Schadelijke chemische stoffen zijn ongezond. Maar al helemaal als ze voorkomen in je voeding. Doordat dit wel het geval is kun je hier dagelijks mee in aanraking komen. Zo wordt de stof Bisfenol A (BPA) veelvuldig gebruikt in de levensmiddelenindustrie, onder meer in eten blik, eten in plastic en kassabonnen. De Europese Commissie doet hier eigenlijk weinig tegen, ondanks dat ze hier wel van op de hoogte zijn. Wat natuurlijk vreemd is maar goed die hebben waarschijnlijk andere belangen. Maar gelukkig steekt daar het Europees Hof van Justitie een stokje voor.
Bisfenol A (BPA) vindt je vooral in producten die plastic hard maken, zoals plastic bakjes, drinkbekers enz. Maar ook aan de binnenkant van blikken waar dan weer voeding in zit, het is een soort van beschermlaag zodat het blik niet gaat roesten.
Bisfenol A (BPA) wordt gezien als een hormoonverstorende stof en dat soort stoffen kunnen kwalijke gevolgen hebben voor onze gezondheid omdat ze je hormoonhuishouding kunnen verstoren.
Bisfenol A (BPA) lekt via de verpakkingsmaterialen in onze voeding. En dat gebeurt dus best bij veel producten blijkt uit een test van stichting Wemos, deze heeft samen met TNO de proef op de som genomen en een aantal veelgebruikte producten getest. Opmerkelijk is dat in 4 van de 5 geteste producten Bisfenol A (BPA) is aangetroffen:
- Blik maïs AH Basic (6 microgram per kilo)
- Pakje appelsap Goudappel Appelsientje (6 microgram per kilo)
- Blik knakworstjes Unox Knaks (25 microgram per kilo)
- Blik tonijn Princes (13 microgram per kilo)
Daarmee overschrijden deze producten afzonderlijk niet de grens van de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) van 4 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag. Maar wie weet hoeveel van deze stoffen je dagelijks binnenkrijgt als je verschillende producten op een dag gebruikt, of in heel je leven! De grens is afgelopen jaar al veel scherper geworden, namelijk van 50 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag naar 4 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dat is aanzienlijk dus dan zal er wel iets aan de hand zijn. Lees het EFSA rapport (Engels).
Weekmakers, zoals Bisfenol A (BPA), in de gezondheidszorg
Het kan nog gekker, deze gevaarlijke stoffen zitten dus in onze voeding. Maar nu blijkt dat dit soort hormoonverstorende stoffen ook in de gezondheidszorg voorkomen. Een plek waar je toch heen gaat om beter te worden!
Het gaat dan met name om de bekende weekmaker, DEHP, deze zit namelijk in infuussets, buisjes, plastic zakjes en handschoenen. En die komen dan via deze producten in ons lichaam. Zo kunnen bijvoorbeeld bij baby’s maar ook mensen die een nierdialysepatiënten gebruiken, veelvuldig en langdurig worden blootgesteld aan deze stoffen.
De organisatie Health Care Without Harm schreef een rapport over het gebruik van BPA en weekmakers in de gezondheidszorg en over mogelijke alternatieven. Ja mogelijke alternatieven, want het kan ook anders. Zo hebben een aantal ziekenhuizen in Europa besloten om het gebruik van chemische stoffen zoals Bisfenol en ftalaten te minderen. Denemarken, Zweden, Oostenrijk en het Westfriesgasthuis in Hoorn hebben zelf initiatief genomen om het gebruik van PVC (met daarin de stof DEHP) terug te dringen.
In Frankrijk is sinds vorig jaar een wettelijk verbod op het gebruik van BPA in voedselproducten. Na een jarenlange lobby is de Franse regering overstag gegaan. Hoezo een jarenlange lobby, vooral in een ziekenhuis zou onze gezondheid toch de hoogste prioriteit moeten hebben ?!
De Europese Commissie geeft onze gezondheid een lage prioriteit
Europees beleid laat al jaren op zich wachten. Onlangs nog werd de Europese Commissie op de vingers getikt door het Europees Hof van Justitie om haast te maken met wetenschappelijke criteria voor hormoon verstorende stoffen. Er moet dus een rechter aan te pas komen om de Europese Commissie in te laten zien dat het zo niet kan. De Europese Commissie is heel goed om de economische belangen te behartigen, maar onze gezondheid is voor hun niet zo belangrijk. Terwijl dat een van de belangrijkste zaken in je leven is! Bron (1)
Giftige stoffen in ons eten
Nog een mooi veerbeeld over verpakkingen en de omschrijvingen van er in zit, bijvoorbeeld E-nummers en andere stoffen die anders omschreven worden zodat ze onschuldiger overkomen, is dat niet misleiding?
1 http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/08-02-2016/chemische-stoffen-in-je-eten/