Ga wandelen! 7 redenen waarom dit gezond is

Ga wandelen, zeker nu, het voorjaar is onderweg en we hebben lang genoeg binnen gezeten. Laat de zon op je huid schijnen, lekker een frisse neus halen en ondertussen aan je conditie werken. Zodat je als je terugkomt weer vol energie kunt doen waar je mee bezig was. Een wandeling van 30 minuten levert veel gezondheidsvoordelen voor de lange termijn op. Het aantal Nederlanders dat regelmatig aan de wandel gaat is de afgelopen tien jaar gestegen van 6,6 miljoen naar ruim 10 miljoen.

Inmiddels weten we wel we moeten ons immuunsysteem versterken om weerbaar te zijn, dat kun je onder meer doen door je conditie te verbeteren. Wil jij ook meer bewegen, maar weet je niet hoe of wat? Het enige dat je nodig hebt, zijn een paar goede schoenen. Wandelen is namelijk een ontzettend eenvoudige maar uiterst effectieve manier om je gezondheid, humeur en geest een flinke positieve boost te geven! Dagelijks 30 minuten wandelen geeft je conditie en daarmee je immuunsysteem al een flinke duw in de goede richting. Wandelen kun je doen wanneer jou dat uitkomt, alleen of gezellig met andere mensen.

Ik zie het steeds meer als ik ga fietsen of hardlopen, wandelende mensen, dat begon eigenlijk begin vorig jaar tegelijk met het begin van corona. Het is druk hier in de buurt waar ik woon maar ook in het bos als ik ga mountainbiken, ik merk ook dat er wel eens wat irritatie ontstaat en dat is in mijn ogen niet nodig. Het bos is van ons allemaal, wandelaars, fietsers, hardlopers, mits we ons maar een beetje aan de regels houden.

Bijvoorbeeld als ik ga mountainbiken blijf ik op het pad dat daarvoor bedoeld is, ik houd rekening met andere mountainbikers maar ook met de wandelaars en bijvoorbeeld honden of paardrijders en ook belangrijk ik laat geen troep achter in het bos. Als we dat nu allemaal doen komt het wel goed, sociaal en samen!

7 redenen waarom wandelen gezond is

1. Betere weerstand en gezondheid

Wil je weerstand verhogen met wandelen, probeer het dan op te bouwen zodat je op een gegeven moment matig intensief kunt bewegen, dus niet te langzaam en niet te snel, lekker doorstappen 😉 Wij als mensen zitten veel en wandelen is een mooie onderbreking en zo voldoe je ook aan de norm van 30 minuten bewegen per dag.

  • Wandelen is gezond, daar is iedereen het over eens, want
  • Wandelen vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • Wandelen verbetert de conditie van je hart en bloedvaten
  • Wandelen verlaagt het cholesterolgehalte
  • Wandelen heeft een bloeddrukverlagend effect,
  • Wandelen helpt het lichaamsgewicht op peil te houden, en je algemene uithoudingsvermogen te verbeteren
  • wandelen zorgt voor mentale ontspanning.

2. Loop je stress weg

Van wandelen ga je onthaasten en je vertraagt. Je bent buiten en je aandacht wordt afgeleid door de andere mensen de bomen of de geur van het bos of de bloemen. Je voelt de wind door je haren en de zon op je huid, wandelen is ontspannen en dat werkt goed tegen stress. Door sport en beweging wordt het stresshormoon cortisol verlaagt en voel je je ontspannen. Wandelen onderscheid zich van sport omdat het niet gaat om presteren, afstand en snelheid, je bent gewoon in het moment en dat is belangrijk, geniet van wat je ziet en voelt. Je krijgt ook meer zuurstof in je lichaam en hoofd, stress en angst hebben daardoor minder kans, onthaast je in de natuur door te wandelen.

