Kleding vervuild water en mensen die het dragen

Kleding vervuild water en mensen die het dragenKleding vervuild water en mensen die het dragen blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

Voor het onderzoek zijn er 141 kledingstukken van 20 bekende modemerken, in 27 verschillende landen gekocht. Populaire kleding van modeketens die je in vrijwel elke grote winkelstraat aantreft, zoals Levi’s, Esprit, Mango en Tommy Hilfiger. Conclusie: in veel kleding zit een cocktail van giftige stoffen.

De vervuiling die ontstaat bij de productie van deze kleding is in Europa en andere westerse landen niet meer toegestaan. Maar als dat gebeurd in bijvoorbeeld China vindt iedereen dat prima, zelf als deze gifstoffen achterblijven in de kleding die wij dragen. Er werden onder meer hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen in aangetroffen.

Als je deze kleding vervolgens wast komen deze, verboden stoffen, in ons water en regenwater terecht. Verder zijn deze stoffen aangetroffen in huisstof, in menselijk bloed en zelfs in navelstrengbloed. Dit is natuurlijk wel erg kortzichtig beleid aan de ene kant verbied je deze stoffen. En aan de andere kant is het wel toegestaan dat ze ons en ons  water vervuilen, als het hier maar niet geproduceerd wordt.

Je zou het spel netjes spelen als je het ook niet toelaat in Europa en als de kleding producerende bedrijven deze vervuiling niet meert toestaan in het productieproces.

Wat gaan de grote kledingmerken er aan doen?

Er zijn eigenlijk drie categorieën.

Bedrijven die een beleid en een concreet plan hebben om deze stoffen uit e bannen, dit zijn:
H&M, C&A, Puma, Nike, Adidas, Li Ning (het Chinese Nike) en Marks & Spencer.

Bedrijven die beleid hebben maar geen echt concreet plan laten zien:
G-Star Raw en Levi’s,

En bedrijven die zowel geen beleid als geen concreet plan hebben, de echte boeven dus. Die ondanks dat ze weten dat wat er aan de hand is er niets tegen doen:
Als ik advies zou mogen geven, koop eens minder snel kleding van de volgende merken:
Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Zara, Mango, GAP, Esprit, Meters/bonwe en Victoria’s Secret.

Het volledige rapport, vervuilde kleding Greenpeace

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This