Fluoride in tandpasta gevaar voor de gezondheid? UPDATE

Fluoride in tandpasta gevaar voor de gezondheid?Fluoride dat het glazuur van tanden en kiezen versterkt en zo de vorming van gaatjes tegengaat. Dat is voor iedereen bekend en wordt met regelmaat verkondigd.

Maar de andere kant van fluoride is dat dit een giftige stof is, die schadelijk is voor je lichaam en allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Het advies is dat je tandpasta altijd uit moet spugen omdat het niet goed is om door te slikken. Maar er word niet bij verteld dat het grootste deel van de fluoride door je slijmvliezen wordt opgenomen, dus ook als je het uitspuugt krijg je fluoride binnen, dat maakt fluoride ongezond.

Ook je IQ daalt door fluoride (update 6-2016)

Een onderzoek van de Universiteit van Harvard concludeert dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Maar ook dat fluoride neurotoxiciteit veroorzaakt bij volwassenen, en negatieve effecten heeft op het geheugen, zo blijkt uit studies op knaagdieren.

Voor het eerst zijn er 27 studies gecombineerd en vond men sterke aanwijzingen dat fluoride een negatieve invloed heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen, de auteurs zeggen dat dit risico niet mag worden genegeerd, en dat meer onderzoek naar de effecten van fluoride op de ontwikkeling van de hersenen is gerechtvaardigd.

“Fluoride gecombineerd met lood, kwik en andere giftige stoffen maakt het nog gevaarlijker,” “Het effect van elke giftige stof lijkt misschien klein, maar de gecombineerde schade kan ernstig zijn.

Waar komt fluoride vandaan?

Fluoride is een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat meststoffen en aluminium. Een grote aluminiumproducent, Aldel dat staat voor aluminium Delfzijl, die een enorme vervuiling veroorzaken, hadden een slim plan om de giftige afvalstof te gebruiken als toevoeging in drinkwater en voor tandpasta’s. In Nederland is er, na een proef in Tiel, verder geen fluoride meer aan kraanwater toegevoegd, maar dit gebeurd in veel landen nog steeds.

Het lijkt er dus op dat er een markt gemaakt is voor een giftig afvalproduct, fluoride, zodat er aan dit afvalproduct nog geld verdient kon worden. Dat is natuurlijk vanuit de industrie gezien een slim idee maar natuurlijk schandelijk als dit werkelijk het geval is. Moesten de mensen natuurlijk wel even op de hoogte gebracht worden van de bijzonder goede eigenschappen van fluoride.

Dit werd groots opgezet door het geld van de industrie, die daar wel wat geld voor over hadden. Wetenschappers die wel wat willen bijverdienen, zogenaamd voor onderzoek, schrijven positieve rapporten over de werking van fluoride tegen tandbederf. Vakbladen gebruiken deze rapporten als ondersteuning van hun wel onderbouwde stukken en de tandarts gaat daarin mee. En zo is de mensheid weer eens voor de gek gehouden door de industrie, de macht van het grote geld dat verder gaat dan moreel verantwoord is.

Klachten veroorzaakt door fluoride

Fluoride kan schadelijk zijn voor de botten, tanden, nieren, hersenen en kan zweertjes in de mond, buikpijn, huiduitslag, hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen, depressies en aantasting van het zenuwstelsel vertoorzaken. De negatieve effecten van fluoride op de hersenen van kinderen is een recent onderzoek.

Tanden versterken met voeding, mineralen en vitaminen

Het zijn de mineralen en vitaminen die nodig zijn voor sterke tanden. Zoals vitamine A, D en K2, de mineralen calcium, magnesium en fosfor en visvetzuren. Ik geef onze kinderen daarom met regelmaat natuurlijke multivitaminen en mineralen, maar natuurlijk overwegend gezonde biologische groenten en fruit. Want de beste bron van een goede gezondheid is gezonde, het liefst biologische, voeding, dat geldt natuurlijk ook voor je gebit.

