Aspartaam, is de kunstmatige zoetstof E951 gevaarlijk en giftig?

aspartaam gevaarlijk ongezond E951Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 x zo zoet is als suiker en bevat nauwelijks calorieën. Aspartaam staat ook bekend onder de naam E951 en zit in meer dan 6000 voedingsmiddelen en in meer dan 500 medicijnen. Verder is het makkelijk en goedkoop te produceren, goed verwerkbaar en zonder veel kosten op te slaan.

Aspartaam is de meest gebruikte zoetstof te wereld, 43% van alle zoetstoffen is aspartaam.

Als je aspartaam intoetst in Google zie je op de eerste pagina al volledig tegenstrijdige berichten. Heel veel negatieve berichten en een aantal die tegenspreken dat aspartaam ongezond en gevaarlijk is. Voorstanders zijn onder meer het Voedingscentrum, die stellen dat aspartaam volledig ongevaarlijk is.

Ik vind het Voedingscentrum niet echt een geloofwaardige partij, en gesteund door de overheid, zou je verwachten dat ze veel objectiever en veelzijdiger nieuws brengen. Verder zijn daar Skepsis, dat ik eigenlijk nooit lees, ik vind dat een ongeloofwaardige website, ik vraag me alleen af wie daar achter zit. En vreemd genoeg ook de Volkskrant zegt dat Aspartaam echt niet gevaarlijk is.

Ik denk dan, waar rook is, is vuur en als je de rest van het artikel leest kom je toch tot de ontdekking dat aspartaam op zijn minst discutabel is. En ik vind dat als een voedingsstof discutabel is, je hem moet weglaten, want voeding moet ons voeden en gezonder maken. De discussie lijkt met name te gaan hoeveel aspartaam iemand mag nuttigen en wanneer het punt komt dat het ongezond is.

Hoeveel aspartaam mag ik gebruiken en wat is echt ongezond?

Volgens het Voedingscentrum en EFSA, de Europese voedselveiligheidsautoriteit, mag je 40 milligram per kilo lichaamsgewicht gebruiken. Dat betekend dat een gemiddeld persoon die 65 kg weegt per dag ongeveer 4,3 liter aan frisdrank, dat gezoet is met aspartaam, zou mogen drinken.

Nu is het de vraag of je met 40 milligram per kilo lichaamsgewicht wel aan de veilige kant zit, het Ramazzini instituut voor kankeronderzoek heeft in 2005 namelijk aangetoond dat het kantelpunt ligt bij 20 mg per kilogram lichaamsgewicht en als je meer gebruikt er een significante toename werd gemeten in lymfomen, leukemie en hersentumoren.

En in 2007 is aangetoond dat aspartaam voor jonge kinderen nog veel gevaarlijker is omdat die minder gewicht hebben. Het kantelpunt bij kinderen zou al beginnen bij 5 mg per kilogram lichaamsgewicht. De zoetstof industrie voelt waarschijnlijk de hete adem van de anti-aspartaam beweging en komt met websites die vertellen dat aspartaam geen enkel gevaar oplevert; zoals zoetstoffen.nl en zoetstoffen.eu.

De goedkeuring van de zoetstof aspartaam door de Amerikaanse Voedsel en Waren Dienst (FDA) was de meest omstreden goedkeuring ooit. Maar niet vreemd dat dit uiteindelijk goedgekeurd werd. De oorspronkelijke eigenaar Donald Rumsfeld verkocht, als Searle directeur, het merk Aspartaam aan Monsanto. En zoals we weten is Donald Rumsfeld mede grondlegger geweest van de oorlog tegen Irak, die bewezen gestart is om redenen die verzonnen zijn. Meer dan 80% van alle klachten ingediend bij de Amerikaanse Voedsel en Waren Dienst (FDA) zijn klachten over aspartaam!

