Magnesium wonder doener

MagnesiumEen goed artikel schrijven valt nog niet mee. Je gaat op zoek naar betrouwbare bronnen die de juiste inhoud bevatten. En dat is het nu net “betrouwbare bronnen” hoe vindt je die. Dit artikel is dan ook voor degene die beknopt willen weten of er een Magnesium te kort is en wat je hier aan kunt doen.  Als eerste valt mij op dat de overheid gelieerde websites over voeding en gezondheid mede delen; “niets aan de hand, u krijgt genoeg Magnesium uit uw voeding binnen”.

En toen; op zoek naar onafhankelijke websites die net als ik de waarheid willen weten zonder belangen verstrengeling. Het valt mij op dat zowel Nederlandse als buitenlandse websites hetzelfde te melden hebben over Magnesium. Er is over het algemeen een tekort van dit prachtige minerale goedje in het menselijk lichaam.

Veel verder dan dit wil ik dan ook niet gaan. Hiermee bedoel ik: een te rationele benadering van het onderwerp Magnesium. Ik volg mijn gevoel en intuïtie en handel altijd vanuit bewustzijn. Te vaag? 80% van de mensen baseert zijn kennis op a: wat ze horen van derden, b: wat ze leren uit boeken of c; wat men rationeel tastbaar kan verklaren. In mijn opinie sla je de plank dan mis; slechts de eigen directe ervaring is geldig.

Het is mijn opzet om een andere zijde te belichten. Anders dan de farmaceutische en chemische industrie, overheid of andere instelling in de vorm van een cadeautje met een strikje er omheen doen geloven . Het is minimaal moeilijk te noemen als je bewust gezonde voeding wil nuttigen. Hier wil ik op deze manier verandering in brengen door mijn steentje bij te dragen. Zo dat was het voor mijn relaas.

Magnesium in mijn voeding

Haal ik voldoende Magnesium, en eventuele hulpstoffen uit mijn voeding? Als ik naar mijn voedingspatroon kijk kan ik zeggen dat ik gezond en gevarieerd eet. Ik ben vegetarisch, eet veel groenten en fruit, drink weinig en ik rook niet. Als aanvulling gebruik ik Omega 3, 6 en 9 bevattende oliën. Ik ben bewust van voeding en wat voor stoffen hierin zitten. Goed, wat krijg ik aan Magnesium binnen als ik naar deze tabel kijk.

Mijn belangrijkste Magnesium bronnen:

Ontbijt

Banaan – 25 mg – Magnesium
Blauwe bessen – 10 mg – Magnesium
Haver – 25 mg – Magnesium
Yoghurt – 30 mg – Magnesium

Middageten

Bruin brood, 8 stuks – 64 mg – Magnesium
Pindakaas op brood, 2 stuks – 30 mg – Magnesium
Sandwichspread – 30 mg – Magnesium

Avond eten

Basmati rijst – 100 mg – Magnesium
Groene groenten – 50 mg – Magnesium

Totaal _____________________   364 mg Magnesium per dag

Dit is natuurlijk een grove schatting waarbij ik gekeken heb naar hoeveel ik van welk Magnesium bevattend product binnen krijg. Volgens de overheid gelieerde websites is dit voldoende. Volgens onafhankelijke websites niet. Ik ga voor de tweede optie.

Er zijn vele magnesium verbindingen die allemaal goed tot minder goed in het lichaam worden opgenomen. Het valt buiten dit artikel om al deze informatie weer te geven. Een goede overzichtelijke site hiervoor is: fonteine.nl

Bloedwaardes meten

Om een tekort aan magnesium in het lichaam te onderzoeken, wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van de zgn. “volbloed (spectraal)analyse”, waarbij feitelijk de celconcentratie van de diverse essentiële nutriënten wordt bepaald. Deze bepalingen blijken een goede afspiegeling te zijn van de celconcentratie in de lichaamsweefsels en -organen; de ‘reguliere’ plasma- en/of serumbepalingen zijn hiervoor niet geschikt. (bron: fonteine.nl)

