Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel.

De vraag van de voedselbanken wordt alleen maar groter en ondertussen gooien we steeds meer weg. In wat voor wereld leven we eigenlijk? Dit moet anders in de nieuwe wereld.

Het probleem van de voedselverspilling is te veel voedsel.

Voedselverspilling zelf is namelijk niet het probleem, voedselverspilling is een symptoom. Er wordt te veel voedsel geproduceerd. Volgens experts van de World Food Bank is er op dit moment genoeg voedsel voor 14 miljard mensen – veel en veel meer dan nodig is. Wel vreemd dat je heel vaak hoort dat er te veel mensen zijn en dat als dit zo doorgaat we de wereld niet meer kunnen voeden, voedseltekort is een leugen er is genoeg voedsel om het dubbele van de wereldbevolking te voeden.

Productieleugen

Als gevolg van deze overproductie, blijven prijzen laag, wordt voedsel waardeloos, en wordt het systeem van verspilling in stand gehouden. Het productieleugen, dat we moeten méér voedsel moeten produceren, is bedacht en wordt uitgevoerd door de agro-industrie en aanverwante bedrijven. Deze uitgekiende PR strategie van ‘big food and agriculture’ wil   dat mensen geloven dat er meer voedsel nodig is, en dat het de grote voedselbedrijven zijn, die dit kunnen leveren.

Ontmasker het productieleugen dat is wat de voedselbeweging kan doen om de toekomst van voedsel een andere richting op te sturen. Op naar de nieuwe wereld. (bron: trouw.nl)

Voedselspeculatie gevolg 140 miljoen mensen lijden honger

Torenhoge voedselprijzen leidden in 2008 wereldwijd tot hevige rellen, vooral in ontwikkelingslanden. Hoge voedselprijzen zijn onder meer het gevolg van lokale schaarste, bijvoorbeeld veroorzaakt door mislukte oogsten. Maar die hoge prijzen worden nog eens extra opgedreven door een nieuw fenomeen: voedselspeculatie. Dat is het speculeren op financiële markten met de prijs van graan, mais, suiker, cacao, aardappelen, vlees – kortom: voedsel.

Gevolgen voedselspeculatie

Na de ineenstorting van de aandelenkoersen en de huizenprijzen hebben beleggers zich massaal gestort op de voedselmarkt. De hongersnood in de Hoorn van Afrika, die dit jaar het leven van 12 miljoen mensen bedreigde, was het gevolg van extreme droogte, maar werd verergerd doordat speculatie de prijs van voedsel nog hoger maakte.

Immoreel

De Verenigde Naties schatten dat wereldwijd 140 miljoen mensen extra aan ondervoeding lijden als gevolg van door speculatie opgedreven voedselprijzen. Er wordt 20 keer méér mais of graan verhandeld door financiële spelers dan dat er in werkelijkheid aan mais of graan is. Die zien nooit een korrel mais of graan, maar wedden met zoveel geld dat het de werkelijke prijzen van die gewassen opdrijft. Voedselspeculatie is extreem immoreel. (bron: zembla.vara.nl)

 

Samenwerking bedrijfsleven en overheid tegen voedselverspilling

In het No waste network werken overheid en bedrijfsleven samen aan minder voedselverspilling. Via het netwerk kunnen onder andere landbouw, industrie, supermarkten en horeca elkaar vragen stellen, discussiëren en samenwerken.

Onderzoek van Wageningen UR toont aan dat 40 tot 50 procent minder voedselverspilling haalbaar is. Zij zoekt, samen met het bedrijfsleven, de overheid en consumenten, naar oplossingen om dit te bereiken.

Initiatieven van en voor het bedrijfsleven

Voedselverspilling_infographic

 

Consument, wat kun jij doen om verspilling tegen te gaan:

Ook jij kunt meer voedselverspilling voorkomen dan je denkt. Benieuwd hoeveel? Download de gratis iPhone app of doe de Weggooitest online. (bron: milieucentraal.nl)

De volgende tips helpen je om minder voedsel te verspillen:

  • Koop precies wat je nodig hebt, dan hoef je minder weg te gooien. Maak daarom een boodschappenlijstje en houdt je daar aan.
  • Weeg pasta, rijst en couscous goed af met een keukenweegschaal of een kopje voordat je gaat koken. Voor spaghetti zijn er ook handige ringen verkrijgbaar waarmee je precies de benodigde hoeveelheid kunt bepalen.
  • Kijk, ruik en proef een product als je niet zeker weet of het nog goed is. Gooi het dus niet klakkeloos in de prullenbak als de THT(tenminste houdbaar tot)-datum is verstreken. Lang niet alles dat over de datum is, hoeft je weg te gooien. Veel producten zijn ook na de THT-datum nog goed te eten. Zo zijn groenten en sauzen in glas of blik, frisdranken en droge rijst en pasta nog jaren eetbaar na de THT-datum. Kijk, ruik en proef eventueel een beetje om te bepalen of het product nog goed is.Bederfelijke producten met een TGT(te gebruiken tot)-datum, zoals vis en vlees kun je beter niet meer eten na die datum.
  • Bewaar je voedsel op de juiste plek, dan bederft het minder snel. Raadpleeg de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum of bekijk de bewaartips op Milieu Centraal.
  • Maak een goed plan voor je maaltijden: wanneer eet je wat? Daardoor verspil je uiteindelijk minder. (bron: foodbattle.nl)

Conclusie:

Voedselverspilling is een kwalijke zaak en lijkt te worden veroorzaakt doordat een deel van de wereld geld genoeg heeft en het daarom maar verspilt terwijl er aan de andere kant van de wereld mensen doodgaan door de honger.

Dat moet anders, verbeter de wereld begin bij jezelf. Wij als gezin verspillen nauwelijks voedsel, we maken bijna iedere dag ons eten vers en eten bijna altijd alles op. We produceren voor een deel ons eigen voedsel uit eigen tuin. En produceren ook geen groenafval meer, alles gaat op de composthoop die we weer gebruiken om de grond te verbeteren een gesloten kringloop dus.

Speculatie met voedsel zou per direct verboden moeten worden dat is immoreel en kan in de nieuwe wereld ook niet meer. Ook de leugen dat er te weinig voedsel is, er is genoeg voedsel voor 14 miljard mensen en we zijn met 7 miljard. Alles voor het geld, ook dat kan niet meer in de nieuwe wereld.

3 gedachten over “Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel”

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This