Dirty Dozen 2023, welke groenten en fruit kun je beter biologisch eten

Dirty Dozen 2023, lijstjes doen het altijd goed, maar deze vind ik zelf ook erg functioneel. Want als je kijkt naar de hoeveelheid pesticiden, voor welke groenten en fruit is het dan nu echt noodzakelijk om biologisch te eten en voor welke niet?

Ik probeer eigenlijk altijd mijn groenten en fruit biologisch te eten, welke het dan ook is. Maar het eten wordt steeds duurder en het is daarom wel fijn om te weten welke niet perse biologisch hoeven te zijn, vandaar dit lijstje.

Deze lijst wordt ieder jaar gemaakt door EWG, een Amerikaanse non-profit organisatie die zich bezig houdt met het verbeteren van onze gezondheid en het milieu. EWG bekijkt hoeveel pesticiden er op groeten en fruit zit, via laboratoriumonderzoeken.

Ik hoor je denken, maar dat is Amerikaans en wij leven in Europa. Dat klopt maar komen deze cijfers voor een groot deel overeen, Zei hebben ook geconstateerd dat de afgelopen jaren het aantal pesticiden in Europa op groeten en fruit flink is toegenomen, zie hieronder meer informatie over dit onderwerp.

Pesticiden – waarvan bekend is dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken

Ook dit jaar blijft het algemene beeld problematisch: Er worden nog steeds te veel, en in te grote hoeveelheden, pesticiden op de producten die wij dagelijks eten.

Wetenschappelijke studies hebben verontrustende verbanden aangetoond tussen pesticiden en gezondheidsproblemen bij de mens. Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat de consumptie van groenten en fruit met een hoog gehalte aan bestrijdingsmiddelen de voordelen van het eten groenten en fruit verminderen.

Door te kiezen voor biologische groenten en fruit kan de hoeveelheid residuen in het lichaam van een persoon vrijwel onmiddellijk verminderen, omdat de schadelijke chemicaliën op biologische groenten en fruit niet voorkomen.

Nieuw in de Dirty Dozen 2023

Bosbessen en sperziebonen staan dit jaar ook in de Dirty Dozen lijst. Beide gewassen hebben nog steeds verontrustende hoeveelheden pesticiden die het menselijk zenuwstelsel kunnen beschadigen, de zogenaamde organofosfaat-insecticiden, de niveaus zijn de afgelopen tien jaar wel gedaald, maar zijn nog steeds verontrustend.

Verschillende monsters van sperziebonen bevatten residuen van acefaat, een giftig bestrijdingsmiddel dat al meer 10 jaar geleden is verboden.

Dirty Dozen 2023 aardbeien

De Dirty Dozen 2023, deze dus vermijden of biologisch eten:

1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool
4. Perziken
5. Peren
6. Nectarines
7. Appels
8. Druiven
9. Paprika’s en hete pepers
10. Kersen
11. Bosbessen
12. Sperziebonen

Resultaten van de testen van de Dirty Dozen:

 • Meer dan 90% van de monsters van aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en druiven testte positief op residuen van twee of meer pesticiden.
 • In totaal werden 210 bestrijdingsmiddelen aangetroffen op de Dirty Dozen producten.
 • Daarvan werden meer dan 50 verschillende pesticiden aangetroffen op elk gewas op de lijst, behalve op die van kersen.
 • Alle producten op de Dirty Dozen hadden ten minste één monster met ten minste 13 verschillende pesticiden – en sommige zelfs 23.
 • Boerenkool, snijbiet en mosterd, evenals hete pepers en paprika’s, bevatten de meeste pesticiden van alle gewassen – respectievelijk 103 en 101 in totaal.
 • Het neurotoxische organofosfaat insecticide acefaat, verboden voor gebruik op groene bonen in 2011, werd gedetecteerd op zes procent van de groene bonen monsters.