Conclusie fluoride gebruik

Ik wil geen campagne beginnen tegen het gebruik van fluor, het gaat mij alleen maar om bewustzijn. Lees eens rond op internet en niet alleen de gebruikelijke bronnen en kijk er eens kritisch na en vorm een eigen mening en volg niet meteen die van andere. Als je een ding op GezondheidenVoeding.nl kunt leren is het wel om kritisch en bewust te zijn, omdat de huidige industrie niet te vertrouwen is en alleen het belang van macht en geld voorop heeft staan, daarom is het aan ons consumenten, om een eigen menig te vormen en hier eventueel tegen in verzet te komen.

Ik heb zelf geen last meer van gevoelige tanden sinds ik tandpasta zonder fluoride gebruik. Onze kinderen gebruiken ook tandpasta zonder fluoride en tot nu toe hebben ze geen gaatjes, 9 en 6 jaar oud.

En heb jij een mening, voor of tegen, of wil je ons op een andere wijze van informatie voorzien?!
Maak dan gebruik van ons reactieformulier hieronder, want jou mening telt!

Wetenschappelijk bewijs gevaar fluoride

Omdat hieronder de discussie ontstaan is of het wetenschappelijk bewijsbaar is dat fluoride gevaarlijk is. Zal ik hieronder een aanvulling maken. Deze informatie komt van internet en is voor iedereen toegankelijk om te lezen. Ik denk dat door deze artikelen te lezen, het zogenaamde wetenschappelijk bewijs, geleverd is en dat fluoride op zijn minst discutabel is. En ik denk dan als het niet nodig is en het ook nog eens discutabel is, dan gebruik ik het niet.

Bronnen:
Fluoride en de schildklier

40 gedachten over “Fluoride in tandpasta gevaar voor de gezondheid? UPDATE”

 1. Het artikel met de bijbehorende video is bangmakerij, zonder degelijke onderbouwing. En dat laatste is iets wat wel verwacht mag worden bij dergelijke uitspraken. De dosis en vorm bepaalt of iets giftig is. Fluoride als gas (fluor) is bijvoorbeeld veel schadelijker voor de gezondheid dan fluoride in tandpasta en voedsel. Het is ook een normaal bestandsdeel van botten en tanden. Voorzichtigheid is daarom geboden om fluoride giftig te noemen.

  Het is voldoende overtuigend aangetoond dat fluoride in tandpasta caries voorkomt vergeleken placebo (1). Bij kinderen onder de 6 jaar is het wel belangrijk om erop te letten dat niet teveel tandpasta wordt doorgeslikt om fluorosis te voorkomen.

  Robert, heb je ook originele onderzoeken die bevestigen dat fluoride in tandpasta schadelijk is voor botten, nieren, hersenen etc.?

  1. Walsh T, Worthington HV, Glenny AM, Appelbe P, Marinho VC, Shi X. Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Jan 20;(1):CD007868.

  Beantwoorden
 2. Beste Rob,

  Zoals ik in het artikel hierboven al aangeef ben ik er niet op uit om mensen te adviseren geen fluoride te gebruiken. Het gaat er mij om dat mensen zelf hun keuze maken en meer informatie ter beschikking krijgen dan alleen maar die van de overheid en de industrie.

  Mijn geloof in de overheid is op een laag pitje komen te staan ik vind dat de commerciële belangen te groot zijn geworden en de overheid en ook de wetenschap niet onafhankelijk te noemen zijn.

  Ikzelf en ook mensen om mij heen hebben sterke en gezonde tanden zonder het gebruik van fluoride, dus het is in geen geval noodzakelijk te noemen.

  Beantwoorden
  • Beste Robert,

   Hoewel je mensen niet wilt adviseren gaat de boodschap van het artikel duidelijk één richting uit. Ook gezien de links waar je naar verwijst. Deze zijn niet objectief te noemen maar zijn waarschijnlijk toch met enige selectiviteit gekozen.

   Fluoride is geen essentieel spoorelement. Noodzakelijk is het daarom inderdaad niet. Het argument dat mensen die geen fluoride gebruiken sterke tanden hebben zegt ook niets. Er zijn ook verstokte rokers die oud worden.

   De nadruk van het artikel ligt op het gevaar van fluoride voor de gezondheid en daar zie ik eigenlijk geen onderbouwing van terug in jouw artikel. Vandaar dat ik daarom vroeg in mijn reactie.

