Er is veel discussie over het belang van natuurlijke immuniteit sinds het begin van deze crisis. Verschillende medisch specialisten, overal ter wereld, zeggen dat natuurlijke immuniteit de beste bescherming biedt voor je lichaam of tegen welk virus dan ook. Uit steeds meer onderzoeken blijkt ook dat natuurlijke immuniteit minimaal gelijk is aan andere manieren om je immunitiet te verhogen, maar vaak beter, werkt ook tegen mogelijke varianten en heeft geen negatieve bijwerkingen.
Echte weerbaarheid komt in mijn ogen echt van binnenuit. Ons immuunsysteem is een complex netwerk van cellen en organen dat je lichaam verdedigt tegen infecties en ziekte. Een verdedigingssysteem dat ons beschermd tegen ziekte, zoals de griep, verkoudheid en virussen. Maar ook voedselvergiftiging, hart- en vaatziekten en kanker. Als dit systeem goed functioneert hebben we een prima weerstand tegen allerlei soorten indringers. Dat goed functioneren hebben we grotendeels zelf in de hand, door gezonde voeding en door gezond en bewust te leven, het is dus belangrijk om je immunsysteem te versterken.
Het is natuurlijk voor iedereen zijn eigen keuze, welke vorm van bescherming voor jou het beste is. Maar, ben je voldoende en breed geinformeerd? Maak je je keuze op de juiste gronden? Het is niet verstandig om je antwoorden in de huidige politiek te zoeken maar bij jezelf, neem bij je gezondheid zelf het heft in handen, ga op zoek naar de waarheid, gebruik je gevoel en werk aan verbinding. Ik wil mijn kinderen recht in hun ogen kunnen kijken als we terug kijken op de afgelopen periode en geen keuzes op de verkeerde grond gemaakt hebben. Verder is het verstandig dat we in de nabije toekomst onze gezondheid van onderop gaan organiseren, zelf gaan bepalen wat wel en wat niet gezond voor ons is. Op zo’n manier dat het belang gezondheid altijd voorop staat.
Immuniteit, wat is dat dan?
Ons immuunsysteem is eigenlijk onze ‘defensie’ het beschermt ons tegen vijandigheden uit de buitenwereld. Zoals infectieziekten, slechte bacteriën, virussen, schimmels en slecht functionerende cellen. Maar het immuunsysteem kan ook afvalstoffen of zieke lichaamscellen, zoals kankercellen, opruimen. Zonder ons immuunsysteem zouden we niet kunnen leven. En iemand met een sterk immuunsysteem is gezond en energiek
Er is sprake van immuniteit als een persoon niet vatbaar is voor een bepaalde ziekteverwekker of een ziekte. Dit betekent dat je de betreffende ziekte dan niet kunt krijgen of in een verzwakte vorm. Deze immuniteit kan op 2 manieren ontstaan. Er is sprake van een natuurlijke immuniteit als een persoon de betreffende ziekte heeft gekregen, dat heet dan aangeboren immuniteit en je hebt verworven immuniteit, bijvoorbeeld bij baby’s die afweerstoffen binnen krijgen via moedermelk.
Aangeboren immuniteit
De aangeboren immuniteit krijg je bij je geboorte mee van je ouders en is altijd en overal aanwezigen, het bestaat uit de fysieke barrière, huid en slijmvliezen, en de algemene afweer. Dit systeem is de eerste lijn van verdediging en is het basis van onze verdediging tegen ziektes. De aangeboren immuniteit is nooit gericht tegen één bepaalde ziekteverwekker, maar tegen grote groepen micro-organismen. De aangeboren immuniteit kan snel reageren, maar is niet in staat om zich te verdedigen tegen specifieke aanvallers.
Verworven immuunsysteem
Het verworven immuunsysteem treedt pas in werking als het aangeboren immuunsysteem de infectie binnen korte tijd niet kan bestrijden. De verworven immuniteit is het deel van je afweersysteem dat je gedurende je leven ontwikkeld. Deze verkrijg je doordat je een bepaalde ziekte hebt gehad en doordat je immuunsysteem steeds bijleert. Het immuunsysteem heeft een soort van geheugen dat ziekteverwekkers kan onthouden nadat het er eenmaal mee in aanraking is geweest. Wanneer je lichaam nogmaals met dezelfde ziekteverwekker in aanraking komt of, zeker niet ongelangrijk, eentje die er op lijkt, weet je lichaam de infectie sneller te betrijden. Je bent vervolgens immuun voor de ziekteverwekker.
Beide systemen werken uitskend samen. Het verworven immuunsysteem kan niet functioneren zonder het aangeboren immuunsysteem. Het verworven immuunsysteem helpt bij het verwijderen en doden van micro-organismen door het aangeboren immuunsysteem. Prachtig systeem toch, zie je ook hoe complex onze defensie is
Preventief werken aan je gezondheid
Goed om te beginnen met wat cijfers, hoe staat het er in Nederland voor met onze gezondheid:
- 50% van de 20-plussers in Nederlanders heeft overgewicht, waar dit begin jaren tachtig nog 33% was
- 9,3 miljoen Nederlanders hebben minimaal 1 chronische aandoening. Waarvan 20% van de veertigers en 90% van de tachtigers. 13% van de mensen in de leeftijdscategorie 80 t/m 89 jaar heeft 3 of meer chronische aandoeningen. De bekenste zijn hart- en vaatziektes, kanker, diabetes, COPD/astma en dementie/Parkinson.
- 75% van de Nederlanders heeft in 2020 een of meer contacten met de huisarts.
