Homeopathische middelen en homeopathie verboden door bewijslast

Homeopathische middelen en homeopathie verboden door bewijslastVerbod op homeopathische middelen en homeopathie door bewijslast. De EU wil per 1 Juli af van alle kruidenmengsels, voedingssupplementen en  homeopathische middelen.

De gedachten erachter is dat wetenschappelijk bewezen moet kunnen worden dat de middelen werken voor datgene waar ze voor gemaakt zijn.

Ik denk dat twee dingen:

 1. de macht van de farmaceutische industrie is groot, die zien dit als grote concurrent waar niets aan verdient kan worden
 2. als in Nederland 20% van de mensen deze homeopathische middelen gebruiken dan zal het toch wel iets doen

Maar het mooie iets is dat we wel degelijk recht van spreken hebben en dit kunnen we gebruiken via een volksreferendum. Als één miljoen  Europeanen een petitie tekent tegen het verbod op homeopathische middelen de wet niet doorgevoerd wordt.

Homeopathie en homeopathische middelen werking wetenschappelijk bewezen

Een groots opgezet  Zwitsers onderzoek heeft aangetoond dat homeopathie en homeopathische middelen effectief en kostenbesparend zijn. Dr. Luc Montagnier, de franse viroloog die in 2008 de Nobel Prize won voor zijn ontdekking van het AIDS virus, heeft de wetenschappelijke wereld verrast met zijn zware ondersteuning voor homeopathie en homeopathische middelen, lees meer over homeopathie en homeopathische middelen werking wetenschappelijk bewezen.

Ik denk dat de vraag niet zou moeten zijn of het wetenschappelijk bewezen kan worden maar meer of dat mensen bij het gebruik van homeopathische middelen gebaat zijn. En als dat zo is moet dat gewoon beschikbaar zijn. Als bepaalde mensen er niet in ‘geloven’ of liever gebruik willen maken van de reguliere middelen is dat hun recht. Deze reguliere en alternatieve gezondheidszorg kunnen naast elkaar bestaan en hebben dat ook altijd gedaan.

In driekwart van de huishoudens in Nederland is een homeopathisch middel aanwezig. Minister Schippers van Volksgezondheid, die besloten heeft dat per 1 juli alleen nog op de bijsluiter vermeld mag worden waar het middel voor gebruikt kan worden als het wetenschappelijk bewezen is. Met als gevolg dat veel homeopathische middelen en producten uit de schappen zullen verdwijnen.

3 gedachten over “Homeopathische middelen en homeopathie verboden door bewijslast”

 1. er worden geen middeltjes verboden, je mag alleen geen “onbewezen” geneeskracht claimen in de bijsluiter. ook de grote homeopatische fabrikanten zijn uiteindelijk op je geld uit! de meeste gebruikte planten groeien gratis in je omgeving.

 2. Onbewezen geneeskracht, betekend in dit geval voldoen aan de regels die mede zijn bedacht door de farmaceutische industrie. En die industrie heeft totaal geen belang bij Homeopathische middelen, sterker nog deze wordt gezien als concurrent.

  Dus onbewezen geneeskracht betekend eigenlijk je concurrentie iets verbieden, dus toch verboden.

  ‘homeopathische fabrikanten zijn uiteindelijk op je geld uit’ Het staat iedereen vrij om geld te verdienen het gaat alleen op de wijze waarop. En ik denk dat je de gangbare farmaceutische industrie vaker zult betrappen op niet moreel gedrag, lees uitsluitend uit zijn op meer geld, dan de homeopathische fabrikanten.

  De homeopathische fabrikanten maken inderdaad gebruik van planten die te vinden zijn in de natuur. Alleen worden deze wel bewerkt, door ze bijvoorbeeld te concentreren of alleen etherische oliën te gebruiken,en dat kost geld. Verder zijn de prijzen van homeopathische middelen vaak laag zeker als je dit vergelijkt met de prijzen van de gangbare middelen.

  Met vriendelijke groet,
  Robert van Boxtel

 3. Je kunt nog wel naar een homeopatische arts gaan. Dit houdt vooral het zelf aan de slag op basis van zelfdiagnose met homeopathie tegen. Een slimme zet van de pharmaceuten. Dat kun je dan weer wel aan ze over laten. Iets moeten verbieden is toch wel een blijk van zwakte. Concurrentie is er juist voor om de beste producten er boven uit te laten komen. Dat wetenschappelijk bewijzen is ook niets meer dan een machtsmiddel.
  De beste manier om dit hele machtsspelletje te laten stoppen is door belasting van de winst van grote bedrijven te vervangen door een deel van de winst te laten beheren door een per bedrijf lokaal aangewezen onafhankelijk orgaan, bestaande uit omwonenden uit de buurt van het bedrijf. Die gaan er vervolgens op lokaal niveau mee aan de slag om de lokale politieke beslissingen te nemen. Je voorkomt hiermee dat bedrijven belasting omzeilen door bijv aandelen en je voorkomt dat er op 1 plek in de politiek alle geldstroom plaatsvindt. Op die manier betaalt het grote bedrijf per saldo hetzelfde belasting bedrag en kan politiek weer daadwerkelijk de democratie dienen in plaats van corrupt te zijn. Te veel macht op 1 plek is nooit goed. Beter is het om macht te spreiden, zodat zaken toegankelijk en transparant blijven. Die EU is dus een slecht idee. En een overkoepelend orgaan daarvan zou nog een veel slechter idee zijn.

  Wat mij betreft moet de discussie niet gaan over of homeopathie werkt of niet, maar hoe het kan dat de pharmaceutische industrie de heren van de EU kunnen bewerken om hun doelen te bereiken. Als je dat weet, kunnen we als burgers achter gezondere constructies gaan staan. Want de EU is nog steeds democratisch toch? Of is dat inmiddels ook verboden?

Reacties zijn gesloten.

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This