   Beantwoorden
   • Ik wil tegenwicht bieden aan de huidige nieuwsvoorziening en het klopt dat ik daarbij soms overhel naar de kant van de niet wetenschappers.

    Het is in deze wereld over het algemeen alleen aannemelijk als er wetenschappelijk bewijs is. Terwijl ik steeds blijf zeggen dat dit bewijs niet objectief is.

    Ik ga met met dit soort zaken vaker af op mijn gevoel en dat laat me niet vaak in de steek.

    Beantwoorden
  • (Health and Beauty) My experience and why I like it: I have been using Tom’s of Maine fuilrode free toothpaste for almost two years now and am glad I made the switch. I originally switched mainly due to fear after hearing the dangers of fuilrode. However, this is controversial and I will not go too much in depth. However, what I did realize was that I am probably swallowing a decent amount of fuilrode by not completely rinsing my mouth out every time I brush (usually I just swish/spit once). By using this toothpaste you will not have to worry about swallowing the toothpaste as there is no warning label on it, though i don’t recommend swallowing it. Though fuilrode free, it offers much protection against cavities as I am a twice a day brusher and have actually seen a decrease in cavities after switching. If combined with flossing (as I only recently have started doing), you will almost certainly not get any cavities. You do have to get used to the more bland taste of this (no artificial sweeteners), but it is not repulsive at all. Since making the switch, I had have experienced a dramatic decrease in canker sores likely caused by harsh ingredients in typical Colgate and Crest toothpaste. Soon more people will make the switch to more natural toothpastes like this. If you want the benefits of natural toothpastes, try Tom’s of Maine or even Burt’s Bees (which my dentist recommended). It is about as all natural as a toothpaste can get while still being effective. Overall: The only thing lacking about this toothpaste is the flavor and I noticed it has less ingredients than some of Tom’s other toothpastes. I personally prefer Tom’s Peppermint Flouride Free over this. Purpose of all the Ingredients and where they come from: Sorbitol Moistener (Corn (Zea mays)) Hydrated Silica Stain removal(Purified silica from the earth) Glycerin Moistener (Vegetable Oils) Xybitol Flavor (Birch trees or corn) Natural Flavors Flavor (Spearment Leaves) Sodium Lauryl Sulfate Dispersant (Derived from coconut and/or palm kernel oil) Xanthan Gum Gelling agent (Fermentation of vegetable matter)

   Beantwoorden
 3. Mijn insteek is om objectieve informatie te geven en niet naar één kant over te hellen. Afgaan op ‘gevoel’ is weinig objectief en vatbaar voor fouten. Volgens mij is dat ook niet de manier om adviezen op te baseren. In ieder geval kom ik niet graag bij een arts met deze visie.

  Wetenschappelijk onderzoek is er in verschillende soorten en met uiteenlopende financiers. Wanneer wetenschappelijk onderzoek op een aantal criteria wordt beoordeeld, kan uitspraak worden gedaan over de betekenis van de resultaten. Hierbij moet gekeken worden naar de gehele literatuur over dat onderwerp en niet naar selectief één onderzoek.

  Wetenschappelijk onderzoek wordt niet voor niets gedaan. Afhankelijk van het soort onderzoek kan met een bepaalde betrouwbaarheid uitspraken gedaan worden. Hiermee is het mogelijk om diverse nadelen van ‘ervaring’ en ‘gevoel’ eruit te halen.

  Maar je schrijft dat fluoride schadelijk is voor nieren, botten hersenen etc. Geldt dat ook voor tandpaste met fluoride en waar baseer je dat op? Ik neem aan dat je het niet zomaar uit de lucht haalt.

  Beantwoorden
  • Mijn insteek is om objectieve informatie te geven en niet naar één kant over te hellen.

   Dat doe jij voor mij gevoel ook jij helt over naar de kant van het wetenschappelijk bewijs. Wat in mijn ogen niet objectief is.

   Afgaan op ‘gevoel’ is weinig objectief en vatbaar voor fouten. Volgens mij is dat ook niet de manier om adviezen op te baseren.

   Ik denk dat er te vaak rationeel gehandeld wordt en de mens is meer dan alleen maar denken, ons gevoel speelt in hele grote rol in ons bestaan. Als je te veel uit ratio handelt doe je jezelf in mijn ogen te kort.