Clean Fifteen 2023 avocado

De Clean Fifteen 2023, deze kun je dus veilig eten

1. Avocado’s
2. Maïs
3. Ananas
4. Uien
5. Papaja
6. Doperwten (diepvries)
7. Asperges
8. Honingmeloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Mango’s
13. Zoete aardappelen
14. Watermeloen
15. Wortelen

Resultaten van de testen van de Clean Fifteen:

 • Bijna 65% van de Clean Fifteen groente- en fruitmonsters bevatte geen detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen.
 • Avocado’s en suikermaïs waren de schoonste producten – minder dan 2% van de monsters vertoonde detecteerbare pesticiden.
 • Iets meer dan 10% van de Clean Fifteen groente- en fruitmonsters vertoonde residuen van twee of meer bestrijdingsmiddelen.
 • Geen enkel monster van de eerste zes producten van Clean Fifteen testte positief op meer dan drie pesticiden.

Residuen van giftige bestrijdingsmiddelen in EU-fruit is in tien jaar tijd met 53% gestegen

Als je onderstaand bericht leest zie je dat we nog een lange weg te gaan hebben en lijkt de hoeveelheid pesticiden aangetroffen op groenten en fruit in Europa geen hoge prioriteit te hebben. Ik raad daarom ook iedereen aan om zo veel mogelijk biologisch te eten, of een eigen groenten en fruittuin te beginnen, zodat je zelf kunt bepalen wat je binnenkrijgt.

Ook maakt de Europeesche unie velen afspraken die ze vervolgens zelf niet nakomen.

 • In de EU geproduceerde groenten en fruit zijn nog steeds verontreinigd met gevaarlijke chemische stoffen, ondanks de jarenlange beloften van de EU-lidstaten om deze geleidelijk af te schaffen.
 • Bijna een derde van de appels en de helft van alle bramen die in een grote studie werden geanalyseerd, bevatten sporen van chemische stoffen die worden gebruikt in de giftigste soorten pesticiden, deze worden in verband gebracht met kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.
 • Sommige van de meest schadelijke pesticiden worden nog steeds aangetroffen in groenten en fruit die in de EU worden geproduceerd.
 • In de periode 2011-2019 was er een stijging van 53% in de verontreiniging met de gevaarlijkste pesticiden die in fruit werden aangetroffen, aldus het rapport dat de organisatie PAN-Europe (Pesticide Action Network) heeft gepubliceerd.
 • De giftige stoffen die in kiwi’s werden aangetroffen, stegen van vier% in 2011 tot 32% in 2019.
 • De analyse, gebaseerd op bijna 100.000 monsters, zet vraagtekens bij beweringen van de Europese Commissie over de vermindering van pesticiden. In het kader van haar Farm to Fork-strategie stelde de EU voor om het gebruik van en het risico van pesticiden tegen 2030 te halveren, als ze dus op deze weg doorgaan, gaat dat zeker niet lukken.
 • Brussel is in 2019 begonnen met het monitoren van de voortgang van de lidstaten. Vorig jaar constateerde zei een daling van 12% in 2019 in het gebruik van pesticiden die deze giftige chemicaliën bevatten. Maar de analyse van PAN Europe toont daarentegen een stijging van 8% van het aandeel fruit en groenten dat besmet is met de gevaarlijkste pesticiden in 2019, vergeleken met 2015-2017.
 • “Deze chemicaliën zouden uit ons voedsel moeten verdwijnen. Maar in plaats daarvan zien we een dramatische toename van de meest giftige stoffen in de afgelopen tien jaar”. Wetten worden genegeerd en consumenten worden daarmee blootgesteld aan verhoogde risico’s.
 • EU-lidstaten zijn sinds 2011 wettelijk verplicht om de gevaarlijkste stoffen in pesticiden te vervangen door veiligere alternatieven. Maar het nieuwe rapport legt uit dat het niet implementeren van alternatieven heeft geleid tot een toename van resistentie van planten en insecten tegen de gevaarlijkste pesticiden, waardoor ze jaar na jaar gebruikt blijven worden.
 • Het is ons duidelijk dat regeringen niet van plan zijn om deze pesticiden te verbieden … maar medische deskundigen zeggen dat sommige chemicaliën geen veilige grens hebben en dat geldt voor de meeste van deze pesticiden.
 • PAN Europa ontdekte ook dat België het land is dat het meest besmette fruit en groenten produceert (34% van de monsters was besmet) – gevolgd door Ierland (26%), Frankrijk (22%), Italië (21%) en Duitsland (20%). Ongeveer 87% van de peren in België en 85% van die in Portugal waren besmet met ten minste één giftige chemische stof.

 

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This