Himalayazout drinken en je gezondheid bevorderen

Himalayazout gezondheid sole voeding mineralenIk was op zoek naar een goedkope en eenvoudige manier om op natuurlijke wijze mineralen binnen te krijgen en kwam toen uit bij Himalayazout. Ik heb hiervan een oplossing in water gemaakt, een zogenaamde sol, die ik nu dagelijks gebruik in mijn smoothie.

Waarom Himalayazout

Puur en natuurlijk Himalayazout bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van mineralen en sporenelementen met vooral hoge gehaltes aan calcium, magnesium, ijzer en zwavel. Himalayazout uit de Himalaya is een natuurlijk mineraalzout dat volkomen opneembaar is op celniveau door zijn unieke kristalstructuur, gevormd onder zeer speciale omstandigheden.

Himalayazout wordt streng gecontroleerd en is een natuurlijk mineraal zout dat alle mineralen bevat die we nodig hebben voor onze levensprocessen.

Daarbij is volkomen opneembaar door ons lichaam wat zeker niet onbelangrijk is. Veel (chemisch) geproduceerde mineralen kunnen we namelijk niet of moeilijk opnemen. En dat allemaal voor 2½ eurocent per dag.

Het gebruik van Himalayazout versterkt het afweersysteem, het fysiologisch evenwicht word bevordert, de stofwisseling gestimuleerd en het lichaam zuivert, ontslakt, vitaliseert en harmoniseert.

Verschil tussen keuken zout en Himalayazout. Himalayazout belast ons lichaam niet zoals de gangbare zouten dat doen. Geraffineerd zout, keukenzout levert geen enkele positieve bijdrage aan ons functioneren omdat het door het raffinageproces niet meer opneembaar is in onze cellen.

Bij steenzout en ander ongeraffineerd zeezout zitten alle nodige mineralen die we nodig hebben maar die mineralen zijn ‘anorganisch’ dus te groot om opneembaar te zijn in onze cellen.

Zout wordt trouwens zo geraffineerd omdat de chemische industrie een onverzadigbare behoefte aan de zuivere stof NaCl heeft voor tal van chemische processen: het gebruik als keukenzout is maar absolute bijzaak. Dus met andere woorden zout een stof die ons heel vaal kan geven wordt kapot gemaakt omdat er op andere manieren meer geld aan te verdienen valt.

Het lichaam ervaart dit geraffineerde zout als gif – onnatuurlijk – en doet zijn uiterste best het weer uit het lichaam te verwijderen, wat onze nieren overbelast. Het overtollige zout in ons lichaam trekt water aan en slaat neer in spieren en op botten, hetgeen o.a. artritis en reuma kan veroorzaken.

Een sole maken Levenswater

Een sole is een verzadigde oplossing van Himalayazout in water. Ik heb een schone afsluitbare fles van glas gevuld met gefilterd water en Himalayazout en vervolgens schudden zodat het oplost. Je blijft net zo lang Himalayazout toevoegen en schudden totdat het zout niet meer wordt opgelost. Het water bevat dan 26% zout. Meer zout kan het water niet opnemen. Dit wordt een verzadigde oplossing – een sole – genoemd.

Je kunt deze sole, net als ik, dagelijks gebruiken in je smoothie of elke ander vloeistof. De fles koel maar niet in de koelkast en uit de zon bewaren en dan blijft het voor altijd goed. Succes en laat eens weten hoe jij het doet of hoe je het vergaan is.

36 gedachten over “Himalayazout drinken en je gezondheid bevorderen”

 1. Geachte lezer,

  Bij overgewicht en hoge bloeddruk met suikerziekte, is het dan verantwoord om himalay of Keltische zouten te gebruiken? met vriendelijke groet, graag uw antwoord.