   Ik geef ook geen advies ik laat zien dat er een andere kant is wat iemand daar vervolgens mee doet moet hij/zij zelf weten.

   In ieder geval kom ik niet graag bij een arts met deze visie.

   Een arts is een mooi voorbeeld, deze zijn eigenlijk alleen nog bezig met symptoombestrijding en wordt nog nauwelijks gekeken naar de oorzaak van ziekten. En preventief beleid is er nauwelijks terwijl daar een hoop te halen valt. Verder is het algemeen bekend dat de artsen aan de hand lopen van de oppermachtige farmaceutische industrie.

   Ik denk dat wij verschillende mensen zijn die op een verschillende wijze in het leven staan en dat is natuurlijk prima. Ik heb weinig geloof in de wetenschap en alles wat daar omheen hangt, dat is voor een groot deel achterhaald en niet onafhankelijk.

   Ik denk dat het voor neutrale mensen goed zou zijn om zowel jou site als deze te bezoeken zodat ze een zaak van verschillende kanten belicht krijgen en vervolgens zelf hun een menig kunnen opmaken.

   Ik zal het stuk hierboven een hoofdstuk toevoegen over fluoride en wetenschappelijk bewijs.

   Beantwoorden
 4. Het is niet zo heel moeilijk om sites te vinden die tegen het gebruik van fluoride (of andere stoffen) zijn. Belangrijker is echter om kritisch te kijken waar de informatie op gebaseerd is. Hiervoor is het noodzakelijk om ook naar de details te kijken. Het geven van links die een waslijst aan referenties bevatten ziet er leuk uit, maar is niet bevorderlijk voor een discussie. Geen idee waar ik moet beginnen.

  Gelukkig haal je één onderzoek zelf aan. Het zou namelijk definitief bewezen zijn dat fluoride de hersenen aantast en het IQ verlaagt (1). Wanneer je de review goed leest blijkt dat het nog helemaal niet zo definitief bewezen is. De kwaliteit van de onderzoeken is daarvoor te zwak (dit schrijven de onderzoekers zelf ook). De meeste onderzoeken waren bijvoorbeeld dwarsdoorsnede-onderzoek. Niet een erg betrouwbare vorm om een causaal verband mee aan te tonen…

  Bovendien gaat het onderzoek over blootstelling aan fluoride in water en niet in tandpasta waar het artikel over gaat. De onderzoeken die zijn geïncludeerd zijn bijna allemaal in China uitgevoerd. De auteurs schrijven dat het gewoon is in China dat er fluoride als verontreiniging in het drinkwater zit. Wanneer de dosis maar hoog genoeg is zullen inderdaad ongewenste bijwerkingen optreden. Het onderzoek kan echter niet aangeven hoe hoog, hoog is.

  Een ander punt is hoe valide de afgenomen IQ-testen zijn. Het is namelijk een momentopname die door verschillende factoren beïnvloed kan worden. Ook de uitspraak dat de lagere IQ definitief aantoont dat fluoride een ernstige invloed heeft op de hersenen is niet te verdedigen.

  In Nederland zit geen fluoride in het drinkwater. Kinderen kunnen extra fluoride binnenkrijgen door de tanden te poetsen met tandpaste met fluoride. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen caries. Hierbij moet wel gelet worden dat de tandpasta uitgespuugd wordt. Dit is echter een andere situatie dan waar de meta-analyse zich op richtte.

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491930/pdf/ehp.1104912.pdf

  Beantwoorden
 5. Dr. Hans Molenburg (1925) is de man geweest die de toevoeging van fluoride in het drinkwater wist tegen te houden, ondanks de bedenkelijke houding van de politiek. Luister naar dit interview waar hij als expert van Nederland alles weet over fluoride en wat het doet met je lichaam. In samenwerking met een aantal kinderartsen heeft hij kunnen aantonen welke schade fluor aanricht.
  http://www.argusoog.org/pateo-radio-11-maart-2013/

