Biologische koeien geslacht voor het mestoverschot.

Biologische koeien geslacht voor het mestoverschot dat zij zelf niet veroorzaken. Nederland produceert te veel mest volgens de Europese normen, dus staatssecretaris Van Dam wil nu minstens 175.000 koeien laten slachten, dus ook de biologische koeien.

Het draait allemaal om derogatie, dat is een systeem dat boeren toch de wettelijke norm mogen overtreden. Zij mogen dan i.p.v. 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare, 230 of 250 kilogram per jaar gebruiken. Beetje vreemd dat je eerst een wet maakt en je deze dan vervolgens mag overtreden en nog fors ook, maar goed. Omdat Nederland nu dus niet meer aan de normen voldoet moeten alle Nederlandse melkveehouders moeten daarvoor koeien inleveren, ook de biologische boeren. Maar biologische boeren mogen vanwege wettelijke biologische regels helemaal niet meedoen aan die derogatie?!

De biologische boeren zijn deel van de oplossing, niet van het probleem!

Biologische boeren en mest

Het gebruik van te veel dierlijke mest en vooral kunstmest leidt tot vervuiling van bodem, water en lucht en tast onze natuur en leefomgeving aan. Door te veel mest komt er ook te veel nitraat in het grondwater en dat raakt daardoor verontreinigd. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest en ze gebruiken naast mest ook veel compost. Wat veel schoner is en de leefomgeving nauwelijks aantast.

De koeien van biologische boeren krijgen de ruimte en lopen veel buiten in de wei, ze liggen ook in de stal op strooisel en krijgen biologisch voer zonder chemische troep. De koeien hebben daardoor een beter leven en mogen/kunnen ook minder melk per koe geven. Op de biologische weilanden komt veel minder mest voor. Kunstmest en chemische middelen zijn al helemaal verboden.

De afgelopen jaren was er een inkrimping van de veestapel en zijn de nitraatconcentraties substantieel gedaald en daarmee was ook het mestoverschot gehalveerd. Met de nadruk op was, want nu is het melkquota er weer af en zal in de komende tijd alles opnieuw weer verslechteren en zijn we terug bij af.

Biologische koeien geslacht voor het mestoverschot.

Biologische boeren moeten nu hun koeien laten slachten om de hoge mestproductie van de gangbare collega’s in stand te houden? De gangbare boeren hoeven zich niet eens aan de wet te houden, want die mogen zij d.m.v. de derogatie regeling overtreden Dat is toch de zot voor woorden, als je er een zootje van maakt moet je het zelf ook maar opruimen, moet je niet een ander mee lastig vallen.

De afgelopen jaren is de vraag naar biologische melk sterk gegroeid. Daardoor moest een deel van de biologische melk zelfs uit het buitenland komen. Als de biologische boeren nu hun koeien moeten slachten, komt die situatie weer terug. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust over hun voeding en dat biologische voeding de weg is. minder troep in je eten en veel beter voor onze leefomgeving want die is al aardig verziekt.

Tijd voor actie, kom op voor de biologische boer

De biologische sector en vooral de biologische boeren roept de politiek op bij het aanpakken van het mestoverschot, de biologische boeren te ontzien. Volgens Bionext dreigen duizenden biologische koeien te moeten worden geslacht, om het mestoverschot te verminderen en de derogatie te redden. Dus worden er biologische koeien geslacht zodat de reguliere boer gewoon meer mest mag produceren dan de toegestane norm!

De biologische belangenorganisaties Bionext, Biohuis en de Natuurweide roepen boeren, burgers en buitenlui op om Van Dam en de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, via email, sociale media en een online petitie, red de biologische boer.

 

1 gedachte over “Biologische koeien geslacht voor het mestoverschot.”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This