de juiste voeding helpt blijkt uit onderzoek

Dat je kanker kunt genezen door je dieet aan te passen hebben we gisteren kunnen lezen. Nu kun je lezen met welke soorten voeding je het beste kanker kunt bestrijden of preventief kunt tegengaan.

Iets meer dan een derde van de kankers worden in verband gebracht met een ongezonde levensstijl, waaronder ook slechte eetgewoonten. Studies hebben aangetoond dat veel voedingsproducten kanker bestrijdende effecten hebben. Door iedere week iets van onderstaande producten te eten verklein je de kans op kanker.

Wat kan ik beter niet of minder eten om kanker te voorkomen?

 • Beperk de inname van rood vlees en voorbewerkt rood vlees, inclusief vleeswaren of vermijd deze helemaal.
 • Alcohol is dubbel, sommige onderzoeken wijzen uit dat alcohol drinken niet gezond is maar andere onderzoeken tonen aan dat het weer goed zijn om voor vrouwen 1 glas en voor mannen 2 glazen alcohol per dag te drinken. Het spreekt voor zich dat kinderen en zwangere vrouwen in het geheel geen alcoholische dranken moeten drinken.
 • Voorbewerkt voedsel dient men te vermijden. Het is van belang om in zout geconserveerde, gezouten of zoute voedingsmiddelen te vermijden. Mensen gebruiken over het algemeen te veel zout en dan ook nog het verkeerde zout. Goed, lees niet bewerkt, zout is onder meer Keltisch zeezout en Himalaya zout. Deze vormen van zouten bezitten nog alle mineralen dat zout van nature in zich heeft.
 • Voldoende beweging, zorg dat je voldoende beweegt, dat geeft een goede doorbloeding en regelmatig buiten zijn is altijd gezond, dit i.v.m. Vitamine D.
 • Zorg dat je geen overgewicht hebt, aangetoond is dat mensen die zwaarlijvig zijn een verhoogde kans op kanker hebben.
 • Verwijd voeding met geconcentreerde suikers en geraffineerde bloemproducten.

Wat kan ik eten om kanker te voorkomen of om tegen kanker te strijden?

Over het algemeen is het raadzaam om groenten, fruit en andere vezelrijke producten te eten en varieer hier zoveel mogelijk mee. Kies voor ten minste 3 porties groenten en fruit per dag en varieer in het soort groenten en fruit en probeer ook verschillende kleuren voeding te eten. Kies zoveel mogelijk voor groenten uit het seizoen en uit je eigen streek of land en als het kan biologisch.

 • Granen: rijst, pasta, brood, couscous, haver en ontbijtgranen. Kies altijd voor de volkorenvariant, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst.
 • Peulvruchten: linzen, bonen en erwten.
 • Wortel- en knolgewassen: (zoete) aardappelen en verder alle wortelgroenten.
 • Appelsienen en wortelen bevatten veel antioxidanten waaronder vitamine C en betacaroteen. Alle fruit- en groentesoorten zijn rijk aan antioxidanten, deze beschermen de cellen door vrije radicalen te neutraliseren, deze vrije radicalen veroorzaken namelijk schade die kan leiden tot kanker.
 • Groene thee bevat ook krachtige antioxidanten waarvan in een laboratorium is bewezen dat het schade toegebracht aan de genen kan stoppen. Onderzoeken op dieren hebben ook aangetoond dat groene groenten voorkomen dat tumoren een netwerk voor hun bloedtoevoer bouwen, hierdoor kunnen gezwellen niet groeien.
 • Broccoli en andere kolen zoals bloemkool en spruiten zijn een gezonde optie als groente bij een maaltijd. Studies hebben aangetoond dat deze stoffen bevatten die enzymen activeren die kanker vertragen of zelfs kunnen onderdrukken.
 • Isoflavonen in onder meer soja, bonen, erwten en pinda’s bootsen het effect van oestrogeen na in het lichaam. Dit kan helpen het effect van sterkere oestrogenen te blokkeren, wat het risico op gezwellen, die ontstaan door hormonen bij zowel mannen als vrouwen, beperkt. Volkeren in Azië die regelmatig tofoe eten hebben minder risico op dit type van kankers. Tofoe bevat ook krachtige antioxidanten die andere kankers kunnen helpen bestrijden.
 • Vette vis, de omega-3-vetzuren in vette vis als zalm en makreel hebben ontstekingsremmende eigenschappen die het risico op agressieve kankers verminderen. Mannen die regelmatig zalm eten hebben minder kans op prostaatkanker. Een dieet rijk aan omega-3, bevat vaak minder transvetten, die in verband gebracht worden met het risico op bepaalde kankers.
 • Bosbessen, deze kleine vruchten zitten boordevol krachtige antioxidanten en verlagen het risico op borstkanker. Onlangs toonde onderzoek aan dat dit de groei van agressieve borstkanker kan helpen vertragen. Als het niet het juiste seizoen is, kun je diepgevroren bosbessen kopen. Deze zijn goed vaak goedkoper en bevatten dezelfde voedingstoffen als de verse variant.

