Anti-aging, gezond ouder worden op een natuurlijke manier, Healthy aging

Anti-aging, als je dit woord intoetst bij een zoekmachine, kom je vaak uit bij klinieken die je huid willen verbeteren met allerlei crème en zalfjes. Maar ik wil een stapje verder, Anti-aging op natuurlijke wijze, zonder cosmetische chirurgie of botox. Anti-aging voor je gehele lichaam van binnen en van buiten en ook voor je mind, hoe blijf je fris en gezond op een natuurlijke manier. Dus niet zozeer de strijd tegen het ouder worden, wat onvermijdelijk is, maar prettig en gezond ouder worden ook wel Healthy aging, zeg maar.

Ik ben ook geen 18 meer maar bijna 53, ik voel me nog fris, gezond en verkeer in topconditie. Toen ik jonger was, dacht ik 50, dan zit je achter de geraniums niets te doen, geen toekomst, geen plannen, geen sport. Maar dat is dus niet zo. Het is maar net wat je overtuiging is, ik heb zelf altijd het idee gehad dat ik minimaal 100 zou worden in goede gezondheid, wat is jouw overtuiging?

Maak gebruik van een overtuiging waar je blij van wordt, door positief te zijn, een die je lichaam en geest helpen om gezond en energiek te blijven. Door dit te doen maak je gebruik van je zelfhelend vermogen. Ons lichaam bezit allerlei interne systemen die erop gericht zijn om het lichaam zo gezond mogelijk te houden en het heeft ook het vermogen om verstoringen zelf te bestrijden en te herstellen. Het zelfgenezend vermogen is sterk afhankelijk van beweging, je voeding, en je mentale gesteldheid. Dat geld eigenlijk voor onze gehele systeem, hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter het systeem werkt.

Anti-aging, gezond ouder worden doe je door

Ik vermijd zoveel mogelijk voeding die niet goed voor me is. Ik heb werk dat ik met plezier doe en ben daarin eigen baas. Ik zorg voor zoveel mogelijk ontspanning en beweging. Ik blijf mezelf ontwikkelen en blijf bijleren. Mijn toekomstbeeld, ik blijf werken aan een goede gezondheid en conditie en ik wil zoveel mogelijk mensen help om hun gezondheid te verbeteren. Dit alles houd mij actief, vitaal en gezond.

 • Gezonde voeding
 • Regelmatige beweging, 30 min per dag
 • Verminder het nemen van suiker
 • Voldoende nachtrust, minimaal 8 uur per nacht
 • Ademhaling, doe oefeningen om dit te verdiepen
 • Koude, regelmatig koud douchen helpt
 • Suppletie, de juiste supplementen al dan niet uit voeding
 • Minder laagdrempelige ontstekingen en minder belasting van het immuunsysteem.
 • Caloriebeperking vertraagt de stofwisseling en beschermt tegen ouderdomsziekten en neurologische aandoeningen.

Nu de uitgebreide versie

 • Voeding: een ongezond voedingspatroon kan het verouderingsproces versnellen. Zeker als je veel suikers tot je neemt, die zorgen er namelijk voor dat het collageen wordt afgebroken. De huid zal hierdoor minder soepel worden.
 • Regelmatige beweging: bij onvoldoende beweging wordt de bloedsomloop minder gestimuleerd en daardoor worden afvalstoffen minder snel afgevoerd. Dus beweeg voldoende zo’n 30 minuten per dag wandelen en of fietsen, of wat dan ook.
 • Onvoldoende nachtrust: voldoende nachtrust is belangrijk, minimaal 8 uur per nacht. Tijdens het slapen hersteld je lichaam, je hersenen en de cellen zich. Bij onvoldoende nachtrust ontstaat er stress, stress in je lichaam en in je hoofd, je verwerkt de dingen dan niet voldoende
 • Hormonale veranderingen: wanneer je ouder wordt, treden er hormonale veranderingen op. Bijvoorbeeld het hormoon melatonine, na je 40e neemt dit hormoon af en dat heeft een negatieve invloed op het verouderingsproces.
 • Vrije radicalen: is een bijproduct die vrijkomen bij verbranding in de cellen, maar ook bij stress en roken. Vrije radicalen zorgen voor veroudering. Je kunt deze vrije radicalen tegengaan met antioxidanten, een bekende antioxidant is vitamine C
 • Stress: wanneer er sprake is van (langdurige) stress verandert de hormoonhuishouding. Er worden meer stresshormonen aangemaakt. Een voorbeeld van een stresshormoon is cortisol. Door een toename van cortisol neemt je weerstand af, daardoor krijg je sneller ontstekingen. Ook je cellen vernieuwen zich minder snel.
 • Caloriebeperking: door middel van caloriebeperking, ongeveer 30 tot 50%, kun je het verouderingsproces vertragen. Je immuunsysteem wordt er sterker door. En het verlaagd systemische oxidatieve stress (vrije radicalen), wat verband houdt met leeftijdsgerelateerde neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Caloriebeperking gaat er van uit dat je zo gezond mogelijk eet, zodat je wel alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt, maar je vermindert het aantal calorieën. Ik doe dat door minder of soms zelfs helemaal geen koolhydraten te eten.