Er worden wereldwijd honderden miljoenen dollars verdiend aan aspartaam door bedrijven als Monsanto

Nog wat cijfers:

Soort kanker: Dosis kankerverwekkend vanaf:
Kwaadaardige hersentumoren 2500 mg/kg
Kwaadaardige tumoren 100 mg/kg
Nieren, bekken, urineleider 4 – 20 mg/kg
Olfactory epithelium 20 mg/kg
Leukemie / lymfomen 4 – 20 mg/kg

Bron: Aspartaam, de onderzoeken | Wetenschap | Onderzoek Ramazzin

Wat is Aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die onder meer is gemaakt van uitwerpselen van de genetisch gemanipuleerde E. colibacteriën. Aspartaam bestaat uit de chemische stoffen asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Wanneer aspartaam in het lichaam wordt opgenomen wordt de methanol omgezet in formaline en mierenzuur.

Aspartaam (E951) is een zoete chemische stof die vele gezondheidsproblemen veroorzaakt waaronder obesitas, diabetes, verschillende vormen van kanker, ADHD en migraine.

Waar zit aspartaam in?

Aspartaam zit voornamelijk in ongezonde light producten. Mensen worden juist hongerig van light producten, omdat hun insuline-niveau er door wordt beïnvloed.

 • Suikervrije frisdranken
 • Suikervrij snoep
 • Suikervrij ijs
 • Jam en vruchtenmoes met laag suikergehalte
 • Zoetjes
 • Suikervrije medicijnen

Zoals je kunt zien zijn dit sowieso producten die je beter kunt vermijden als je gezond wilt leven, nog afgezien van de aspartaam die er in zit

Is Aspartaam gevaarlijk en wat kun je er van krijgen?

Wetenschappelijk onderzoek laat o.a. de volgende klachten zien: leerproblemen, hoofdpijn, migraine, depressie, angstaanvallen, chronische vermoeidheid, verlammingen, beschadiging van oogzenuw en netvlies, diabetes, vetzucht, epileptische aanvallen en hartkloppingen.

Ook de wetenschap zit niet stil en heeft, zoals gewoonlijk, felle voor en tegenstanders. Wetenschappelijk bewijs dat aspartaam gevaarlijk is voor je gezondheid

Andere benamingen of soortgelijke producten als Aspartaam

Je zou denken dat als aspartaam veilig is je niet zoveel verschillende namen nodig hebt, al weet ik niet of dit allemaal andere namen zijn voor aspartaam of dat het soortgelijke producten zijn. Maar het systeem is eenvoudig ze verzinnen zo veel namen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, daar komen ze; Aminosweet, Sucralose,  Splenda E955, Nutrasweet, Candarel, Equal Neotaam, Tagatesse, Nevella Advantaam, E-951, Phenylalanine, Natrena, Hermesetas en sacharine.

Conclusie over Aspartaam:

Het lijkt mij wel duidelijk dat aspartaam in ieder geval niet gemaakt is om je gezondheid te verbeteren en daarom net zoals E621 vermeden dient te worden, wat de officiële instanties ook zeggen. Ik denk sowieso dat je light producten moet vermijden, daar zit de oplossing niet, dat doet meer kwaad dan goed. Eet gewoon je fruit en groenten het liefst biologische en laat zoveel mogelijk snoepgoed en andere onzin uit de supermarkt staan. Drink zoveel mogelijk, gezuiverd, water en laat de frisdranken in welke vorm dan ook zo veel mogelijk staan.

Aspartaam = Geld boven Gezondheid.

Bronnen: Aspartaam.nl, Wanttoknow.nl

Toevoegen aan Anti-Banner

23 gedachten over “Aspartaam, is de kunstmatige zoetstof E951 gevaarlijk en giftig?”

 1. Dank voor deze informatie, alleen, soms weet ik wel eens niet wie je nu moet vertrouwen.
  De site van het voedingscentrum beweerd dat andere site’s niet hun informatie juist hebben.