Suiker maakt kanker agressiever (update 8-11-2017)

Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever. Dat blijkt uit 9 jaar onderzoek van wetenschappers uit België. Ze hebben gevonden hoe kankercellen suiker versneld afbreken en hoe dat ­mechanisme er dan weer voor zorgt dat de kanker in stand wordt gehouden. ‘Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kanker­­pa­tiënt dus geen overbodige luxe’

Een suikervrij dieet blijkt dus niet zomaar een hype maar echt iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten, vreemd genoeg, veel glucosesuiker.’

Bronnen onder meer: wcrf.nl, goedgevoel.be en preventievegezondheidszorg.com

15 gedachten over “Kanker bestrijden met de juiste voeding helpt blijkt uit onderzoek”

  • Wat ontbreekt is het onderzoek in België te lezen dat overmatige suikers voor tumoren leiden tot verdere achteruit gang.
   Voeding moet bij diabeten en mensen met kanker leiden tot een goede bloedsuiker, een gezamenlijke inspanning van zorgverleners en politiek is zeer gewenst en bespaart mensenlevens en veel kosten.

   Beantwoorden
   • Wim,

    Ik heb dat onderzoek gezocht en gevonden en in het artikel geplaatst, bedankt voor je reactie, zo helpen we elkaar weer verder.

    Robert

    Beantwoorden
 1. Hallo, ik vind het nou weer een beetje jammer dat granen op de eerste plaats staan van gezonde voeding. Het mag toch wel HEEL duidelijk zijn dat alleen groenten kanker genezen. Granen, volkoren of niet leiden tot een bloedsuiker spiegel stijging en genezing en herstel wordt hierdoor hormonaal beperkt. Ook de vezels in granen zijn voor veel mensen problematisch, omdat ze de darmwand irriteren en de permeabiliteit verhoogt wordt. Ook darmkanker is gelinkt met het eten van veel brood. De suikerspiegel stijging is bovendien een ideale voedingsbodem voor de bacteriën en schimmels die vaak aanwezig zijn bij kanker patienten, oorzakelijk of secundair. Die troep vaart wel bij een hoge zuurgraad en een hoge bloedsuiker spiegel.
  Enkel rust, schoon drink water, kilo’s groenten en vitamine C overdosis kan leiden tot genezing van kanker.

  Daarnaast is het misschien ook wel verstandig om te vermelden dat een te laag gehalte aan vitamine D het risico op kanker met tweederde doet stijgen. Kabeljauw lever olie en veel zonlicht biedt veel uitkomst.

  In het licht van verzuring is het ook wel leuk om te vermelden dat extra virgin olijfolie erg alkaliserend is en dat bijvoorbeeld tarwegraspoeder of spirulina ook heel erg ontzurend is.

  Het is echt zo’n afknapper om granen bovenaan de lijst te zien staan. Lekker elkaar blijven napraten, brood met margarine zeker, want dat is plantaardig…

  plantaardig vet dat in de fabriek op chemische wijze verkregen wordt, het wordt verzadigd, achter smeert het niet, het wordt heel snel ranzig en zo ontstaan er giftige transvetzuren die de celwand doen dichtslibben waardoor de cel in een anaerobe toestand komt en juist kanker helpt ontstaan!!!!!!

  Leuk weetje is dat roomboter en kokosvet juist heel gezond zijn. Roomboter bevat ook een klein beetje transvetzuur maar zijn niet ongezond.

  Beantwoorden
  • Rowie,

   Ik kies vaak een invalshoek voor een bericht en in deze had ik me meer moeten focussen op groenten en/of fruit, dat klopt. Over die vitamine D heb ik nog een heel stuk geschreven. En over de margarine en kokosvet kun je hier meer informatie vinden. Misschien is het handig om een keer in de zoveel tijd zaken te combineren tot 1 groot bericht daar ga ik eens naar kijken.