3. Wandelen draagt bij aan een goede nachtrust

Wist je dat je van wandelen ook beter slaapt? Door overdag voldoende te bewegen, slaap je ’s nachts beter, 5 dagen per week flink doorstappen kan geeft de slechte slapers onder ons 45 tot 60 minuten meer slaap per nacht! Een goede nachtrust levert niet alleen een uitgerust lichaam op, maar zorgt er ook voor een uitgeruste geest. Een goed excuus om eens op tijd naar bed te gaan en wat vaker te wandelen.

4. Wandelen verbindt mensen

In deze tijd zitten we te veel binnen en is ons social leven beperkt, ga daarom wandelen, samen met je gezin of vrienden is het heerlijk om af en toe een frisse neus te halen. Al wandelend komen er vanzelf verhalen en diepere gesprekken los dan dat je thuis zit. Zo ben voor je het weet alweer terug en ben je weer helemaal fris en sociaal.

5. Wandelen is goed voor je rug

Toch wel een van de meest zwakke plekken van velen: de (onder)rug. Ga wandelen om rugpijn te verlichten. Het is een goede oefening, weinig belastend voor je rug en je verbrandt ook nog eens calorieën. Je kunt je rug verbeteren en sterker maken door dagelijks een half uur te wandelen. Je verbetert je spieren in je rug, je bloedcirculatie in je ruggenwervel, je mobiliteit en je houding.

6. Lopen heeft een positief effect op je creativiteit

Omdat je tijdens het wandelen vaak in het nu bent kom je vaak op de beste ideeën. Moet je een moeilijk vraagstuk oplossen of wil het maar niet lukken met het uitwerken van dat lastige rapport voor je werk? Wandelen geeft een stimulans aan je creatieve proces. Een korte wandeling vanaf tien minuten is al bevorderlijk zijn voor de creativiteit. Enne frisse lucht geeft nieuwe energie en maakt blij 😉

Als je je somber voelt, heb je vaak de neiging om binnen te blijven. Door naar buiten te gaan, krijg je juist afleiding. Wie wandelt, maakt meer dopamine aan. Een stofje dat euforisch kan werken. Hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. De frisse lucht en de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand. Ga naar het strand om een keer echt uit te waaien, winter of zomer, werkt helend voor lichaam en geest.

7. Van meer wandelen leef je langer

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zou een hoog aantal stappen per dag de kans op een vroegtijdige dood verkleinen. En hiervoor zou je niet eens 10.000 passen per dag hoeven zetten. Het blijkt dat deelnemers die gemiddeld 8000 stappen per dag zetten ongeveer 50% minder kans hadden om vroegtijdig te sterven dan degenen die 4000 passen hadden gezet. Voor de echte wandelaars die 12000 of meer stappen zetten, lag dit zelfs op 65%. Regelmatig wandelen heeft een positieve impact op je gezondheid. Daarvoor hoef je bovendien geen lange afstanden af te leggen. Je dagelijkse aantal stappen verhogen van 4000 naar 8000 kan immers al een enorm verschil maken. Blijf daarom vooral je dagelijkse wandeling doen, zodat je voldoende in beweging blijft. (bron)

Ok je weet nu waarom je moet gaan wandelen nu nog waar en hoe!Ok je weet nu waarom je moet gaan wandelen nu nog waar en hoe!

Met inmiddels ruim 45.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes in Nederland raken we steeds meer op wandeldrift.

Lekker een blokje om of nog beter een stukje door de natuur, natuur geeft meer rust en stilte. Prima ik wil wandelen maar hoe ga ik beginnen?

Er liggen in Nederland talloze kilometers prachtige wandelroutes. In de buurt of wat verder weg, maar de Nederlandse natuur is nog steeds prachtig. Kijk eens rond op internet en ga op zoek naar een wandelroute of loop gewoon in een mooie omgeving. Inspiratie nodig om op pad te gaan? Verspreid over heel Nederland liggen de routes voor je klaar, er ligt er altijd wel 1 bij jou in de buurt. Struinen, wandelen met kinderen, hardlopen? Download een route en trek de natuur in!

