Bewerkte voeding is ongezond, we worden bewuster

Ik roep al een tijdje dat we op een punt van ommekeer staan, de mensen worden bewuster. En zien dat onbewerkte voeding gewoon het gezondst is. Je ziet het ook steeds meer in de gewone media, schijnbaar is het daar ook een trend om de dingen soms te zien zoals ze zijn.

Volgens mij is het het eten van verse, als kan biologische, groenten en fruit het beste wat je kunt doen. Je moet eigenlijk ver weg blijven van allee bewerkte voeding uit de supermarkten. Ook als ik soms op een versafdeling kijk, ziet het er niet echt best uit. Ga naar de markt, de boer in de buurt of nog beter haal het net als, voor een groot deel uit je eigen groentetuin.

Met minder zout zijn hartinfarcten en beroertes te voorkomen

zout-ongezondDoor minder zout in bewerkte voedingsmiddelen te stoppen of deze te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen.

Dat zijn nogal getallen alleen door minder zout te eten. Als je dan toch met je zout bezig bent, vervang deze dan voor gezonder zout, vol mineralen recht uit de natuur.

Als de producenten van bewerkte voeding de hoeveelheid zout in hun voedingsmiddelen halveren, krijgen Nederlanders 40% minder zout binnen. Dat zou de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Dat zout komt voor 80% uit bewerkte voedingsmiddelen. De rest voegen ze zelf toe bij het koken. Marieke Hendriksen promoveerde op haar proefschrift Met minder zout zijn hartinfarcten en beroertes te voorkomen. (1)

Bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken

bewerkt-vlees-darmkankerBewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek kan darmkanker veroorzaken. Dat zegt de WHO, een samenvatting van de studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Een werkgroep van 22 wetenschappers uit tien landen bekeek de resultaten van 800 epidemiologische studies uit de hele wereld.

Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten. Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen.

50 gram bewerkt vlees is niet veel, dat is volgens mij 2 boterhammen broodbeleg. Wel opvallend dat een organisatie als het WHO dit bekend maakt want dat is tegen de haren in van de vleesindustrie. En die roepen dan onmiddellijk dat het allemaal wel meevalt. Maar ik zeg altijd, waar rook is, is vuur. Ik denk dat je best vlees kunt eten, al doe ik dit zelf niet, als het maar vers van het dier is, zonder bewerkingen.  (2)

Bodem rond boomgaarden giftig door landbouwgif

De teelt van appels en peren veroorzaakt flinke vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater rond boomgaarden met pesticiden. Bovendien is dat landbouwgif schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten, die je eigenlijk helpen met de je fruit.

Van de 48 bestrijdingsmiddelen die werden aangetroffen, zijn er 21 zeer giftig voor in het water levende organismen. Ruim 70% van de bodem- en watermonsters bevatte pesticiden die niet zijn toegestaan in de EU of in de fruitteelt. Hoe kan het zijn dat de 70% van de aangetroffen pesticiden niet zijn toegestaan, klopt de controle dan wel?

biologisch-fruit-gezondZo worden appelbomen tot wel 30 x bespoten per seizoen. Dat is toch niet normaal, om maar een mooi gaaf appeltje te hebben. En het kan wel anders want ecologische fruittelers laten in de praktijk zien dat ook zonder bestrijdingsmiddelen gezonde appels geproduceerd worden.

Onder meer door de inzet van natuurlijke plaagbestrijders, meer nuttige natuur op en om de fruitboomgaarden en door het gebruik van appelbomen die door slimme gentechvrije veredeling beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.

Ik heb gisteren mijn laatste appelboom geoogst, 18 appels, fris en vol sap. Er zaten wel wat kleine gaatjes in maar verder waren ze prima. Ik vraag me af of het dan nog wel verstandig is om niet biologisch fruit te eten als het 30 x bespoten wordt met pesticiden! (3)

Wij Nederlanders koken de helft van de week verse producten

In 10% huishoudens wordt iedere dag gekookt met producten die niet voorverpakt, voorgeschild of op een andere manier bewerkt zijn. Wij zelf eten minimaal 5 x in de week vers, vaak uit eigen tuin, en de groenten zijn altijd biologisch. In ruim tweederde van de huishoudens wordt minimaal de helft van de wekelijkse gerechten bereid met verse, onbewerkte ingrediënten.

De meest genoemde reden om niet altijd met verse producten te koken, is het gebrek aan tijd. Wat ik me wel afvraag, wat eten die mensen dan, als ze 50% onbewerkt eten? Alleen maar bewerkte voeding? Dat zou toch dramatisch zijn, vandaar dat er zo veel mensen ziek zijn. En zich niet fris en fruitig voelen, zoals het wel hoort. (4)

1. http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Minder_zout_eten_kan_tienduizenden_hartinfarcten_en_beroertes_voorkomen
2. http://nos.nl/artikel/2065160-who-bewerkt-vlees-kan-darmkanker-veroorzaken.html
3. http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4151767/bodem-rond-boomgaard-landbouwgif.html
4. http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4149782/nederlanders-koken-helft-van-week-met-verse-producten.html

1 gedachte over “Bewerkte voeding is ongezond, we worden bewuster”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This