  Beantwoorden
  • Hoi Harold,

   Dat is moeilijk en in veel gevallen niet mogelijk.
   Ik kijk vaak wel wat is het doel van een website. En in het geval van het Voedingscentrum is dat de economie, ze worden betaald door de overheid.

   Dat wil niet zeggen dat ze per definitie verkeerde informatie geven maar de achterliggende gedachte is de Nederlandse economie. Ik vind dat geen goed uitgangspunt voor de slogan ‘eerlijk over voeding’.

   Ik kijk wat er om me heen gebeurd en probeer zelf dingen te ervaren wat voelt goed en wat voelt niet goed. Over het algemeen voel ik me goed bij gezonde voeding, groenten en fruit en dan het liefst biologisch.

   En ik voel me niet goed bij ongezonde voeding pizza, chips end. En in deze producten zitten vaak deze onnodige, overwegend chemische gemaakte, E nummers.

   Voor mij maakt dat de keuze duidelijker, ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt.

   Beantwoorden
 2. Echt schandalig dat het “Voedingscentrum” aspartaam gewoon goedkeurt als veilige stof. Terwijl het wetenschappelijk is bewezen dat het kankerverwekkend is. Ook E nummer E621 moet je voor oppassen dat zorg ook voor veel gezondheidproblemen, google het maar eens.
  Niet te geloven dat het overal aan wordt toegevoegd ook. Echt mensen ziek en dom maken..

  Beantwoorden
 3. Ik kreeg van zoetstof de zelfde problemen als van epilepsie ziekte,alleen plaste ik niet in mijn broek,wel ging ik onderuit met bibberen,wat ik niet wist en hield mijn kopje of zo erg vast in mijn handen,en na een jaar ging ik er bij schreeuwen en kreeg zeer pijn in mijn hoofd.Dat was in de looptijd van anderhalfjaar van 1x per twee weken tot wel 3 x op een dag.Ik zou opgenomen worden door mijn specialist in een epileties centrum. Dit is nu ruim 2 jaar geleden gebeurd.Toen pas las ik dat dat wel eens aan zoetstof zou kunnen liggen,en ben gelijk gestopt met alle zoetstoffen.En toen waren de problemen van de epileptie opgelost binnen 14 dagen.Maar als ik nu een half blikje fris met zoetstof neem,dan val ik wederom flauw.Ook nam ik kroepoek waar zoetstof in zat en ik viel daar van ook nog flauw,dus waar allemaal zoetstof in zit kan ik ECHT niet verdragen.Ik ben nu 73 jaar oud en heb wel slechten tijden door zoetstof mee gemaakt.

  Beantwoorden
  • Dat is heftig en dat van een zoetstof die als veilig betiteld wordt!
   Dit geeft toch maar weer aan dat dit soort chemische toevoegingen zeker niet gezond voor je zijn en dat zou voeding op de eerste plaats wel moeten zijn.

   Wel fijn dat u gevonden hebt waar het aan ligt en er zo vanaf gekomen bent.

   Beantwoorden
 4. Beste Robert, ook biologische voeding is niet vrij van vervuilde stoffen denk maar aan de omgeving of luchtvervuiling.
  Ook in natuurvoeding worden weleens resten van insecten en ander soort vervuiling gevonden. Alleen is het beter voor het welzijn van dieren en wat die te eten krijgen en weer uitscheiden op het land. En ook dan brengt het weer meer geld in het laatje van de overheid.En over zoetstoffen gesproken in voeding e.d.mensen wees wijzer en eet die rotzooi niet en verdiep U wat meer over voeding en toepassingen het is Uw eigen gezondheid wat er op het spel staat. Groeten van kookpot63.

