E-nummers onder de loep gezond of ongezond – UPDATE

E-nummers onder de loep gezond of ongezondE-nummers zijn chemische additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Vaak is het aan het nummer alleen moeilijk om te achterhalen om wat voor stof het nu precies gaat. Op deze site kunt u specifieke E-nummers opzoeken.

Langzaam maar zeker raak ik er steeds meer van overtuigt dat de overheid ons niet dient in ons belang maar in het belang van de industrie. Een goed voorbeeld is  hoe de overheid of daaraan gelinieerde organisaties informatie geven over de E-nummers.Ondanks het feit dat er inmiddels voor een deel van deze E-nummers bewezen is dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat voorbeelden:

  • Het Voedingscentrum: “Er zijn publicaties in omloop die mensen waarschuwen voor bepaalde E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. De consument wordt hier gewaarschuwd voor effecten die bij plaatsvinden bij een dosis honderden keren hoger dan de veilige hoeveelheid (ADI). Deze producten zal men in praktijk niet aantreffen in de winkel.”

Daarmee ontkennen ze dus dat deze E-nummers schadelijk kunnen zijn. Ik zal aantonen dat dit op zijn zachts gezegd niet de volledige waarheid is.

  • De rijksoverheid, deze is wat milder: Additieven mogen geen gezondheidsrisico opleveren. Ze worden daarom pas goedgekeurd na onderzoeken waaruit blijkt dat ze geen aanwijsbaar risico voor de gezondheid opleveren. Wilt u de inname van additieven toch beperken of vermijden, dan kunt u beste kiezen voor zoveel mogelijk onbewerkte producten. ‘Light’-producten en kant-en-klaar producten bevatten veel additieven.

Deze geven in ieder geval het advies om ze, bij twijfel, te vermijden.

Negatieve effecten schadelijke E-nummers

Ik zal als voorbeeld het E-nummer E 621 nemen om aan te tonen dat E-nummers schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. De schadelijke bijwerkingen van E621 zijn ondermeer hoofdpijn, obesitas, kanker, hartproblemen, groeistoornissen, gedragsstoornissen, hormonale verstoring, ADHD, leerproblemen schade aan het netvlies, etc.

E621 prikkelt de smaakpapillen waardoor men meer van het product gaat eten. MSG is een neurotoxisch additief en echt een verborgen moordenaar. Al in 1969 bleek uit onderzoek van Dr. Olney dat MSG ernstige beschadiging van de neuronen in verschillende delen van de hersenen veroorzaakt en leidt tot obesitas (overgewicht). E621 is een smaakversterker die als doel heeft om je meer zin te geven om de producten te eten.

E621 is niet alleen maar bestaat ui een hele reeks E-nummers van E620 t/m E625 bevat MSG.

Fabrikanten proberen het gebruik van MSG vaak te verdoezelen, door ‘schuilnamen’ te gebruiken zoals:

• smaakversterker
• gistextract
• ve-tsin
• natuurlijk aroma
• gehydroliseerd eiwit of -proteïne of -soja eiwit
• plantaardig eiwit hydrolysaat
• gehydrogeneerde plantaardige olie
• eiwit (proteïne) extract
• soja extract
• caseïnaat

Meer informatie over MSG, verkregen via earth-matters.nl:

www.smaakversterkers.com
www.fonteine.com
www.msgmyth.com
www.truthinlabeling.org
www.msgtruth.org
www.uitdaging.net

Hoe de publieke opinie wordt gemanipuleerd:

www.healingdaily.com

Informatie over schadelijke E-nummers:

www.voedselencyclopedie.nl
www.foodreactions.org
www.feingold.org
mens-en-gezondheid.infonu.nl

En dan heb ik het nog niet gehad over bijvoorbeeld aspartaam E-951. Ik wist al dat het slim was om deze E-nummers het beste zo veel mogelijk te verwijden. Maar als je alle informatie leest die in dit artikel te lezen is moet een wel denkend mens volgens mij tot de zelfde conclusie komen ‘E-nummers beter vermijden’.

Eerlijke informatie over E-nummers

Foodwatch gaat de hele reeks E-nummers en hun negatieve effecten publiceren; E-nummers hebben een slechte reputatie. Is dat terecht? foodwatch duikt voor u in de ondoorzichtige wereld van additieven in uw voedsel. Elke maand publiceren we een factsheet over een E-nummer.

E-nummer:
E102 Tartrazine 

E131 patentblauw

4 gedachten over “E-nummers onder de loep gezond of ongezond – UPDATE”

  1. E-nummers kennen een ADI (aanvaardbare dagelijkse inname). Zolang de inname onder deze hoeveelheid blijft, is er normaliter geen risico voor de gezondheid.
    Populaire E-nummers die onder vuur liggen zijn MSG en aspartaam. Ook in het bovenstaande artikel worden verschillende gezondheidsrisico’s eraan verbonden. De links waarnaar verwezen wordt zijn niet bepaald objectief. Wie zegt dat de informatie die daar staat juist is? Waar komt de informatie vandaan dat MSG en aspartaam de gezondheid schaden? Dat moet toch op één of andere manier onderzocht zijn.