  Beantwoorden
 6. ja ik heb sinds kleins afaan een hekel gehad aan tandpasta met fluoride erin Ik kon nooit begrijpen waarom iets dat nuttig is zo vies in de bek is-was. sinds 2 jaar woon ik in Duitsland en bij DM (niet om reclame te maken) , is een drogist die op natuurlijke wijze en schone producten produceert en aanbied. daar koop ik tandpasta zonder fluor en ik heb goed gevoel in me mond. ik kan het ook verdragen. ik denk niet dat je kijharde feiten nodig hebt. iets wat vies in je mond zit deugt gewoon niet. ik wil er nog bij zeggen dat er wel in waterflessen bijvoorbeeld koolzuurhoudend bronwater ook een kleine marge aan fluoride zit. ik wil zeggen we zouden eigenlijk voor de hele wereld gemeenschap een internationale lijst moeten samenstellen van in welke producten fluor zit een soort E nummer bijvb.

  Beantwoorden
 7. Beste Ömer,

  Ik vindt dat je kritisch moet zijn en niet zomaar de wetenschap of grote bedrijven moet geloven. Je moet een eigen mening vormen en uitgaan wat je gevoel zegt daar kan geen wetenschap tegenop.

  Wij gebruiken als gezin geen van alle fluoride in onze tandpasta en hebben een prima gebit. Ik denk altijd waar rook is is vuur.

  Robert van Boxtel

  Beantwoorden
  • Klopt helemaal,maar dan moet je er tijd in steken en het is toch veel makkelijker om de stroom te volgen en jezelf niets af te vragen. Ik zie de laatste jaren toch wel een positieve wending en door internet komt er na jaren van eenzijdig advies toch tegengeluiden zoals hier en dat is goed. Door al de reclame gaan mensen haast geloven dat wat ze horen waar is want:
   Geef uw kind nutella,dat is een prima start van de dag (toch…) of al die andere afgrijselijke zgn muesli bars,vol granen (en oh ja ook bordenvol suiker en vetten…) succes met jullie zoektocht naar gezond en eerlijk leven!

   Beantwoorden
 8. Altijd als het om gezondheid gaat is het onderwerp zo beladen. Je kunt maar een veilige/gezonde route en dat is door zelf op onderzoek uit te gaan. Kijk waar de informatie vandaan komt. Er zijn zo veel voorbeelden van ongezond advies alleen gebasseerd op geld maken. De pharmaseutische industrie is daar een prima voorbeeld van. Het probleem is dat we zo druk zijn dat we geen energie hebben om alles tegen het licht te houden en dat is nou net wat ze willen…….Er komt ook nog steeds onderzoek na onderzoek uit dat de griep prik geen enkel effect heeft maar toch wordt iedereen weer opgeroepen en velen gaan. Waarom, omdat de dokter het zegt en die weet het toch? Lieve mensen, een advies: informeer jezelf dan heb je de meeste kans op een goede gezondheid.

  Beantwoorden
 9. Today, inside my mid thirties, I confirm what researchers found: Children who shared meals making use of
  their family became adults who ate a great deal of fruits
  and vegetables and avoided soft drinks. In the
  process, they disrupt their metabolisms, sometimes too badly to recoup from.

  Because you’re a unique individual with different physical needs,
  you ought to create a healthy weight loss plans that fits your requirements and goals.
  A lot of Americans believe all unhealthy fats will be unhealthy.
  This way, you know you are doing my way through your capability to improve your health, increase your energy levels, and drop some clothing sizes.

  Beantwoorden
 10. Beste Rob van Berkel,

  Interessante discussie wat je voert, echter een aantal opmerkingen bij je betoog 😉

  1) de “onderzoeken” wat jij aandraagt zijn allen uitgevoerd door mensen die aan de reguliere wetenschap verdienen. Het moge duidelijk zijn dat deze uit winstbelang een eenzijdige uitkomst verkondigen.

  2) Bij de azteken, native indians en diverse andere culturen gebruiken ze ook geen fluoriden om de tanden te behouden. Als de natuur dit zo voorbestemd zou hebben dan was fluoride wel ergens in ons natuurlijk voedsel systeem te vinden geweest.

  3) Je wilt wetenschappelijk bewijs zien, nou bij deze dan, het is geen onderzoek dus het mooie is dat er geen waarschijnlijkheden in zitten, het zijn pure feiten.
  Het is namelijk de chemische milieukaart van natriumfluoride zoals deze gehanteerd dient te worden door chemische bedrijven.

