Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter

Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter. Ja, het is onbegrijpelijk dat er nog hele kuddes mensen en organisaties roepen dat de kunstboter margarine gezonder is dan natuurlijke roomboter. Als je hieronder leest hoe de kunstboter margarine en ook halvarine gemaakt worden dan weet je wel beter.

Even terug in de tijd van kunstboter margarine en halvarine

Margarine is in 1869 ontwikkeld door de Franse chemicus Hippolyte Mège-Mouriés, als resultaat van een door Napoleon III uitgeschreven prijsvraag. Napoleon wilde namelijk een goed alternatief hebben voor boter. Dit was voor zowel het welzijn van de werkende klasse als de economische reden dat het goedkoper was dan boter.

Mège-Mouriés had wel door dat hij, als hij een goede vervanger wilde hebben, dierlijk vet moest gebruiken, omdat deze bij kamertemperatuur nog halfvast zijn. Hij was niet de eerste die van niervet een boter maakte, maar wel de eerste een goed smaakje aan gaf door er een klein beetje melk bij toe te voegen. Het was echter pas in 1905 dat de Franse en Duitse wetenschappers een techniek hadden ontwikkeld waarmee ook vloeibare oliën een boterige vorm gegeven kon worden.

Hoe wordt kunstboter margarine en halvarine gemaakt?

Om margarine te kunnen produceren moet je eerst een aantal halffabricaten maken. Een halffabrikaat is een mengsel van verschillende grondstoffen. De halffabri-katen die nodig zijn om margarine te kunnen maken zijn:

 • Zoutoplossing
 • Aangezuurde melk
 • Emulgatoroplossing (emulgator is een stof die de houdbaarheid van
  een emulsie verhoogt)
 • Pectine-oplossing
 • Aroma- en vitaminemengsel Lees het hele proces hier

productieproces-kunstboter-margarineAlle margarines zijn gemaakt uit geraffineerde oliën. Het raffinageproces met als doel de aanmaak van geurloze en goedkope producten, heeft een vernietigend effect op de oorspronkelijke voedingsstoffen.En daarmee op onze gezondheid!

Er worden oliën geperst van zaden van koolzaadbloemen, lijnzaadbloemen, zonnebloemen, waaruit de olie gewonnen word, worden vaak met oplosmiddelen ‘gewassen’.

Met een extra chemisch oplosmiddel worden ze geperst – dat heet extractie – voor meer opbrengst. Zij worden ontgomd, geraffineerd met sterk basische stoffen, gebleekt en ontgeurd bij temperaturen tot 270 °C. Vervolgens worden er chemische bewaarmiddelen aan toegevoegd zoals E320, van E320 is bekend dat het oedeem en verhoogde vet- en cholesterolenzymen rooft, die nodig zijn voor een goede opname van vitamine D. Vervolgend wordt het product ontschuimd en al dan niet verhard.

Bijna alle mineralen gaan in dit raffinageproces verloren. Zo o.m. calcium, magnesium, ijzer en chroom. Maar ook zogenaamde fosfolipiden, zoals lecithine, die belangrijk zijn voor de prikkeloverdracht tussen de cellen van bijvoorbeeld de hersenen. Ook vitamine E, die onze cellen tegen veroudering moet beschermen, gaat verloren, evenals de carotenoïden die onze huid en ogen behoeden tegen veroudering.

Veel van deze stoffen worden ‘gerecupereerd’ en duur verkocht aan de supplementenbranche. Hetzelfde geldt voor de cholesterol verlagende sterolen, de hart- en vaatbeschermende polyfenolen en het ontgiftend chlorofyl, dat zo belangrijk is voor onze vitaliteit. (Bron)

Kunstboter margarine en halvarine van enigszins gezond naar ongezond

Tijdens de bereiding van margarine wordt begonnen met gezonde onverzadigde vetzuren die van nature eigenlijk vloeibaar zijn. Om ons boterhammetje ermee te kunnen smeren moeten deze gehard worden. Bij het industrieel harden van vet wordt onverzadigd vet (olie) omgezet in verzadigd vet (gehard) waarbij de onverzadigde verbindingen verzadigd worden door middel van een chemisch proces, hydrogenering.

