kokosolie voor minder vet in de taille

Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar dit is al lang door de wetenschap achterhaald, verzadigd vet is gezond laat je niets wijsmaken.

Maar wist je dat het eten van kokosolie er voor zorgt dat je minder vet in je taille krijgt? Volgens verschillende studies, bevat kokosolie een unieke combinatie van vetzuren die een krachtig effect hebben op de stofwisseling (metabolisme), waardoor de verbranding van ongezonde vetten versneld.

Hoe zorgt kokosolie voor minder vet in de taille?

Kokosolie verschild veel van de meeste andere vetten. De meeste andere vetten bevatten meestal langeketen vetzuren, kokosolie bestaat voor een groot deel uit middellange keten vetzuren zoals zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Deze worden ook wel middellange keten triglyceriden (MCT’s)  genoemd.

Kokosolie vetzuren geven je metabolisme een boost

Vetzuren, vooral die uit de middellange keten worden anders omgezet in het lichaam dan de meeste vetten. Ze worden via het bovenste deel van de darmen en het bloed direct naar de lever getransporteerd. De vertering gaat snel als die van koolhydraten omdat het zeer kleine moleculen zijn. Deze worden in eerste instantie gebruikt als energie en krijgen nauwelijks de kans om als vet te worden opgeslagen. Dit in tegenstelling tot lange ketenvetzuren, deze hebben 6 tot 8 uur nodig om door het lichaam te kunnen worden gebruikt als energiebron.

Doordat de vertering van MCT makkelijker gaat, worden de reeds opgeslagen vetten eerder gebruikt door een hoge efficiënte stofwisseling; met andere woorden: het gewicht neemt af, dus kokosolie voor minder vet in de taille.

Voordelen van kokosolie met middellange vetzuren (MCT’s)

  • MCT’s worden gemakkelijk door de darmen opgenomen en zorgen dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten ook beter worden opgenomen.
  • MCT’s leveren dus snel energie en worden daarom in mindere mate gebruikt voor vetopslag.
    Een voordeel voor o.a. sporters is dat deze vetzuren geen carnitine nodig hebben om te worden verbrand, zodat er meer carnitine (aminozuur) overblijft voor de energievoorziening van de spieren. Dit leidt tot een grotere spieropbouw.
  • MCT’s zorgen voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na ongeveer een uur of twee is verbruikt. MCT’s leveren dan een snelle energiebron, zodat het lichaam niet hoeft over te schakelen op de inefficiënte verbranding van lichaamsvet of de afbraak van spierweefsel.
  • MCT’s hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om omgezet te worden. Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen die gevoelig reageren op vet.
  • MCT’s zijn ook te gebruiken bij zuigelingen. Zuigelingen profiteren van deze makkelijke energiebron (komt ook voor in moedermelk) omdat MCT’s minder belastend voor hun nog niet volledig ontwikkelende organen zijn.
  • De pancreas verbruikt minder enzymen voor de vetvertering en wordt daardoor tijdens de maaltijd minder belast, wanneer de insulineproductie op zijn hoogst is, en kan efficiënter werken.
  • Kokosolie zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor bloedsuikerwaardes minder schommelen en hongeraanvallen verminderen. (Bron)

Studies hebben aangetoond dat een dieet rijk aan middellange keten vetzuren resulteren in 20% minder gewicht en 23% minder lichaamsvet. Kokosolie helpt om meer calorieën te verbranden zonder dat je daarvoor hoeft te bewegen. Dat komt omdat kokosolie meer energie nodig heeft om te verteren. Kokosolie heeft ook de neiging om de energie uitgaven, die helpt om vet te verbranden, een stuk sneller te laten verlopen.

Kokosolie vermindert de eetlust: je eet minder zonder het te beseffen. Volgens recent onderzoek, geven middellange keten vetzuren een verhoogd gevoel van volheid, dit leidt automatisch tot de vermindering van de calorie-inname. In een studie onder 6 gezonde mannen, bleek dat zij 256 minder calorieën per dag aten sinds ze begonnen met het consumeren van grote hoeveelheden kokosolie per dag. Kokosolie is niet een alleen boost voor je vetverbranding, maar het vermindert ook je nog eens je eetlust en dus je calorieën.

Kokosolie voor minder vet in de taille

Kokosolie minder vet in de tailleKokosolie helpt bij het verbranden van je buikvet. Dus afgezien van het stimuleren van je metabolisme en het verminderen van de eetlust, heeft kokosolie dus nog een andere belangrijke eigenschap, die vooral gunstig is op de lange termijn. Zoals je misschien wel weet, zijn niet alle soorten vet hetzelfde.

Abdominaal vet, ook wel visceraal vet of buikvet genoemd, is het vet dat de neiging heeft om zich rond je organen te nestelen dat kan leiden tot ontstekingen, met als gevolg diabetes en hart en vaatziekten. Dus elke vermindering van buikvet heeft dus positieve effecten op je metabolische gezondheid, je levensduur en geeft je een drastische vermindering op het risico van chronische ziekten. En dat is nu precies wat kokosolie doet!

In een vergelijkende studie tussen kokosolie en sojaolie, de personen die kokosolie aten verloren niet alleen gewicht, maar hadden ook een significante daling van de tailleomtrek, dus een vermindering van hun hoeveelheid buikvet. In een andere studie bij mannen met obesitas, die 30 gram kokosolie gedurende 4 weken gebruikte, verlaagde hun taille omtrek met 2,86 cm. De conclusie is duidelijk: Het eten van kokosnoot is vooral effectief bij het verminderen van de schadelijke vet in de buikholte, die sterk wordt geassocieerd met ziekten. (Bron)

Kokosolie om in te bakken en meer

Kokosvet is een van de meest geschikte oliën voor het gebruik op hoge temperaturen. De verbrandingstemperatuur van kokosolie is hoger door het hoge percentage aan verzadigde vetzuren. Bijna 90% van de aanwezige vetten in kokosolie zijn verzadigd, hierdoor treedt er minder oxidatie bij hoge temperaturen op waardoor het veel beter is dan de meeste oliën om ermee in te bakken.

Je kunt ook je tanden poetsen met kokosolie. Ik gebruik het zelf na het douchen en wrijf mijn hoofd mee in, heb anders last van een droge huid. Verder eet ik het veel rauw zo uit de pot, ik vind het lekker en het vult goed.

Een TIP. Koop wel extra vierge biologische, het liefst niet ontgeurde, kokosolie, deze is onbewerkt en ongeraffineerd en alle van nature aanwezige voedingswaarden zijn erin bewaard gebleven. Alles wat niet extra vierge kokosolie is, wordt doorgaans gedroogd onder hoge temperaturen en daarna gebleekt, chemisch geraffineerd en meestal ook ontgeurd.

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This