Op 2 maart vindt de tweede Reclaim the Seeds zadenbeurs plaats in Den Bosch. Zaterdags is er een grote markt waar allerlei particulieren en organisaties zaden ruilen, weggeven of (ver-)kopen.
Er is ook een workshopprogramma over teelt, veredeling en vermeerdering van zaden kan delen en bijspijkeren. Experts uit binnen- en buitenland bespreken problemen in de landbouw en allerlei mogelijke alternatieven en oplossingen.
Er wordt ook bekeken of er in Nederland een zadennetwerken met kweekprogramma’s kan worden opgezet. De beurs is een protest tegen het patenteren van gewassen en de concentratie van macht over onze landbouw bij een klein aantal grote bedrijven.
Op Zondag 3 maart wordt er een ‘Doe-dag’ met praktische activiteiten op buitenlocaties in Den Bosch georganiseerd. Met onder meer al wandelend door de stad zullen ze op een drietal plekken, zaaien, planten, aandacht vestigen, een statement maken en de stad op nieuwe groene ideeën brengen.
Ze gaan op pad met een zogenaamde seedbom-slinger, een kar met compost, en een heleboel zaden, kleurposters, lijm, kwast en waterverf om zo de stad op onverwachte plekken groene inspiratie te geven.
Steeds meer consumenten stellen vragen over de herkomst van hun eten, en overal in stad en land beginnen burgers met het zelf zaaien en produceren van voedsel. Zoals ik gedaan heb met een eerste begin van de aanleg van mijn stads moestuin. een interessante trend in tijden waarin kleinschalige en traditionele landbouw steeds meer onder druk staat. De oorspronkelijke diversiteit aan groente- en fruitrassen op de Europese markt is door industrialisatie en schaalvergroting inmiddels sterk afgenomen. Maar diversiteit is niet alleen een kwestie van smaak, diversiteit is essentieel voor de gezondheid en veerkracht van de landbouw, zeker in tijden van klimaatverandering.
>2013 wordt een belangrijk jaar voor de toekomst van ons voedsel. De Europese commissie werkt aan het nieuwe landbouwbeleid en zal dit voorjaar belangrijke beslissingen nemen voor de komende jaren. De voorstellen voor nieuwe Europese zadenwetgeving oogsten veel kritiek omdat de positie van akkerbouwers, tuinders en kwekers die zaden van eigen teelt bewaren en uitwisselen verder wordt uitgehold. Zaden van gewassen die generaties lang hun nut hebben bewezen tellen niet meer mee: alleen zaden die voldoen aan strikte, industriële criteria worden nog toegelaten op de Europese markt.
De mogelijkheden om patenten op planten en dieren te verlenen wil men daarentegen uitbreiden. Voortaan moeten die patenten op Europees niveau worden geregeld, in plaats van per lidstaat. Hoewel er nauwelijks democratische controle is op de werkwijze en beslissingen van het Europees Patent Bureau, worden bezwaarprocedures onbetaalbaar. Patenten op eerste levensbehoeften, dat is waar de biotech-giganten op uit zijn, maar sinds wanneer zitten boeren en consumenten te wachten op dure aardappelen met copyright?
Tientallen soorten conventionele fruit en groente zijn al gepatenteerd, maar met deze voorstellen is het hek van de dam.” Als we deze ontwikkelingen niet tegen houden heb je straks nog patent op lucht, licht en liefde.” aldus patent-onderzoeker Ruth Tippe.
Uiteindelijk zullen het Europees Parlement en de ministers van de EU-lidstaten de voorstellen eerst goed moeten keuren. Het is dus belangrijk ook in Nederland te laten zien dat er actief verzet is tegen deze plannen. Om te beginnen: als het ruilen van zelf gekweekte gekweekte zaden strafbaar wordt, is het hoogtijd dat mensen dit massaal gaan doen: