Thee en gezondheid welke thee is gezond, groene witte zwarte?

Thee gezondheid welke thee is gezond groene thee zwarte witteJe hoort het vaak roepen thee is gezond, maar is dat ook zo? En wat maakt thee dan zo gezond en wat is de beste thee om te drinken? Volgens een studie is het drinken van drie koppen thee per dag net zo gezond als het drinken van veel water daarbij geeft thee nog extra gezondheidsvoordelen.

Voor je gezondheid is het goed ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een kop thee te drinken. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, laat je de thee wel even vijf minuten trekken. Er zijn mensen die melk toe voegen,  maar daarmee voorkom je dat je lichaam de voedzame antioxidanten opneemt, suiker toevoegen heeft dat effect niet, maar is in mijn ogen ook niet nodig. Koop gewoon lekker smakende biologische kruidenthee.

De theeplant, de Camelia Sinensis, groeien in een tropisch of subtropisch klimaat en worden verbouwd in ondermeer China, Japan, India, Sri Lanka en Kenia. Jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om thee van te produceren. Als de theeplant vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Dit natuurlijk anders bij kruidentheeën, deze kunnen eigenlijk overal vandaan komen en hiervoor worden ook verschillende delen van de plant gebruikt.

Voordelen gezondheid bij drinken van Thee

Thee bevat antioxidanten die heel wat gezondheidsvoordelen geven. Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint bijvoorbeeld de kans op diabetes type 2.

Overige voordelen van het drinken van thee zijn kankerpreventie, antivirale effecten, bloedverdunnende eigenschappen, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, vertraagt de mentale achteruitgang, verbetert het gewichtsverlies en de vetverbranding, beschermt tegen artritis en beschermt de huid.

Welke thee is het beste om te drinken?

Groene thee
Het geheim van groene thee is dat het krachtige anti-oxidanten bevat die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hart en vaatziektes en herseninfarcten. Meer gezondheidsvoordelen zijn er bij reuma, een hoog cholesterol niveau, infecties en het geeft een verbetering van het immuunsysteem. Ook kan het schadelijke bacteriën vernietigen.

En het houdt niet op want groene thee bevat ook nog eens heel veel vitamines en mineralen waar onder, vitamine C, verschillende soorten vitamine B, betacaroteen, fluor, mangaan, zink, koper en magnesium en het aminozuur L-theanine.

Voor zwarte thee worden de blaadjes van de theestruik blootgesteld aan licht en vocht. Door oxidatie ontstaan de zwarte kleur en de sterke smaak, en gaat het antioxidantgehalte wat achteruit. Groene thee oxideert niet en bevat meer antioxidanten dan zwarte thee. Witte thee wordt gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen en bevat ook meer antioxidanten dan zwarte thee.

Zwarte, oolong, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, de Camellia sinensis.

 • Zwarte thee: Vers geplukte bladeren zijn verdord, gerold in vorm en daarna gedurende ten minste een dag geoxideerd tot ze zwart zijn. Op het gewenste niveau van fermentatie worden de bladeren ontslaan of in hete lucht gedroogd en vervolgens gesorteerd naar kwaliteit en grootte
 • Groene thee wordt niet gefermenteerd of volledig geoxideerd zoals zwarte thee, maar in plaats daarvan wordt ze gestoomd of in de pan gebakken. De vers geplukte bladeren worden gestoomd gerold. Een zachte verwarming daarna laat de bladeren drogen zodat de verse groene eigenschappen behouden blijven
 • Oolong thee zijn semi-gefermenteerd, ergens tussen zwarte en groene thee
 • Witte thee wordt gemaakt door de aanbesteding in het plukken van knoppen die gestoomd worden of in de lucht gedroogd

Zwarte thee beschermt je tanden want de polyfenolen beperken de vorming van aanslag en helpt tegen bacteriën die tandvleesziekten en gaatjes veroorzaken. Witte en groene thee geven dezelfde bescherming, fruittheeën zijn zuur en kunnen het tandglazuur schaden.

Wat is het verschil tussen thee en kruidenthee?

Kruidenthee is eigenlijk geen thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen en specerijen. Er worden van oudsher allerlei soorten geneeskrachtige  kruidenthee  ontwikkeld die tegen velen kwalen en ziekten kunnen helpen zonder bijwerkingen.

Conclusie

Thee is heel gezond en er is bewijs dat thee werkt bij behoud en bereiken van:

 • gezond lichaamsgewicht
 • gezonde bloeddruk,
 • lang en gezond leven
 • een gezonde lever
 • gezond kraakbeen
 • gezonde gewrichten

Ik drink zelf twee grote bekers groene thee per dag en voel me daar goed bij. En als je dit hierboven allemaal gelezen hebt kan ik er alleen maar op vooruit gegaan zijn  😉

Update 29-11-2016: inmiddels drink ik eigenlijk geen groene thee meer, niet omdat deze niet meer gezond zou zijn maar omdat ik er er onrustig van word. Ik drink nu over het algemeen biologische Yogi thee, gezond, biologisch en zeker niet te duur.