  Beantwoorden
 5. beste robert als ik het woord al lees denk ik bij me eigen der zit een luchtje aan, ik weet ook dat veel zullen zeggen het lijkt erger dan het is, maar het is precies andersom. Ik wilde dat ik meer wist om mensen te overtuigen, dat wat ze eten gevaarlijk kan zijn, ongeacht de dosis, want hoe krijg je die rotzooi uit je lichaam, want als je lichaam wordt aan getast, dan lijkt mij dat je lichaam er niet tegen kan en niet kan verwerken. ik heb mensen uitgenodigt voor deze site, hoop dat ze er op in gaan. dit is gewoon ronduit absurd. op de verpakking verbergen ze zelf het woord door andere componenten er op te zetten die bovenaan in het artikel wordt genoemd, bedankt robert.

  Beantwoorden
  • Hoi Simon,

   Het overtuigen van mensen is moeilijk omdat de gevestigde orde een sterke grip heeft op de media en daarmee invloed kunnen uitoefenen op de publieke opinie. Maar goed de invloed van de alternatieve nieuws-websites word steeds groter. En mensen zien steeds meer in dan de gevestigde media geen eerlijk objectief kijk weergeeft van het nieuws in de wereld.

   Verder over de E-nummers, het is inderdaad belachelijk dat een fabrikant dat niet hoeft te vermelden wat er precies in zit. En dat terwijl de homeopathisch middelen niet mogen vermelden waarvoor mensen hun product kunnen gebruiken, terwijl mensen eigenlijk nooit een risico lopen bij he3t gebruik er van.

   Maar als ieder persoon, 1 ander iemand kan overtuigen om wat verder te kijken dan de gevestigde media komen we er ook 😉

   Beantwoorden
 6. Een subjectief artikel dat vol zit met “onderbuik gevoel”, ten eerste verwijst dit artikel (indirect) naar 1 enkel wetenschappelijk onderzoek nl. die van het Ramazzini, deze is echter betwist omdat de dosering in dit onderzoek veel hoger lag dan de normale concentratie aspartaam in voedingsmiddelen (alle stoffen zijn “giftig” als je te veel neemt, zelfs water). De andere “wetenschappelijke onderzoeken” zijn betogen van mensen die zeggen dat ze bijwerkingen hebben, dit is niet te vertrouwen als bewijs, een goed wetenschappelijk onderzoek maakt gebruik van een wetenschappelijke methode die van te voren is vast gesteld en die kan worden herhaald door andere mensen, het is waarschijnlijker dat deze mensen hun klachten te wijten zjin aan het placebo effect.

  Kortom, dit artikel trekt conclussies die je helemaal niet zou mogen trekken bij het evalueren van de veiligheid van een stof. Meerdere instituten hebben onderzoek gedaan naar Aspertaam en concluderen dat bij normaal gebruik er geen enkele gezondheidsprobelemen bestaan, met uitzondering voor bepaalde mensen met een genetische aandoening. Dit artikel is in conclusie niets anders dan bangmakerij.

  Mocht je toch nog twijfels hebben nodig ik je van harte uit om de wetenschappelijke methoden gebruikt door de EFSA te beoordelen en de onderzoeken na te doen om te controleren of je eigen resultaten overeen komen met die van de EFSA.

  European Food Safety Authority on aspartame
  http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm

  Beantwoorden
  • Ik plaats artikelen uit mijn overtuiging, de dingen zoals ik ze ervaar en inderdaad is dat subjectief en mede gebaseerd op (onderbuik) gevoel. Ik ben niet zo van de wetenschap, liever maak ik gebruik van boerenverstand en natuurlijke middelen, wat de wetenschap ook zegt. De instituten die een positieve uitslag hebben door wie werden die betaald? Dat is tegenwoordig de grote vraag bij wetenschap, wetenschap is daarom in mijn ogen niet objectief en betrouwbaar en de uitkomsten zijn in mijn eigen ogen vaak in het belang van diegene die het financiert, het bedrijfsleven.

   En dan de EFSA, die zie jij als de organisatie die betrouwbaar en subjectief is. Volgens onderzoek is 59% van de medewerkers (in)direct verbonden aan een bedrijf dat onder toezicht van het EFSA valt. Deze organisatie is zelfs door het Europese parlement een aantal keer berispt van belangenverstrengeling. Dat soort organisaties maken geen regels en wetten voor de mensen zoals wij maar voor de grote bedrijven.

