Btw-verlaging op groente en fruit naar 0%

Het is een goed voornemen, een btw-verlaging op groente en fruit naar 0%. Een heel mooi bericht natuurlijk maar bedenk dan wel dat op 1 januari 2019 diezelfde regering het laagtarief van 6% naar 9% verhoogde. Dit betekende dat onder andere het gezonde groente en fruit – in plaats van goedkoper – duurder werd. Een lager btw-tarief op groenten en fruit is natuurlijk een goede stimulans om gezonder te eten maar ook erg welkom in een tijd waar alles duurder wordt.

Uit onderzoek bleek dat een btw-verhoging van 6 naar 9% per 1 januari 2019 dat met name de mensen met lagere inkomens minder groenten en fruit zijn gaan eten. Dat is nu net de groep die juist gezonder, dus meer groenten en fruit, moeten gaan eten. Laten we hopen dat dit door de nieuwe btw verlaging ook echt gaat gebeuren.

Groenten en fruit zijn gezond

Als je gezond wilt leven, eet je veel groenten en fruit. In fruit en groenten zitten vitaminen, mineralen en vezels die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Wil je echt gezond zijn en blijven is het verstandig om minstens 250 gram groenten en 150 gram fruit per dag te eten om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Slechts 2% van de bevolking haalt de aanbevolen hoeveelheid groente en 7% eet dagelijks de geadviseerde 150 gram fruit.

Ik haal dit wel per dag, in de ochtend eet in meestal 3 stuks fruit in water opgelost met een staafmixer, eventueel aangevuld met superfoods. Daar doe ik eigenlijk de hele dag mee tot het avondeten, tussendoor drink ik wel veel gezuiverd water. In de avonds eten wij meestal rijst met groenten, soms met biologisch vlees, maar meestal geen vlees. Al onze groenten zijn biologisch, fruit meestal niet want dat is bijna onbetaalbaar, ik eet wel veel fruit uit onze eigen tuin.

Wat maakt groente en fruit dan zo gezond?

In groenten en fruit zitten een veel belangrijke voedingsstoffen, welke goed zijn voor je gezondheid. Een belangrijk deel van deze voedingstoffen kun je zelf niet aanmaken en dien je dus binnen te krijgen via je voeding, je kunt eigenlijk niet zonder deze stoffen.

Groenten en fruit hebben vaak een kleur, aan die kleur van groenten en fruit kun je vaak zien welke voedingsstoffen erin zitten. Door groenten en fruit van alle verschillende kleuren te eten, weet je zeker dat je de verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. De stoffen die groeten en fruit hun kleur geven worden fytochemicaliën, deze ondersteunen het immuunsysteem en kunnen, als antioxidanten, celbeschadiging voorkomen.

Groenten bevatten veel soorten vitaminen en mineralen, vezels en bevatten weinig calorieën, elke groente heeft zijn unieke assortiment van voedingsstoffen. Het is daarom verstandig om zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je een grote hoeveelheid aan verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Wat zijn vitamines

Voor de groei, het herstel, als bouwstenen van hormonen en het goed laten functioneren van je lichaam heb je vitaminen nodig. Het zijn naast de essentiële aminozuren en vetzuren noodzakelijke bestanddelen van ons voedsel. Er zijn 2 soorten vitamines

In vet oplosbare vitamines, bevinden zich voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van uw lichaam worden opgeslagen, ook voor eventueel later gebruik, hier heb je dus een voorraad van

In vet oplosbare vitamines zijn: vitamine A , vitamine D , vitamine E en vitamine K .

In water oplosbare vitamines bevinden zich juist in het vocht dat in voedingsmiddelen aanwezig is. Het lichaam kan ze niet goed opslaan. Deze verlaten je lichaam weer via je urine daarom is het belangrijk om deze vitamines dagelijks binnen te krijgen, je lichaam heeft hier dus geen voorraad van.

De in water oplosbare vitamines zijn vitamine B1 , B2 , B3 , B5 , B6 , B8 , B11 , B12 en C .

Wat zijn mineralen

Mineralen zijn nodig voor een goede gezondheid, als bouwstof voor de groei, regulatie van enzymen en hormonen en het herstel van het skelet en de lichaamsweefsels. Sommige mineralen hebben we in uiterst kleine hoeveelheden nodig, we noemen deze sporenelementen. Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Je moet ze daarom binnenkrijgen via je voeding, zoals groenten fruit

Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium en natrium.

Sporenelementen: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium en zink.

Groenten zijn een rijke bron van belangrijke mineralen

Wat zijn Vezels

Vezels of ook wel voedingsvezels zijn van groot belang voor je gezondheid ze zijn belangrijk om de darmflora goed te laten functioneren en draagt bij aan een goede stoelgang. Voedsel kan niet op de juiste manier door je spijsverteringskanaal bewegen, tenzij het vezelrijk is. Groente en fruit zijn goede bronnen van voedingsvezels. Vezels zijn er in 2 soorten, oplosbare en niet oplosbare, beide hebben hun voordelen.

Oplosbare vezels: De oplosbare vezels zorgen ervoor dat de darmen gestimuleerd worden om het nodige kneedwerk te doen. Geven een voldaan ‘vol’ gevoel, waardoor je minder honger hebt.

Onoplosbare vezels: De onoplosbare vezels helpen mee aan een goede stoelgang door de ontlasting soepel te maken, niet te dun en niet te dik, zodat alles soepel verloopt.

Antioxidanten

Van vrije radicalen heb je vast wel eens gehoord. Het zijn afvalstoffen die door cellen worden geproduceerd. Door ontstekingen, milieuvervuiling, blootstelling aan UV-straling en rook, krijg je meer van deze vrije radicalen in je lichaam. Het is dus belangrijk om gezond te eten en dan met name groenten en fruit om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Deze kunnen de schade aan cellen, veroorzaakt door vrije radicalen, voorkomen of vertragen.

Antioxidanten worden door het lichaam zelf aangemaakt, maar je kunt ze ook binnenkrijgen door bijvoorbeeld voeding. Vooral groente en fruit zitten vol met antioxidanten en vooral de soorten met een felle kleur, waar je bij groenten en fruit er genoeg van hebt bevatten een hoge concentratie antioxidanten.

Antioxidanten als vitamine: C, E en bèta-caroteen
Antioxidanten als mineralen: selenium, koper en zink

Tips om meer groenten en fruit te, leren, eten

  • Herhaling helpt. Blijf, nieuwe, groenten en fruit kopen en uitproberen. Zoek eens een lekker en gezond recept op internet met je nieuw gekochte groente of fruit
  • Probeer smaken uit, proef, misschien is het wel heel lekker, het kan soms even duren voor je een bepaalde smaak kunt waarderen
  • Kies een moment op de dag om bijvoorbeeld een stuk fruit of groenten te eten als tussendoortje
  • Serveer groenten af en toe rauw, komkommer, tomaat of een wortel allemaal heerlijk om zo te eten.
  • Maak groentensoep. Ik gooi daar altijd van alles in, ook de mindere lekkere groentes, proef je toch niet als je alles gepureerd hebt 😉
  • Zorg dat je altijd fruit en groenten in huis hebt op een goed zichtbare plaats, misschien al gewassen, zodat je snel een iets pakt
  • Maak het fruit en de groenten al vast klaar, bijvoorbeeld in kleine stukjes en geschild. Zodat je sneller geneigd bent om het te eten.

 

 

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This