  Beantwoorden
  • Het is heel simpel, eet gewoon minder zout. Alle soorten zout zijn eigenlijk bijna gelijk aan elkaar. Ze bestaan voor het grootste gedeelte uit NaCI, natriumchloride. De mineralen die in andere soorten zout aanwezig zijn kun je verwaarlozen. Ze zijn namelijk in een dusdanige concentratie aanwezig dat je om bijvoorbeeld de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid seleen binnen te krijgen 1.2 kilo zout moet eten. In dit geval gaat het over Himalaya zout. Himalaya zout wordt bovendien gewoon gewonnen in een van de grootste zoutmijnen van de wereld die in Pakistan ligt, dus helemaal niet hoog in de bergen door een of andere monnik. Waar het op neer komt is dat u gewoon minder zout moet eten en gewoon normaal zout kunt kopen. Dit is bovendien gezonder voor de portemonnee

   Beantwoorden
   • Sander, dat klopt minder zout eten is gezonder. Maar las je dan toch zout eet, eet dan de meest natuurlijke. Een die bijvoorbeeld niet gebleekt is en waar de natuurlijke mineralen nog inzitten, ook als zijn dit er niet zo veel. Ik denk dat het meest gezonde zout Keltisch Zeezout is, natuurlijke met mineralen en een laag NaCI, natriumchloride gehalte.

    Beantwoorden
 2. Ik ben geen dokter en kan daarom geen medisch advies geven.
  Over het algemeen is het zo dat je door zout vocht vasthoudt.

  Maar ik ben van mening dat als je zout wilt gebruiken je beter Keltische zeezout kunt gebruiken vanwege het hoge aantal mineralen ipv van keukenzout dat eigenlijk niets toevoegt buiten de smaak. Keltisch zeezout is goedkoper dan Himalayazout en heeft nagenoeg de zelfde stoffen in zich.

  Robert van Boxtel

  Beantwoorden
  • Hoi Rolide,

   Ik vind zelf koude dranken niet echt prettig drinken en koude dranken zijn niet echt goed voor je maag.

   Ik drink nu al 2 maanden uit de zelfde fles en deze staat buiten de koelkast.

   Deze staat buiten de koelkast, ik denk dat er door het hoge zoutgehalte niet veel mee kan verkeerd gaan, maar eerlijk gezegd ben ik daar geen expert in.

   Beantwoorden
   • Hoi Robert

    Ik heb de sole gemaakt in een lege pindakaas pot.

    En doe elke ochtend en avond een theelepel in een glas water.

    Maar super bedankt voor je antwoord.

    Rolide

    Beantwoorden
 3. Sinds drie weken gebruik ik sole en mijn bloeddruk is aanzienlijk gestabiliseerd.. Ik woon in een warm land waar ik veel zweet en dat is ook een stuk minder..Gewoon op een normale manier..Voel me een stuk sterker dus ook vitaler..Niet meer zo lusteloos..
  Super !!!

  Beantwoorden
 4. Ik heb by Xenos Himalaya zout gekocht maar de kristalen zijn light rosé en wit, in jouw foto het zout is wit, klop dat? Bedankt en groetjes!

  Beantwoorden
 5. Uhm. Himalaya Zout is precies hetzelfde als gewoon keukenzout, maar is verontreinigd met allerhande mineralen en metalen. De roze kleur komt van ijzer dat verroest is. D’r zitten zelfs radioactieve elementen in.
  Bovendien zout, of het nu keukenzout, Himalaya Zout of Keltische Zeezout is, heeft de chemische formule NaCl en dat is bloeddrukverhogend.
  Wat je dus doet is behoorlijk ongezond.

  Beantwoorden
  • Fred,

   Het klopt dat het bijna het zelfde is, keukenzout is chemisch bewerkt, bijvoorbeeld om het mooi wit te maken en de mineralen zijn er uit gehaald, deze worden weer verkocht als mineralen in pilvorm. Zout in grotere hoeveelheid is niet gezond, welk zout je dan ook gebruikt. Maar als je dan toch mag kiezen zou ik zeggen pak de meest onbewerkte vorm met de meeste mineralen, dus Himalayazout of Keltisch zeezout.

   Beantwoorden
 6. Beste Robert,

  Toevallig zijn chemisch bewerkt en ongezond niet exact synoniemen. Het kan wel zo zijn dat de mineralen eruit zijn gehaald, maar heb je ook een betrouwbare bron dat het lichaam deze mineralen ook nodig heeft? Natuurlijk zijn er wel benodigde mineralen, maar krijg je die niet gewoon binnen door gezonde voeding? Het lijkt me sterk dat Hymalaya zout een verschil maakt, als je nog geen miljoenste gram van een soort mineraal binnenkrijgt via Hymalaya zout.