  Nou is het vrij schokkend om te lezen dat de Europese unie de volgende veiligheidsrichtlijnen oplegt:

  Inslikken:
  Buikpijn. Brandend gevoel. Stuiptrekkingen. Slaperigheid. Hoest. Diarree. Keelpijn. Braken. Bewusteloosheid.

  Behandeling:
  Spoel de mond. Laten braken (ALLEEN VOOR SLACHTOFFERS DIE BIJ BEWUSTZIJN ZIJN!). Veel water laten drinken. Raadpleeg onmiddellijk een arts of antigifcentrum.

  Gevaren klasse:
  Niet samen met voeding en voedingsmiddelen vervoeren.
  Symbool T
  R: 25-32-36/38
  S: 1/2-22-36-45
  VN Gevarenklasse: 6.1
  VN Verpakkingsgroep: III

  Gevarenklasse 6.1 staat voor:
  6.1 Giftige stoffen (bijvoorbeeld: bestrijdingsmiddelen en diverse chemicaliën)

  EFFECTEN BIJ KORTSTONDIGE BLOOTSTELLING:
  De stof is irriterend voor de ogen , de huid en de luchtwegen . Blootstelling door inslikken zou hypocalcemie and hypokalemie kunnen veroorzaken , met als gevolg ziekten van het centraal zenuwstelsel en het hart.

  EFFECTEN BIJ LANGDURIGE OF HERHAALDE BLOOTSTELLING:
  De stof kan effecten hebben op de beenderen en de tanden (fluorose).

  BLOOTSTELLINGSGRENZEN:
  TLV: (voor fluoride) 2.5 mg/m³ als TIJDGEWOGEN GEMIDDELDE; A4; (ACGIH 2003).
  Verder volgens de factsheets wordt door de EU

  Een blootstellingsgrens van 2,5mg/m3 wordt ruim overschreden in tandpasta.
  In de meeste tandpasta’s zit 1200 ppm omgerekend is dit (SCHRIK NIET): 2061.35 mg/m3

  Doe je ogen open hoeveel bewijs wil je nog hebben?! (waarschijnlijk geloof je het nu nog niet, en dat is je goed recht maar kijk niet alleen links maar ook eens rechts 😉

  links: http://www.cdc.gov/niosh/ipcsndut/ndut0951.html
  https://tools.lifetechnologies.com/content/sfs/msds/2012/SSVC5I_MTR-EULT_BD.pdf

  Beantwoorden
  • Erik,

   Bedankt voor je uitvoerige reactie.

   En inderdaad we moeten allemaal aanleren om niet alleen naar links maar ook naar rechts te kijken, of andersom.

   En wetenschappelijk bewijs is niet de enige manier om naar zaken te kijken, maar een manier, mits deze niet commercieel wordt uitgevoerd, maar door oprecht onpartijdig onderzoek.

   Beantwoorden
 11. Pingback: Fluoride in tandpaste, een noodzaak of mythe? | HeartLinQ Media
 12. Ruim 10 jaar geleden veel gelezen en sindsdien poets ik zonder fluoride. Ik laat me niet dom houden. 😉 Tip; weleda saline. Heerlijke pure betaalbare tandpasta met een goede smaak. Van sommige tandpasta’s kreeg ik echt de bibbers lol.

  Beantwoorden
  • Sabine,

   Bedankt voor je tip, mijn kinderen vinden ook niet alle, op kruiden gebaseerde, tandpasta’s prettig.
   Worden er zelfs misselijk van, hun gebruiken ook weleda.

   Robert

   Beantwoorden
 13. Duidelijke cijfers! super. Ik denk dat de farmacie ons heeeeel graag ‘links laat kijken’. Het lijkt me dat je als tegenhanger best iets meer ‘naar rechts mag kijken’ dan ook.
  …Wie weet blijven we dan wat in evenwicht?

