Dirty Dozen 2020, welke groenten en fruit je beter biologisch kunt eten

Zoals ieder jaar, maar altijd goed om te weten, de Dirty Dozen 2020. Ik lees de etiketten, zodat er geen ongezonde stoffen, zoals e-nummers, in mijn eten zitten. Maar bij groenten en fruit is dat een ander verhaal, daar staat niets op en de bestrijdingsmiddelen die daarop zitten zijn niet zichtbaar, dus hoe weet je nou welke wel, en welke niet gezond zijn? Ik doe dit vooral door eigenlijk al mijn groeten bij de biologische boer te kopen, maar fruit is een ander verhaal, dat maakt het in mijn ogen te duur, dus bij fruit let ik goed op wat ik wel, en wat ik niet, koop en ik was mijn niet biologische fruit met een eetlepel Baking Soda (natriumbicarbonaat).

Bestrijdingsmiddelen brengen je gezondheid in gevaar

Allereerst is het goed om te weten dat deze bestrijdingsmiddelen schade aanbrengen aan je gezondheid. Veel groenten en fruit zitten vol met chemische bestrijdingsmiddelen. Sla, tomaten, komkommers en appels bevatten de meeste schadelijke stoffen die onder meer onze hormoonhuishouding aantasten. In ons dagelijkse eten  bevinden zich de resten van meer dan 30 verschillende pesticiden.

Lange tijd is er van uitgegaan dat de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen in lage dosering ongevaarlijk waren, dat klopt dus niet blijkt uit onderzoek. Ook in lage dosering zijn de chemische bestrijdingsmiddelen kankerverwekkend en beïnvloeden ze onze hormoonhuishouding. Door deze pesticiden krijgt men meer last van chronische ziektes, worden we minder vruchtbaar en krijgen we vaker obesitas of diabetes.

Cocktail en opteleffect bestrijdingsmiddelen

En dan zijn er nog de zogenaamde cocktails. Het vreemde is, dat als er naar schadelijkheid wordt gekeken, altijd maar wordt uitgegaan van 1 stof, en dus niet van meerdere stoffen tegelijk, de cocktail zeg maar, die zich op producten bevind. Dus bij elke test bekijken ze 1 stof tegelijk maar er zijn heel veel producten waar minimaal 2 of zelf meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk opzitten. Je kunt je voorstellen dat die chemicaliën onderling op elkaar inwerken en misschien wel weer andere nog schadelijkere stoffen aanmaken. Je hebt het wel over onze voeding!

Als voorbeeld het meest bespoten fruit, aardbeien dat uit onderzoek met wel zeven tot acht verschillende schadelijke stoffen is bespoten. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat chemische mengsels de mogelijke giftigheid van afzonderlijke chemische stoffen, waaronder pesticiden kunnen vergroten. Dat heb je nog het opteleffect, het kan zijn dat verschillende stoffen de zelfde negatieve invloed op een onderdeel van ons lichaam hebben. Dat betekend, zolang je 1 stof blijft meten, deze schade nooit naar voren komt. Je moet dus ook bekijken welke stoffen dezelfde schade op ons kunnen aanrichten. En ja we hebben het nog steeds over onze voeding, waar eigenlijk heel.

Groenten en fruit zijn belangrijk voor onze gezondheid

Daarom is het verstandig om zo veel mogelijk groenten en fruit te eten, rekening houdend met onderstaande lijstjes, of dit nu biologisch is of niet. Het is en blijft belangrijk om groten en fruit te eten, die vormen de basis van onze gezondheid. En als het het budget het toelaat, doe verstandig, en eet biologisch. Hieronder staan 2 lijstjes ide samengesteld zijn met producten uit de Europese markt. De Dirty Dozen, deze kun je beter vermijden of biologisch kopen en de Clean fifteen, deze kun je eventueel ook niet biologisch eten omdat deze weinig tot geen bestrijdingsmiddelen bevatten.

De Dirty Dozen 2020:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Perziken
 8. Kersen
 9. Peren
 10. Tomaten
 11. Selderij
 12. Aardappelen

Dutch Dirty Dozen 2020

Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouw Academie de volgende Dirty Dozen lijst opgesteld. Per landen staan de producten aangegeven. (bron)

 1. Spanje: nectarines, druiven, perziken, meloenen, courgettes, aardbeien, spinazie, mandarijnen, paprika
 2. Nederland: zoete kers, aardbeien, komkommers, appels, spruitjes, wortelen
 3. Zuid-Afrika: pruimen, mandarijnen, sinaasappelen
 4. Egyptische sinaasappelen
 5. Marokkaanse mandarijnen
 6. Grapefruits uit de VS
 7. Meloenen uit Honduras
 8. Gojibessen uit alle landen

 

De Clean Fifteen 2020:

Deze producten bevatten de laagste hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen. Bijna 70% van deze monsters bevatten geen residuen van bestrijdingsmiddelen. Op slechts 7% van onderstaande lijst werden twee of meer pesticiden gevonden. (bron)

 1. Avocado’s
 2. Zoete maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja‘s
 6. Erwten (bevroren)
 7. Aubergine
 8. Asperges
 9. Bloemkool
 10. Cantaloupes
 11. Broccoli
 12. Champignons
 13. Kool
 14. Honing meloen
 15. Kiwi

Om het helemaal makkelijk te maken, heb ik de Dirty Dozen 2020 en Clean Fifteen 2020 in PDF document gezet dat je kunt downloaden. Laat even weten wat je er van vindt!

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This