Hoe bouw je een goede conditie op met wandelen?

Wandelen is een fantastische manier om op een rustig tempo een goede conditie op te bouwen. Ben je nog een beginner? Geen probleem, loop rustig 30 min lang, 2 a 3 per week en bouw dat uit. Je verhoogt zowel de duur als de frequentie van je wandelingen op. Doe het rustig aan maar bouw het wel steeds een stukje uit, zolang het goed blijft voelen is het prima.

Door telkens wat langer en vaker te wandelen, vergroot je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen. Je uithoudingsvermogen en conditie worden langzaam maar zeker steeds beter.

Wandelen en blessures

Probeer goede schoenen te kopen en bouw het rustig op, als je dat doet is de kans op blessuren minimaal. Wij zijn gemaakt om te wandelen, dat is een natuurlijke beweging. Natuurlijk kun je wel geblesseerd raken maar zolang je het rustig opbouwt en goed naar je lichaam luistert, kan er niet veel gebeuren. Eet onderweg gezonde dingen, drink water, loop op verschillende ondergrond en heb plezier, geniet van de omgeving en ontspan.

Kies een wandelroute of bos om te gaan wandelen.

Of combineer beiden en maak er een uitdaging van. Ga bijvoorbeeld elk weekend naar een mooi bos of stukje natuur in Nederland, er is genoeg om uit te kiezen. Kies hieronder een van de mogelijkheden of loop een lange afstand route, iedere keer een stukje zoals het pieterpad of als je het echt goed wilt aanpakken loop naar Santiago de Compostella.

NS-wandelingen

Trein in ontspannen, uitstappen en gaan wandelen naar een ander station en weer naar huis, iedeaal. Een NS-wandeling begint en eindigt altijd bij een station. Soms loop je een ronde en zijn begin- en eindpunt hetzelfde. De andere keer loop je van station A naar station B. Nederland telt momenteel 48 NS-wandelroutes, die zijn verspreid over heel Nederland en zijn volledig bewegwijzerd. Dagtrajecten variëren van 12 tot 25 kilometer. ns.nl/dagje-uit/wandelen

Foodwalks

Eten en wandelen kan ook, onderweg je eigen maaltje bij elkaar sprokkelen; dat is waar het bij de 66 Foodwalks die verspreid door Nederland liggen, om draait. Struinend langs boomgaarden, pluktuinen, bessen- en bramenstruiken, boerderijwinkels en visafslagen verzamel je alle ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. Je vindt Foodwalks in alle provincies. Afstanden: 5-35 km. Foodwalks.nl

Staatsbosbeheer & Natuurmonumenten

Bij deze natuurbeheerorganisaties kun je prima uit de voeten. Maar liefst 614 wandelingen van Staatsbosbeheer en 271 routes van Natuurmonumenten loodsen je door de mooiste natuurgebieden van Nederland heen. staatsbosbeheer.nl, natuurmonumenten.nl

Wandelknooppunten

In tegenstelling tot het bekende fietsknooppuntensysteem – een routenetwerk dat als een ragfijn ruitjesvel heel Nederland bedekt en waar je simpel van (genummerd) bordje naar bordje fietst – zijn de wandelknooppuntroutes (nog) niet op elkaar aangesloten; iedere provincie heeft zijn eigen knooppuntroutes. wandelknooppunten.eu, wandelnet.nl/streekpaden

Langeafstandspaden NL

Ook in Nederland kun je als kilometervreter aan de bak. Zo bedekken de Streekpaden (SP) en de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) als een kluwen spaghettislierten ons land. Tezamen zijn ze goed voor 11.500 kilometer, genoeg om iedere wandelhonger te stillen. De bekendste is het Pieterpad (492 km). Nieuwkomers zijn het Groot-Frieslandpad (362 km) en het Waterliniepad (350 km) van Volendam naar Dordrecht. Check wandelnet.nl/lange-afstand-wandelpaden. (bron)

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This