   Beantwoorden
  • Het EFSA is net zoals het voedingscentrum en de WHO alles behalve objectief. Deze organisaties worden niet alleen gesubsidieerd door de overheid maar ook door diverse farmaceutische bedrijven en voedselproducenten gefaciliteerd. Zo zijn deze bedrijven meer dan bereid om wetenschappers beschikbaar te stellen voor onderzoeken. En daar knijpt dan ook de schoen. Een wetenschapper die door de Cocacola company of door Monsanto betaald wordt drijft zijn of haar onderzoek uiteraard een bepaalde kant op. Nu mag jij raden welke kant dat is? Dat geldt overigens niet alleen voor zoetstoffen en medicijnen, maar zelfs geleerden die ons regelmatig bombarderen met onderzoeken naar de opwarming van de aarde worden gesubsidieerd door stichtingen van Al Gore die tevens aandeelhouder is van diverse bedrijven die verdienen aan groene energie en aanverwante producten. Dus toon mij een onafhankelijk onderzoek aan en ik zal het graag beoordelen in hoeverre ik het geloof, maar kom niet met artikelen van dubieuze organisaties als het EFSA.

   Beantwoorden
   • Ja helaas leven wij in een maatschappij waarin de economische belangen groter zijn dan die van ons de burgers of van onze gezondheid.

    Maar het is aan ons om dit te veranderen door steeds bewustere keuzes te maken. Want zonder ons kunnen ze niets!

    Beantwoorden
 7. tja ik drink regelmatig cola light waar ook aspartaam in zit en wordt er psychotische van denk ik want iedere keer als ik minder cola light drink dan worden die klachten minder . misschien dat er daarom zoveel verwarde psychische zieken zijn door het eten en drinken van deze stoffen .???

  Beantwoorden
 8. ben blij dat het nu bewezen is ik had er al jaren vermoeden van was altijd ziek na eten en drinken van fris drank allemaal zeiden ze je bent gek maar toch niet bedankt voor deze informatie thomas

  Beantwoorden
 9. Hallo Robert,

  Misschien heel gemeen maar ik denk wel dat jij een cursus nederlands schrijven kan gebruiken voordat je een geloofwaardig artikel kunt plaatsen.

  Beantwoorden
  • Gijs,

   Ik heb het stuk doorgelezen en het inderdaad slecht geschreven, vol spelfouten. Ik heb het geheel herschreven en denk dat het nu een stuk beter is. Dit stuk is uit 2013 en ik schreef toen veel meer om informatie te delen en keek eigenlijk nauwelijks wat en hoe ik schreef. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat zo goed mogelijk Nederlands schrijven een must is en doe daar ook echt mijn best voor, een Neerlandicus zal ik nooit worden maar ik doe mijn best en ben bereid om te leren, zoals nu, dank daarvoor.

   Beantwoorden
 10. Ik heb jaren bij de aspartaam fabriek gewerkt bij DSm in Geleen. Mijn collega’s en ik zijn daarbij regelmatig aan deze zoetstof blootgesteld. Hierbij is onze gezondheid periodiek onderzocht. tot nu toe, jaren later na sluiting van de aspartaamfabriek, kan gesteld worden dat niemand van de werknemers een vreemde ziekte, kanker of wat dan ook beweerd wordt, heeft overgehouden aan zijn werk met dit spul. Het is dan ook allemaal broodje aap wat verteld wordt over aspartaam. mede gevoed door de suikerindustrie, dat is het echte gif!

  Beantwoorden
 11. Het valt me op at er alleen links in het artikel staan naar wetenschappelijke onderzoeken die zouden aantonen dat aspartaam slecht voor je is. Maar niet naar wetenschappelijke onderzoeken die zouden aantonen dat het geen gevaar oplevert. Daarmee dus niet objectief maar stemming makerij. Ook wordt het de mesn onmogelijk gemaakt om zelf een mening te vormen met halve informative verstrekking.