- Zo’n 11 tot 12 miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen, ruim 6.600 toegestane geneesmiddelen
Je ziet dat de zorg uit de hand loopt, steeds meer Nederlanders hebben zorg nodig, deze wordt daarmee langzaam maar zeker onbetaalbaar. We moeten dus op zoek naar een andere aanpak van onze gezondheid. Ik denk dat we meer preventief moeten gaan werken. Preventief in onze voeding, geestelijke zorg en meer beweging. En vooral minder medicijnen, medicijnen zorgen zelden voor genezing. Daar komt nog bij dat het de nummer 4 van de doodsoorzaken door bijwerkingen van medicijnen. Medicijnen genezen niet, ze bestrijden symptomen en bij heel veel symptomen is het bekend wat de oorzaak is. Helaas is onze gezondheidszorg niet ingericht op het aanpakken van het probleem. Het is gespecialiseerd in het bestrijden van symptomen, kun je het dan nog behandelen noemen?
De meeste ziektes zijn de behandelen door een gezonde leefstijf, maar gek genoeg kiest onze gezondheidszorg daar niet voor. Maar uiteindelijk kies jij zelf, wil je gezond leven met weinig ziektes? Werkt dan preventief en kies voor een gezonde leefstijf. Maar mensen hebben niet altijd zin om op dieet te gaan of meer te bewegen. Ze kiezen liever voor het gemak, een pil. Maar de vraag is nu, wat wil jij doen? Het is jouw lichaam, jouw gezondheid en jouw leven. Daar ben jij de baas over, dus welke keuze maak jij?
Kies jij ervoor om medicijnen te slikken? Voor de rest van je leven? Of ga jij liever op zoek naar de oorzaak? En daarmee dus ook de oplossing? Wil jij ook weten waarom je bepaalde klachten hebt? Is het je levensstijl en ben je berid om die aan te passen? Leidt jij het leven dat jij wilt, voel je je energiek en gezond?
Pas je leefstijl aan en genees
Een ongezonde leefstijl is de basis voor veel ziektes en een slechte lichamelijke en geestelijke conditie. Het is dus belangrijk dat je werkt aan een gezonde leefstijl, het verbeteren van je leefstijl heeft, naast gunstige effecten op andere aandoeningen, dus ook effect op je immuunsysteem.
Onder een gezonde leefstijl vallen gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende diepe slaap en ontspanning, maar ook stoppen met roken en het matigen van alcohol. Door je levensstijl aan te passen kun je binnen relatief krote tijd je immuunsysteem versterken. Dit is reeds bekend door tal van wetenschappelijke onderzoeken. De door belangrijkste leefstijlfactoren toe te passen blijkt dat elk mens zijn leven op een gezonde manier kan beïnvloeden omdat we namelijk al die factoren zelf in de hand hebben. Elke dag weer.
Dus ga verstandig om met deze kennis, maar helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen ongezonde leefstijlkeuzes maken. Van alle Nederlanders drinkt 10% te veel, 25% rookt en 34% beweegt te weinig en bijna alle mensen eten te weinig groente en fruit. Bij veel mensen is het ook een optelsom van verschillende ongezonde gewoontes, dus niet roken of veel drinken, maar roken en veel drinken; mensen met overgewicht, zijn vaak zwaardere drinkers dan slanke mensen. Rokers sporten vaak minder dan niet-rokers. Per dag 200 gram groenten en twee stuks fruit is heel verstandig, maar zo’n 5% van iedereen haalt dat!
Even wat leefstijlkeuzes
Zorg voor een goede slaapkwaliteit
Slapen is de basis van je bestaan, door goed te slapen kunnen je lichaam en geest tot rust komen. Maar dat valt niet mee in de snelle en drukke maatschappij. Probeer op tijd naar bed te gaan, ik weet zelf dat voor mij 22:00 ideaal is, al haal ik dat niet iedere dag. Drink geen koffie of thee na 14:00 uur, vermijd computers of andere beeldschermen met kunstmatig blauwlicht van beeldschermen minimaal een uur voor het slapen gaan. Zorg dat je ontspannen naar bed gaat, maak je hoofd leeg en ontspan als je eenmaal in bed ligt, morgen weer een nieuwe dag.
Genoeg bewegen
We bewegen gemiddeld te weinig, we zitten veel, vooral achter een beeldscherm. Regelmatig bewegen is belangrijk voor heel je lichaam, daar zijn wij op gebouwd. Regelmatig bewegen is bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen maar ook bijvoorbeeld yoga. Af en toe intensieve beweging is ook belangrijk, lekker met hoge hartslag als je dat aankunt.
Ga naar buiten, in de natuur en in het zonlicht
Buiten zijn is belangrijk is lichaam is afhankelijk van de zon voor de aanmaak van vitamine D, als je ook nog eens in de natuur bent werkt dit dubbel, de natuur brengt ons rust, haalt de stress uit je lichaam, twintig minuten in de natuur doorbrengen zorgt voor een afname van cortisol, je stresshormoon.
Ontspan
Stress is een van de belangrijkste factoren voor een ongezonde leefstijl. Zorg dus voor ontspanning, laat af en toe even alles los, doe eens aan yoga of meditatie een grote uitdaging in onze maatschappij waardoor bewust ontspanning opzoeken ook heel belangrijk is.
Eet gezond
Eet voldoende verse, het liefst biologische, groenten en fruit, iedere dag. Eet ontspannen geniet van je eten, eten hoeft niet alleen gezond te zijn maar mag natuurlijk ook lekker zijn. Eet niet teveel koolhydraten en bewerkte voeding. Eet veel groenten en fruit in verschillende kleuren