Gouden Windei 2016 hoe de supermarkten je misleiden

Gouden Windei 2016 en hoe de supermarkten je misleiden met hun voeding, door voeding te verkopen als supergezond terwijl het gewoon troep is. Er is allerlei wetgeving te vinden zelfs over de meest vreemde zaken, maar onze gezondheid schijnt van minder belang te zijn, want eigenlijk zouden ze dit soort misleiding moeten verbieden en strafbaar maken. Ieder jaar zijn er de Gouden Windei uitreikingen en ieder jaar blijkt weer dat de voedingsproducenten ons bewust voor de gek houden.

Zo was er in 2015 Capri-Sun Multivitamin van Coca Cola winnaar gouden windei, er zitten 5 suikerklontjes per pakje drinken in. en dan te weten dat 1 op de 7  kinderen en jongeren te dik is, wat met name te wijten is door de overconsumptie van suiker. Vorig jaar werd de verkiezing tot Gouden Windei van Foodwatch nog gewonnen door Albert Heijn. Toegekend voor zijn superfood cranberries met maar liefst 68% siroop, dat is pas supergezond.

Gouden Windei 2016, de genomineerden:

Healthy People blauwe bosbes en framboos, winnaar Gouden Windei 2016

Klinkt goed blauwe bosbes en framboos. Misleid, want het bestaat voor uit 87% uit appel en druif. En er zitten meer suikers in dan in Coca-Cola: 5,5 klontje per glas. En volgens de wet mag dit, mensen misleiden, al zou het maar voor 1% uit blauwe bosbes en framboos bestaan, mag je dat gewoon verkondigen op je verpakking. Wie verzint zulke wetten en in wie zijn belang zijn deze gemaakt, die van onze gezondheid?!

Jumbo Volkoren knäckebröd

De vraag naar volkoren producten stijgt, want mensen worden bewuster van wat zij eten en daar springt iedereen op in, niet zozeer met produceren van gezonde voeding. Kijk maar naar Jumbo, noemt dit brödje volkoren, terwijl het voor minder dan 50% uit volkoren bestaat! En wederom vindt de wet het prima dat wij voor de gek gehouden worden. Want alleen volkorenbrood moet uit 100% volkorenmeel bestaan. Voor alle andere producten, zoals koekjes, crackers en bijvoorbeeld dit Jumbo Volkoren knäckebröd, geldt dat fabrikanten zelf mogen bepalen hoeveel volkoren ze daar werkelijk in stoppen. Dus maakt Jumbo zijn Jumbo Volkoren knäckebröd voor een groot deel uit witte bloem, lekker goedkoop om te maken en de klant houdt je gewoon voor de gek met een mooie verpakking en een paar gezonde, nietszeggende, kreten.

Jupiler alcoholvrij

Dit slaat wel alles, vindt ik, alcoholvrij bier dat alcohol  bevat! In de EU mag alcoholvrij bier alcohol bevatten, sterker nog elk EU-land mag zelf beslissen hoeveel alcohol er in mag zitten. In Nederland is dat 0,1%, in België 0,5% en in Frankrijk en Italië mag alcoholvrij bier zelfs 1,2% alcohol bevatten. Maar wel campagnes voeren voor onder 18 alcoholvrij en over de BOB, dus je moet zelf wel heel goed opletten en dat zou onze overheid ook moeten doen.

Gedroogde kokos

Je denkt dus gedroogde kokos te kopen, maar helaas deze zogenaamde superfood bestaat voor een groot deel uit gesuikerde zetmeel en gelatine en bestaat maar voor 1/3 deel uit kokosschaafsel. Kokos is hip en daarom willen alle voedselproducenten vooraan zitten. Niet met bijvoorbeeld gezonde biologische kokosolie of biologische kokosbloem suiker, nee want kokos is waarschijnlijk te duur, terwijl suiker, zetmeel en gelatine lekker goedkoop zijn. De gedroogde kokos is 37% kokos en 41% suikers. Bij elkaar gehouden door zetmeel en rundergelatine.

Red Bull Energy Drink

Red Bull vindt ik een goed voorbeeld van wat je met reclame kunt bereiken, terwijl je een ongezond product maakt. Het wordt afgeraden voor kinderen én tijdens het sporten. Maar goed Red Bull verdient veel geld dus kunnen ze wel een bekende sporter strikken die onze jeugd voor de gek houdt door te vertellen dat je dit toch echt moet drinken, terwijl het vol zit met suikers (1 blikje bevat 10 suikerklontjes), zuren en andere kwalijke stoffen.

Optimel Griekse stijl drinkyoghurt honing walnoot smaak

Kijk zo houdt Optimel je voor de gek, want dit product bevat namelijk geen honing en ook geen walnoot. Dat lossen ze op door de juiste woorden te kiezen, zoals stijl’ en ‘smaak’ en dat mag gewoon. Het bevat wel honingaroma, de omstreden zoetstof sucralose en veel zetmeel, dat vult lekker en is niet duur.

Vitamin C Drops Anti-OxiFruits

Vitamin C Drops Anti-OxiFruits, wat dat dan ook mag betekenen. Het bestaat voor 100% uit suiker. Ook zeggen ze dat het voorziet in 200% van je dagelijkse vitmaine C, de synthetische variant wel te verstaan, er wordt maar zelden natuurlijke vitaminen en mineralen gebruikt. En dan nog pas 100% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C als je er 5 van gegeten hebt, dan heb je ook 5 suikerklontjes op.

1 gedachte over “Gouden Windei 2016 hoe de supermarkten je misleiden”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This