Bronnen:
Magnesiumforlife
Fonteine
Realisatietrainingen
Vitaminstore

Gezocht op:
Voedingscentrum Magnesium
Hoeveelheid MG in voeding

10 gedachten over “Magnesium wonder doener”

 1. Beste Dave,

  Het onderscheid tussen ‘onafhankelijke’ en ‘aan de overheid gelieerde’ websites doet wat geheimzinnig aan. Het onderscheid dat je maakt is feitelijk niet een criterium of informatie wel of niet betrouwbaar is. Belangrijker is waar deze informatie op gebaseerd is.

  Welke onafhankelijke websites zeggen bijvoorbeeld dat de aanbevelingen voor magnesium te laag zijn, en belangrijker, waar baseren ze dat op?
  Er zijn namelijk ook aanwijzingen uit balansonderzoek dat de aanbeveling voor gezonde mensen zelfs lager is (1).

  1. http://ajcn.nutrition.org/content/84/4/843.long

  Beantwoorden
  • Hallo Rob van Berkel,

   Dit kan al snel eindigen in een kat en muis spel en dat is zeker niet mijn opzet van deze website. Ik heb een visie net zoals jij die hebt en deze ventileer ik op deze manier via deze website. Ik pretendeer geen absolute waarheid te spreken maar wel wil ik een andere invalshoek laten zien.

   Het mentale denken zal altijd op zoek zijn naar antwoorden. De een zegt dit en de ander dat. Een eindeloze carrousel van “gestaafde ideeën”. Ik schrijf deze dingen niet om in het luchtledige te “tikken” maar om nogmaals een andere visie te delen.

   Ik denk dat per slot van rekening ieder persoon zijn eigen voedings- profiel nodig heeft. Veel kennis waar ik mijn visie op baseer is al duizenden jaren ouder dan de huidige wetenschappelijke kennis. Ik denk dat we naar integratie moeten zoeken in plaats van een separatie.

   Beantwoorden
   • Beste Dave,

    Dat je een andere invalshoek wilt laten zien is prima. Dat is ook duidelijk aan de site te zien.
    In het artikel praat je echter over ‘betrouwbare’ en ‘onbetrouwbare’ bronnen. Hierbij lijk je ‘overheidssites’ onbetrouwbaar te vinden en ‘onafhankelijke’ sites betrouwbaar. In ieder geval kies jij voor de tweede optie. Waar ik dan benieuwd naar ben is waarom je voor die tweede optie kiest? Dat lijkt mij een eerste vraag om te beantwoorden bij het schrijven van een betrouwbaar artikel. Waarom zou volgens jou 364 mg magnesium/dag te weinig zijn en welke sites pretenderen dit? Ik denk dat lezers daar ook benieuwd naar zijn. Dan kunnen ze zelf een afweging maken wat en wie ze geloven.
    Dit hoeft zeker niet te eindigen in een kat en muis spel, maar is puur een inhoudelijke vraag waar ik beneuwd naar ben.

    Beantwoorden
    • Hallo Rob,

     Zo naar even “radiostilte” beantwoord ik graag je vragen. Het antwoord op jouw vraag kan net zo eenvoudig als complex zijn. Voor mij is een bron van informatie goed als deze je als mens in zijn totaliteit vooruit helpt. Dus geen bron die uit is op of macht of jou je geld uit je zak te kloppen…kort gezegd. Uit mijn ervaring zijn de overheid, de farmaceutische en chemische industrie juist vaak wel gericht op geld en macht.

     Onderzoeken vanuit universiteiten in Nederland staan ook vaak onder invloed van groot aandeelhouders, overheid enz, enz. Voor mij al reden genoeg om de resultaten met een korreltje zout te nemen.

     En uiteindelijk, moet ik toegeven, is het een kwestie van welke richting je kiest. Tegenover elk onderzoek die A zegt kun je altijd wel weer een weerleggend onderzoek B vinden. De een zegt dit en de ander dat. Maar dat ik en samen met mij velen anderen zich bewust worden van het feit dat we zo niet door kunnen gaan mag toch duidelijk zijn.