   Beantwoorden
  • Spirulina moet echt vermeden worden, net als andere supplementen uit blauwe algen. Deze bevatten neurotoxines die kunnen bijdragen aan het ontstaan van Alzheimer. Bron: nutritionfacts.org en gebruik de zoekfunctie.

   Beantwoorden
   • Janneke,

    Ik heb die site bekeken en gelezen, en dat vindt ik onder meer dit:
    Spirulina (Arthrospira maxima e A. platensis) doesn’t seem to be dangerous to humans as I’ve been researching lately.
    However, the real risk lies when Spirulina is bought from a suspicious/shady source – the consumer may receive a toxic blue-green algae instead.

    Dus het gaat er om dat je goed moet weten of het wel echt Spirulina is, en niet een andere blauw-groen alg, en ook moet je er op letten dat het niet teveel bestrijdingsmiddelen bevat. Ik koop zelf altijd biologische Spirulina, dus ik denk dat dit niet gevaarlijk is.

    Beantwoorden
  • Juist, vele groenten kunnen tumor verkleinen ook vitaminen ( D,K,C ), visolie of levertraan. Maar niet alleen de groenten en vitaminen zijn belangrijk … ook een beetje bewegen in openlucht,. Daarbij komt dat je dit kunt komen eren met kruiden zoals, saffraan, maretak, curcuma, gember knoflook…. …
   Ook fruit zoals citroenen , blauwe bessen,artisjok.
   Sommigen beren zelfs dat een glas rode wijn ook goed is. Zelfs zwarte chocolade.
   Maar de overheid zeg te willen instaan voor onze gezondheid. Vandaar dat nu een prik moeten krijgen. Mijn moeder vroeg aan de arts die haar die prik gaf:” wordt mijn immuunsysteem overhoop gegooid.Hij antwoordde”:(ja). Een vriend van mij is arts, hij werkt aan onderzoek. Ook hij zei dat het immuunsysteem verandert. Ik ben niet bang om te sterven. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. Als je een reis maakt en daarna terug naar huis: de dood. De dood bevrijdt ons van het lichaam waarin we gevangen zitten. Toch zeker als we oud worden,of verlamd,.. . Mag men niet meer sterven. Waarom is doodgaan verboden. Ja, want ik ken iemand die wou zelfmoord plegen en ze hebben haar opgesloten in de psychiatrie ( een gesloten instelling). Ik heb heel mijn leven gezond geleeft macro – biotisch
   Kijk nu ben ik toch ziek. Ik altijd 12 u gesport /week.
   Indien de overheid zo bezorgd zou zijn om onze gezondheid, waarom verkopen ze dan nog suiker??? Het zit in heel veel producten vb mayonaise. Waarom zit alles vol met chemische bewaarmiddelen. Tabak verkopen, reclame maken voor MAC Donalds….

   Beantwoorden
 2. In het artikel mis is toch echt een ondergeschoven kindje, dat blijkt dan maar weer, de KNOFLOOK!
  Knoflook kent ongelovelijk veel meer voordelen ten opzicht van dat ene nadeel: de adem.
  Het is zo jammer dat het effect van knoflook nog altijd niet lijkt te worden erkent.

  Beantwoorden
  • Ja dat klopt knoflook is er zeker ook 1. Maar er zijn er meer die ik (nog) niet genoemd heb, zoals bijvoorbeeld kurkuma. Ik zal dit artikel binnenkort is up-to-date maken. Als jij, of iemand anders, nog meer suggesties heeft zijn deze zeker welkom.

   Beantwoorden
  • DAT KLOPT HELEMAAL. dE RUIKENDE ADEM KUN JE VERMINDEREN MET HET ETEN VAN BLAADJES PETERSELIE. oOK KURKUMA HEEFT EEN HEEL GOEDE WERKING TEGEN KANKER.

   Beantwoorden
 3. Beste Robert,

  Ik reageer op een al wat ouder artikel, maar mijns inziens is het relevant om te vermelden dat er tot op heden geen enkel klinisch onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen het eten van rood en/of bewerkt vlees en het krijgen van kanker. Het is een fabel die al millennia lang rondzingt, zonder onderliggend bewijs.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This