  Vind het wel erg lastig: barst onderhand van de gaatjes en alleen als kind geloof ik 2x een tube (mierzoete) fluoride tandpasta gehad. Gebruik al jaren Parodontax fluoride vrij. De tandarts raad me echter toch wel nadrukkelijk fluoride tandpasta aan :s Vraag me af of een klein beetje als je goed spoelt en bv 1x p.d. schade doet in je lichaam? Maar zit er dan ook nog mee dat we ‘t allemaal lekker hup de natuur inspoelen; want begreep dat ‘t er bij de zuivering ook niet wordt uitgehaald? En aangezien ‘t voor ons al goed schadelijk kan zijn, zal dat voor de veel kleinere wezentjes die op/in de aardbol leven ws nog veel meer ‘t geval zijn (en zo hebben we ws uiteindelijk onszelf, want wij zitten ook in de ‘keten’)

  hm, ‘t kost mij hoofdbrekens?! Fijn dat er iig meer mensen zijn die er over denken.

  Beantwoorden
   • Als jullie denken dat fluoride aan tandpasta is toegevoegd voor de commercie, hoe komt het dan dat tandpasta zonder fluoride vaak veel duurder is? Fluoride in tandpasta is goed voor je tanden. Daar is een fluoride basis advies door de wereldgezondheidsraad zonder commerciële oogpunten op afgestemd.

    Beantwoorden
    • Beste Erik,

     Ik geloof niet dat fluoride is toegevoegd omdat het iets duurder of goedkoper wordt. Maar een feit is dat fluoride, de soort die ze in tandpasta gebruiken, een afvalproduct is van de aluminiumindustrie, dus wel handig dat ze dit afval zo kwijt kunnen. Ten tweede is het zo dat fluoride ongezond is, onder meer voor je hypofyse, en onder het artikel staan genoeg wetenschappelijke artikelen die dit bewijzen. De keuze is natuurlijk geheel aan jou welke tandpasta je gebruikt. Wij als gezin doen dit al zeker 10 jaar niet meer en volgens de tandarts zijn onze tanden in prima staat.

     Beantwoorden
 14. Gewoon gif,punt uit. En als je het niet gelooft dan ga je maar op eigen onderzoek uit. Er is genoeg over te vinden.

  Voor diegene die ook nog hoop of geloof hebben in de WHO, deze wordt betaald door de grote multinationals. Wie betaald die bepaald! Gaat met de farmacie precies zo.

  Kijk ook naar coca cola die fors betaalde om goede testresultaten voor hun producten te krijgen……

  Dat onze overheid zogenaamd bezig is met onze gezondheid is bullshit. Die gaan letterlijk en figuurlijk ook over lijken. Kijk alleen maar naar het chroom 6 verhaal. Wat er in het nieuws geweest is van chroom 6 is nog maar het topje van de ijsberg. Onze overheid interesseert onze gezondheid geen donder.

  Kijk ook hier maar eens naar http://www.hetechtenieuws.org/2014-09-25.php waarin staat (met documentatie) dat we gigantisch genaaid worden door onze overheid en zelfs onze kindertjes in gevaar brengt

  Beantwoorden
 15. fluoride dien je absoluut te vermijden en je kinderen helemaal! chemtrails, pesticiden, kraanwater met troep erin, zogenaamde medicijnen om mensen beter te maken, we worden aan alle kanten vergiftigd en belazerd. Interessant weetje: In de USA loopt een dokter de kans de cel in te gaan als deze een kankerpatiënt behandelt met een natuurlijke alternatieve aanpak. In nederland worden iets te drukke kinderen door scholen gedwongen amfetamine te gebruiken.

  wakker worden! wakker worden! wakker worden!

  het probleem is dat als we tot de waarheid komen deze voor vele niet zo comfortabel is, ons veilige ‘vissenkommetje’ valt ineens uiteen als we ons realiseren dat er geen ‘muren’ zijn.