     Hier is een korte PDF over een arts en haar toepassing van Magnesium: http://www.pharmanord.nl/media/nl_pharmanord/pdf/Magnesium_KinderenUitzicht_2011-11_R.pdf

     Ik hoop dat je vragen zo beantwoord zijn.

     Beantwoorden
     • Beste Dave,

      Belangen zijn er altijd wel te vinden. Is het niet op financieel vlak, dan wel om je eigen visie te verdedigen. De voormalig kinderarts Marianne Boussain-Bosc heeft ook belangen bij positieve berichtgeving over magnesium door haar mening (visie) en boek (financieel). Het boek heb ik zelf niet gelezen, maar schijnt niet goed onderbouwd te zijn (1).

      Je geeft aan dat je eigenlijk al het wetenschappelijk onderzoek wantrouwt. Daardoor mis je veel betrouwbare informatie. Onze toegenomen kennis en inzichten hebben we daaraan te danken. Er is echter wel enige kennis nodig om wetenschappelijk onderzoek op een juiste wijze te kunnen interpreteren. Dan is het vaak verklaarbaar waarom onderzoeken (schijnbaar) tegenstrijdige resultaten laten zien. De media doet dat niet altijd.

      Maar het afkeuren van ‘afhankelijk’ onderzoek levert nog geen kennis op. Waar baseer je dan jouw kennis op? En waar baseren ‘onafhankelijke’ websites hun informatie op? Je bent namelijk van mening dat 364 mg magnesium/dag onvoldoende is. Om dat te kunnen zeggen MOET je weten welke hoeveelheid wèl voldoende is. Daarom nogmaals mijn vraag: Waarom zou volgens jou 364 mg magnesium/dag te weinig zijn en welke sites pretenderen dit? Treden er dan tekorten op? En welke hoeveelheid is volgens jou wel voldoende? Misschen dat je daar nog een antwoord op wilt geven.

      Het lijkt er nu op dat je bepaalde uitspraken afkeurt, maar niet goed kunt uitleggen waarom je het afkeurt (buiten commerciële belangen) en wat dan wel juist is.

      1. http://www.nieuwsvoordietisten.nl/verschenen/verschenen/article/magnesium-de-oplossing-voor-gedragsstoornissen-en-vele-andere-aandoeningen/

     • Hallo Rob,

      Wetenschappelijk onderzoek wantrouw ik zeker niet. Maar het is op zijn minst moeilijk te noemen als je naar informatie op zoek bent die echt bij de gezondheid helpt. Neem nu het Amerikaanse fabeltje van roken uit de jaren 20 tot 40.

      Of onze kennis door onze huidige technologie en wetenschap is toegenomen vraag ik me af. Er is steeds minder “tijd” terwijl technologie bedoeld is om het leven makkelijker te maken. Er is nog nooit in de geschiedenis zoveel stres en druk geweest in het dagelijks leven. Dit kun je duidelijk zien in de hieraan gerelateerde voedingspatronen en navolgende ziektes.

      Magnesium is daar een goed voorbeeld van. De meest voor de hand liggende websites over voeding zijn duidelijk en unaniem over de hoeveelheid Magnesium die een mens nodig heeft. Maar er zijn net zoveel bronnen te vinden over de noodzaak van veel meer Magnesium gebruik. Google even en je trekt dezelfde conclusie.

      Mijn motivatie om te gaan kijken naar mijn eigen voedingspatroon en Magnesium inname is dat er vage klachten zijn. De volgende stap hierin is wat krijg ik aan Magnesium op de juiste wijze binnen. Dit is in mijn geval, onder ideale omstandigheden, net genoeg. Hierbij melden verschillende bronnen dat de binding van Magnesium de opname in het lichaam bepaald. Dus ondanks mijn zeer gezonde levenswijze krijg ik net voldoende binnen, “volgens de grote jongens”. Dit vraagt om onderzoek.