Door dit harden herkent je lichaam ze als afvalproduct dat moet worden afgevoerd, en daarmee belast je onnodig je darmen en ontgiftingsorganen. aldus Trudy Vlot, arts voor integrale geneeskunde

De olie of het zachte vet krijgt zo een stevige, hardere structuur. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en voor het maken van gebak en koek en (gefrituurde) snacks. (Bron)

Verder bevat margarine ook de volgende E-nummers: E211, E461 en E1520. En zitten wel vitamines end. in maar deze zijn toegevoegd en komen er niet van nature in voor. Ik denk dat vitamines er van nature in moeten voorkomen voor een betere werking en opname.

Vetten en cholesterol van kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter

Maar de verzadigde vetten in roomboter zijn toch ongezond en verhogen je cholesterol? Wat op zijn buurt weer de hart-en vaatziekten verhoogt? Allereerst is er nooit bewezen dat verzadigde vetten ongezond zijn, sterker nog steeds meer onderzoeken wijzen er op dat verzadigde vetten gezond zijn, mits niet te veel gebruikt en van natuurlijke oorsprong.

Verzadigde vetten verhogen inderdaad het slechte LDL-cholesterol. Maar ze verhogen óók het goede HDL-cholesterol, wat er weer voor zorgt dat het teveel aan LDL-cholesterol wordt verwijderd. De Amerikaanse cardioloog Dariush Mozaffarian (Harvard Medical School, red.) toonde onlangs ook aan dat verzadigde vetten geen effect hebben op het totale cholesterolgehalte, en daarmee de kans hart-en vaatziekten helemaal niet verhogen. (Bron)

Is margarine net als plastic?

Het is inderdaad zo dat margarine maar één molecuul van plastic verschilt. Maar dat zegt eigenlijk niet zo veel. Want water verschild bijvoorbeeld maar één molecuul van waterstofperoxide en zout maar één atoom van chloorgas. Ik vind de kunstboter margarine wel plastic-achtig. Als je bijvoorbeeld een kuipje margarine open in de schaduw zet komt er geen schimmel in, maar ook geen beestjes, helemaal niks. Het blijft wat het is, hoe lang je het ook laat staan. Is ook niet zo vreemd als je hierboven leest hoe de kunstboter margarine gemaakt wordt.

 • De olie wordt eerst geperst uit de zaden en om elke druppel olie eruit te kunnen halen worden er oplosmiddelen gebruikt, die er later weer worden uitgestoomd. De margarine die nu is ontstaan is grijs van kleur. Het gevolg hiervan is dat voedingsstoffen als eiwitten, vitamines en mineralen uit de olie zijn verdwenen.
 • Vervolgens wordt deze grijze substantie gebleekt met behulp van filters
 • Daarna wordt met kunstmatige kleurstoffen de margarine weer gekleurd tot dat het lijkt op boter. Ook worden er kunstmatige geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dit alles gebeurt op zeer hoge temperaturen, terwijl onverzadigde vetten niet bestand zijn tegen hitte.
 • Tot slot moet de olie houdbaar gemaakt worden en daarvoor worden ook weer bepaalde stoffen (zoals BHT en BHA) toegevoegd.
 • De fabrikant voegt tot slot zelf vitamine A en D aan margarine toe, in roomboter zitten die vitamines al van nature. (Bron)

Transvetten in margarine

Het is, of eigenlijk was zo, dat in margarine veel transvetten zitten, ze zitten er nog steeds in maar wel een stuk minder. Transvetten zijn echt kwalijke vetten, die vaak voortkomen uit industriële processen waar er zachte oliën gehard worden.

Omdat de consumenten in de gaten kregen dat transvetten heel ongezond zijn, hebben de leveranciers van margarine hun processen aangepast zodat er minder transvetten in margarine zitten. Er zitten nog altijd kwalijke transvetten in, dus ik denk dan niet doen, voorkomen is beter dan gezen.

Is de natuurlijke roomboter een gezond alternatief voor margarine?

natuurlijke demeter roomboterBron afbeelding

Roomboter is gewoon een natuurproduct met weinig bewerking, dat is bij margarine wel anders. Margarine is een bewerkt, onnatuurlijk, gehydrogeneerd fabrieksproduct.