Anti-aging en supplementen

Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van de beste supplementen die het ouder worden soepeler laten verlopen. Probeer je stooffen uit gezonde voeding te halen, maar ook kun je aanvullen met supplementen, let dan wel op dat je zoveel mogelijk natuurlijke supplementen.

Deze antiverouderingssupplementen hebben allemaal hetzelfde doel: jou zo lang mogelijk gezond houden en je leven. Ze doen dit op verschillende manieren en zijn eigenlijk allemaal interessant om je een keer in te verdiepen

Vitamine C:
Vitamine C is een veelzijdige vitamine en vermindert de negatieve effect van stress op je immuunsysteem en helpt je bij vermoeidheid, depressie, angstgevoelens en chronische ontstekingen. Vitamine C werkt ook nauw samen met collageen, later genoemd in dit stuk.

 • sinaasappelen
 • grapefruit
 • paprika
 • broccoli

Vitamine E:
Vitamine E heeft  bekende anti-aging en vochtinbrengende eigenschappen, bijvoorbeeld bij een droge huid en het beschermt je tegen te veel zon (UV licht).

 • walnoten,
 • zonnebloemzaden,
 • pinda’s,
 • amandelen

Zink:
Zink is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij talloze lichaamsfuncties. Het mineraal versterkt je immuunsysteem en vermindert de duur en de ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid. Zink helpt ook bij het mooi houden van je huid. Het remt ontstekingen en is nodig bij het aanmaken van nieuwe huidcellen.

 • oesters
 • rood vlees
 • krab
 • gevogelte
 • vis

Q10:
Q10 is een co-enzym dat je lichaam zelf aanmaakt. Het komt in kleine hoeveelheden voor in vlees en vis. Zonder coenzym Q10 is energievorming in de cel niet mogelijk en sterft de cel. Co-enzym Q10 is van groot belang voor de vitaliteit van weefsels en organen. Het is ook een krachtige antioxidant die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Hoe ouder u wordt, hoe minder Q10 u aanmaakt

Collageen:
Collageen is een eiwit en geeft je weefsels, zoals het spier- en skeletstelsel kracht en weerstand. En de huid elasticiteit en frisheid. Van je 30e wordt het gehalte collageen en kun je langzaam rimpels gaan krijgen.

 • vlees

Anti-aging voor je mind, je denken zeg maar

Onze hersenen worden van nature langzamer als we ouder worden. Vroeger dacht men dat dit niet kon worden verholpen, maar mensen van elke leeftijd konden hun hersenen trainen om sneller en in feite jonger te zijn. Het enige dat nodig is: oefeningen voor de geest. De grootste bevinding in hersenonderzoek van de afgelopen tien jaar is dat de hersenen op elke leeftijd in hoge mate aanpasbaar zijn, of ‘plastisch’ zijn, zoals neurologen dat zeggen. Luister naar muziek, dans en lach, die zorgen er allemaal voor dat je lichaam hormonen en chemicaliën aanmaakt die verband houden met jeugdig blijven.

Stop met het zeggen “Ik voel me oud”, of iets wat daar op lijkt. Je mind gelooft elk woord dat je zegt, dus jezelf omschrijven als oud geeft een soort van mindset, en je lichaam zorgt er dan voor dat die aan dat plaatje voldoet. Je geest en lichaam gedragen zich op een manier die overeenkomt met hoe je jezelf beschrijft, jezelf ziet. Je kunt dan beter zeggen “ik zie er vandaag moe uit” dat is tijdelijk en gaat weer weg.

Omarm verandering en nieuwe uitdagingen en je zult het ouder worden voor je hersenen vertragen. Maak van elke routine je vijand, want dat voorkomt dat je hersenen worden uitgedaagd. Train je geest: Sudoku, kruiswoordpuzzels of lees een ingewikkeld boek. De neuronen in je hersenen blijven sterk en blijven zichzelf vernieuwen als je ze gebruikt, en zwakken af als je dat niet doet. Probeer je telefoon, tandenborstel of afstandsbediening eens in je andere hand te houden, begin het traplopen met je andere been, iedereen heeft een voorkeurbeen waar die mee begint.

Lachen is gezond. Humor stimuleert de delen van onze hersenen die de “feel good” boodschapper dopamine aanmaken en zorgt er ook voor dat we minder van het stresshormoon cortisol aanmaken. Een studie wees uit dat humor het korte-termijngeheugen zou kunnen verbeteren.

Ga even ontspannen zitten en kijk naar onderstaande video

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This