      Of dit een sluitende uitkomst geeft, nee. Ik ben net zoals jij op zoek en met mij vele anderen. Volgende week start ik met een Magnesium- multi complex om te kijken of de klachten minder worden of toenemen. Ik hou je op de hoogte.

 2. Dave, je schrijft:

  “Magnesium is daar een goed voorbeeld van. De meest voor de hand liggende websites over voeding zijn duidelijk en unaniem over de hoeveelheid Magnesium die een mens nodig heeft. Maar er zijn net zoveel bronnen te vinden over de noodzaak van veel meer Magnesium gebruik. Google even en je trekt dezelfde conclusie.”

  Even Googlen, en op basis van de informatie die je tegenkomt je conclusie trekken ,is niet echt betrouwbaar. Dat is dan ook niet mijn werkwijze. Voor de meest uiteenlopende adviezen zijn op internet wel voor- en tegenstanders te vinden. Iedereen kan er informatie opzetten. Juist daarom ben ik benieuwd naar de bronnen die zeggen dat de magnesiumbehoefte hoger ligt. Als iemand het schrijft hoeft het nog niet waar te zijn, ook al is die persoon ‘onafhankelijk’. Kun je die bronnen noemen?

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   Kijk nu ga je net een stapje te ver. Ik snap dat je naar betrouwbaarheid op zoek bent, maar. Jij baseert je aanname op een ander criterium dan wij. Op mij komt het nu over alsof je mijn manier van werken wil weerleggen op mijn eigen site.

   Ik zeg dat er naast de rationele mathematische manier van werken ook een intuïtieve gevoels- aanpak is. Beide zijn nodig voor een goed eindresultaat. Wat mij betreft ben ik klaar met deze discussie.

   Ik vraag me dan ook werkelijk af of je op zoek bent naar nieuwe info over Magnesium of heb je een andere motivatie?

   Beantwoorden
 3. Beste Dave,

  Waar ik benieuwd naar ben is naar de bronnen die zeggen dat de opgestelde ADH voor magnesium te laag is. Dat is toch niet zo vreemd? Die vraag heb ik al eerder aan je gesteld, maar daar heb je nog geen antwoord op gegeven.

  Hoe jouw manier van werken is mag je natuurlijk zelf weten. Maar daar mag ik toch wel enkele kanttekeningen bij plaatsen, een toelichting bij plaatsen en vragen over stellen? Je zult het met me eens zijn dat het verwijzen naar Google geen goede manier is om iets te onderbouwen.

  Jouw eigen experiment (n=1) is bovendien niet neutraal. Je bent van mening dat jouw magnesium-inname marginaal is en verwacht verbeteringen met suppletie. Alleen hierdoor al kan een gunstig effect dat je ervaart berusten op suggestie. Wetenschappelijk onderzoek zou direct onderuit gehaald worden wanneer groepen zo zou worden ingedeeld.

  De reden dat ik reageer is dat ik benieuwd ben naar de onderbouwing van bepaalde uitspraken waar ik het niet mee eens zijn. Dat vind ik altijd interessant en wellicht heb ik iets gemist. Deze site is voor mij niet de bron om te zoeken naar nieuwe informatie over magnesium.

  Beantwoorden
  • Beste Rob,

   Mijn bronvermelding staat altijd netjes onderaan een artikel. Wetenschap is in mijn visie een klein onderdeel van de totaal beschikbare kennis. Dat je twijfelt aan dit artikel begrijp ik, je visie spreekt over wetenschap waarin geen ruimte is voor een geestelijk aspect. Uitleggen wat een auto is kan ik wel maar erin rijden geeft pas de werkelijke ervaring.

   Je reacties hebben hebben me geholpen in mijn eigen visie. Maar ik zie verder geen reden om deze discussie voort te zetten, jij wel? Toen Einstein zijn theorieën ten toon spreidde werd hij voor gek verklaart. De wereld is rond zei weer een ander. Deze website staat voor verandering en vernieuwing.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This