Neonicotinoïden gevaarlijk voor dieren en mensen

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de bijensterfte en wat daar zoal de oorzaken van zijn. Het gebruik van pesticiden zou een oorzaak zijn al spreken de berichten elkaar weer tegen, nu is dit altijd zo als de belangen groot zijn.

Mijn vertrouwen in een objectieve wetenschap in dit soort zaken is niet zo hoog. Ik denk dat ieder weldenkend mens toch moet concluderen dat pesticiden zeker een oorzaak zijn van niet alleen de bijensterfte maar er zijn nog veel meer dieren en planten, en ook mensen, die hier onder lijden.

Zeer lage concentratie neonicotinoïden al schadelijk voor natuur

Neonicotinoïden worden ingezet ter bestrijding van insecten en komen onder meer terecht in pollen en nectar waardoor bijen kunnen worden blootgesteld aan deze stoffen. Maar ook in ons voedsel zitten residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

Neonicotinoïden zijn het meest gebruikte insecticide ter wereld! In ons land alleen wordt jaarlijks al ruim 10 duizend kilogram neonicotinoïden gebruikt. Slechts een kleine fractie van de gebruikte neonicotinoïden wordt opgenomen door de plant, de rest lekt weg in de bodem en het oppervlaktewater. De afgelopen acht jaar is een overschrijding van de pesticidennorm vastgesteld. Soms wordt tot 25.000 keer de norm overschreden! (bron: natuurbericht.nl)

Hoe gevaarlijk zijn deze neonicotinoïden?

DDT is een veel besproken middel die toch echt verboden moest worden omdat het gevaarlijk is voor zo’n beetje alles wat leeft. Neonicotinoïden zijn ongeveer 6000 x giftiger dan DDT maar wordt nog gewoon gebruikt?!

Ongewervelde dieren in en om het oppervlaktewater hebben zwaar te lijden onder weggespoelde resten van dit neonicotinoïde, schrijven Utrechtse onderzoekers in PLoS ONE. Na onderzoek blijkt dat de hoeveelheid toegestane limieten overschreden worden en dat met name de ongewervelde dieren minder voor komen als de concentratie van neonicotinoiden hoger is. (bron c2w.nl)

Waar worden neonicotinoïden voor gebruikt?

Deze middelen worden met name door de professionele markt gebruikt maar ook de consumenten om insecten en vooral mieren te stoppen.

 • Gazon Insect van Bayer, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.
 • teelt van fruit- en groentegewassen
 • teelt van appels en peren, boomkwekerijgewassen

Hier vindt je een hele lijst met producten die neonicotinoïden bevatten, en dat zijn er nog al wat

Niet alleen bijen maar ook vogels, ongewervelde dieren en waterbeestjes verdwijnen uit gebieden waar veel neonicotinoïden gebruikt worden

neonicotinoïden vogels sterven bijen
(figuur: Radboud Universiteit Nijmegen)

De gifstoffen in neonicotinoïde imidacloprid doden zoveel insecten, dat de vogels te weinig te eten hebben en in aantal teruglopen, stellen een aantal wetenschappers in Nature.

Van de vijftien onderzochte vogelsoorten zijn er veertien getroffen: daaronder soorten als de spreeuw, boerenzwaluw, grote lijster, veldleeuwerik, ringmus, geelgors en gele kwikstaart.

Vogels die leven op het boerenland hebben het al moeilijk: sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is het aantal met 60 procent afgenomen. De wetenschappers spreken van een sluipend maar schrikbarend proces. (bron: demorgen.be)

Dus niet alleen de bijen en vogels lijden er onder, maar ook libellen en andere waterdieren, zoals eendagsvliegen, slakken en schaaldieren. In waterlopen en rivieren waar de concentraties hoger zijn dan de toegelaten norm daalde de soortenrijkdom met 70%.

Pesticiden neonicotinoïden en bijensterfte

(bron: radartv.nl)

Neonicotinoiden zijn gevaarlijk voor bijen en andere bestuivers. Deze giffen zijn fundamenteel anders dan hun voorgangers. Het zijn gifstoffen die door de plant opgenomen worden en waardoor de hele plant giftig wordt voor zowel nuttige insecten als plagen.