    Het merendeel van de onderzoeken die gedaan zijn bevestigt niet de schadelijkheid en gewichtsstijging van MSG (1, 2).
    Naar aspartaam is meer onderzoek gedaan (zowel afhanelijk, als onafhankelijk onderzoek). Populair zijn de Soffritti dierproeven die zouden aantonen dat aspartaam kanker veroorzaakt (3-5). Hier is echter veel kritiek op gekomen. De onderzoeken hadden diverse tekortkomingen waardoor de resultaten onbetrouwbaar zijn (6, 7).
    De EFSA (Europea Food and Safety Authority) heeft zich naar aanleiding van nieuwe onderzoeken diverse keren over aspartaam gebogen (8-10). Telkens vonden ze geen aanleiding om de ADI te wijzigen.
    De verwachting is dat de EFSA in mei 2013 opnieuw een rapport publiceert.

    De EFSA heeft onlangs overigens 80% van de ingediende gezondheidsclaims afgekeurd. Daar zaten ook claims bij van grote levensmiddelenfabrikanten. Hieruit blijkt dat de EFSA zich niet laat leiden door de machtige industrie.

    Om mensen zelf de keuze te laten maken is het volgens mij noodzakelijk om ze volledig te informeren. Dat wil zeggen niet alleen anti-MSG en anti-aspartaam informatie voorhouden. Met een krtische blik blijft daar overigens niet veel van overeind.

    Samenvatting:
    Verschillende gezondheidsproblemen die worden toegeschreven aan aspartaam en MSG worden niet door de literatuur bevestigd. Desondanks blijven ze zwermen op het internet zonder dat er kritisch naar gekeken wordt. Een uitzondering hierop is Chivo die de onbetrouwbaarheid van de anti-aspartaam berichten laat zien (11).

    1. Freeman M. Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review.
    J Am Acad Nurse Pract. 2006 Oct;18(10):482-6.
    2. Ebert AG. Evidence that MSG does not induce obesity. Obesity (Silver Spring). 2009 Apr;17(4):629-30; author reply 630-1.
    3. Soffritti M, Belpoggi F, Manservigi M, Tibaldi E, Lauriola M, Falcioni L, Bua L. Aspartame administered in feed, beginning prenatally through life span, induces cancers of the liver and lung in male Swiss mice. Am J Ind Med. 2010 Dec;53(12):1197-206.
    4. Soffritti M, Belpoggi F, Tibaldi E, Esposti DD, Lauriola M. Life-span exposure to low doses of aspartame beginning during prenatal life increases cancer effects in rats. Environ Health Perspect. 2007 Sep;115(9):1293-7.
    5. Soffritti M, Belpoggi F, Degli Esposti D, Lambertini L, Tibaldi E, Rigano A. First experimental demonstration of the multipotential carcinogenic effects of aspartame administered in the feed to Sprague-Dawley rats. Environ Health Perspect. 2006 Mar;114(3):379-85.
    6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430246/
    7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1797853/
    8. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2089.pdf
    9. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1015.pdf
    10. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/356.pdf
    11. http://www.chivo.nl/content/anti-aspartaam-anti-wetenschap

    Beantwoorden
  2. Beste Rob,

    Dit is het zelfde verhaal als onze andere discussie over het gevaar van fluoride. Als je producten bekijkt waar aspartaam in zit denk ik dat deze niet echt de gezondheid bevorderen, ik gebruik deze daarom dan ook niet.

    Het gaat er mij om dat mensen bewuste keuzes kunnen maken en dat kan alleen als ze zoveel mogelijk invalshoeken bekijken. En gezondheidenvoeding.nl gelooft er in dat er meer is dan ons voorgehouden wordt en wij willen graag onze eigen menig vormen met de informatie die wij tot onze beschikking hebben, wij zijn kritisch maar laten ook de andere kant zien.

    Ik vindt dat je zoveel mogelijk natuurlijk voedsel tot je moet nemen zonder, chemische, additieven. Ik eet daarom bijna uitsluitend biologische groeten, fruit en andere producten.

    Wetenschappelijk bewijs dat deze toevoegingen gevaarlijk is er maar dat is voor mij niet de maatstaf.

    Wetenschappelijk bewijs gevaar Aspartaam:
    http://www.dldewey.com/monte.htm
    http://www.dldewey.com/aspar.htm
    http://www.aspartaam.com/ramazzini.php

    Wetenschappelijk bewijs gevaar E621 MSG:
    http://www.degezondepatient.nl/vetzucht-door-glutamaat-nota-bene-wetenschappelijk-bewezen-18-nov-2010.html
    http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=506&id=610&page=9

    Want ik vind wetenschappers over het algemeen niet objectief:
    http://www.aspartaam.nl/artikelen/invloed.html
    http://www.aspartaam.nl/artikelen/relatie.php

    Beantwoorden
  3. Het is prijzenswaardig om mensen ergens bewust van te maken, maar dan moet de informatie wel kloppen. Zeker wanneer je uiteenlopende gezondheidsproblemen koppelt aan het gebruik van aspartaam en MSG. Dan mag toch wel een onderbouwing verwacht worden.
    Het linken naar lappen tekst die op internet te vinden zijn is gemakkelijk, waardoor je het niet over de inhoud hoeft te hebben, maar brengt de discussie niet verder.

    Misschien is het wel verstandig om wat kritischer te zijn op de bronnen die jouw visie en gevoel ondersteunen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This