  Beantwoorden
  • Objectief, is ook niet mijn doelstelling, ik wil met mijn website de andere kant laten zien, de kant die meestal niet of moeilijk te vinden is in het gangbare nieuws. Ik wil ook geen mensen overtuigen, ik wil ze alleen een breder nieuwsaanbod geven en dan kunnen ze zelf hun mening vormen. Nee objectief ben ik niet, maar wie is dat tegenwoordig nog wel….

   Beantwoorden
 12. Eerste keer in mijn leven dat ik reageer op dergelijke uitlatingen. Ik raad iedereen aan om studies geneeskunde te volgen . Ikzelf ben onoloog en kan dus verklaren dat kanker ontstaat op cellulair niveau , of om het voor jullie meer begrijpbaar te maken ter hoogte van ons DNA. Daar komt geen aspartaam aan noch asbest noch alcohol. Met andere woorden discussie overe veiligheid van aspartaaml is volledig zinloos. Het feit dat het goedgekeurd is door meerdere ernstige instanties zegt genoieg. Natuurlijk dat de overheid of rijke frabricanten dit betalen. Gaan jullie dit doen? Vooruitgang kost nu eenmaal geld. Zelfs in de geneeskunde zijn er believers en nonbelievers, dat zal er altijd zijn, erg menselijk.Ik zou zeggen, gebruik gerust aspartaam als je niet teveel wilt verdikken door klassieke suikers. Doe geen moeite om hierop te repliceren, ik las dir artikel heel toevallig op zoek naar asparaginezuur als behandeling van krampen. Gegroet allen.

  Beantwoorden
 13. Alle E-nummers zijn gevaar voor de mensheid, vooral E-900 nummers, o.a. E-951 = Aspartaam.
  Aspartaam is zeer kankerverwekkende chemische zoetstof.
  Al die misleidende site’s o.a Voedingscentrum die politieke achtergrond heeft om de mensen te misleiden en te vergiftigen.
  Codex Alimentarius heeft met voeding te maken, Codex Alimentarius = voedingwarenwet?
  Nee, het heeft een doel, waarmee voor 1962 verboden was, werd het is 1962 ingevoerd, wereldwijd.
  Codex Alimentarius is ontcijferd; het betekend: “schade aanbrengen, schade aanrichten, schade aandoen, vernietigen, vernietiging, etc… alles wat schade in het lichaam kan aanbrengen.
  Dr. Rima, Dr. Rath en nog meer artsen, wetenschappers, geleerden heeft al gewaarschuwd om géén E-nummers, te nuttigen, want deze chemische ingrediënten zijn gemaakt door de Duitse nazi professors ontwikkeld om de mensheid terug te brengen totdat 93% verdwenen zijn.
  Dr. Rima en Dr. Rath heeft dit openbaar gemaakt, zij hebben grondig onderzoeken gedaan hoe dat de chemie ontwikkeld werd.
  De Big Pharma is er ook 1 van > chemie toedienen bij (dodelijke) ziekten en kwalen.
  Miljarden mensen zijn gestorven door deze walgelijke praktijken!
  Voeding, oorzaak op nr. 1 van allerlei (dodelijke) ziekten.
  Big pharma en roken, staat ook bovenaan op de lijst van miljarden slachtoffers.
  Sinds 2008 heb ik grondig (in verdiepen) bezig geweest met chemie, ziekten en gezondheid.
  Dit jaar heb ik een tip gekregen: “Codex Alimentarius” en wat hier achter stak.
  Het is vreselijk hoe mensen misleid worden.
  Sindsdien heb ik op facebook een groep gezond (2010) geopend en daar alles naar voren gehaald en besproken werd/wordt wat u beter kan vermijden of juist aan te raden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This