Knuffelen is gezond en geeft je immuunsysteem een boost. Knuffelen is eenvoudig, even de liefdevolle armen van je ouders, partner of je kind om je heen dat geeft ons allemaal een gelukkig gevoel en gezonder.
Advies: maak tijd voor knuffelen! Minimaal 10 seconden, na tien seconden knuffelen is er al een verschil te merken in je bloeddruk. Twee knuffels per dag is zelfs gezonder zijn dan het eten van een appel.
In Nederland zijn wij niet zo goed in knuffelen, dit is een prima reden om dit aan te passen. Knuffelen is een uitstekende methode om jezelf uit te drukken. Bijna 70% van onze communicatie is non-verbaal, dus is knuffelen is uitstekende manier om op een eenvoudige wijze met iemand te communiceren en maakt je ook nog eens gezonder, wat wil je nog meer?
Pak iedereen die je dierbaar is vandaag maar eens goed vast, knuffel je familie, vrienden en je lief. En wil je een onbekende omhelzen, vraag het dan even.
Knuffelen vermindert stress en geeft een rustig en relaxed gevoel. Knuffelen werkt als pijnstiller en bevordert je genezing en groei. Het maakt je socialer, vriendelijker, minder agressief en liefdevoller. Bovendien heeft knuffelen geen enkele negatieve bijwerking en is het 100% natuurlijk.
Voor baby’s is knuffelen zelfs noodzakelijk om te overleven. Jonge kinderen leven lange tijd in een twee-eenheid met hun moeder. Het kind zoekt een zo veilig en warm mogelijke plek bij de moeder die voor voedsel zorgt. Maar hechtgedrag is meer dan een overlevingsmechanisme. Liefdevolle aandacht als aanraken, knuffelen, vasthouden en troosten maakt gezonder, geeft zelfvertrouwen en vermindert angstgevoelens. En dat geldt niet alleen voor kinderen maar voor ons allemaal.
Knuffelen geeft je immuunsysteem een boost
Frequente knuffels worden geassocieerd met hogere oxytocinespiegels – oxytocine staat beter bekend als het ‘gelukshormoon’ -, lagere bloeddruk en een lagere hartslag. Het enige wat we hoeven te doen is elkaar liefdevol aanraken. Zo eenvoudig is het.
Het hormoon oxytocine deactiveert onder meer het pijncentrum in je brein maar heeft ook een positieve invloed op autisme, anti-aging, overgangsklachten, gevoelens van depressiviteit en ons leervermogen. Het verlaagt je bloeddruk, je hartritme en cortisol-niveau. Het vermindert dus stress.
Knuffelen versterkt dus je immuunsysteem en maakt je weerbaarder tegen infecties zoals griep. En als je dan toch ziek wordt, zijn de symptomen minder ernstig, hoe mooi kan het zijn en dat allemaal door elkaar meer te knuffelen.
En als je dan even niemand hebt om mee te knuffelen, kun je ook een massage boeken. Een massage van minimaal 30 min is niet alleen goed voor je spieren en de doorbloeding, maar geeft ook je immuunsysteem een enorme boost.
Knuffelen voor jong en oud. man of vrouw
Je bent nooit te oud voor knuffels, integendeel: hoe ouder je wordt, hoe fragieler je fysieke toestand is, waardoor menselijk contact eigenlijk steeds belangrijker wordt voor je gezondheid. Uit onderzoek naar stress en mentale gezondheid bij ouderen is aangetoond dat met name eenzaamheid een enorme invloed heeft op hun gezondheid. Een eenvoudige knuffel versterkt menselijk contact en vermindert dit eenzame gevoel.
Het verschil tussen mannen en vrouwen
Een knuffel heeft op mannen en vrouwen niet dezelfde uitwerking. Hoewel beiden natuurlijk oxytocine bij het knuffelen, blijkt dat knuffels meer losmaken bij vrouwen dan bij mannen. Bij mannen zorgt het mannelijke hormoon testosteron ervoor dat de oxytocine gedeeltelijk wordt afgebroken. Bij vrouwen wordt het juist versterkt door het vrouwelijke hormoon oesterogeen. Toch zijn ook knuffelende mannen gezonder, socialer en slanker dan niet knuffelende mannen.
Knuffelen met de buurman of vrouw?
Maar wat als je geen partner hebt? Op knuffelen met de buurman of een ‘gewone’ vriend of vriendin rust nog vaak een taboe. Knuffelen is knuffelen en geen seks, aanraking is gezond en niet is echt direct een uitnodiging voor seks. Eigenlijk zou het normaler moeten worden dat we af en toe zeggen: ‘Wil je me even vasthouden?’ Een knuffel geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid, dus kun je daar gewoon om vragen als je daar behoefte aan hebt.
Knuffelen, wanneer wel en wanneer niet
Knuffel degenen die het dichtst bij je staan, vriendin, je gezin en familie zoveel mogelijk. Daar is een knuffel altijd welkom en heeft het altijd het goede effect. Doe het wanneer je aan het eind van een werkdag thuiskomt en je partner aantreft. Doe het wanneer je je moeder bezoekt of wanneer je goede vrienden tegenkomt, knuffel je kinderen ook zo vaak mogelijk.
De iets mindere vorm kan ook op een sportieve manier met je voetbalteam, of bij een collega na een succesvolle afronding van een project.
Knuffel niet als je merkt dat je er lichamelijke ongemakkelijk bij voelt of als de ander afstand houdt , maar voor alle andere keren, gewoon lekker knuffelen!
Gelukshormoon
Knuffels maken de weg vrij voor dé 2 hormonen waar je blij van wordt: Dopamine en Oxytocine. Knuffelen verlaagt het cortisolniveau, Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Als het lichaam stress ervaart, wordt er in eerste instantie adrenaline aangemaakt. In de volgende stap maakt het lichaam cortisol aan.
Zeker wie angstig is, heeft baat bij knuffels, want een studie uit Amsterdam heeft uitgewezen dat knuffels en aanrakingen existentiële angsten kunnen verminderen. Zelfs een kleine aanraking kan even verbetering brengen in de mentale toestand van mensen met heel weinig zelfvertrouwen en diepgewortelde angsten.