Neonicotinoiden zijn zenuwgiffen. Ze tasten het zenuwstelsel aan van de insecten die het binnen krijgen.

Neonicotinoiden hebben voor bijen een paar grote gevolgen.

 • Het verkort het de levensduur van de bij
 • Het beïnvloedt het hun navigatievermogen
 • Deze middelen beïnvloeden het communicatievermogen
 • Bijen gaan trillen van het zenuwgif en daardoor kunnen ze zichzelf en het nest niet goed schoon houden

(bron: probijo.nl)

Wat zeggen de makers van Neonicotinoiden?

Bayer: Reppen met geen woord over de bovengenoemde punten, maar wel over de bijensterfte “Er zijn tot nu toe geen duidelijke aanwijzingen dat de neonicotinoïden hierin een hoofdrol spelen, maar ook is niet onomstotelijk bewezen dat deze middelen geen enkele invloed hierop hebben.

Ze hebben het er alleen over dat er kleinere oogsten zullen komen van mindere kwaliteit (hebben waarschijnlijk nog nooit van biologische teelt gehoord). De concurrentiepositie van Nederland komt in gevaar en de insecten kunnen resistent worden. En boeren zullen terug grijpen naar andere verouderde middelen die misschien nog gevaarlijker zijn.

Syngenta: Dit bedrijf ging nog een stapje verder door een paginagrote advertentie in de dagbladen te plaatsen met daarin een oproep aan de tweede kamer dat het allemaal wel meevalt en het best een veilig middel is. Bijensterfte volgens Syngenta: De belangrijkste oorzaken van de zorgwekkende afname van bijengezondheid is de varroa-mijt. Geen woord verder over de gevolgen en de conclusies die getrokken worden door wetenschappers.

Conclusie:

Je ziet dat we niet kunnen verwachten dat bedrijven als Syngenta, Bayer en Monsanto inzien dat ze verkeerd bezig zijn. Deze bedrijven, en vele overheden met hun, denken alleen aan het geld wat er te verdienen valt. Ik denk dat deze middelen verboden moeten worden en dat voldoende aangetoond is dat neonicotinoïden schadelijk zijn voor alles wat leeft.

De keuze is wederom aan ons:

 • Koop zo veel mogelijk biologisch daar zijn neonicotinoïden verboden en zijn de teeltwijze ook milieuvriendelijk zodat er juist meer natuur komt die in balans is in plaats van minder.
 • Koop geen mierenlokdoosjes over andere manieren van chemische bestrijdingsmiddelen.
 • Laat alles waar de namen Syngenta, Bayer en Monsanto in de winkel staan en spreek de mensen er op aan.
 • Verspreid dit nieuws zodat er steeds meer mensen bewust dichtbij de natuur leven.

Zelf doen:

Tegen bladluizen
Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.

Ook effectief is een aftreksel van uien. Leg enkele uien een dag in water en spuit dit over de planten.

natuurlijke bestrijding luizen oorwormenOorwormen zijn goede bestrijders van bladluizen en mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Gewoon een aarde potje op zijn kop en de bomen hangen met wat stro er in, zie hier een appelboom in mijn tuin.

Tegen mieren

vul bloempotten met tuinaarde en zet deze omgekeerd bovenop de nesten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Je kunt nu de gehele pot met het nest verwijderen.

Laat geen eten, etensresten enz in de tuin achter, zorg dat er niet teveel losse materialen zoals hout in je tuin liggen.

Voor meer advies zie: mieren natuurlijk bestrijden

Download hier: maak van je tuin een bijenparadijs

2 gedachten over “Neonicotinoïden gevaarlijk voor dieren en mensen”

 1. Ja het is echt te gek voor woorden dat zulke bedrijven alleen naar geld kijken, hoe meer hoe beter. Maar ondertussen onze prachtige wereld kapot maken!

  Beantwoorden
  • Evelien,

   Bewust blijven van wat er gaande is en de juiste producten kopen of juist niet neemt de macht weg van deze bedrijven.
   De macht is aan ons.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This