  Beantwoorden
  • Stefan,

   Nee, chemisch bewerkt en ongezond niet exact synoniemen, dat klopt maar die liggen in mij ogen wel dicht bij elkaar. Wij zijn opgebouwd uit mineralen en vitaminen, in zout zitten deze mineralen ook nog eens in een ideale setting waardoor ze makkelijk opneembaar zijn voor ons lichaam. En natuurlijk krijg je mineralen ook binnen gezonde (biologische) voeding. Mijn vraag aan jou is waarom zou je gezond zout zo bewerken dat het geen voeding meer is maar vulling?

   Beantwoorden
 7. Ik ben wel overtuigd dat het beter is om te gebruiken. Nu ben ik voornemens een sole te maken. Ik lees echter niet (of ik lees niet goed ;-)) hoeveel ik dagelijks zou moeten gebruiken. Degene met de pindakaaspot gebruikt een theelepel per dag in een glas, is dat voldoende?

  Beantwoorden
 8. Ik heb ook Himalaya zout gekocht
  Ik hoord dat je een Citroën in glas water en 2 thee lepels Himalaya zout ,,als je dat drinkt je Migraine weg gaat ,,ik ga het proberen

  Beantwoorden
 9. Hoi Robbert,
  sinds kort ben ik begonnen met een scheut, 2 eetlepels per dag door mijn water in mijn bidon met sporten. Ik heb dit niet opgebouwd en merk dat ik last van mijn nieren krijg ervan. Verder voel ik me er heel goed bij. Ik sport heel veel en verlies daarbij veel vocht en merkte dat ik bepaalde stoffen tekort kwam en daardoor soms spierkramp kreeg.
  Maar mijn vraag, zou ik teveel gebruiken? Waardoor mijn nieren er moeite mee hebben? Of gebruik ik teveel te snel?
  Groetjes Florie

  Beantwoorden
  • Ik heb zelf ook veel gesport, met name hardlopen, ik gebruikte toen in het begin orisal, dat is een mix van benodigde suikers en zouten. Ik zou dit verder rustig opbouwen en beginnen met een klein beetje. een teveel is volgens mij net zo kwalijk als een tekort, en goed luisteren naar je lichaam, heb je het gevoel dat het teveel is, stop dan of begin met een klein beetje.

   Beantwoorden
   • Nederland heeft het schoonste water van heel de wereld. Door het filter kan het schone water juist vervuilen…

    Vandaag ga ik sole maken. Ik ben benieuwd wat het mij gaat opleveren.

    Groetjes en fijne dag allemaal☀️

    Beantwoorden
    • Nederland is inmiddels het meest vervuilde land van Europa, zowel de lucht, de bodem als het grondwater. Medicijnresten, pesticiden en bij voorbeeld PFAS worden niet of nauwelijks uit ons drinkwater gehaald. Dus volhouden dat Nederland het schoonste drinkwater heeft klopt niet helemaal, maar ieder zijn keuze.

     Beantwoorden
 10. Beste Robert, kan ik niet gewoon een glas water nemen en daar een lepeltje Himalaya in roeren? De zouten smaak neem ik er gerust bij, als het maar mijn gezondheid positief tegemoet komt. Benieuwd!

  Vanaf eergisteren-avond ben ik aan mijn maandelijkse drie-dagen vasten begonnen (enkel water drinken). Vanmorgen had ik wat hoofdpijn… Ik Googelde ‘hoofdpijn Himalaya zout’ en kwam bij jou terecht. Gerustgesteld, nam ik daarop een amandelnoot (die ik zelf zout met Himalaya zout), en weg was de hoofdpijn!

  Dan nog: Bij het ’tafelzout’ zou alluminium aan toegevoegd zijn, om… het niet te doen klonteren, en beter te doen strooien (uit het zoutvat). Wel, dan hoeft het voor mij niet; doe wat je wil met drank en voeding om meer geld te maken, maar niet als daarbij onze gezondheid nadeel ondervindt!!! De ‘overheden’ zouden daar voor moeten opkomen…

  Beantwoorden
  • kan ik niet gewoon een glas water nemen en daar een lepeltje Himalaya in roeren? Ja dat kan, maar niet te veel doen, gewoon als je het nodig hebt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This