  Beantwoorden
 16. Hallo, ik kom zojuist van de tandarts die me ivm met zeer gevoelige tanden ”elmex” aanraadt. Dit product mag maar 1x per week gebruiken en niet langer dan 5 min. in je mond mag houden… vanwege -jawel- het hoge fluoride gehalte.
  Maar omdat ik zo’n pijn ervaar (tijdens flossen lopen de tranen soms over mn wangen) heb ik toch gelijk een tube gehaald.
  Ik ben erg kritisch tegenover Fluoride maar mijn man vond dat ik wat overdreef en dus besloot ik nogmaals onderzoek hiernaar te doen.
  Ik heb hem zojuist dit stuk laten lezen en hij heeft zn mening bijgeschaafd. Maar.. wat nu? Ik poets altijd zonder fluor met milde borstel en wil gewoon niet iedere poetsbeurt bloedend tandvlees etc.
  Alvast bedankt voor degene die hierop wil reageren! 🙂

  Beantwoorden
  • Marjolein,

   Ik heb zelf ook last van bloedend tandvlees als ik flos, normaal nergens last van, dus ik flos minimaal. En gebruik de laatste tijd speciale tandpasta voor gevoelige tanden, die is ook goed voor het je tandvlees en op natuurlijke basis zonder fluoride. Dus ik denk dank dat je eens wat andere tandpasta kunt uit proberen en kijken of het dan minder wordt. Je hebt ook speciale pasta voor je tandvlees, dat breng je er met je vinder op aan, allemaal natuurlijk zonder fluoride.
   Als je wilt kan ik wat namen voor je opzoeken dan heb je alvast een start?!

   Beantwoorden
  • Bij gevoelig tandvlees zou je eens naar de mondhygiënist kunnen gaan. Die leert je je gebit en tandvlees goed te reinigen en hij/zij maakt het helemaal schoon. Het zou kunnen zijn dat je last hebt van terugtrekkend tandvlees. Fluoride helpt daar echt niet tegen.

   Beantwoorden
 17. Zoals voor alles geldt: geniet met mate. Deze auteur kan evengoed een ‘niet-campagne’ starten met bangmakerij over alcohol, suiker, vet, eieren, … kortom over zowat alles. Het motto is: overdrijf niet.

  Beantwoorden
  • Dit is geen bangmakerij het is gewoon een onderwerp van een andere kant bekeken. En inderdaad zou je gelijke artikelen kunnen schrijven over alcohol, suiker en vet. Kijk eens om je heen, we worden er niet gezonder op en in mijn ogen heeft dat heel veel te maken met wat we dagelijks eten en drinken.

   Beantwoorden
  • Wij gebruiken zelf voor onze kinderen kinderpasta van Weleda of Childern’s van AloeDent. Is wel de vraag of een kind van 1 de 2e niet te sterk vindt. Maar goed dat is een kwestie van uitproberen.

   Beantwoorden
 18. Onze zoon is 3 jaar en we poetsen zijn tanden vanaf het begin met kindertandpasta van weleda. Veel zoetigheid krijgt hij niet maar toch heeft hij nu al gaatjes. De tandarts heeft ons aangeraden toch tandpasta met fluoride te gaan gebruiken maar wij zijn hier erg optegen. Zijn er andere manieren om meer schade aan zijn gebit te voorkomen zonder hem schadelijke troep binnen te laten krijgen?

  Beantwoorden
  • Esther,

   Onze kinderen zijn nu 10 en 13 en de jongste heeft nu voor het eerst een gaatje, eigenlijk was het glazuur niet goed ontwikkeld. Dus betwijfel of je perse fluoride nodig hebt. Misschien verstandig om eens te wisselen van merk, ook zonder fluoride. Verder is niet alleen de fluoride maar zijn het ook de mineralen en vitaminen die nodig zijn voor sterke tanden. Zoals vitamine A, D en K2, de mineralen calcium, magnesium en fosfor en visvetzuren. Ik geef onze kinderen daarom met regelmaat natuurlijke multivitaminen en mineralen, maar natuurlijk overwegend gezonde veel biologische groenten en fruit.

   Beantwoorden
 19. Inderdaad! Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de schadelijke effecten van fluoride op de gezondheid. De resultaten hebben de nadelen en gevolgen ook aangetoond. Toch wordt fluoride gepromoot als iets essentieel voor onze tanden. Ik maak mijn eigen tandpasta door recepten op te zoeken op google. Met groene klei vind ik het heel eenvoudig. Daarnaast zijn er op internet ook andere recepten afhankelijk wat voor een tandpasta men wilt zoals bijvoorbeeld tandpasta voor wittere tanden enzo.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This