13 gedachten over “Thee en gezondheid welke thee is gezond, groene witte zwarte?”

  • Sianne,

   Het verschil tussen de Fluoride in de groene thee zoals hierboven beschreven en die ik aanhaal in het artikel over tandpasta en fluoride is dat die in de tandpasta kunstmatig is en die van de groene thee een natuurproduct.

   De kunstmatige vorm van fluoride is natriumfluoride, een chemisch afvalproduct dat vrijkomt bij de productie van o.a. aluminium en staal. Deze kunstmatige fluoride heeft geen positieve gezondheidseffecten.

   Fluoride in natuurlijke vorm wordt gezien als een essentieel spoorelement, natuurlijke fluoride is apatiet.

   Ze heten beiden fluoride maar zijn chemisch gezien verschillende stoffen. De natuurlijke vorm, zoals in groene thee, is goed voor je gezondheid en de kunstmatige, zoals in tandpasta, is ongezond.

   Beantwoorden
   • de tee die ik altijd drinkt groeit bij mij achter in de tuin, brandneteltee ,lekker en gezond en………het kost geen cent. 3 in een……

    Beantwoorden
 1. Hallo,
  Ik las uw verhaal over de groene Thee.
  Ik wilde weten, wleke thee soorten het gezondste waren.
  Zo kwam ik uit bij de rooibos thee, een Afrikaanse thee soort.
  Er wers aangegeven, dat deze theesoort nog 50 keer beter is
  als groene thee.Groenthee ging mij, en gaat mij tegen staan
  na regelmatig gebruik.Deze thee doet dat niet.
  Het verdraagt gewoon beter, maar of de aangegeven specificatie
  ook waar zijn – ik geloof het 😉

  Beantwoorden
 2. Ik verdraag groene thee zelf ook niet echt goed, ik drink daarom vaak een mix van kruidenthee.

  Rooibos is ook een goede thee, zeker de onbewerkte biologische vorm.

  Succes met theedrinken 😉

  Beantwoorden
 3. hallo . ikwilde weten of het erg is als je eigenlijk alleen maar thee drinkt,zoals mij.
  het liefste drink alleeen thee ,het liefste aardbeien thee.
  maar maakt me eigenlijk niet erg uit
  Ik drink bijna niets anders. al zeker 15jaar, het kan ook verslavend zijn of niet? mvg jutta k

  Beantwoorden
  • Ik denk als je kruidenthee drinkt dat het prima is maar als je andere thee drinkt dan weet ik het niet. Dan ligt het er aan wat er in zit, waar het van gemaakt is zeg maar.

   Beantwoorden
 4. ik vind dit een behoorlijk eenzijdig artikel
  zwarte, groene en rooibos thee zijn peppers
  ik kwam met nl maagzuurklachten bij een fytotherapeut en de thee bleek de grootste boosdoener
  sinds ik ‘kruidenthee’ (natuurlijk biologisch) drink heb ik bijna nooit meer klachten
  het zou eerlijk zijn als u ook de andere kant belicht

  Beantwoorden
  • Het is als je het zo bekijkt een eenzijdig artikel. Toen ik dit artikel schreef was het niet de bedoeling om alle theesoorten daarin mee te nemen. Alleen de niet kruidenthee eigenlijk. Maar het is inderdaad zo dat kruidenthee heel gezond is en misschien zelfs wel gezonder, maar dat ligt er wel aan waarvoor je het wilt gebruiken.

   Beantwoorden
 5. Interessant!
  Maar hoe de thee bereiden om het maximum aan goede stoffen aan de bladeren te onttrekken?
  Onderzoekers wilden het weten:

  http://www.academia.edu/20729936/Improved_extraction_of_green_tea_components_from_teabags_using_the_microwave_oven

  Beste methode:
  30 minuten op constante temperatuur van 80 graden onder voortdurend bewegen.
  Second best methode:
  Theebladeren overgieten met kokend water, 30 seconden wachten en dan een minuut in de magnetron op halve kracht.
  Deze 2 methodes leveren hoge extractie waarden op.

  Het slechtste resultaat leverde de traditione methode op om de thee 2 á 3 minuten te laten trekken. Voor gezondheidsvoordeel moet je dan 5 tot 10 koppen drinken.

  Trouwens, citroensap toevoegen verhoogd de opname van de goede stoffen in de thee enorm!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This