Roomboter is een natuurproduct. Het bestaat uit de vetten die in melk zitten. Er zit vrijwel geen lactose meer in boter. Mensen met een lactose-allergie kunnen gewoon roomboter eten. Verder zitten er allerlei gezonde stoffen in boter zoals vitamine A, D, E en K2, K2 is een transportmiddel voor calcium en dat zorgt er voor zorgt dat de calcium in onze botten en tanden terechtkomt. Verder bevat roomboter ook antioxidanten en natuurlijke linolzuur dat er voor zorgt dat de vetverbranding wordt bevordert!

Daarnaast kan je lichaam de waardevolle voedingsstoffen uit natuurlijke producten, zoals roomboter, veel beter opnemen.

Andere alternatieven voor margarine

Een gezond alternatief voor margarine is kokosvet. Kokosvet bevat veel middellange keten vetzuren die antimicrobiële en schimmelremmende eigenschappen hebben waarmee het immuunsysteem wordt versterkt. Het voordeel van kokosvet is ook dat je het kunt gebruiken om mee te bakken en te braden, want het beschadigt niet bij verhitting zoals vaak bij plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en olijfolie het geval is.

Koop alleen biologische extra vierge kokosolie, want deze bevatten geen schadelijke stoffen zoals pesticiden. Ook kun je beter niet de geurloze variant van kokosolie kopen, want deze is sterk bewerkt en is daardoor minder krachtig. (Bron)

Conclusie
Margarine i.p.v. roomboterboter? Als je al het bovenstaande hebt gelezen kun je een eigen menig vormen. Mijn mening is dat ik altijd zo natuurlijk mogelijk wil eten. Zonder toevoegingen. Ik koop biologische roomboter van Demeter, kost wat meer maar is wel supergezond. (Biologische) roomboter is niet chemisch bewerkt en volkomen natuurlijk.

En voor de calorieën hoef je het ook niet te laten, roomboter en margarine verschillen nauwelijks in calorieën.

Roomboter:
Energie
Energiewaarde in kJ 3030 kJ
Energiewaarde in kcal 737 kcal

Margarine:
energie
Energiewaarde in kJ 2590 kJ
Energiewaarde in kcal 630 kcal

7 gedachten over “Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter”

  • Jij bent gek, het spijt me. Te veel mensen stellen ‘natuurlijk’ gelijk aan gezond. Synthetisch kan evengoed gezond (zo niet gezonder) zijn. Bedenk dat alcohol, tabak, vet en suiker allemaal natuurlijke stoffen zijn.

   Beantwoorden
   • Natuurlijk is een eigenlijk leeg woord zonder echte betekenis, ik stel natuurlijk gelijk aan zoals de natuur het bedoeld heeft en dat is overwegend gezonder.

    Beantwoorden
    • Ook in de definitie ‘zoals de natuur het bedoeld heeft’ is natuurlijk niet gelijk aan gezond. Bedenk dat een giftige paddenstoel precies zo is als de natuur het bedoeld heeft. Toch zou ik een groene knolamaniet niet gezond noemen. Het is een stuk dodelijker dan je hele leven lang Becel op brood smeren.

     Neemt niet weg dat ik ook mijn vraagtekens heb bij die rommel, maar niet omdat het onnatuurlijk is. Eerder omdat er in de vorige eeuw flink commercieel gelobbyd is voor margarines en omdat de inzichten in de wetenschap beginnen te kantelen.

     Daarom blijf ik kritisch. Ik eet zelf roomboter omdat het een stuk lekkerder is. Toch eet ik er niet te veel van. De meeste wetenschappers staan nog steeds in het andere kamp. Probeer je je meningen te onderbouwen, dan zul je zien dat een enkeling stelt dat verzadigde vetten ook gezond zijn en het gros dat ze ongezond zijn. Ik neig ernaar me aan te sluiten bij de eerste groep, maar dat is een ongefundeerde mening. Gebaseerd op gevoel.

     Beantwoorden
     • Hoi Don,

      Ik baseer mijn mening meestal op een mix van mijn gevoel en vooral wat ik zelf ondervonden heb. De belangenverstrengeling van de huidige wetenschap is zo groot, dat die voor mij niet meer objectief zijn.

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This